Posiadam dostęp: Parafia, mikrofilm .. - pomogę

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

RE: Re: Radzionków - mam mikrofilm, moge pomóc

Post autor: kasiek »

Tomku,

pojecia nie mam czy ci panowie naleza do mojej rodziny; nie mialabym nic przeciwko jakby nalezeli :)
Nazwisko Broll pisane bylo czasem przez jedno, czasem przez dwa "L". Jesli Ci to nie sprawi klopotu, chetnie poczytam informacje o ww panach, nawet jesli rodzina nie sa.

Moglbys mnie naprowadzic gdzie szukac informacji o 3 kompani strzeleckiej 75 pp; interesuje mnie dowódca III plutonu: ppor. Jan Broll (brat dziadka) - nic kompletnie nie moge znalezc.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Parafia Karniewo

Post autor: sylwia.ka »

Czekam na wyznaczenie terminu wizyty u Mormoni w celu przejrzenia mikrofilmu z tej parafii /mikrofilmy akt urodzeń 1843-1872 FHL INTL Film
1808496 Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Karniewo (Maków Mazowiecki).
Sluze pomoca,choc przyznaje,ze moja znajomosc j. rosyjskiego jest marna.
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Przyszedl w koncu film z Oksy. Hmm, teoretycznie z Oksy, bo okazalo sie, ze film podzielony jest na 3 czesci: troche Oksy, wiecej Odrowaz (kolo Skarzyska) i troche Olesnicy (tamze). Nie bardzo podoba mi sie jak te metryki sa grupowane. Co ma Oksa do Odrowaza oprocz "O"? Zupelnie inna gmina. W kazdym razie:
- Elu, widzialam akt Stanislawy, wiecej nie bylo
- Darek, Twoich nie ma w Oksie ale za to w Odrowazu pelno (nie koniecznie Twoja rodzina, ale nazwisko bardzo czesto sie powtarza)
- moich ani jednego :(
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Awatar użytkownika
Misiewicz_Elżbieta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Misiewicz_Elżbieta »

Kasiek,dziekuję bardzo za sprawdzenie.Akt Stanisławy juz mam.Pozdrawiam.Elżbieta zd.Stasiecka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Kasia ; mam pytanie czy z Oleśnicy są metryki ur. Sawickich z lat 1807 - 1817 , bo tamtejszy ksiądz mówił że w wojnę ruskie paliły wszystko z kościoła i plebani , ławki i księgi by się ogrzać , a było to w styczniu 1945 r . Pozdrawiam - Julian
rogacki_marek

Sympatyk

Mormoni-mam dostęp do mikrofilmów, pomogę...

Post autor: rogacki_marek »

Witam.
Od Kwietnia będę przeglądał mikrofilmy parafii Królików gmina Grodziec . Deklaruję pomoc zainteresowanym.. Marek Rogacki ŚTG.
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Witam!!!!! :)

Chetnie sprawdze; teoretycznie na filmie powinny byc daty 1866-1875..ale nigdy nic nie wiadomo bo Olesnica w ogole nie powinna byc na tym filmie.
Dam znac w przyszlym tygodniu.

Pozdrwiam :)
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Kasie i z góry dziękuję za szukanie , zawsze mam nadzieje i małymi krokami idę do przodu , czyli w metrykach do tylu , jeszcze jak by znalazł gdzieś metrykę ur. Walentego Sawickiego, może w z parafii Chomentów z około 1730 roku , choć tam się spaliła plebania w 1756 r. i wszystkie księgi są ale od 1756 r. Pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Chomentow nie dam rady :(
ja mam tylko dostep do Mormonow a oni owszem i maja ale od roku 1767 (znaczy jeszcze dalej, hmm albo blizej :)
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
GosiaLemanczyk

Sympatyk
Nowicjusz

Małogoszcz - mam mikrofilm, mogę pomóc

Post autor: GosiaLemanczyk »

Witam :)jezeli jest Pani w posiadaniu jeszcze mikrofilmu to prosze o sprawdzenie nazwisk Podgórski oraz Nartowski .Dziekuje.Gosia
Poszukuje aktu małżeństwa Jana Szpytko /Szpytka z Marianną z Krzynówków/Krzynówek przed 1903 r.(podobno Myszyniec , Łyse)
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Małogoszcz

Niestety filmy zostaly oddane do biblioteki po 30 dniach, przykro mi ale nie moge juz pomoc
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
ozanka

Sympatyk
Mistrz

RE: Chęciny - mam mikrofilm, mogę pomóc

Post autor: ozanka »

Witam,
to ja bardzo poproszę o sprawdzenie: Podgórski Jędrzej ur. w 1808 r. s. Antoniego i Katarzyny z Sobczyków. Związek małżeński zawarł z Justyną Morawicką w 1828 r. poza swoją parafią, a mianowicie w par. Kossów.
Rok urodzenia wyliczyłam z aktu ślubu, więc może nie być dokładna.
Pozdrawiam
Bożena
Awatar użytkownika
meggy

Sympatyk

Mikrofilmy Parafi Chruszczobrod 1829 - 1898

Post autor: meggy »

Mam wglad do Mikrofilmow z Parafi Chruszczobrod.
Chetnie wyszukam nazwiska
Meggy
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Mikrofilmy Parafi Chruszczobrod 1829 - 1898

Post autor: Jureczko »

Jeśli można to proszę zwrócić uwagę na nazwisko Jureczko(Juretzko) mam tam dwie osoby Łukasza i Jana, byli braćmi . Urodzili się oni co prawda na przełomie w.XVIII i XIX, a potem przenieśli się do Piekar Rudnych, ale może znajdzie Pani coś o ich rodzinie. Nie proszę o specjalne wyszukiwanie, jeśli jednak trafi się w oczy to nazwisko to proszę o przysłanie . Bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Damian Jureczko
Awatar użytkownika
meggy

Sympatyk

Post autor: meggy »

Jak znajde to nazwisko, to sie zamelduje!

Pozdrowienia
Meggy :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”