Arch Wilno : diecezja wileńska w FS [szukam zaintersowanych]

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Do roku 1848 metryki są pisane po polsku, następnie po rosyjsku. Kalendarz juliański. Trzeba się oswoić z nazwiskami w tym pierwszym okresie, gdyż następnie nazwiska były zruszczane, a i zniekształcane. Często też zamiast "je" występuje "miakkij znak". Warto też zaznajomić się z Tabelą Rang, gdyż przy niektórych osobach są wymieniane. Stan społeczny jest zawsze na początku. Szlachta dzieliła sie na "dworian" i "odnodwrców", często też wpisywano "odstawnowo sołdata" czy różnego typu oficera, albo czynnego albo też w odstawce. Mieszczanie to nie tylko klasyczna klasa mieszczańska, ale też zdeklasowana szlachta. Chłopi dzielili się na klasycznych i wolnoskazkowych. I co poniektórzy byli potomkami rodów bojarskich jak i zdeklasowanej szlachty, zarówno zubożałej jak i tej represjonowanej. Jeśli akta są po łacinie, to warto sprawdzać urzędy szlacheckie, ale nie wszystkie są standardowe. Mierniczy może być pisany jako geometra jak i mensur... Stopnie wojskowe, to istny chaos. Usiłowano odróżnić chorążego ziemskiego od nowej grupy oficerów wojskowych. Tu warto się skonsultować ze znawcami przedmiotu. I trzeba jeszcze dobrze określić miejscowości. Niektóre, nawet wewnątrz tej samej parafii są zbliżone, ale nie tożsame. Wywalił się na tym jeden z księży eysymontowskich, kiedy chciał podlizać się władzy. I okolice szlacheckie nazywał wsiami. A, że okolica Żukiewicze i wieś o tej samej nazwie, były w nader krańcowych częściach jego jurysdykcji, to zmuszono go do przez zwierzchników do przywrócenia pojęcia okolicy. Mam nadzieję, że powyższe uwagi przydadzą się zarówno indeksującym jak i czytelnikom tych metryk.

Pozdrawiam serdecznie.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Gdyby była możliwość dostępu do takich parafii w dekanacie Lida jak: Wasiliszki, Wawiórka, Nowy Dwór, to chętnie piszę się na to.Podlegały pod Wilno.Ponieważ to jednak dzisiaj Białoruś chyba długo jeszcze nie będą w sieci.
Dana
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Przypominam o sobie, że jestem skłonny pomóc wg.moich możliwości :)

Pozdrawiam

Daniel
Gawski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Gawski_Marcin »

Ludwik_Olczyk pisze:Często też zamiast "je" występuje "miakkij znak".
Raczej "jać", podobna graficznie (w pismie ręcznym) do znaku miękkiego, obecnie nie używana litera cyrylicy, która została we współczesnym rosyjskim zastąpiona właśnie "je".
http://pl.wikipedia.org/wiki/%D1%A2
Pozdrawiam!
Marcin
ArturWilkicki

Sympatyk
Legenda

Post autor: ArturWilkicki »

Witam,

Chętnie dołącze do pracy nad projektem.
Z mojego doświadczenia księgi opublikowane przez epaveldas różnią się od tych co mają w FS większość na FS to są kopie ksiąg ( w pewnym stopniu łatwiejsze do odczytania,lub też trudniejsze, zawartość informacji też się różni czasami ) , Jest też problem z parafiami już opublikowanymi przez Epaveldas ponieważ zdarzają się brakujące roczniki np. w Parafii Bujwidze, Niemenczyn natomiast są w FS. Więc może warto jednak udostępnić zasoby FS nawet w przypadku jeżeli są opublikowane przez Epaveldas.

Pozdrawiam
Artur
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To jest bardzo ważme spostrzezenie!
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ArturWilkicki

