Gdzie znaleźć spisy, księgi ludności stałej

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Księgi ludności z Brzezin Łódzkich

Post autor: jakozak »

Czy ktoś z Was wie, gdzie mogę znaleźć księgi ludności z Brzezin Łódzkich? Lata 1884 i wcześniej? I później?

Pozdrowienia serdeczne. Jola Kozak
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

AP Tomaszów Mazowiecki [jeśli się zachowały].

tomek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dzięki, Panie Tomku.

Pozdrawiam serdecznie. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

księgi meldunkowe

Post autor: Oleszka »

Witam :D
mam pytanie, czy w latach 1909-1923 istniały księgi meldunkowe mieszkańców wsi?
Jesli tak to gdzie powinnam ich szukać?

Mam problem z odnaleziem aktów zgonu moich pradziadków i zastanawiam sie czy nie zmienili oni miejsca zamieszkania przed śmiercią, bo w USC gdzie odnalazłam akty urodzenia ich dzieci (w tym mój dziadek) nie odnaleziono żadnych aktów zgonu na nazwisko Marjański / Maryański.

Bede wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki, bo skończyły mi się juz pomysły.

Pozdrawiam serdecznie
Ola :D
Tomek1973

Sympatyk

księgi meldunkowe

Księgi meldunkowe - zwane księgami ludności stałej [kls] i księgami ludności niestałej [klns], były prowadzone na terenie obejmującym ziemie Królestwa Polskiego od lat trzydziestych XIX wieku do roku 1931.
O ile się zachowały, należy ich szukać we właściwych terenowo oddziałach AP. Ja dysponuję wiedzą na ten temat, tylko jeśli chodzi o rejon Piotkowa Trybunalskiego.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

księgi meldunkowe

Dodam jeszcze, że chodzi mi o wieś Zalesie koło wsi Żdżary (niedaleko jest druga wieś Zalesie) w województwie mazowieckim, w powiecie grójeckim, w gminie Nowe Miasto nad Pilicą.
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

księgi meldunkowe

Tomku :)
Czy w takim razie będą one W AP Grodzisk Mazowiecki? Z tego AP dostała akt zgonu dziadka, a poszukuję aktów zgonów jego rodziców.

Pozdrawiam
Ola :)
Tomek1973

Sympatyk

księgi meldunkowe

To chyba będzie archiwum w Grodzisku Mazowieckim. Tam proszę spytać, czy zachowały się księgi ludności stałej dla interesującej panią wsi.

tomek
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

księgi meldunkowe

Dobrze, tak zrobię :) dziekuję bardzo za pomoc !
Ola :)
Tomek1973

Sympatyk

Re:Księgi Ludności Stałej

Uczulam na jeden szczegół - NDAP nie wypowiedziała się kategorycznie odnośnie udostępniania kls/klns w przypadku, kiedy informacje tam zawarte dotyczą osób urodzonych przed upływem 100 lat. Decyzje w sprawie trybu udostępniania tych informacji zostały scedowane na dyrektorów poszczególnych AP. Stąd też w jednym archiwum dostęp jest pełny, w innym może być ograniczony, a w jeszcze innym - wręcz niemożliwy.

Co prawda w zasobie AP Grodzisk Mazowiecki nie natrafiłem na zespół "Akta gminy Nowe Miasto nad Pilicą", ale zapewne interesująca panią wieś należała 80 lat temu do innej gminy.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... al=207&f=0

tomek
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Dzwoniłam przed chwilą do USC Nowe Miasto nad Pilicą i tam mają księgi meldunkowe od 1960 r.
Dowiedziałam się, że przechowują księgi 50 lat. I teraz nie wiem gdzie zostały przekazane te wczesniejsze.
Napiszę do AP w Grodzisku Mazowieckim.

Na metryce urodzenia mojego dziadka, wystawionej w 1948 r. jest napisane województwo łódzkie, powiat Rawa-Mazowiecka, nie wiem jaka wówczas była gmina (dziadek ur. 1900).

Dziekuję za linka i wskazówki.

Pozdrawiam :)
Ola
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Chciałam Was poinformować, że księgi ludności stałej Opoczna znajdują się jeszcze w Muzeum Regionalnym w Opocznie.

A tak na marginesie. Tam są wszystkie ulice, z wyjątkiem - oczywiście - mojej, czyli Placu Kościuszki. Gdzie jest Plac Kościuszki - nie wiadomo. :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Tomek1973

Sympatyk

Chciałam Was poinformować, że księgi ludności stałej Opoczna znajdują się jeszcze w Muzeum Regionalnym w Opocznie
Jak rozumieć "jeszcze"? Jako "w dalszym ciągu" czy jako "dodadkowo"?
A jeśli chodzi o plac Kosciuszki, to chyba nie powinno być problemu. Wystarczy zerknąć na stare plany miasta, albo zapytać lokalnych historyków.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

No tak, gapa ze mnie. Dzwoniłam do Muzeum w Opocznie. Lada dzień mają je przekazać do AP.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ja wiem, gdzie jest Plac Kościuszki. Mam zdjęcie domu, w którym mieszkał pradziadek z rodziną, ale nie ma wpisów z tej ulicy w Księgach Ludności Stałej. Potrzebuję danych mieszkającej tam w latach 1906-1926 mojej rodziny. Konkretnie daty i miejsca urodzenia pradziadka Wacława Podczaskiego i jego dwóch córek - Jadwigi i Krystyny.
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”