Genealogia na Podkarpaciu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
mmaziarski

Połączenie jest.
W wikipedii jest ewidentny błąd.W Jaśle jest ulica Stanisława Kadyiego,który był jasielskim lekarzem okulistą i zbieraczem.
Stworzył w swym domu muzeum,które podarował miastu,a ulica nie jest Henryka Kadyiego tylko Stanisława.
Stanisław Kadyi ur.1900 w Jaśle miał jeszcze brata Witolda ur.1890 i Zdzisława ur.1894.
W akcie urodzenia Witolda widnieje jako ojciec chrzestny Henryk Kadyi dr med,prof we Lwowie.
Rodzicami tych 3 braci byli Józef Kadyi syn Ludwika i Klementyny Paszyńskiej,oraz Maria Klara Chowanetz córka Karola i Franciszki Łuzeckiej.Józef Kadyi ur.1862 w Zaleszczykach,
W Jaśle zmarli: Józef 1862-1954,Klementyna zm.1906,Maria 1861-1939,Zdzisław 1894-1970 i Stanisław 1900-1980.
Mam wielki szacunek dla tego wspaniałego człowieka.
Mieczysław
W wikipedii jest ewidentny błąd.W Jaśle jest ulica Stanisława Kadyiego,który był jasielskim lekarzem okulistą i zbieraczem.
Stworzył w swym domu muzeum,które podarował miastu,a ulica nie jest Henryka Kadyiego tylko Stanisława.
Stanisław Kadyi ur.1900 w Jaśle miał jeszcze brata Witolda ur.1890 i Zdzisława ur.1894.
W akcie urodzenia Witolda widnieje jako ojciec chrzestny Henryk Kadyi dr med,prof we Lwowie.
Rodzicami tych 3 braci byli Józef Kadyi syn Ludwika i Klementyny Paszyńskiej,oraz Maria Klara Chowanetz córka Karola i Franciszki Łuzeckiej.Józef Kadyi ur.1862 w Zaleszczykach,
W Jaśle zmarli: Józef 1862-1954,Klementyna zm.1906,Maria 1861-1939,Zdzisław 1894-1970 i Stanisław 1900-1980.
Mam wielki szacunek dla tego wspaniałego człowieka.
Mieczysław
-
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Mieczysławie, to prawda, doktor Kadyi był wspaniałym człowiekiem. To on namówil mojego Tatę aby zmienił zawód - Tato pochodził z zegarmistrzowskiego korczyńskiego rodu Gonetów. Po wojnie dr.Kadyi namówił go, aby zajął się robieniem okularów i z nim współpracował. Prze wiele lat był jedynym optykiem prawie na całe Podkarpacie!
Jako dziecko Go widywałam, gdyż często do nas przychodził.
Pozdrawiam
ZosiaA
Jako dziecko Go widywałam, gdyż często do nas przychodził.
Pozdrawiam
ZosiaA
Ogromnie dziękuję. Od lat czytając o historii Jasła natrafiałem na wzmianki o doktorze Kadyim. Zawsze interesowało mnie też to węgierskie nazwisko. Dlatego jak z innej strony natrafiłem na połączenie z prof. Henrykiem Kadyim ze Lwowa, chciałem odnaleźć też drogę łączącą obu Kadyich. Cieszę się, że to się udało.
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
Magdalena_Dąbrowska

