Pochodzenie nazwisk (cz.2) [*]

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Grzegorzu :D

Oto, co znalazłam:

Czechalski (bez daty źródłowej), Czechański (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od Czech ‘Bohemus’ lub od imion złożonych typu Czesław.

Czekański (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od czakać, też czekać.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Trudno rozstrzygnąć dylemat. Źródła są raczej niezbędne.

c. d. n.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Grzegorza:

Siemieński 1421, Siemiński 1419, Simiński (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk z tej samej grupy etymologicznej pochodzących od nazw miejscowych Siemienino, Siemino, dziś Zimin (poznańskie, gmina Kleszczewo), Siemień (kilka wsi).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Wyjściowym nazwiskiem jest Siemieński . Ale i tu sprawdziłabym archiwa :wink:
Mateusz_P

Post autor: Mateusz_P »

Witam:)

Ja także zwracam się z wielką prośbą o informacje na temat pochodzenia nazwisk: Pietrus, Tyła, Ślusarek.

Z góry dziękuję.

Mateusz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Mateuszu :D

Pietrus 1644
– w grupie nazwisk pochodzących od imienia Piotr. Imię pochodzenia greckiego, od petra ‘skała, opoka’, notowane w Polsce od XII wieku. Obok postaci Piotr występują w źródłach średniowiecznych Piotro, Pietr, Pioter, Pieter, Piotyr, Pietyr, a w tekstach niemieckich także Peter, Petir, Piter.

Ślusarek (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od ślusarz, ze staropolskiego ślusar, ślosar ‘rzemieślnik wyrabiający drobne przedmioty z metalu’.

Tyła 1317 – w grupie nazwisk pochodzących od tył ‘część tylna czegoś; pośladki, zadek’, otyły ‘tęgi’, też od niemieckiej nazwy osobowej Till.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
m.rottenberg

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: m.rottenberg »

Chciałabym się zapytać o pochodzenia nazwiska Berżak , Siwak. Kokociński.
Pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Małgorzato :D

Berżak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Berg, ta od apelatywu Berg ‘góra’.

Kokociński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego kokać ‘wydawać głos podobny do kurzego gdakania’, koko ‘jajo’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Małgorzaty:

Siwak 1797 – w grupie nazwisk pochodzących od siwy ‘białoszary, niebieskofioletowy’.

zelmir

Sympatyk

Post autor: zelmir »

Witam
BERŻAK- Jeśli chodzi o nazwisko Berżak wysunę przypuszczenie że może chodzić tu o litewskie pochodzenie, mianowicie lit." berże" to "brzoza" a od tego miejscowość BERŻANY (lit. Berżenai) a także Berżałowce – wieś w Polsce położona w województwie podlaskim, w gminie Sejny oraz wiele innych w tych rejonach. Od polskiej "brzozy" też powstawało wiele nazwisk i nazw miejscowości.

Pozdrawiam, zelmir
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

Czy ktoś zna etymologię niniejszych nazwisk?

Kościański
Perski
Szrajda/Szrayda
Klofta
Gałek

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Gałek (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Gallus, znanego w Polsce od XII wieku; od galić ‘sprzyjać, służyć’, gała, gałka, z prasłowiańskiego galiti.

Klofta (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego klafta, klofta ‘szczapa drewna’ lub od niemieckiej nazwy osobowej Klaft.

Kościański 1492 – od nazwy miasta Kościan (leszczyńskie).

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Nastiana:

Perski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od Pers ‘mieszkaniec Persji; rodzaj tkaniny’; od przymiotnika perski.

Szrajda, Szrayda (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od srać ‘wypróżniać się’, sracz ‘ustęp’; od gwarowego srajda 'mała dziewczynka'.

Przepraszam, to naprawdę nie ja wymyśliłam ;)
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

Bardzo dziękuję :-). Mam jeszcze pytania szczegółowe odnośnie dwóch z podanych przeze mnie nazwisk:

Klofta - spotkałem się z takim określeniem w stosunku do otyłej kobiety. Czy jest możliwe, że nazwisko pochodzi od tego właśnie określenia?

Szrajda/Szrayda - wg starszych członków rodziny nazwisko miałoby być spolszczoną formą Schreider. Ile w tym może być prawdy?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Nastianie :D

Właśnie miałam napisać o drugim nazwisku, o jego prawdopodobnej etymologii niemieckiej lub germańskiej. W wolniejszej chwili poszperam.

Odnośnie nazwiska Klofta - napisałam to, co znalazłam. Polski język i gwary są bardzo bogate, więc tylko wystarczy poszukać...
87kinia87

Post autor: 87kinia87 »

Witam,
Chciała by się zwrócić z uprzejmą prośbą do pani Ewy o sprawdzenie pochodzenia nazwisk GENIBOR, CWEN oraz MARTYNIUK. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)
87kinia87

Post autor: 87kinia87 »

Aha zapomniałam o jeszcze dwóch ANDRUSZCZYSZYN oraz WIĘCKOWSKA. :)
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”