Nazwiska - W

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :D

Witecki ( bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wit, także Witold; od witać 'pozdrawiać kogoś przy spotkaniu', dawniej 'przybywać, od imion złożonych typu Witosław.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
thfc

Pochodzenie nazwiska Wijacha

Post autor: thfc »

Witam
Chciałbym prosić o pomoc w etymologii nazwiska Wijacha
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Pochodzenie nazwiska Wijacha

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj thfc w naszym gronie, ale "thfc" to jak mam do Ciebie się zwracać, on czy ona?

Wahałem się też, czy nie skierować ten message na wątek tego forum 'Pochodzenie Nazwisk', bo tam wielu przyjaciół może też moją pomoc wesprzeć swoją wiedzą, umówmy się, że ew kontynuację korespondencji prowadzić będziemy tam na tym wątku. Oto moja bazowa pomoc:

Bardzo ciekawe i rzadkie polskie nazwisko WIJACHA
==================================

Wg najlepszego polskiego etymologa, onomasty i znawcy polskiego języka Prof. Kazimierza Rymuta i jego pracy "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny" oraz innych jego prac nazwisko to pochodzi od staropolskiego nazwania osobowego WIJA, a to od stp. "wijać - okręcać, wija - wiatr". Z tej gałęzi nazwisk pochodzi też Wijaciński, Wijacki, Wijacz, Wijak, Wijakowski, Wijałkowski, Wijaszek, Wijaszko, Wijec, Wijek, Wijewski, Wijko, Wijkowski, Wijura i inne.

Czy coś można powiedzieć o Twoim pierwszym przodku nazwanym w oficialnych dokumentach WIJACHA? - to już gra wyobraźni każdego badacza genealogii swojej rodziny, pewnie z charakteru był jak wiatr skręcony, prędki, zmienny ;)

Prof. Rymut podał też lokalizację nazwiska we współczesnej Polsce wg spisów powszechnych i systemu PESEL -
1990 (źródło - www.herby.com.pl):
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Wijacha 20 Ki:4, Ko:5, Op:1, Pl:8, Sł
= tylko 20 osób z tym nazwiskiem w Polsce, z gniazdem rodzinnym gł. w Pile i okolicach.
Rok 2002 (źródło - CD z opracowaniem "Słownik nazwisk używanych w Polsce na początku XX wieku" Prof. Rymut) - to źródło podaje lokalizację nazwisk już bardziej dokładnie z podziałem na stare powiaty, podaję stolice powiatów:
OnNY: F.1 = 1 Kobieta - Nysa
Gdmst: M.1 F.1 = 1 Mężczyzna i 1 Kobieta - Słupsk
KiBu: M.1 F.3 - Busko Zdrój
PolPi: M.1 F.3 - Piła
SzWa: M.2 F.2 - Wałcz
SzmKs: M.3 F.2 - Koszalin
= a więc gniazdo rodzinne nazwiska w dawnej Polsce to pewnie Piła/Wałcz i okolice tych miast, czyli Wielkopolskia- północ / Zachodniopomorskie - południe.
--
Mam nadzieję, że te informacje przydadzą Ci się w opisaniu Historii Rodziny Wijacha,
Powodzenia,
Tadeusz
PolTG23
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
thfc

Re: Pochodzenie nazwiska Wijacha

Post autor: thfc »

Tad-TadeuszWysocki pisze:Witaj thfc w naszym gronie, ale "thfc" to jak mam do Ciebie się zwracać, on czy ona?
On :)
Bardzo dziękuje za wyczerpującą wypowiedź, bardzo mi pomogła.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Wijacha (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego wijać ‘okręcać’, wija ‘wiatr’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
greg_2003

Sympatyk

Post autor: greg_2003 »

Witam! :lol:

Mam pytanie: czy każde nazwisko coś oznacza? Pytam dlatego, że moje nazwisko jest mało popularne. Jedyne co o nim wiem to, że jest kresowe. Może mógłbym się o nim coś więcej dowiedzieć.

Tym nazwiskiem jest "Wiczewski"

Z góry dziękuję :lol:
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Wiczewski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Wi-, typu Wit, Wincenty, Wiktor.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Aniu :D

Wichowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Wi-, typu Wirzchosław, Wiktor, też od niemieckiej nazwy osobowej Wich.

Wypych 1442 - od wypych 'człowiek mieszkający poza wsią', od wypychać 'wypełniać; usuwać siłą'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Varady

Pochodzenie nazwiska Varady?

Post autor: Varady »

Proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska Varady.Wiem tylko, że pochodzi z Węgier i oznacza ( zamek,gród).Również dawna nazwa miasta Ordea (dziś Rumunia), brzmi "Varad". Za każdą informację będę wdzięczny. :?:
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Varady pisze:Proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska Varady.Wiem tylko, że pochodzi z Węgier i oznacza ( zamek,gród).Również dawna nazwa miasta Ordea (dziś Rumunia), brzmi "Varad". Za każdą informację będę wdzięczny. :?:
Witam,

nosicieli tego nazwiska w Polsce mozna policzyc na "palcach jednej reki".
Mormoni dokumentuja, ze jest to nazwisko wegierskie;
http://www.familysearch.org/Eng/Search/ ... ame=Varady

Po wegiersku - vár, znaczy zamek, czekac, oczekiwac.
Nie wiem jak to przetworzyc na nazwisko - moze to odpowiadaloby polskim nazwiskom Grad, Grodek, Grodzki lub Czekaj, Czekajło.

Wladyslaw
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Varady – w moich źródłach brak etymologii tego nazwiska.
Marianek

Sympatyk

Post autor: Marianek »

Proszę o pomoc w ustaleniu nazwiska Wołowiec .Dziękuję i pozdrawiam Marianek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Wołowiec 1440 - w grupie nazwisk pochodzących od wół ‘kastrowany baran’, też od podstawy Wol-.

uoli

Nazwisko Wolny

Post autor: uoli »

Proszę o wyjaśnienie pochodzenia i znaczenia tego nazwiska. Z góry dziękuję:)
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”