Nazwiska - P
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Christian_Orpel

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Petrykowski
PETRYKOWSKI tak jak Petrzykowski powstało od nazwy miejscowej Petrzykozy (kilka wsi o tej nazwie w Polsce).
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Pyzio
K. Rymut pisze, ze nazwisko PYZIO jest genetycznie zwiazane z wyrazem gwarowym pyza "kluska" lub przenosnie " czlowiek pyzaty" ; mozliwe jest takze pochodzenie od staropolskiego czasownika pyzac: "lekcewazyc kogos" .
- Ewa_Szczodruch

Witam Marzenko
No to macie problem... Nikt o tym nazwisku nie mieszkał w Polsce już w latach 90 - tych XX wieku. Nazwisko wymarło. Etymologii również nie ma.
Ale znalazłam nazwisko Prokupek ( nosiła je w Polsce w wyżej wymienionym czasie 1 osoba ), a pochodzi ono od imienia Prokop, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia greckiego, od prokope 'posuwanie się, postęp'. Sprawdź, gdzie ta osoba mieszka ( podałam Ci poprzednio link ). Może
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
No to macie problem... Nikt o tym nazwisku nie mieszkał w Polsce już w latach 90 - tych XX wieku. Nazwisko wymarło. Etymologii również nie ma.
Ale znalazłam nazwisko Prokupek ( nosiła je w Polsce w wyżej wymienionym czasie 1 osoba ), a pochodzi ono od imienia Prokop, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia greckiego, od prokope 'posuwanie się, postęp'. Sprawdź, gdzie ta osoba mieszka ( podałam Ci poprzednio link ). Może
-
Sylwester_Post
Pochodzenie nazwiska
Witam pani Ewo. Mam pytanie dotyczące nazwiska POST. Interesuje mnie pochodzenie i znaczenie samego nazwiska. Post - jak każdy wie, z j. angielskiego i j. niemieckiego to poczta, ale czy to jest właśnie pochodzenie ?
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj Sylwestrze
No, nie od poczty, etymologia nazwiska sięga trochę dalej...
Post ( bez daty źródłowej, co znaczy, że z dużym prawdopodobieństwem zapisane zostało po raz pierwszy w źródłach po 1800 roku) - od post 'częściowe lub całkowite wstrzymanie się od jedzenia'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
No, nie od poczty, etymologia nazwiska sięga trochę dalej...
Post ( bez daty źródłowej, co znaczy, że z dużym prawdopodobieństwem zapisane zostało po raz pierwszy w źródłach po 1800 roku) - od post 'częściowe lub całkowite wstrzymanie się od jedzenia'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.