Konkurs na najstarszego udokumentowanego przodka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Co jest, w takim razie, bardziej wiarygodnym źródłem niż metryki kościelne, dla znalezienia powiązań rodzinnych z okresu powiedzmy XVII w. - I połowa XIX w.?
Ostatnio zmieniony sob 20 maja 2017, 21:54 przez Micko, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
Łyżwa_Więch_Damięcki

Mateusz Gemza, ur. 1745, zm. 1798 w Wąsewie 7x pradziadek mojej córki.
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam
Sylwia
Ostatnio zmieniony wt 18 lip 2017, 18:53 przez Łyżwa_Więch_Damięcki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arek_Bereza

Kroniki w Polsce powstawały od XII w. Ale na Polsce Europa się nie kończy, na przełomie X i XI w pisał kronikę Dietmar (obszerne info o Polsce) a przed nim inni, np. Einhard (kronikarz Karola Wielkiego) żyjący na przełomie VIII i IX w.
Zastanawiasz się skąd Arnulf w drzewach tak wielu osób. Podam przykład - jest calkiem liczna grupa żyjących, którzy mogą udokumentować swoje pochodzenie od np. pary Stanisław Odrowąż i ks. Anna Mazowiecka, z rodu Piastów żyli w XVI w. Jej pochodzenie i małżeństwo licznie wzmiankowały kroniki, także sejmowe i dokumenty sejmowe. Wśród jej przodków jest Rycheza Lotaryńska i jej przodkowie np. Otton I i II itd. do Arnulfa
Zastanawiasz się skąd Arnulf w drzewach tak wielu osób. Podam przykład - jest calkiem liczna grupa żyjących, którzy mogą udokumentować swoje pochodzenie od np. pary Stanisław Odrowąż i ks. Anna Mazowiecka, z rodu Piastów żyli w XVI w. Jej pochodzenie i małżeństwo licznie wzmiankowały kroniki, także sejmowe i dokumenty sejmowe. Wśród jej przodków jest Rycheza Lotaryńska i jej przodkowie np. Otton I i II itd. do Arnulfa
-
Sroczyński_Włodzimierz

"Co jest, w takim razie, bardziej wiarygodnym źródłem niż metryki kościelne, dla znalezienia powiązań rodzinnych z okresu powiedzmy VII w. - I połowa XIX w.?"
z połowy XIX w "na pewno " więcej z ASC gminnych 1808-1825 niż z kościelnych wyciągniesz
wiarygodności dokumentów nie podważam, nie o to chodzi, że z góry zakładam "błąd na błędzie, niewiarygodne"
jeśli mam porównywać z XIX wieku zapis o statusie (majątkowym) interpretując "a co w tym przypadku w metryce znaczy gospodarz/obywatel/dziedzic cząstkowy" z metryki / ASC z zapisem w księdze wieczystej, notariacie to nie mam wątpliwości czego użyję jako podstawowego źródła
podobnie księgi radzieckie, ławnicze, sądowe dla wcześniejszego okresu
własnościowe też:)
bardziej nie o wiarygodność zapisów chodzi, a o precyzję no i przede wszystkim - zakres informacji
chyba, że chodzi o jak najszybsze stworzenie łańcuszka a syn B syn C syn D syn E, bez zainteresowania co robili B, C, D, E:) wtedy metryki są bezkonkurencyjne, siadasz w 2017 "grzebiesz w sieci", odsysasz się rano od monitora i masz 50% szans na 8-10 pokoleń po jednej kilkugodzinnej sesji:)
a za 5-10 lat to hoho!:)
poczytaj forum, na pewno lektura przybliży Ci temat, nie tylko opiniami, ale mnóstwem przykładów
z połowy XIX w "na pewno " więcej z ASC gminnych 1808-1825 niż z kościelnych wyciągniesz
wiarygodności dokumentów nie podważam, nie o to chodzi, że z góry zakładam "błąd na błędzie, niewiarygodne"
jeśli mam porównywać z XIX wieku zapis o statusie (majątkowym) interpretując "a co w tym przypadku w metryce znaczy gospodarz/obywatel/dziedzic cząstkowy" z metryki / ASC z zapisem w księdze wieczystej, notariacie to nie mam wątpliwości czego użyję jako podstawowego źródła
podobnie księgi radzieckie, ławnicze, sądowe dla wcześniejszego okresu
własnościowe też:)
bardziej nie o wiarygodność zapisów chodzi, a o precyzję no i przede wszystkim - zakres informacji
chyba, że chodzi o jak najszybsze stworzenie łańcuszka a syn B syn C syn D syn E, bez zainteresowania co robili B, C, D, E:) wtedy metryki są bezkonkurencyjne, siadasz w 2017 "grzebiesz w sieci", odsysasz się rano od monitora i masz 50% szans na 8-10 pokoleń po jednej kilkugodzinnej sesji:)
a za 5-10 lat to hoho!:)
poczytaj forum, na pewno lektura przybliży Ci temat, nie tylko opiniami, ale mnóstwem przykładów
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Marek_Kwiatkowski
Bardzo dziękuję.Arek_Bereza pisze:Kroniki w Polsce powstawały od XII w. Ale na Polsce Europa się nie kończy, na przełomie X i XI w pisał kronikę Dietmar (obszerne info o Polsce) a przed nim inni, np. Einhard (kronikarz Karola Wielkiego) żyjący na przełomie VIII i IX w.
Teraz miałem na myśli okres XVII w. - I połowa XIX w., ale gdzieś mi uciekła "X". Teraz to poprawiłem.
Jednak te informacje odnośnie wcześniejszego okresu są też interesujące.
Co to jest ASC gminne? To są gminne Akty Stanu Cywilnego? Gdzie one były sporządzane?Sroczyński_Włodzimierz pisze: (...)więcej z ASC gminnych 1808-1825 niż z kościelnych wyciągniesz
(...)
Nie spotkałem się z takimi na terenie np. zaboru pruskiego z tego okresu.
Właśnie o to mi chodziło, o ten łańcuszek, czyli jak napisałem - powiązania rodzinne.Sroczyński_Włodzimierz pisze: (...)
chyba, że chodzi o jak najszybsze stworzenie łańcuszka a syn B syn C syn D syn E, bez zainteresowania co robili B, C, D, E:) wtedy metryki są bezkonkurencyjne
(...)
Pozdrawiam
Michał
Michał
Z metryk to właśnie staram się coś odcyfrować z początku XVIII w., już jestem w I połowie XVIII w. (od Mormonów mikrofilm), jak odcyfruję to podam, parafia Borów na przeciwko Zawichostu (tutaj ze względu na "starożytność" Zawichostu mam nadzieję na polecenie dalej w głąb kiedyś z innych źródeł, dlatego to podaję).
A nie z metryk i nie ja odkryłam, to w linii Rościszewskich, raczej na pewno Dadźbóg wojewoda płocki za Kazimierza Wielkiego, 1349-1363: http://mazowsze.hist.pl/40/Notatki_Ploc ... _83/33265/
A prawdopodobnie także inny wcześniejszy wojewoda płocki Ziemak, pierwsze dziesięciolecie XIV w.
Jerzy Łempicki zrobił łańcuszek i ja się pod niego podpięłam odszukując metrykę urodzenia mojego prapradziadka Gustawa Rościszewskiego (1834, parafia Ligowo), cały łańcuszek jest u Łempickiego.
Dadźbóg (a może jego prawdopodobny dziadek Ziemak jeszcze wcześniej)-Gotard-Adam-Ziemak-Stanisław-Adam-Jan-Tomasz-Tomasz-Franciszek (kupił Brzeźno)-Seweryn-Jakub-Rajmund (fundował kaplicę w Brzeźnie)-Marceli-Gustaw.
Nawet teraz się temu przyglądam bo kaplica z Brzeźna, kościół, została przeniesiona do skansenu i jesienią zacznie drugie życie, a przy okazji zapewne jakieś nowsze badania się pojawią, co może trochę zmienić i łańcuszek.
Łucja
A nie z metryk i nie ja odkryłam, to w linii Rościszewskich, raczej na pewno Dadźbóg wojewoda płocki za Kazimierza Wielkiego, 1349-1363: http://mazowsze.hist.pl/40/Notatki_Ploc ... _83/33265/
A prawdopodobnie także inny wcześniejszy wojewoda płocki Ziemak, pierwsze dziesięciolecie XIV w.
Jerzy Łempicki zrobił łańcuszek i ja się pod niego podpięłam odszukując metrykę urodzenia mojego prapradziadka Gustawa Rościszewskiego (1834, parafia Ligowo), cały łańcuszek jest u Łempickiego.
Dadźbóg (a może jego prawdopodobny dziadek Ziemak jeszcze wcześniej)-Gotard-Adam-Ziemak-Stanisław-Adam-Jan-Tomasz-Tomasz-Franciszek (kupił Brzeźno)-Seweryn-Jakub-Rajmund (fundował kaplicę w Brzeźnie)-Marceli-Gustaw.
Nawet teraz się temu przyglądam bo kaplica z Brzeźna, kościół, została przeniesiona do skansenu i jesienią zacznie drugie życie, a przy okazji zapewne jakieś nowsze badania się pojawią, co może trochę zmienić i łańcuszek.
Łucja