Cześć, dzięki za odpowiedź, ja jednak szukam Kazimierza Wareńczaka z Witkowa ( i nie tego urodzonego w 1908 w Witkowo-wieś)
Marianny nikt nie zna a w USC do 1930 nie ma Kazimierza. To jedyny akt z nazwiskiem Wareńczak który nie pasuje do rodzeństwa a aktu Kazimierza brak... Więc poprosiłem na forum o sprawdzenie.
Bardzo bardzo dziękuję za ten skan, był w kompletnie innym miejscu niż się spodziweałem Z jakiegoś powodu w księgach Witkowo wieś i to w Strzyżewie. Kolejna tajemnica rodzinna.
Ponad rok szukałem w księdze parafialnej mojej prababci (4 stopnia Teresy Cholewik). Już myślałem że zagadkę rozwiązałem, odnalazłem jej datę urodzenia ale trochę się zdziwiłem. Mianowicie w grudniu w 1817 roku urodziła się Józefa Teresa Cholewik, po czym jest skreślone imię Józefa i wychodzi z tego że powinno być Teresa Józefa.
Więc jak to w końcu jest. Jak powinno być ? Bo jeśli pierwsze, prawdziwe imię to Teresa a drugie Józefa, to by oznaczało że odnalazłem szukaną osobę. A jeśli odwrotnie to ...
na to wyglada, ze znalazles !
jest Theresia Josepha.
Czasami nadawano kilka imion i nie zawsze pierwsze bylo tym "uzywanym" , czasami podkreslano to pod ktorym bylo znane, ale tez nie zawsze.
Pozdrawiam Beata
Szanowni Państwo!
W poniższej metryce wpisano (na dole) imię noworodka chyba córki (lub syna) Jana Bartsch i Marii Herber ale nie potrafię tego imienia odczytać. https://drive.google.com/open?id=0B_Uj4 ... VhnRzNORDA
Proszę o pomoc