Sprawdź swoje dane w PESEL i Rejestrze Dowodów Osobistych

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

x_hanna

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: x_hanna »

Rafale, wyrwana (z wakacji) do tablicy uzupełnię co pamiętam. ;)
Ja starałam się o kopię/odpisy z Warszawy z lat 20-tych.
W uwagach napisz wszystko co może być pomocne w odszukaniu aktu. U mnie tym najważniejszym ogniwem były dane mojej mamy (bo była w systemie PESEL), a ja szukałam metryk jej brata i rodziców.
Pozdrawiam, Hanna
besla35

Sympatyk

Post autor: besla35 »

magda_lena pisze:Rafale, ja nie występowałam w tej formie. Występowała koleżanka z tego forum.
Koleżanka w tej chwili na wakacjach, skontaktowałam się i z tego, co pamięta:
Na pewno jest miejsce na uwagi bo tam wpisałam wszystko co wiedziałam o rodzinie babci i dziadka... Na pewno jak nie zna się dat to można wpisać najbliższą (a nawet chyba 00 zamiast miesiąca lub dnia)... Nie pamiętam co to było z tą mocą prawną, czy to nie zależało w jakiej formie chce się otrzymać odpis lub kopię...?[/0
Ja pamiętam tyle (sprawa sprzed chyba ponad roku) że koleżanka najpierw zamówiła odpis zupełny ale zależało jej na skanie.
Uzgadniała telefonicznie i może od tego zacznij?
Bo ... ePUAP sobie, przepisy sobie, a najwięcej może ... człowiek. Chętny lub nie :/
Miejsce akcji koleżanki: archiwum USC Warszawa. To też może mieć znaczenie.

Tu zgodze sie, ze wszystko zalezy od czlowieka, a w USC Warszawa do tej pory spotykalem sie z zyczliwoscia
Bernard
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

chciałbym przedstawić Wam wszystkim jakoś danych w bazie PESEL na podstawie mojego własnego przypadku.
Od niedawna mam profil zaufany i teoretycznie mogę wysyłać podania do urzędów publicznych. Napisałem teoretycznie bo w praktyce jest z tym bardzo źle, ale o tym może w innym post-cie (jeśli kogoś to interesuje).

Aby sprawdzić ePUAP i mój profil zaufany postanowiłem wyświetlić sobie moje dane w rejestrze PESEL. Znalazłem tam wszystkie moje miejsca zameldowania w Polsce ale ku mojemu ogromnemu zdziwieniu nie ma mojego ślubu ... jestem kawalerem!

Ten fakt mnie trochę zdenerwował (żeby nie napisać gorzej) bo w 2003 roku otrzymałem od Konsulatu w Mediolanie zaświadczenie o zarejestrowaniu mojego ślubu w polskim USC.
Wraz tym zaświadczeniem podpisanym i zapieczętowanym przed Konsula otrzymałem również:
1) Dedycję urzędu Miasta o wpisaniu mojego ślubu do księgi małżeństw,
2) Dedycję o uzupełnienie wszystkich moich danych zawartych w tej księdze na podstawie kopi zagranicznego aktu ślubu,
3) Dwie kopie skróconego odpisu aktu małżeństwa sporządzonego przez właściwe USC w Polsce.

Jak to mam skomentować? Czy dla władz polskich jestem kawalerem?

Pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie. dla władz nie jesteś stanu wolnego.
Ale jeśli ktoś oparłby się wyłącznie na rejestrze, to owszem - o małżeństwie z niego by się nie dowiedział. To jest baza referencyjna, co nie oznacza, że jedyna i rozstrzygająca w systemie rejestrów państwowych.
ale kto (w rozumieniu który podmiot) powinien skorygować..w tej sytuacji nie wiem;))
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 13:37 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W przypadku osób mających stały meldunek w Polsce - o ile mi wiadomo- to urząd gminy nanosi poprawki, ten ze stałego meldunku chyba. Więc nie polski , a miejscowy bałagan. I nie wiem czy "jak zawsze".
Zmiany w SRP - m.in właśnie te co do kompletności i zgodności baz - tu chyba już czas pandemii w pełnym rozkwicie. Jeśli dobrze kojarzę w 2020 roku miały być wprowadzane mechanizmy korekty, uzupełniania danych. Zgodnie z planem:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Nie jestem pewien, ale ustawa wprowadzająca rejestr stanu cywilnego w systemie teleinformatycznym to chyba dopiero 2015?
Więc jeśli Kuba brał ślub przed 2003 i nie brał z żadnego USC w Polsce odpisu aktu małżeństwa to akt ten wcale nie musiał być przeniesiony do systemu?
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”