Archiwum Diecezjalne w Drohiczynie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

co do zasad obowiązujących w archiuwm - patrz post z 5 stycznia, dużo wyżej nie jest:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
witam przeszukałem cała poczekalnię ale nie znalazłem śladu Topczewa - mozna jakiś linkMamaj_Jan pisze:W poczekalni są metryki z par. Topczewo
W 1810 r. ze wsi Topczewo chrzest Franciszka s. Józefa Jurkowskiego i Barbary Iwanowskiej
W 1811 r. ze wsi Topczewo Cegielnia chrzest (nieczytelne) s. (c.) Józefa Jurkowskiego Strychan i ( nieczytelne0
W 1814 r. ze wsi Topczewo chrzest Stanislawa s. Sławetnego Józefa Jurkowskiego i Barbary Iwanowicz
W 1816 r. ze wsi Topczewo chrzest Ignacego s. Honestus Józefa Jurkowskiego i Barbary Wojt.
Pozdrawiam
Jan
Archiwum Diecezjalne w Drohiczynie
Mam prośbę, poszukuję metryk z parafii Narew.
Z dostępnych materiałów Archidiakonatu Białystok w poczekalni ślad się urywa.
Może dalsze poszukiwania należy skierować właśnie do archiwum w Drohiczynie sama nie wiem. Może mała podpowiedź osób z przodkami z tej parafii gdzie jeszcze szukać
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź
Z góry dziękuję
Ewa
Z dostępnych materiałów Archidiakonatu Białystok w poczekalni ślad się urywa.
Może dalsze poszukiwania należy skierować właśnie do archiwum w Drohiczynie sama nie wiem. Może mała podpowiedź osób z przodkami z tej parafii gdzie jeszcze szukać
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź
Z góry dziękuję
Ewa
-
jamiolkowski_jerzy

-
jamiolkowski_jerzy

Narew to od zawsze diecezja drohiczyńska, w latach 1808 - 1834 na krótko została włączona w tzw Archidiakonat. zatem jak Pani słusznie zakłada wszelkich dokumentów szukac trzeba w AD w Drohiczynie.
Niemniej chyba jestem Pani(oczywiście niedpłatnie) częściowo pomóc. pod warunkiem że nie jest to poszukiwanie samego nazwiska (na to szkoda mojego czasu) ale konkretnych przodków.Jeden z moich znajomych ma spis wiernych z roku bodaj 1894.
Czyli co Pani wie o każdym udoukmentowanym z imienia i nazwiska Wejkowskim , Charkiewiczu itd , Czy na pewno(czy wynika to z dokumentu, z jakiego czasu) zamieszkiwali w parafii Narew , w jakiej miejscowości( jest to olbrzymia terytorialnie parafia gdzie katolicy byli bardzo rozproszeni?) Czy na pewno byli katolikami a nie prawosławnymi ? Wymienione przez Pania nazwiska zamieszkiwały wiele ololicznych parafii a je noszący byli zarówno katolikami jak i prawosławnymi. No i oczywiście dane o poszukiwanych musza dawać szansę załapania się o wspomniany spis . USC nie jestem w stanie pokonać . Proponuję korespondencje przenieść na priva
Pozdrawiam
Niemniej chyba jestem Pani(oczywiście niedpłatnie) częściowo pomóc. pod warunkiem że nie jest to poszukiwanie samego nazwiska (na to szkoda mojego czasu) ale konkretnych przodków.Jeden z moich znajomych ma spis wiernych z roku bodaj 1894.
Czyli co Pani wie o każdym udoukmentowanym z imienia i nazwiska Wejkowskim , Charkiewiczu itd , Czy na pewno(czy wynika to z dokumentu, z jakiego czasu) zamieszkiwali w parafii Narew , w jakiej miejscowości( jest to olbrzymia terytorialnie parafia gdzie katolicy byli bardzo rozproszeni?) Czy na pewno byli katolikami a nie prawosławnymi ? Wymienione przez Pania nazwiska zamieszkiwały wiele ololicznych parafii a je noszący byli zarówno katolikami jak i prawosławnymi. No i oczywiście dane o poszukiwanych musza dawać szansę załapania się o wspomniany spis . USC nie jestem w stanie pokonać . Proponuję korespondencje przenieść na priva
Pozdrawiam
-
jamiolkowski_jerzy

Aby przeglądac parafię siemiatycka nie trzeba jechać do Drohiczyna, księgi zostały sfilmowane a mikrofilmy są w AP w Białymstoku
http://serwer1348234.home.pl/arch/teksty/mikro/sc.pdf
Pozdrawiam
http://serwer1348234.home.pl/arch/teksty/mikro/sc.pdf
Pozdrawiam
-
Korzunowicz_Mirosław
- Musial_Michalina