Ewo, dzięki za trop, ale starozakonnym na chrzcie imię też zmieniano, więc nie mam się czego uchwycić. A nazwisko dla konwertyty bardzo popularne, niestety
Ostatnio zmieniony śr 26 lip 2023, 17:57 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 1 raz.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
W moim drzewie Nasz wspolny przodek Jozef Przybylski (moj 4x pradziadek) byl jedyna osoba o zydowskim pochodzeniu. Aby potwierdzic lub wykluczyc te teze, zsekwencjonowalam nie tylko moje DNA na platformie 23andme, ale rowniez moich rodzicow. Z tego co czytalam to platforma 23andme ma najtrafniejsze dopasowanie dla osob o zydowskim pochodzeniu (Ashkenazi Jewish). Wedlug tej platformy, moje DNA zawiera 4.2% DNA Ashkenazi Jewish, DNA mojego Taty 9.0%. Na dzien dzisiejszy, najlepsze dopasowanie dla pochodzenia to obszar centralnej i poludniowo wschodniej Polski, ale rowniez zydzi z terenu Bialorusi. Poniewaz szanse sa niewielkie aby odnalezc przodkow Jozefa Przybylskiego w archiwach, probuje teraz prowadzic poszukiwania po linii genetycznej. Odnalazlam trzy osoby ktore sa ze mna spokrewnione / skoligacone i maja co najmniej 50% DNA Ashkenazi Jewish, jedna niestety jeszcze nie odezwala sie, druga nie zbudowala drzewa genealogicznego swojej rodziny na tyle aby przeprowadzic porownanie, a trzecia zbudowala, ale slad prowadzi na Bialorus, i nie ma w swoim drzewie przodkow wywodzacych sie z Bilgoraju lub okolic. Moze to zabrzmi optymistycznie, ale liczylam, ze moze przynajmniej udaloby mi sie odnalezc nazwisko rodziny z Bilgoraju, ale na razie bez sukcesow.
Chcialam Cie jednak zapytac, czy rozwazalas sekwencjonowanie swojego DNA?
Chcialam tez zapytac na forum, czy moze ktos odniosl sukces w poszukiwaniach po linii genetycznej dla grupy etnicznej Ashkenazi Jewish? (mam nadzieje, ze te pytanie wystarczajaco pasuje do watku w temacie).