Witaj thfc w naszym gronie, ale "thfc" to jak mam do Ciebie się zwracać, on czy ona?
Wahałem się też, czy nie skierować ten message na wątek tego forum 'Pochodzenie Nazwisk', bo tam wielu przyjaciół może też moją pomoc wesprzeć swoją wiedzą, umówmy się, że ew kontynuację korespondencji prowadzić będziemy tam na tym wątku. Oto moja bazowa pomoc:
Bardzo ciekawe i rzadkie polskie nazwisko WIJACHA
==================================
Wg najlepszego polskiego etymologa, onomasty i znawcy polskiego języka Prof. Kazimierza Rymuta i jego pracy "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny" oraz innych jego prac nazwisko to pochodzi od staropolskiego nazwania osobowego WIJA, a to od stp. "wijać - okręcać, wija - wiatr". Z tej gałęzi nazwisk pochodzi też Wijaciński, Wijacki, Wijacz, Wijak, Wijakowski, Wijałkowski, Wijaszek, Wijaszko, Wijec, Wijek, Wijewski, Wijko, Wijkowski, Wijura i inne.
Czy coś można powiedzieć o Twoim pierwszym przodku nazwanym w oficialnych dokumentach WIJACHA? - to już gra wyobraźni każdego badacza genealogii swojej rodziny, pewnie z charakteru był jak wiatr skręcony, prędki, zmienny
Prof. Rymut podał też lokalizację nazwiska we współczesnej Polsce wg spisów powszechnych i systemu PESEL -
1990 (źródło -
www.herby.com.pl):
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Wijacha 20 Ki:4, Ko:5, Op:1, Pl:8, Sł
= tylko 20 osób z tym nazwiskiem w Polsce, z gniazdem rodzinnym gł. w Pile i okolicach.
Rok 2002 (źródło - CD z opracowaniem "Słownik nazwisk używanych w Polsce na początku XX wieku" Prof. Rymut) - to źródło podaje lokalizację nazwisk już bardziej dokładnie z podziałem na stare powiaty, podaję stolice powiatów:
OnNY: F.1 = 1 Kobieta - Nysa
Gdmst: M.1 F.1 = 1 Mężczyzna i 1 Kobieta - Słupsk
KiBu: M.1 F.3 - Busko Zdrój
PolPi: M.1 F.3 - Piła
SzWa: M.2 F.2 - Wałcz
SzmKs: M.3 F.2 - Koszalin
= a więc gniazdo rodzinne nazwiska w dawnej Polsce to pewnie Piła/Wałcz i okolice tych miast, czyli Wielkopolskia- północ / Zachodniopomorskie - południe.
--
Mam nadzieję, że te informacje przydadzą Ci się w opisaniu Historii Rodziny Wijacha,
Powodzenia,
Tadeusz
PolTG23