Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

genealogiaWłocławek

Sympatyk

Post autor: genealogiaWłocławek »

Droga Helenko - nie mam obowiązku ślepo naśladować sposobu "pracy" P. Tomka, czy też kogokolwiek innego. Na wszelkie pytania odpowiadam i gwarantuję, że skutecznie. Dlatego też ofensywa Twojego postu jest dla mnie wysoce bezpodstawna.
A Pani Elżbiecie bardzo dziękuję za miłe słowo i również wszystkich pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Nie masz obowiązku, ale może spójrz na sposób pracy i uczę od tych co od bardzo dawna na Forum /tłumaczenia, etymologia etc/ pomagają, wyjaśniają, tematy prowadzone są w sposób otwarty, każdy może przeczytać odpowiedz na zadany problem.

Pozdrawiam Krystyna
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Bardzo dziękuję za szybką pomoc w poszukiwaniu aktów w AP Włocławek. Przepraszam, że dziękuję po tak długim czasie, ale ze względu na sezon urlopowy byłem odcięty od internetu.

Pozdrawiam,

Marcin Luziński
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Ludzie to już nie wiedzą czego chcą;(
Szkoda gadać. Ktoś chce pomóc i spotyka się jeszcze z krytyką!!Załosne
genealogiaWłocławek działaj, pomagaj super, że wielu ludzi, których rodzina pochodzi z Kujaw, może liczyć na Twoją pomoc...SUPER <brawo>
genealogiaWłocławek

Sympatyk

Bardzo Dziękuję Tomku. Oczywiście że będę działać niezależnie od zdania innych:) Serdecznie pozdrawiam!
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Witam , Panie Włocławek,
teraz na mnie pora, bo mój pradziad z rodziną ruszył pod Włocławek .
Proszę o sprawdzenie aktu ślubu jego córki w miejscowości Chełmica gmina Fabianki lub Brześć Kujawski.
Data ślubu 28 .04.1894:
panna Mieczysława Struss, córka Antoniego i Marii z Lekczyńskich, małżonków Strussów i kawaler Roman Rejment ,syn Ignacego i Józefy Hoenig,małżonków Rejmentów. Serdecznie pozdrawiam Helena
genealogiaWłocławek

Sympatyk

Witam - zarówno w aktach parafii Chełmica jak i Brześć w roku 1894 nie ma aktu małż. na podane przez Panią nazwiska. Ponadto nie ma go tez w parafii Szpetal (warto było sprawdzić, bowiem Chełmica wchodziła w skład gminy Szpetal). Pozdrawiam serdecznie.
helenka

Sympatyk

Witam serdecznie jak szybko Pan zadziałał .Dziękuję!!!!!!
Podałam te miejscowości , bo ojciec tej panny pracował w cukrowni pod Włocławkiem Szukałam tych cukrowni w tych latach 1880 . ta panna myła się w łaźniach tej cukrowni, więc tam mieszkali. Może są inne cukrownie pod Włocławkiem ale ja nie znam terenu. I poruszam się po omacku. Co Pan radzi ?. Pozdrawiam Helenka. znalazłam jeszcze jedną miejscowość
z cukrownią jest Cichoń
rubinka1

Sympatyk

Post autor: rubinka1 »

Witam Cię, genealogia/Włocławek
Poszukuję aktów z parafii Mokowo dotyczących Słupeckich: Krystian Słupecki ur. 1793, ślub 1822 z Marianną Kamińską, Mikołaj Słupecki ur. 1823, Andrzej Słupecki ur. ok. 1770, ślub z Bogumiłą ok. 1790. czy mogę liczyć na Twoją pomoc?
Pozdrawiam serdecznie.
Katarzyna
genealogiaWłocławek

Sympatyk

Pani Helenko- jedynymi cukrowniami, jakie przychodzą mi do głowy i jakie działały na tym terenie, to Brześć Kujawski, Ostrowite (pow. rypiński) i Dobre (nieszawski). Ale niestety nie wiem, czy działała w tym czasie jeszcze inna?
@rubinka - czasu wystarczyło jedynie na zerknięcie do summariusza z lat 1753-1807. lata 1822 i 1823 pozbawione są skorowidzów, więc poszukiwanie byłoby bardzo czasochłonne. Wracając do sumariusza-nie ma tam odnotowanego urodzenia ani Krystiana ani Andrzeja, jednakże mogę powiedziec, ze jest tam odnotowane małżeństwo Andrzeja i Bogumiły Ważeńskiej w roku 1784 oraz urodzenia ich dzieci- Tomasz(1786), Felix (1790), Krzysztof(1794), Piotr (1797), Marek (1800), Józefa i Gabriel (1803)i Małgorzata (1805).
helenka

Sympatyk

To bardzo proszę sprawdzić ten ślub w tych miejscach Ostrowite, Dobre. Cichoń i jeszcze przed chwilą doszła informacja Gołaszewo w parafii Kowal. Jak nie będzie to pasuję Dziękuję, pewnie niedługo zostanę Fanką Włocławka.Helenka
rubinka1

Sympatyk

Post autor: rubinka1 »

Genealogia/Włocławek
Ślicznie dziękuję. Dla mnie to wielkie odkrycie, gdyż nie znałam nazwiska panieńskiego Bogumiły ani nie wiedziałam o tych dzieciach. Mój Krystian Słupecki widnieje jako syn Andrzeja i Bogumiły na listach sporządzonych przez Mormonów. Ciekawe, czemu nie ma go w sumariuszu, może pomylono imę gdzieś w aktach. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Katarzyna
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Witam :)

Moja 2x prababcia Antonina Glinicka (możliwe oboczności nazwiska: Glińska, Gliniecka) urodziła się około 1805 roku w miejscowości Kowal. Była córką Józefa, ur. ok. 1780 roku w Inowrocławiu i Anny (Marianny) (Izbickiej, Wierzbickiej lub Pławskiej).
Józef był synem Mateusza (?) i Heleny Szwarcewicz.
Proszę o odszukanie w księdze wpisu dotyczącego urodzenia (chrztu) Antoniny.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję :)
Jacek Łopiński
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
Awatar użytkownika
Irek_Bartkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Irek_Bartkowski »

Witam Cię, genealogia/Włocławek
Poszukuję aktu ur.Michała Boguckiego syna Bartłomieja i Małgorzaty z ?? małż.Boguckich.
Może brali tam też ślub.
Michał urodził się w Osięcinach 1789 01 października.
Bartłomiej zmarł w parafi Tłuchowo przed 1825r

Proszę o odpowiedź na bartkowski.pl@wp.pl
Ireneusz Bartkowski
Pozdrawiam
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.
harnas

Sympatyk

Post autor: harnas »

Witam Cię genealogia Włocławek!
Poszukuję aktu ur.Kaspra Pakuły 1850r.i Józefy Brzóski(Brzuski)ur.w 1862r.ze wsi Cisew pow.Konin.
By może brali tam też ślub, ponieważ tam rodziły im się dzieci :moja babcia Józefa w 1907r.,Anna i syn Paweł.
Więcej danych nie mam.
Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”