Konkurs na najstarszego udokumentowanego przodka

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Micko

Sympatyk

Post autor: Micko »

Co jest, w takim razie, bardziej wiarygodnym źródłem niż metryki kościelne, dla znalezienia powiązań rodzinnych z okresu powiedzmy XVII w. - I połowa XIX w.?
Ostatnio zmieniony sob 20 maja 2017, 21:54 przez Micko, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Michał
Łyżwa_Więch_Damięcki

Sympatyk

Post autor: Łyżwa_Więch_Damięcki »

Mateusz Gemza, ur. 1745, zm. 1798 w Wąsewie 7x pradziadek mojej córki.
Pozdrawiam
Sylwia
Ostatnio zmieniony wt 18 lip 2017, 18:53 przez Łyżwa_Więch_Damięcki, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Kroniki w Polsce powstawały od XII w. Ale na Polsce Europa się nie kończy, na przełomie X i XI w pisał kronikę Dietmar (obszerne info o Polsce) a przed nim inni, np. Einhard (kronikarz Karola Wielkiego) żyjący na przełomie VIII i IX w.
Zastanawiasz się skąd Arnulf w drzewach tak wielu osób. Podam przykład - jest calkiem liczna grupa żyjących, którzy mogą udokumentować swoje pochodzenie od np. pary Stanisław Odrowąż i ks. Anna Mazowiecka, z rodu Piastów żyli w XVI w. Jej pochodzenie i małżeństwo licznie wzmiankowały kroniki, także sejmowe i dokumenty sejmowe. Wśród jej przodków jest Rycheza Lotaryńska i jej przodkowie np. Otton I i II itd. do Arnulfa
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Co jest, w takim razie, bardziej wiarygodnym źródłem niż metryki kościelne, dla znalezienia powiązań rodzinnych z okresu powiedzmy VII w. - I połowa XIX w.?"
z połowy XIX w "na pewno " więcej z ASC gminnych 1808-1825 niż z kościelnych wyciągniesz
wiarygodności dokumentów nie podważam, nie o to chodzi, że z góry zakładam "błąd na błędzie, niewiarygodne"
jeśli mam porównywać z XIX wieku zapis o statusie (majątkowym) interpretując "a co w tym przypadku w metryce znaczy gospodarz/obywatel/dziedzic cząstkowy" z metryki / ASC z zapisem w księdze wieczystej, notariacie to nie mam wątpliwości czego użyję jako podstawowego źródła
podobnie księgi radzieckie, ławnicze, sądowe dla wcześniejszego okresu
własnościowe też:)

bardziej nie o wiarygodność zapisów chodzi, a o precyzję no i przede wszystkim - zakres informacji
chyba, że chodzi o jak najszybsze stworzenie łańcuszka a syn B syn C syn D syn E, bez zainteresowania co robili B, C, D, E:) wtedy metryki są bezkonkurencyjne, siadasz w 2017 "grzebiesz w sieci", odsysasz się rano od monitora i masz 50% szans na 8-10 pokoleń po jednej kilkugodzinnej sesji:)
a za 5-10 lat to hoho!:)

poczytaj forum, na pewno lektura przybliży Ci temat, nie tylko opiniami, ale mnóstwem przykładów
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Marek_Kwiatkowski

Post autor: Marek_Kwiatkowski »

Jaestem zdegustowany polemiką. Albo ma ktoś najstarszego przodka, albo nie. Podać. udokumentować i to wszystko. Mój praprzodek to zaledwie rok 1707.
Micko

Sympatyk

Post autor: Micko »

Arek_Bereza pisze:Kroniki w Polsce powstawały od XII w. Ale na Polsce Europa się nie kończy, na przełomie X i XI w pisał kronikę Dietmar (obszerne info o Polsce) a przed nim inni, np. Einhard (kronikarz Karola Wielkiego) żyjący na przełomie VIII i IX w.
Zastanawiasz się skąd Arnulf w drzewach tak wielu osób. Podam przykład - jest calkiem liczna grupa żyjących, którzy mogą udokumentować swoje pochodzenie od np. pary Stanisław Odrowąż i ks. Anna Mazowiecka, z rodu Piastów żyli w XVI w. Jej pochodzenie i małżeństwo licznie wzmiankowały kroniki, także sejmowe i dokumenty sejmowe. Wśród jej przodków jest Rycheza Lotaryńska i jej przodkowie np. Otton I i II itd. do Arnulfa
Bardzo dziękuję.
Teraz miałem na myśli okres XVII w. - I połowa XIX w., ale gdzieś mi uciekła "X". Teraz to poprawiłem.
Jednak te informacje odnośnie wcześniejszego okresu są też interesujące.
Sroczyński_Włodzimierz pisze: (...)więcej z ASC gminnych 1808-1825 niż z kościelnych wyciągniesz
(...)
Co to jest ASC gminne? To są gminne Akty Stanu Cywilnego? Gdzie one były sporządzane?
Nie spotkałem się z takimi na terenie np. zaboru pruskiego z tego okresu.
Sroczyński_Włodzimierz pisze: (...)
chyba, że chodzi o jak najszybsze stworzenie łańcuszka a syn B syn C syn D syn E, bez zainteresowania co robili B, C, D, E:) wtedy metryki są bezkonkurencyjne
(...)
Właśnie o to mi chodziło, o ten łańcuszek, czyli jak napisałem - powiązania rodzinne.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Z metryk to właśnie staram się coś odcyfrować z początku XVIII w., już jestem w I połowie XVIII w. (od Mormonów mikrofilm), jak odcyfruję to podam, parafia Borów na przeciwko Zawichostu (tutaj ze względu na "starożytność" Zawichostu mam nadzieję na polecenie dalej w głąb kiedyś z innych źródeł, dlatego to podaję).

A nie z metryk i nie ja odkryłam, to w linii Rościszewskich, raczej na pewno Dadźbóg wojewoda płocki za Kazimierza Wielkiego, 1349-1363: http://mazowsze.hist.pl/40/Notatki_Ploc ... _83/33265/
A prawdopodobnie także inny wcześniejszy wojewoda płocki Ziemak, pierwsze dziesięciolecie XIV w.

Jerzy Łempicki zrobił łańcuszek i ja się pod niego podpięłam odszukując metrykę urodzenia mojego prapradziadka Gustawa Rościszewskiego (1834, parafia Ligowo), cały łańcuszek jest u Łempickiego.
Dadźbóg (a może jego prawdopodobny dziadek Ziemak jeszcze wcześniej)-Gotard-Adam-Ziemak-Stanisław-Adam-Jan-Tomasz-Tomasz-Franciszek (kupił Brzeźno)-Seweryn-Jakub-Rajmund (fundował kaplicę w Brzeźnie)-Marceli-Gustaw.
Nawet teraz się temu przyglądam bo kaplica z Brzeźna, kościół, została przeniesiona do skansenu i jesienią zacznie drugie życie, a przy okazji zapewne jakieś nowsze badania się pojawią, co może trochę zmienić i łańcuszek.

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”