Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Łódź
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale może ktoś podaną na początku listą parafii będzie chciał się posłużyć i moga wynikąć niepotrzebne opóźnienia. W nazwach jest wiele błędów, mamy
Brzeźnio, a nie Brzezin, Wągłczew, nie Wągłczewo, Burzenin, nie Burzenno, Budziszewice, nie Budzieszewice, Czarnocin, nie Carnocin, Jeziorsko, nie Jeziorsk, Wojków, nie Wojtków, Korczew, nie Korczewo,Mokrsko, nie Mokrsk, Pęczniew, nie Pęczniewo, Stolec, nie Stolc, Tum, nie Tumie, Tur, nie Turza, Wróblew, nie Wróblewo.
Jest jeszcze Rodomsko zamiast Radomska, co rozdzieliło poszczególne wyznania.
Nazwy były chyba przepisywane z wyrażeń typu "ASC parafii rz.-k. we Wróblewie" stąd te końcówki. Polski nie jest taki oczywisty:)
Pozdrawiam,
Kuba
Brzeźnio, a nie Brzezin, Wągłczew, nie Wągłczewo, Burzenin, nie Burzenno, Budziszewice, nie Budzieszewice, Czarnocin, nie Carnocin, Jeziorsko, nie Jeziorsk, Wojków, nie Wojtków, Korczew, nie Korczewo,Mokrsko, nie Mokrsk, Pęczniew, nie Pęczniewo, Stolec, nie Stolc, Tum, nie Tumie, Tur, nie Turza, Wróblew, nie Wróblewo.
Jest jeszcze Rodomsko zamiast Radomska, co rozdzieliło poszczególne wyznania.
Nazwy były chyba przepisywane z wyrażeń typu "ASC parafii rz.-k. we Wróblewie" stąd te końcówki. Polski nie jest taki oczywisty:)
Pozdrawiam,
Kuba
-
Marynicz_Marcin

Skierniewice w czasie indeksacji (przeze mnie), a trochę już zindeksowane przez kogoś innego.elżbieta pisze:Witam
zgłaszam gotowość indeksowania Skierniewic (oprócz łaciny).
Pozdrawiam
Elżbieta
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Włodzimierz

-
Grażyna_Słupczyńska

Witam
Bardzo się cieszę z zawartego porozumienia z AP Łódź.Może ktoś mnie oświeci i podpowie,czy mogę udostępnić indeksy do indeksacji
/niestety sama nie daje rady/ zrobionych przeze mnie zdjęć ksiąg z parafii Tur.
Są to księgi urodzeń i zgonów z lat 1808-1874 i małżeństw 1808-1882.
Pozdrawiam Grażyna
Bardzo się cieszę z zawartego porozumienia z AP Łódź.Może ktoś mnie oświeci i podpowie,czy mogę udostępnić indeksy do indeksacji
/niestety sama nie daje rady/ zrobionych przeze mnie zdjęć ksiąg z parafii Tur.
Są to księgi urodzeń i zgonów z lat 1808-1874 i małżeństw 1808-1882.
Pozdrawiam Grażyna
- Kaczmarek_Aneta

Podobnie jak Ola, mogę wprowadzić 2-3 osoby w tajniki indeksacji na przykładzie parafii Bogoria (do wyboru: język polski i rosyjski):OlaH pisze:Witam,
osoby, które jeszcze nie indeksowały chętnie przyjmę na przyuczenieObecnie pracujemy nad zgonami parafii Stromiec w jęz. ros. Zgłoszenia proszę na pryw.
Pozdrawiam,
Ola Heska
http://metryki.genealodzy.pl/zs0242d
Zgłoszenia proszę przesyłać bezpośrednio na maila:
geneaneta@gmail.com
Pozdrawiam
Aneta
W Łodzi, gdzie działa prężnie Towarzystwo Genealogiczne Centralnej Polski, jest tylko jedna osoba gotowa robić zdjęcia?
t.
t.
Wszystkie posty czytam i postaram się poprawić nazwy parafii i stworzyć listę zadeklarowanych chętnych.Muszę jednak uprzedzić ,że w pierwszej kolejności na pewno będą fotografowane księgi te co nie są na mikrofilmach podobnie robiono w Grodzisku.
Może w międzyczasie coś się wyjaśni i wreszcie AP Łódź otrzyma skany z NAC
Może w międzyczasie coś się wyjaśni i wreszcie AP Łódź otrzyma skany z NAC
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Dzień dobry, chętnie pomogę przy indeksacji w szczególności parafii Lututów oraz każdej innej parafii o ile akty są w języku polskim. Jeszcze nigdy nie indeksowałam, ale myślę że w międzyczasie zdążę się "przyuczyć".
Pozdrawiam,
Alicja
Pozdrawiam,
Alicja
Pozdrawiam,
Alicja
Alicja
Witam,
zgłaszam się do indeksacji parafii Dąbrowice i Kutno.
pozdrawiam
Danuta
zgłaszam się do indeksacji parafii Dąbrowice i Kutno.
pozdrawiam
Danuta
Bardzo sie ciesze ze Łodź rusza. Próbowałem troche prosić o to przez TGCP jakis okres temu, ale bez odzewu,a ja z Białegostoku niewiele moge dopóki nie ma zdjęć.
Czy dobrze rozumiem ze po wykonaniu zdjęć z ksiąg i moze po zindeksowaniu zostaną one umieszczone na serwerze ogolnodostępnym i darmowym moze tu na metryk.genealodzy a nie tylko na stronach archiwum?
Kto bedzie szefem projektu?
Czy inndeksowanie bedzie dla wszystkich kto chce czy po koniecznym chociaz drobnym szkoleniu?
Czy dobrze rozumiem ze po wykonaniu zdjęć z ksiąg i moze po zindeksowaniu zostaną one umieszczone na serwerze ogolnodostępnym i darmowym moze tu na metryk.genealodzy a nie tylko na stronach archiwum?
Kto bedzie szefem projektu?
Czy inndeksowanie bedzie dla wszystkich kto chce czy po koniecznym chociaz drobnym szkoleniu?
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel