Spis szlachty Ziemi Dobrzyńskiej za ostatnich Jagiellonów

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

maliszewo

Sympatyk

Post autor: maliszewo »

I o tych Jankowskich - też podsaj nr strony jak możesz
witexgw

Sympatyk

Post autor: witexgw »

Do Beaty

Dąbrowscy herbu cholewa, drobna szlachta z Dąbrówki pod kikołem par. wolska, pow. lipnowski, v. Dąbrówki- Ogonów, na której w XIV w. siedzieli Ogonowie. Od Paszka z D., który nabył w 1484 r. część Białochówka pow. grudziądzki, idą białochowscy herbu Cholewa, którzy pisali się z D. Źródła z lat 1490-1567 wymieniają 4 D. - Konrad D. 1545 był ojcem Franciszka 1547-67, który wraz z Janem D. posiada 1564-7 r. części w D.i Komorowie.

Płończyńscy z Płonczyna Wielkiego v. Starego o Płonczynka v. Płonczyna Małego par. mokowska, pow. dobrzyński. Za Jagiełły P. był dziedzictwem Lubów i Odrzów. Jan z P.z rodu Lubów i Jan z rodu Odrzów w 1434 uczestniczyli w obiorze Jagiellończyka na tron przez szlachtę dobrzyńską. W 1531-67 siedzą tylko na P. Małym. Nie są to jednak Lubowie lub Odrzowie- rodziny te widocznie wygasły w końcu XV w. i na poczatku XVI w. siedzą teraz Glaubiczei Sasowie pruscy, dość licznie rozrodzeni ubodzy ziemianie, uzywający przydomków Śliwa, Gliwicz, Zaręba, Zarębicz.

O Ruskowskich jest dużo. Udziele informacji, jak tylko znajde więcej czasu.
Pozdrawiam, GRażyna
witexgw

Sympatyk

Doroto,
wszystkie informacje pochodzą z tej publikacji: Szlachta Ziemi Dobrzyńskiej za ostatnich Jagiellonów, Warszawa 1932 r.
Ród Jankowskich jest opisany, ale ja wszystkie informacje przepisałam, równiez te z przypisów. Podstawą badań autora, jak się zorientowałam, stanowią wykazy poborowe z czasów Zygmunta Starego, Zygmunta Augusta, wymieniane są księgi grodzkie bobrownickie z XV, XVI w., drukowany sumariusz metryki koronnej 1447-1572, pieczęcie na kwitach poborowych szlachty dobrzyńskiej, księgi różnych czynności bez dat mapy i inne. Znalazłam zapis, że z ksiag wieczystych dobrzyńskich z XVI w., ale Archiwum Główne w Warszawie ich nie posiada.
Autor opisuje krótko i ogólnie poszczególne rody, w zaś przypisach odnosi się do znalezionych przez siebie informacji o członkach poszczególnych rodzin oraz ich gniazd. Napisz, jeśli jeszcze nie wyjaśniłam, GRażyna
maliszewo

Sympatyk

Dziękuję Ci Grażynko bardzo.
Udzieliłaś mi wyczerpujących wyjaśnień. Przepraszam, że tak późno piszę, ale nie wchodziła mi zupełnie strona portalu Genealodzy.
witexgw

Sympatyk

Doroto, jak tylko wpadnie mi jakaś informacja o właścicielach Maliszewa z tej publikacji, to na pewno napiszę. Pozdrawiam, GRażyna
sekowska

Sympatyk

Post autor: sekowska »

Grażynko dziękuję za dane o Sankowskich.Pozdrawiam Jola.
maliszewo

Sympatyk

Grażynko dotarłam to tej książki. Ma ją UMK Toruń, ale tylko na miejscu można z niej skorzystać. Bardzo ciekawa pozycja. Szkoda, że nie jestem pracownikiem naukowym to mogłabym ją pożyczyć na dłużej.
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

Witam prosiłbym o sprawdzenie Machciński, Łukomski. Pozdrawiam Paweł
witexgw

Sympatyk

Paweł

Machciński i Łukomski nie ma w spisie.

GRażyna
podkaz1

Sympatyk

Post autor: podkaz1 »

Witam. Pani Grażyno, czy w tej książce jest wzmianka o Podczaskich? Serdecznie pozdrawiam. Kazimierz
Antosiewicz_Anna

Sympatyk

Post autor: Antosiewicz_Anna »

Witam, a może sa tam zawarte jakies info o Sieniawskich?
witexgw

Sympatyk

Witam
Podczaski nie widnieje w spisie.

GRażyna
witexgw

Sympatyk

Witam
Sieniawski nie widnieje w spisie.

GRażyna
Piterwind

Sympatyk

Post autor: Piterwind »

Witam!
Czy w powyższym spisie występuje nazwisko Zieliński ?
Pozdrawiam Piotr
szuler

Post autor: szuler »

Witam serdecznie

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Nadrowski/Nadroski.

pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”