Archiwum Państwowe w Łodzi

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Chojak_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Chojak_Jacek »

Witam. Ja również mam prośbę do odwiedzających AP w Łodzi.
Mój przodek Sebastian Kraiński zmarł w 1878r. w parafii Chabielice. W akcie zgonu zapisane jest, że miał 53 lata i urodził się we wsi i parafii Brzyków pow. sieradzkim. Był synem Walentego i Urszuli z Kietlińskich.
A więc urodził się ok. 1825 roku. Gdyby ktoś spróbował odszukać jego akt urodzenia i spisać dane i nr aktu urodzenia będę bardzo wdzięczny.
Chętnie pomogę w poszukiwaniach w parafii Chabielice.
Pozdrawiam
Jacek Chojak
karulska_ewa

Sympatyk

Post autor: karulska_ewa »

Witam bardzo serdecznie. Od lat poszukuję bezskutecznie aktu urodzenia mojego pradziadka Apolinarego Dębowskiego. Urodził sie w 1852 r w Łodzi. Niestety nie znam parafii. W Łodzi rodziły sie i marły jego dzieci- Apolinary junior, Józefa,Kazimierz,Władysława,Stanisława i Henryk.Gdyby ktos trafił na takie nazwisko w Łódzkim Archiwum byłabym bardzo wdzięczna.Pozdrawiam serdecznie.Ewa
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Do ATUIN,

Sądzę, że z tych lat nie ma mikrofilmów dla par. Kwiatkowice do której wg mnie należy Leśnica w pow. Łaskim. Niestety trzeba zamówić księgi i w nich sprawdzić. Jesli nie będziesz w oddziale gdzie są księgi to ja postaram się pomóc.

Krystyna
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Edmunda »

Witam,
z góry dziękuję za pomoc
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/

Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Edmundo,
czy Twoich akt nie należy szukać w aktach ewangelickich. Na szybko zajrzałam w AAŁ w akta par.Kwiatkowice rzym.-kat i nie znalazłam takiego nazwiska w podanym przez Ciebie roku.

Krystyna
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
nie, mama mówi, że byli zawsze katolicy ;)
roku ? tzn. 1903?
Nie wiem jak pisalo sie dokladnie nazwisko w každym akcie jest inaczej. Mama wymawia Szmytke, w akcie zgonu jest napisane Szmytke (1965), ale w poprzednich jest wlaśnie róžnie :(
Edmunda

Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

... a napewno byli katolicy, bo jeden z braci babci studiował się za księdza, przed wyświęceniem jednak zachrowal na zapalenie opon mózgowych i zmarl.
Edmunda

Łęczyca 10 II 1829
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

karulska_ewa pisze:Witam bardzo serdecznie. Od lat poszukuję bezskutecznie aktu urodzenia mojego pradziadka Apolinarego Dębowskiego. Urodził sie w 1852 r w Łodzi. Niestety nie znam parafii. W Łodzi rodziły sie i marły jego dzieci- Apolinary junior, Józefa,Kazimierz,Władysława,Stanisława i Henryk.Gdyby ktos trafił na takie nazwisko w Łódzkim Archiwum byłabym bardzo wdzięczna.Pozdrawiam serdecznie.Ewa
Dzisiaj sprawdzałam niestety w 1852 roku znalazłam tylko akt ur.
Adolf Antoni Dębowski ojciec Józef matka Anna.
W tym czasie w Łodzi była tylko jedna parafia NMP jest na mikrofilmach można zamówić do swojego archiwum i przeglądać
pozdrawiam Eliza
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Witam!
Miałbym ogromną prośbę.
Poszukuję aktu ślubu swoich przodków:Piotr Kępka i Marianna Kajtaniak.Wiem,że w 1876 zmarło im dziecko a w 1879 urodziła się córka w parafii Błędów.Niestety nie ma w tej parafii aktu ślubu.
Przypuszczam,że Marianna pochodziła z innej parafii będącej w okolicy.Drogą eliminacji i na podstawie obecnego występowania nazwiska Kajtaniak,wnioskuję że mogło to być w jednej z tych parafii:
Sadkowice (nr zespołu 1659)
Lubania (nr zespołu 1544)
Miałbym prośbę czy mógłby ktoś z Państwa mi sprawdzić czy jest tam ten ślub i jakieś informacje o tych małżonkach w przedziale od 1870 do 1876?
Niestety sam nie mogę pojechać do Łodzi ze względów finansowych.
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie!
Rafał
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
karulska_ewa

Sympatyk

Post autor: karulska_ewa »

Pani Elizo! Bardzo dziękuję za pomoc. Spróbuję zamówić mikrofilmy. Gdyby jednak trafiłą Pani na nazwisko Dębowski pzregladajac łodzkie dokumenty to proszę o mnie pamietać.Pozdrawiam.EWa
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Edmundo,
napisałaś "niestety, mama nie pamięta
wujek mamy miał na imię Zygmund Schmidtke(Szmitke).
Totyle co wiem"

Może to Twój wujek.
Nie wiem czy masz taki akt 1905r Dobków par. Kwiatkowice stawił się Walenty Szmytke /taki zapis/ i ...Agnieszki z Jąsików ...nadano Zygmunt. Z boku jest adnotacja o jego slubie w par. Wrzeszczewice. Popatrz jak są rozmieszczone miejscowości Lesnica i Dobków
http://mapa.szukacz.pl/
Krystyna
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
to mój pradziadek i prababcia i wujek !
jejku normalnie placze ze szcześcia :))))))))))

WIELKIE DZIEKI
Edmunda

Łęczyca 10 II 1829
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Cieszę się , ze Ty sie radujesz. Wazne, że potwierdziły sie rodzinne informacje. Szukamy dalej.

Pozdrawiam

:D :k: :k: Krystyna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Marku,
Pięknie proszę bywających w łódzkim archiwum o sprawdzenie aktu urodzenia Romana Widulińskiego, syna Józefa i Franciszki Markowskiej ur. Skierniewice 12 II 1858 chodzi mi o informacje o rodzicach Romana, czyli wiek, zajęcie i co tam jeszcze jest
Nie wiem czy obejrzałeś "Skierniewice" w AGAD jesli nie to skrót aktu metrykalnego masz na mailu.

Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

Mam również prośbę do odwiedzających AP w Łodzi ,jeśli oczywiście jest to możliwe i nie sprawi za dużego kłopotu ? :).
Poszukuje aktu urodzenia Józef Pokorski ur. ok 1857 roku we wsi Wola Stępowska , parafia Kiernozia,diecezja: łowicka.Wyznanie rzymsko-katolickie. Za najmniejsza informacje -z góry dziękuje :).
Pozdrawiam Jurek
Serdecznie pozdrawiam Jurek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”