Sympatyk
Legenda

Zawartość - FS film : 2442500

Epaveldas Bujwidze U 1828-1830 M 1827-1828 Z 1828
Bystrzyca U 1828-1830 M 1827-1828 Z1827-1828
Cudzieniszki U 1828-1830 M 1827-1828 Z1827-1828
Gierwiaty U 1827-1830 Z 1828
Epaveldas Ławaryszki U 1827-1829 M 1828 Z1827-1828
Michaliszki U 1828 M 1827-1828 Z 1827
Miedniki U 1828 M 1828 Z1827-1828
Ostrowiec U 1827-1828 M 1828 Z 1828
Epaveldas Rudomina U 1828 M 1827-1828 Z 1828
Rudomina fil. U 1827 Z 1828
Rukojnie U 1828 M 1827-1828 Z1827-1828
Soleczniki U 1827-1828 M 1827-1828 Z1827-1828
Szumsk U 1827-1828 M 1827-1828 Z1827-1828
Epaveldas Taboryszki U 1828 M 1827-1828 Z1827-1828
Turgiele U 1828 M 1827-1828 Z1827-1828
Worniany U 1828 M 1827-1828 Z1827-1828
Ostatnio zmieniony ndz 28 wrz 2014, 14:21 przez ArturWilkicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Arturze: skontaktuj się z Wiktorem, chciałbym uniknac dublowania już wykonanych prac. Tzn nie mam nic przeiwko temu, że tu piszesz (inni tez skorzystają:) ale - jak wyżej. Lepiej poświęcić kwadrans na ustelnie co jeszcze trzeba zrobić niż godziny na powielenie już wykonanej pracy. Zasugerowałeś (i słusznie), że czasem pomimo dostępnych skanów z ksiąg warto byłoby mieć dostęp do skanów z mikrofilmów (bo to skany innych ksiąg, mimo, że obejmujących ten sam zakres). Może warto byłoby uwzględnić to w opisie? To sugetrsia, ale wydaje się, że ma podstawy w swietle tego co napisałeś. Czyli co na 2442500 jest? (kopie? to co ma skany z ksiąg? to czego w oógle nie ma innych kopi? To co nie będzie miało kopii dostępnych przez najbliższe 6 miesięcy z ksiąg?)
ArturWilkicki

Sympatyk
Legenda

Podejrzewam że wszystkie ksiągi na tym filmie są kopiami, pewność mam tylko do parafii Bujwidze, Ławaryszki, bo jest to na epaveldas i mogę porównać . Niestety bardzo żadko jest podana informacja, że jest to kopia księgi i kiedy wykonana.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

...
Ostatnio zmieniony ndz 28 wrz 2014, 23:42 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ano
tak musi być:)

szczególnie, jesli to takie proste kopiuj/wklej ze strony FS, to chyba żaden problem

nei przyjmuję zastrzezeń co do zdefinowania zakresu prac bez próby sformułowania tego w innyc sposób.
Tak wiele razy i na tak wiele sposobów (neiprzecznych) pisąłem co jest do zrobienia, że tylko złą wolą można tłumaczyć "nie wiem o co chodzi"
dpawlak

Nieaktywny

...
Ostatnio zmieniony ndz 28 wrz 2014, 23:41 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

złą wolą kierowałeś się moim zdaniem, gdy napisałes:
"Nie wiem na ile pokrywa się to z zapotrzebowaniem Włodka ale mówiąc szczerze słabo sprecyzował czego oczekuje."

Kwestai wykorzystania susgestii zawartych w tym wątku jest sprawą osoby, która podjęła się koordynacji (Wiktora). Ja znajduję tę informację jako przydatną w ograniczonym zakresie, ale naprawde przydatną:) Nie chcę roziwjac dlaczego informacje na strpnach FS mają ograniczoną przydatność - o tym chyba w trzech wątkach wiele uwag już jest.
dpawlak

Nieaktywny

...
Ostatnio zmieniony ndz 28 wrz 2014, 23:41 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Darku:
gdybyś przeczytał to być wiedział, ze
a. wątek został rozpoczęty przed datą, która wewnątrz niego sie pojawia (15 września:) , do połowy wrzesnia własnie informacji z pwoodów urlopów nie można było bzposrednio w wiLnie uzuskać
b.to nie kwestia szczerości, a podejścia.
powoli zaczynam rozumieć, skąd problemy osób, które nie uzyskały pozwolenia na publikację, digitalizację w prównaniu z problemami tyh, którzy uzyskują: z zakresu oczekiwanego wkładu własnego. Szerości chcesz? Kpina traktować partnbera: daj mi wszystko na tacy, bo inaczej okrzyknę Cię jako niepoważnego na forum.
To nie rada, ot słowa w przypływie szczerości. Przy okazji- nikt się nie chwalił dobrymi kontaktami. Chwalę APH za chęć współpracy - sktuki są widoczne. Ale na pewno nigdy nie polegało to na "dzwonie, piszę, spotylkan się i przentuję oczekwianie "dajciem nam wszystko , a my łaskawie weźmiemy - inaczej niepoważni będziecie"
Najmniej poważne zdają mi się (choć szczerości im nie odmawiam) takie własnie sformułowania:)

Co do złej woli- jescze raz przypominam do czego się odniosłem. Do twierdzenia, że oczekiwania moje zostały nisformułowane, bądź niezdefiniowane precyzyjnie. A to,ż ebyć może oczekiwałbyc (tak jak kilka innych osób) z mojej strony zobowiazańm deklarcaji i całej kuchni....
to dal tych, którzy wcześniej ze mną co zrobili zarerezerwowane, nie dla przekonywania i ciagniaca za uszy. Jak zwykle: ja daję węski i możliwości, ryby...rzadko:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”