Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
genealogiaWłocławek

Droga Helenko - nie mam obowiązku ślepo naśladować sposobu "pracy" P. Tomka, czy też kogokolwiek innego. Na wszelkie pytania odpowiadam i gwarantuję, że skutecznie. Dlatego też ofensywa Twojego postu jest dla mnie wysoce bezpodstawna.
A Pani Elżbiecie bardzo dziękuję za miłe słowo i również wszystkich pozdrawiam.
A Pani Elżbiecie bardzo dziękuję za miłe słowo i również wszystkich pozdrawiam.
- kwroblewska

-
Luziński_Marcin

-
Tomasz_Swierzb

-
genealogiaWłocławek

Witam , Panie Włocławek,
teraz na mnie pora, bo mój pradziad z rodziną ruszył pod Włocławek .
Proszę o sprawdzenie aktu ślubu jego córki w miejscowości Chełmica gmina Fabianki lub Brześć Kujawski.
Data ślubu 28 .04.1894:
panna Mieczysława Struss, córka Antoniego i Marii z Lekczyńskich, małżonków Strussów i kawaler Roman Rejment ,syn Ignacego i Józefy Hoenig,małżonków Rejmentów. Serdecznie pozdrawiam Helena
teraz na mnie pora, bo mój pradziad z rodziną ruszył pod Włocławek .
Proszę o sprawdzenie aktu ślubu jego córki w miejscowości Chełmica gmina Fabianki lub Brześć Kujawski.
Data ślubu 28 .04.1894:
panna Mieczysława Struss, córka Antoniego i Marii z Lekczyńskich, małżonków Strussów i kawaler Roman Rejment ,syn Ignacego i Józefy Hoenig,małżonków Rejmentów. Serdecznie pozdrawiam Helena
-
genealogiaWłocławek

Witam serdecznie jak szybko Pan zadziałał .Dziękuję!!!!!!
Podałam te miejscowości , bo ojciec tej panny pracował w cukrowni pod Włocławkiem Szukałam tych cukrowni w tych latach 1880 . ta panna myła się w łaźniach tej cukrowni, więc tam mieszkali. Może są inne cukrownie pod Włocławkiem ale ja nie znam terenu. I poruszam się po omacku. Co Pan radzi ?. Pozdrawiam Helenka. znalazłam jeszcze jedną miejscowość
z cukrownią jest Cichoń
Podałam te miejscowości , bo ojciec tej panny pracował w cukrowni pod Włocławkiem Szukałam tych cukrowni w tych latach 1880 . ta panna myła się w łaźniach tej cukrowni, więc tam mieszkali. Może są inne cukrownie pod Włocławkiem ale ja nie znam terenu. I poruszam się po omacku. Co Pan radzi ?. Pozdrawiam Helenka. znalazłam jeszcze jedną miejscowość
z cukrownią jest Cichoń
-
genealogiaWłocławek

Pani Helenko- jedynymi cukrowniami, jakie przychodzą mi do głowy i jakie działały na tym terenie, to Brześć Kujawski, Ostrowite (pow. rypiński) i Dobre (nieszawski). Ale niestety nie wiem, czy działała w tym czasie jeszcze inna?
@rubinka - czasu wystarczyło jedynie na zerknięcie do summariusza z lat 1753-1807. lata 1822 i 1823 pozbawione są skorowidzów, więc poszukiwanie byłoby bardzo czasochłonne. Wracając do sumariusza-nie ma tam odnotowanego urodzenia ani Krystiana ani Andrzeja, jednakże mogę powiedziec, ze jest tam odnotowane małżeństwo Andrzeja i Bogumiły Ważeńskiej w roku 1784 oraz urodzenia ich dzieci- Tomasz(1786), Felix (1790), Krzysztof(1794), Piotr (1797), Marek (1800), Józefa i Gabriel (1803)i Małgorzata (1805).
@rubinka - czasu wystarczyło jedynie na zerknięcie do summariusza z lat 1753-1807. lata 1822 i 1823 pozbawione są skorowidzów, więc poszukiwanie byłoby bardzo czasochłonne. Wracając do sumariusza-nie ma tam odnotowanego urodzenia ani Krystiana ani Andrzeja, jednakże mogę powiedziec, ze jest tam odnotowane małżeństwo Andrzeja i Bogumiły Ważeńskiej w roku 1784 oraz urodzenia ich dzieci- Tomasz(1786), Felix (1790), Krzysztof(1794), Piotr (1797), Marek (1800), Józefa i Gabriel (1803)i Małgorzata (1805).
Genealogia/Włocławek
Ślicznie dziękuję. Dla mnie to wielkie odkrycie, gdyż nie znałam nazwiska panieńskiego Bogumiły ani nie wiedziałam o tych dzieciach. Mój Krystian Słupecki widnieje jako syn Andrzeja i Bogumiły na listach sporządzonych przez Mormonów. Ciekawe, czemu nie ma go w sumariuszu, może pomylono imę gdzieś w aktach. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Katarzyna
Ślicznie dziękuję. Dla mnie to wielkie odkrycie, gdyż nie znałam nazwiska panieńskiego Bogumiły ani nie wiedziałam o tych dzieciach. Mój Krystian Słupecki widnieje jako syn Andrzeja i Bogumiły na listach sporządzonych przez Mormonów. Ciekawe, czemu nie ma go w sumariuszu, może pomylono imę gdzieś w aktach. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Katarzyna
- Łopiński_Jacek

- Kontakt:
Witam 
Moja 2x prababcia Antonina Glinicka (możliwe oboczności nazwiska: Glińska, Gliniecka) urodziła się około 1805 roku w miejscowości Kowal. Była córką Józefa, ur. ok. 1780 roku w Inowrocławiu i Anny (Marianny) (Izbickiej, Wierzbickiej lub Pławskiej).
Józef był synem Mateusza (?) i Heleny Szwarcewicz.
Proszę o odszukanie w księdze wpisu dotyczącego urodzenia (chrztu) Antoniny.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję
Jacek Łopiński
Moja 2x prababcia Antonina Glinicka (możliwe oboczności nazwiska: Glińska, Gliniecka) urodziła się około 1805 roku w miejscowości Kowal. Była córką Józefa, ur. ok. 1780 roku w Inowrocławiu i Anny (Marianny) (Izbickiej, Wierzbickiej lub Pławskiej).
Józef był synem Mateusza (?) i Heleny Szwarcewicz.
Proszę o odszukanie w księdze wpisu dotyczącego urodzenia (chrztu) Antoniny.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję
Jacek Łopiński
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
- Irek_Bartkowski

- Kontakt:
Witam Cię, genealogia/Włocławek
Poszukuję aktu ur.Michała Boguckiego syna Bartłomieja i Małgorzaty z ?? małż.Boguckich.
Może brali tam też ślub.
Michał urodził się w Osięcinach 1789 01 października.
Bartłomiej zmarł w parafi Tłuchowo przed 1825r
Proszę o odpowiedź na bartkowski.pl@wp.pl
Ireneusz Bartkowski
Poszukuję aktu ur.Michała Boguckiego syna Bartłomieja i Małgorzaty z ?? małż.Boguckich.
Może brali tam też ślub.
Michał urodził się w Osięcinach 1789 01 października.
Bartłomiej zmarł w parafi Tłuchowo przed 1825r
Proszę o odpowiedź na bartkowski.pl@wp.pl
Ireneusz Bartkowski
Pozdrawiam
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.