Wystarczy zaznaczyć pole "szukaj również w jednostkach" i przy wstukaniu czy "liwskiej" czy "dymy" czy "lustracja", zespół się pojawi. Próbowałeś? Trochę więcej wiary w inteligencję ludzi. Jak ktoś wykona minimum wysiłku - bez problemu znajdzie. Jak kogoś na ten wysiłek nie stać to nie znajdzie, jakich usprawnień byś nie zrobił.Nowik_Andrzej pisze:Dziękuję za tę i inne cenne uwagi.
Prosty przykład problemu: Skanoteka: Inne: Variae civitates et villae - zbiór szczątków zespołów (AN Kraków): Lustracja dymów ziemi liwskiej. Kto pod taką nazwą zespołu i w tym archiwum będzie szukał podymnego z Mazowsza (oprócz mnie, bo tam to znalazłem przed laty)?
Rejestry podatku podymnego ... w Poczekalni
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Michał_Zieliński

Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
Żegota_Jan

- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
-
Żegota_Jan

Ponad pół roku, a dalej odpowiedzi. Może coś się uda na najbliższym Walnym Zebraniu Panom uzgodnić. Nie mam pretensji o brak skanów - nie mam prawa tego wymagać, dziękuję za chyba największy wkład do polskiej genealogii, z Genetekę i całą resztę. Bez tego większość genealogów nic by nie znalazła. Niemniej zupełna cisza jest zastanawiająca. Prosta odpowiedź: "Nie, ponieważ..." lub "Tak...". Tego też teoretycznie nie mam prawa wymagać, ale istnieje coś takiego jak przyzwoitość.
Pozdrawiam i (dalej) liczę na odpowiedź
Jan
Pozdrawiam i (dalej) liczę na odpowiedź
Jan
- Nowik_Andrzej

Po Brzegu wszystkie sprawy dla mnie zostały wyjaśnione i jedyną przeszkodą z mojej strony w publikacji tych zdjęć jest brak czasu. W pierwszej kolejności chciałbym jednak opublikować do końca to, co jest już prawie do końca opracowane z akt Rządu Gubernialnego Warszawskiego dotyczących Heroldii. Dalej może kolejne staropolskie księgi metrykalne z ziemi liwskiej i dopiero to, co już kiedyś przekazałem do publikacji (trzeba to będzie ponownie przygotować). A potem może jeszcze inne "skarby', o których dla dobra sprawy do tej pory nie pisałem.
Andrzej Marek Nowik
Andrzej Marek Nowik
-
Adrian_1606

- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Witaj Andrzeju,
Dzięki za Twoje kilka słów na ten temat, w tej ciszy bolącej, a więc trzeba na pogłówne lidzkie 1686 czekać, tu nie dla siebie, ale dla m.in. Jana Żegoty i innych, którzy siedzą np. nad Niemenem (językoznawca red. Andrzej Ibis Wróblewski grzmiał, że nie nad Niemenem, ale nad Niemnem!
, i Niemena Starymi Wasiliszkami i okolicami, a wiec czekamy.
Pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
www.narodowa.pl
Dzięki za Twoje kilka słów na ten temat, w tej ciszy bolącej, a więc trzeba na pogłówne lidzkie 1686 czekać, tu nie dla siebie, ale dla m.in. Jana Żegoty i innych, którzy siedzą np. nad Niemenem (językoznawca red. Andrzej Ibis Wróblewski grzmiał, że nie nad Niemenem, ale nad Niemnem!
Pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
www.narodowa.pl