Szanowni Państwo
Szukam informacji o Natanie Oberlander- adwokat m.in w Krakowie alejego rodziana pojawia się rózwniez w Jaśle, podobno miał duże tereny w Bieszczadach. I oczywiście nieustajaco szuakm Ciepielowskich (obecnie Dyzmy Ciepielowskiego syna Wojciecha). Dyzma i jego synowie byli ekonomami , zarządcami , urzednikami i przemieszczali się często i w nieprzewidzialnych jak dla mnei kierunkach.
Szukam tez informacji o wnuku Dysmy - Zenonie Ciepielowskim synu Ludwika i Józefy Paykart - nafciarzu tylko tyle wiem.
Magda
PS Panie Mieczysławie dziękuję za dotychczasowe informacje ciagle mam jednak nadzieję że trafi Pan na kolejne miejsce ich przebywania.
M.
Szukam informacji o Natanie Oberlander- adwokat m.in w Krakowie alejego rodziana pojawia się rózwniez w Jaśle, podobno miał duże tereny w Bieszczadach. I oczywiście nieustajaco szuakm Ciepielowskich (obecnie Dyzmy Ciepielowskiego syna Wojciecha). Dyzma i jego synowie byli ekonomami , zarządcami , urzednikami i przemieszczali się często i w nieprzewidzialnych jak dla mnei kierunkach.
Szukam tez informacji o wnuku Dysmy - Zenonie Ciepielowskim synu Ludwika i Józefy Paykart - nafciarzu tylko tyle wiem.
Magda
PS Panie Mieczysławie dziękuję za dotychczasowe informacje ciagle mam jednak nadzieję że trafi Pan na kolejne miejsce ich przebywania.
M.
-
mmaziarski

znalazłem w Zręcinie ślub w 1876 roku :
Józef Karol Ciepielowski syn Dyzmy i Józefy Paikart,ekonom w Biezdziadka ,lat 25 z Ludwiką Bouquet córką Jacka Franciszka Bouquet i Petroneli córki Piotra Lavillat,serviens in aula Zrencinensis.
w Zręcinie koło Krosna akt ślubu z 1901 roku.
Ciepielowski Kazimierz Jan ur.29.8.1868 w Koszyce-Zbylitowska Góra,syn Michała i Zofii Kozieł z Augustą Marią wdową po Hipolicie Kowalskim,córka Mikołaja Kieryczyńskiego i Teofilii Trzeciak,ur.21.3.1868 w Krościenku.
Świadkami byli Michał Ciepielowski ekonom i Emil Ciepielowski ofic.sądowy.
W akcie urodzenia Karola Ciepielowskiego syna Ludwika i Marii Dadelbaum jest zapis ,że chrzestnymi byli Kazimierz Ciepielowski dyrektor kopalni ropy naftowej i Zofia Ciepielowska żona Michała ekonoma w Szebniach.
Nad imieniem Ludwik jest dopisek Nobilis
W Jaśle nazwisko Oberlander nie występuje w księgach parafii rzym-kat.Jasło Fara .Może trzeba szukać w USC w judaikach.
Ciepielowski Zenon –kierownik kopalni nafty Tomaszówka,w 1914 w Salzburg.Może tu być błędny zapis nie Tomaszówka,tylko Turaszówka koło Krosna.W 1914 był Salzburgu.
Są też Ciepielowscy w Jodłowej.
Mieczysław
Józef Karol Ciepielowski syn Dyzmy i Józefy Paikart,ekonom w Biezdziadka ,lat 25 z Ludwiką Bouquet córką Jacka Franciszka Bouquet i Petroneli córki Piotra Lavillat,serviens in aula Zrencinensis.
w Zręcinie koło Krosna akt ślubu z 1901 roku.
Ciepielowski Kazimierz Jan ur.29.8.1868 w Koszyce-Zbylitowska Góra,syn Michała i Zofii Kozieł z Augustą Marią wdową po Hipolicie Kowalskim,córka Mikołaja Kieryczyńskiego i Teofilii Trzeciak,ur.21.3.1868 w Krościenku.
Świadkami byli Michał Ciepielowski ekonom i Emil Ciepielowski ofic.sądowy.
W akcie urodzenia Karola Ciepielowskiego syna Ludwika i Marii Dadelbaum jest zapis ,że chrzestnymi byli Kazimierz Ciepielowski dyrektor kopalni ropy naftowej i Zofia Ciepielowska żona Michała ekonoma w Szebniach.
Nad imieniem Ludwik jest dopisek Nobilis
W Jaśle nazwisko Oberlander nie występuje w księgach parafii rzym-kat.Jasło Fara .Może trzeba szukać w USC w judaikach.
Ciepielowski Zenon –kierownik kopalni nafty Tomaszówka,w 1914 w Salzburg.Może tu być błędny zapis nie Tomaszówka,tylko Turaszówka koło Krosna.W 1914 był Salzburgu.
Są też Ciepielowscy w Jodłowej.
Mieczysław
MMaziarski
-
mmaziarski

