Nazwisko: Żaboklicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

M_Brejter

Sympatyk

Post autor: M_Brejter »

Łucja pisze:
Bardzo dziękuję za tę informację! To na pewno on, był lekarzem (Ludwik Domański). Będę badać sprawę zatem. Nazwisko Sawicki też się w tej linii przewija, matka Ludwika była z Sawickich.
Wielkie dzięki! Jak to warto było zadać konkretne pytanie na forum. W metryce jest nawet podpis Ludwika!

Akt nr 43 w Lublinie, ślub Stanisława Sawickiego (ojca Leokadii Sawickiej), w 1848 r., był to brat matki Ludwika:
https://szukajwarchiwach.pl/35/1859/0/2 ... naRI2XI8LQ
Dziękuję jeszcze raz stokrotnie!

Łucja
Czyli Ludwik Domański był najbliższym kuzynem Leokadii Sawickiej, po jej ojca siostrze.
Jej matka Maria, żona Stanisława Sawickiego to siostra mojego 3xpradziadka Ksawerego Hipolita Przewuskiego. Obaj bracia, Ksawery i Dominik wystepują jako świadkowie w akcie małżeństwa Stanisława Sawickiego i Marii Przewuskiej, którego link załączyłaś.
Przypomniałem sobie jeszcze, że brat Adolfa Zaboklickiego Antoni także był doktorem. Chyba na lubgensie widziałem akty z Łukowa.

pozdrawiam
Mariusz
marylenka_12

Sympatyk

Post autor: marylenka_12 »

Szukam aktu małżeństwa Dąbrówka Wyłazy mój 6 przodek Ludwik Chojecki zawarł związek z Marianną Żaboklicką.
Wiem tylko ,że brat Marianny miał na imię Paweł i była związana z Zaliwskimi.Umarła 1830r akt 56 parafia Skórzec.
https://szukajwarchiwach.pl/62/223/0/1/ ... NHzsz4jmOw
pozdrawiam
Maria
Piotr_Pizoń

Sympatyk

Post autor: Piotr_Pizoń »

Witam
Szukam informacji o Żaboklickich h. Pierzchała.
Linia z tym herbem najprawdopodobniej wywodzi się z ziemi sochaczewskiej (z Żaboklik - dzisiaj część wsi Chrzczany).

Chodzi mi o linię, która zamieszkiwała szeroko rozumiane okolice Zamościa.
Ignacy Kolumna Żaboklicki - miał 2 żony:
- Ludwikę Zdzienicką (córkę Antoniego i Heleny lub Ludwiki Szelągowskiej)
- Teresę Katarzynę Siennicką
Chodzi mi o ustalenie przodków Ignacego.
Gdzie mogę szukać informacji pozametrykalnych?

Ignacy ur. się około 1720 r., zm. 1800 w Nieliszu.

Jego synem był:
Zaboklicki Jan, herbu Kolumna (ok. 1750-1845), kawaler maltański, szambelan Stanisława Augusta Poniatowskiego, szambelan Fryderyka Augusta księcia warszaw­skiego, szambelan i mistrz ceremonii dworu cesarzy rosyjskich jako królów polskich.

W Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861(1867) Elżbieta Sęczys 2000 jest informacja:
Od Ignacego, ktory w 1754 roku sprzedał Jozefowi Cichowskiemu dobra Zawady, syn Jan, mistrz obrzędów dworu JCKM i szambelan , legitymowany w 1837 roku.

Będę bardzo wdzięczny za sugestie i pomoc w namierzeniu dodatkowych źródeł.

Pozdrawiam Piotr
mahakali

Sympatyk

Re: Nazwisko: Żaboklicki

Post autor: mahakali »

Witam,
próbuje znależć coś o Urszuli Żaboklickiej, ur 1750, żona Pawła Gadomskiego (1750)
Syn Jan Piotr ur w Warszawie 1778
Córka Joanna Sabina ur w Lublinie 1793,
Urszula i Paweł zmarli oboje w Lublinie, co jest opisane w akcie ślubu Joanny Sabiny po męzu Konopka.

Myślałem że może ten ślub to mogą byc oni, z jakiegoś względu Pawła nazwisko mogło być zmienione, ale nie moge dojsc do skanu...

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Krzysztof Włodarski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Zapraszam do prac przy publikacji plików w metryki
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... s018_temp/#
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Piotr_Pizoń

Sympatyk

To chyba będzie akt zgonu Pawła Gadomskiego:

Gadomski Paweł - parafia Dys - Dwór w Nasutowie, zm. 26.05.1795, w wieku ok. 50, ekonom w Nasutowie.
Może po śmierci Pawła wyszła drugi raz za mąż?

Paweł i Urszula mieli jeszcze dzieci:

1). Andrzej Franciszek - ur. we Dworze w Nasutowie 27.01.1788. Są zapisane w 1788 r. w parafii Dys dwa akty - pierwszy chrzest z wody 30.01.1788 r. i drugi 21.02.1788 ceremonia dopełniająca chrzest z wody - w akcie Paweł zapisany jako generos., ekonom w Nasutowie.
Zm. 7.09.1791 r. - wpisane drugie imię Franciszek, zm. we Dworze w Nasutowie w wieku 3,5 roku.
2). Józefa Urszula Teresa - ur. we Dworze w Nasutowie 23.01.1791 r., chrzest w parafii Dys.

Też szukam informacji o Urszuli - próbuję znaleźć informację o jej rodzicach.

Odnośnie aktu ślubu z Korytnicy.
Tutaj link:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/6084240

niestety nie ma tam wiele informacji.

Piotr
Mikołaj_Żaboklicki

Post autor: Mikołaj_Żaboklicki »

Witam,
szukam chętnych osób noszących nazwisko Żaboklicki / Zaboklicki, który chcieliby poprzez badanie Y-DNA pomóc w ustaleniach genealogicznych dot. tego rodu, a w szczególności potwierdzenia lub wykluczenia, czy zachodzą powiązania rodowe między Żaboklickimi z dawnych powiatów: sochaczewskiego, przasnyskiego i ziemi liwskiej, ponieważ mamy Żaboklickich wywodzących się z tych trzech Żaboklik / Żaboklików.
M.Żaboklicki
Piotr_Pizoń

Sympatyk

Mikołaj_Żaboklicki pisze:Witam,
szukam chętnych osób noszących nazwisko Żaboklicki / Zaboklicki, który chcieliby poprzez badanie Y-DNA pomóc w ustaleniach genealogicznych dot. tego rodu, a w szczególności potwierdzenia lub wykluczenia, czy zachodzą powiązania rodowe między Żaboklickimi z dawnych powiatów: sochaczewskiego, przasnyskiego i ziemi liwskiej, ponieważ mamy Żaboklickich wywodzących się z tych trzech Żaboklik / Żaboklików.
M.Żaboklicki
Niestety nie noszę nazwiska Żaboklicki ale mam przodków Żaboklickich, których linia pochodzi z Zaboklik obok Sochaczewa. Dzisiaj administracyjnie Żaboklik to część wsi Chrzczany.

Bardzo proszę o kontakt i możliwość wymiany oraz weryfikacji niektórych informacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”