Brzezno Par.Brzegi-kieleckie Malczewscy Herbu Tarnawa

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małłek_Bartosz

Sympatyk

Post autor: Małłek_Bartosz »

mrozowski_robert pisze:Żeby spróbować pomóc musi Pan podać więcej danych o Pawle Malczewskim - kiedy się ożenił, z kim, jak miały na imię jego dzieci, gdzie się rodziły etc.
Niestety obawiam się, że te informacje na niewiele się zdadzą (a jednak ponowna weryfikacja coś dała).
Paweł tak jak pisałem urodził się ok. 1730 roku, zmarł w 1808.
W 1780 roku, w wieku 50 lat bierze ślub z Małgorzatą Borzychowną w Sypniewie.
Jest to jego II ślub, pierwsza żona Apollonia Szandatowa (Szandała, Szandata) umiera w 1780 roku. Zostaje ona pochowana nie w Sypniewie (Szandała to nazwisko miejscowe), a w Bługowie (nowy trop).
Za to po analizie dokumentów natrafiłem na coś zupełnie nowego, otóż w akcie zgonu córki Pawła i Apollonii jest informacja, że był on gajowym! Taki trop znów prowadzi mnie do Pyzdr, bo tam w Puszczy Pyzdrskiej było sporo leśników, a to już będzie kolejna moja rodzina, która właśnie stamtąd miała się wywodzić i była związana z lasem (pierwsza to Osińscy).
Dzieci dochował się Paweł łącznie 11, wszystkie rodzone w Sypniewie (przynajmniej te o których wiem).

Pozdrawiam
Bartosz
le_mar

Sympatyk

Post autor: le_mar »

W jakich latach Malczewscy byli w posiadaniu Brzeźna (dawniej Brzezno)?

Czy macie wiedzę o dokumentach dotyczących dworu, w których byłyby nazwiska chłopskie?

Pozdrawiam,
Marek
le_mar

Sympatyk

Post autor: le_mar »

Znalazłem w literaturze odpowiedź na moje pytanie, jest nie w pełni precyzyjna, ale sprawę rozjaśnia: w historii Brzezna Malczewscy pojawiają się w roku 1742, a "po rozbiorach" wieś przeszła na własność rządu rosyjskiego, natomiast w latach 20-tych XX wieku została rozparcelowana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”