Nazwiska - B

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

katkul3
Nowicjusz

Post autor: katkul3 »

P.S. Nie jestem pewna, gdzie zamieścić tę akurat informację, gdyż sądzę, że może zainteresować wszystkim Banasiów (a jest ich nie mało;) , lecz poszukując dodatkowych informacji (poza tymi z dzieła prof. Rymuta) odnośnie nazwiska BANAŚ, natrafiłam na bardzo ciekawą stronę:
http://www.houseofnames.com/xq/asp.fc/q ... -crest.htm
Wszystko wskazuje na to, że nazwisko to jest starsze, aniżeli wskazuje data pierwszego zapisu w literaturze polskiej (XVII w.) i może pochodzić z dawnych Prus Wschodnich...
Pozdrawiam raz jeszcze, Kasia
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Kaiu :D

Cenne uzupełnienia.
Z pewnością ktoś z nich skorzysta...

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
mglinkow

Sympatyk
Adept

Post autor: mglinkow »

Po stronie matki, moje nazwisko bylo Bzyl (czasami niepoprawnie pisane jako Bryl albo Bzyll). Nie wiem skad to sie wywodzi. Wiem, ze pradziadek pojawil sie w Krobi okolo 1850, ale jak tam sie znalazl to nie wiem. Bede wdzieczny za jakiekolwiek informacje. Mietek.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Mietku :D

Znalazłam wszystkie oboczności nazwiska i przesyłam:

Bzyl (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego, gwarowego bździć ‘poerdzieć; gadać głupstwa’.

Bzyll (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od od staropolskiego, gwarowego bździć ‘poerdzieć; gadać głupstwa’.

Bryll (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od bryła, lub od niemieckich nazw osobowych Brill, Briel, Bruhl (u – umlaut).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Bartku :D

Oto, co znalazlam w 'mądrych książkach':

Badziąg (bez daty źródłowej ), Badziong ( bez daty źródłowej ) – w tej samej grupie nazwisk pochodzących od badać ‘szukać, pytać, poznawać’; Badziąg - też od wadziąg ‘kłótnik’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

agaaaa

Pochodzenie nazwiska Bać

Post autor: agaaaa »

Witam serdecznie! Przeszukuję zasoby sieciowe w poszukiwaniu jakichkolwiek informacji o pochodzeniu nazwiska Bać. Znalazłam jedynie kilka osób w XIX wieku, ale o pochodzeniu tego nazwiska niestety nic. Wiem, że jest ok. 300 osób obecnie zarejestrowanych w Polsce pod tym nazwiskiem. Jeśli ktoś cokolwiek więcej słyszał o tym nazwisku będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Pochodzenie nazwiska Bać

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
W etymologii nazwiska nie pomogę. Zainteresowana jestem natomiast rejonem poszukiwań.
Nazwisko Bać pojawiło się w mojej rodzinie jako rodzice chrzestni w latach 1883 -1892 w Proszowicach
k/Krakowa.
Pozdrawiam Alicja
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Pochodzenie nazwiska Bać

Post autor: mmaziarski »

W Jaśle istnieje to nazwisko od1812.Ma jeszcze swoją odmianę-Baćkora.
Proszę się przedstawić.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
agaaaa

Obecnie jestem Łabędzka, ale pochodzę z rodziny Bać. Mój ojciec i dziadek pochodzili z okolic Brzozowam (Stara Wieś). Moja najbliższa rodzina natomiast mieszka w okolicach Krosna (Korczyna). Natrafiłam w spisach na nazwisko Bać w XIX w. w Jaśle. Z tego co mi wiadomo obecnie nie ma tam zameldowanych osób pod tym nazwiskiem. Żywię podejrzenie, że skoro jest tak niewiele osób o nazwisku Bać to być może gdzieś tam łączą sie nasze korzenie. Poza tym chciałam dotrzeć czy to nazwisko ma polskie pochodzenie. Raczej się go nie znajdzie w spisach nazwisk, tym bardziej mnie ciekawią jego korzenie.
Wiem też że mój ojciec miał kuzynkę w Krakowie, ale nie wiem czy pochodziła stamtąd. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Taka szkoda, że Prof. Rymut już na telefon nie odpowie i pomoże jak zwykle z ogromnym sercem i ogromną wiedzą. Ale jednak coś w jego książkach można znaleźć: w jego "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny" tom I, Kraków 1999, strona 23 jest Baćko, Baćkora, itd., a podstawą gałęzi jest pierwotne nazwanie Bat - od postawy bat-, por. bat 'bicz', batko, baćko 'ojciec duchowny', psł. *batai 'uderzać, stukać', stąd interpretację trzebaby odnieść do lokalizacji, im bliżej wschodniej granicy, to pewnie od 'baćko', a więc od funkcji jaką pierwszy tak nazwany antenat spełniał we wsi, miasteczku, parafii, ..., jeśli bliżej centrum to może od 'bat', czyli od zawodu pierwszego tak nazwanego antenata, a więc hodowca koni, przewoźnik konny, wytwórca batów?
Tak więc korzenie bardzo ciekawe, i mogące coś powiedzieć o przeszłości przodków.
U Zofii Kowalik-Kalety i jej "Słownik Najstarszych Nazwisk Polskich", t. I, 2007, tego nazwania/nazwiska nie ma.
Mam nadzieję, że to pomoże w poszukiwaniach,
Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
agaaaa

Bardzo dziękuję za interpetację. Nazwisko musiało gdzieś po drodze zmienić swoje brzmienie, bo niezwykle rzadko można trafić na dokładnie taką jego wersję.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Rzeczywiście w Jaśle w XXwieku nie było ślubów z tym nazwiskiem.Ostatni pogrzeb w 1923.,ale wśróg zgonów z XIX wieku jest zmarły w 1889 w wieku 4mEugeniusz Bać,syn Józefa,którybył adjuncti judicalis in Bosnia.Baciów też można szukać w Szufnarowej.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
44

Post autor: 44 »

Witam:
Moje pytanie dotyczy nazwiska Bezak - brzmi trochę dziwnie i nie jest często spotykane, znajomy twierdzi, że nie jest ono z pewnością polskim nazwiskiem a prawdopodobnie ma genezę żydowską - Czy może mieć rację?
Pozdrawiam; Radek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Radku :D

Bezak 1440 - w grupie nazwisk pochodzących od przyimka bez, ze staropolskiego biez, gwarowego przez.

A więc znajomy ma rację: nazwisko ma korzenie polskie i to w dodatku od XV wieku :wink:
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”