Wolf Lidia - Dobrzejewice
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Arek_Bereza

Trochę nie bardzo rozumiem. Chodzi o to, że ktoś się urodził w 1950 ale zgłoszono urodzenie w 1953 ?
Szczerze powiem, że nie wiem. Wydawało mi się, że nawet jeśli zgłoszenie dużo później, to podano w nim prawdę co do czasu i miejsca, w końcu to chyba duże ryzyko podać taką grubą nieprawdę w latach 50 (szczególnie na początku lat 50.). To już czasy zgłoszeń cywilnych i chrztów niezależnych od siebie. Więc pewnie wcześniejszy niż zgłoszenie w USC był akt chrztu. Nie ma go w tej samej miejscowości ?
Szczerze powiem, że nie wiem. Wydawało mi się, że nawet jeśli zgłoszenie dużo później, to podano w nim prawdę co do czasu i miejsca, w końcu to chyba duże ryzyko podać taką grubą nieprawdę w latach 50 (szczególnie na początku lat 50.). To już czasy zgłoszeń cywilnych i chrztów niezależnych od siebie. Więc pewnie wcześniejszy niż zgłoszenie w USC był akt chrztu. Nie ma go w tej samej miejscowości ?
Panie Arku dokładnie chodzi o mojego brata urodził się dokładnie w dzień ślubu moich rodziców ich data ślubu i data urodzin jest taka sama ale mam pewność
Że to panieński syn mamy bo nikt tego nie ukrywał .w dniu ślubu miał 3lata znamy tylko nazwisko ojca bez danych .a mój ojciec zapisał go jako swojego syna.szkoda za bardzo dawno temu zmarli bo pewnie prawdy nie odkryje pozdrawiam Ewa
Że to panieński syn mamy bo nikt tego nie ukrywał .w dniu ślubu miał 3lata znamy tylko nazwisko ojca bez danych .a mój ojciec zapisał go jako swojego syna.szkoda za bardzo dawno temu zmarli bo pewnie prawdy nie odkryje pozdrawiam Ewa
-
Arek_Bereza

- Krystyna.waw

Ewa_Wolf pisze:urodził się dokładnie w dzień ślubu moich rodziców ich data ślubu i data urodzin jest taka sama ale mam pewność
Że to panieński syn mamy bo nikt tego nie ukrywał .w dniu ślubu miał 3lata
Ewo, trudno to zrozumieć.mój ojciec zapisał go jako swojego syna
Jeżeli dziecko miało 3 lata, to musiało być jakieś formalne przysposobienie, żeby zmienić mu datę urodzin i nazwisko.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Do Pana Arka mój brat żyje .tylko wszyscy jesteśmy ciekawi jak to było ?jak znaleźć jego przodków.wlasnie rodzice często się przeprowadzali.trudno jest ustalić gdzie naprawdę się urodził .on Pyrzyce następna Lubicz później siostra Pyrzyce ja koło Wałcza i od kiedy
pamiętam do śmierci tam rodzice mieszkali .a brat tak ich data ślubu to jego data urodzenia pozdrawiam Ewa
pamiętam do śmierci tam rodzice mieszkali .a brat tak ich data ślubu to jego data urodzenia pozdrawiam Ewa
-
Arek_Bereza

To może zacząć od miejsca, w którym rodzice brali ślub. To najstarszy pewny ślad i po jego urodzeniu. I tam bym zapytał (w tamtejszym USC a zwłaszcza w tamtejszej parafii). Jakoś nie wierzę, że nie został od razu ochrzczony.
Druga kwestia - czy brat, brał ślub kościelny ? Do jego zawarcia potrzebny był odpis aktu chrztu - to kolejny trop do sprawdzenia w parafii ślubu.
Druga kwestia - czy brat, brał ślub kościelny ? Do jego zawarcia potrzebny był odpis aktu chrztu - to kolejny trop do sprawdzenia w parafii ślubu.