Przeszukałem Mielec zmarłych.Paulina_W pisze:Bardzo dziękuję Panie Mieczysławie.
Przyznaję, że raczej nie spodziewałam się Marianny Welsing w Szczucinie, poza jej ślubem z Karolem. Mam do sprawdzenia pogłoskę, że mogła urodzić się w Wadowicach Górnych.
Pozdrawiam,
Paulina
Znalazłem następujące osoby:
1812 dom 214 zmarła Elżbieta Wilhelmi Welzing consors lat 30
1813 dom 214 zmarła Maria córka Wilhelma Welzing i Anny lat 1
1826 dom 151 zmarł Baltazar Welcygn lat 20
1854 zmarła Anna Schmelrog żona Wilhelma Welsing lat 65
1874 zmarł Piotr Welsing wdowiec lat 58
Mieczysław
-
Magdalena_Dąbrowska

-
mmaziarski

No to będzie zaskoczenie.Magdalena_Dąbrowska pisze:Panie Mieczysławie
Serdecznie dziękuję, zwłaszcza o podpowiedź związaną z nazwą kopalni nafty. Reszte informacji już od Pana wcześniej miałam. Jodłowscy Ciepielowscy póki co nie wiążą się z moimi, ale do czasu zapewne.
Miłego dnia życzę
Magda
Przeglądałem dzisiaj Wadowice koło Mielca i znalazłem w 1803 roku
jako ojca chrzestnego G.Dnus Franciszka Ciepielowskiego ekonoma.
Jest to kolejne miejsce do dalszych poszukiwań.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mam jeszcze jedno znalezisko w Wadowicach.
Wyżej -poszukiwano nazwiska Pilas.Znalazłem w 1803 roku Karol Philas chirurg był ojcem chrzestnym dla G.Dnus Jana Malczewskiego
-
Magdalena_Dąbrowska

[/quote]
No to będzie zaskoczenie.
Pozdrawiam
[/quote]
Zwłaszcza że koło Mielca w Czerminie rodzi się syn Dysmy- Ludwik Franciszek - rok 1838
No to będzie zaskoczenie.
Pozdrawiam
[/quote]
Zwłaszcza że koło Mielca w Czerminie rodzi się syn Dysmy- Ludwik Franciszek - rok 1838
-
mmaziarski

W 1865 były w Dębowcu zapowiedzi a ślub w 1866 pomiędzy Ludwikiem StygarowiczVasquez pisze:Panie Mieczysławie,
Czy ma Pan informacje o Ludwiku Stygar, urodzonym w 1824 a zmarłym w 1884r? Podobno Stygarów jest od groma na Podkarpaciu. Ten był mężem pochodzącej z Dębowca Katarzyny z Wodyńskich (ur. w 1835r).
syn Stanisława i Katarzyny Wojnarskiej ur.w Trzcinicy lat 42 a Katarzyną Wodyńską lat 30.
-
mmaziarski

W Ołpinach jest całe zagłębie Gogolów.W latach 1784-1908 było 127 ślubówtbienias pisze:interesuje mnie nazwisko Gogola, a dokładniej Elżbieta Bienias z domu Gogola, urodzona w latach 1876-79, podobno w Gromniku lub Zakliczynie, pod koniec XIX wieku była w USA, a zmarła w 1947 w Bączalu oraz wszelkie informacje o rodzinie Bienias ze Święcan i Bączala.
Tomasz
z tym nazwiskiem,ale Bieniasów nie znalazłem