Jaka to miejscowość, Parafia ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Pieniążek_Stanisław

Jaka to miejscowość? - proszę o pomoc
Chyba na pewno Grażynko gdyż obydwa linki otwierają się prawidłowo.
Staszek
Staszek
- Grazyna_Gabi

Staszku,
Juz otwieraja sie. Myslalam, ze to nie u mnie i nie szukalam bledu, dzieki Wam problem juz sie rozwiazal.
Grazyna
Juz otwieraja sie. Myslalam, ze to nie u mnie i nie szukalam bledu, dzieki Wam problem juz sie rozwiazal.
Grazyna
- Szczerbiński

No to fajnie, że problem się rozwiązał sam ...
Pozdrawiam Jerzy
Pozdrawiam Jerzy
- Grazyna_Gabi

Jerzy,
No wlasnie tak sie stalo po wprowadzeniu "Kasperky Security" w nowej wersji, poprzednia juz sie przeterminowala.
Juz wszystko funkcjonuje. Dziekuje za zwrocenie uwagi na moj problem.
Udalo sie.
Grazyna
No wlasnie tak sie stalo po wprowadzeniu "Kasperky Security" w nowej wersji, poprzednia juz sie przeterminowala.
Juz wszystko funkcjonuje. Dziekuje za zwrocenie uwagi na moj problem.
Udalo sie.
Grazyna
.
Bardzo prosze o pomoc w rozszyfrowaniu miejsca urodzenia Anny Justyny.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/j ... directlink
Warzin, gmina Brzeziny?? nie moge znalezc takiej miejscowosci
hmmm, a moze to jest Warszyn (niem. Warsin), powiat stargardzki, gmina Dolice, niedaleko solectwa Brzezina????
https://picasaweb.google.com/lh/photo/j ... directlink
Warzin, gmina Brzeziny?? nie moge znalezc takiej miejscowosci
hmmm, a moze to jest Warszyn (niem. Warsin), powiat stargardzki, gmina Dolice, niedaleko solectwa Brzezina????
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
- Pieniążek_Stanisław

A skąd by się tam wziął język rosyjski????
Zlokalizujmy najpierw gminę Brzeziny gdzie mógł być używany podczas zaborów język rosyjski.
W gę wchodzą tylko dwie gminy Brzeziny:
1.Brzeziny k.Koluszek, miasto
2.Brzeziny k.Lublina (parafia Puchaczów)
Patrząc na Twoje miejscowości widzę Częstochowę. Były kiedyś Brzeziny obecnie w granicach Częstochowy.
Dalsze szukanie należy już do Ciebie
Staszek
Zlokalizujmy najpierw gminę Brzeziny gdzie mógł być używany podczas zaborów język rosyjski.
Patrząc na Twoje miejscowości widzę Częstochowę. Były kiedyś Brzeziny obecnie w granicach Częstochowy.
Staszek
-
Sawicki_Julian

Witaj Kasia , nie wiem czy znasz to , podaje link , każdy kwadracik się powiększa i można szukać do woli całą Polskę ,lub natrafiać na wybrane prawdopodobne miejsca . Pozdrawiam - Julian ; http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100
Re: Jaka to miejscowość? - proszę o pomoc
Panie Stanislawie,Pieniążek_Stanisław pisze:A skąd by się tam wziął język rosyjski????
Staszek
na zdjeciu jest fragment z listy miszkancow miejscowosci w ktorej Justyna mieszkala, i ta, w tamtym okresie byla pod zaborem rosyjskim dlatego wpis jest zrobiony w tymze jezyku.. co nie znaczy, ze Justyna nie mogla sie urodzic na terenach niemieckich...myle sie?
To byli ewangelicy, niemieccy kolonisci...tylko pojecia nie mam skad
Witam Julian,Sawicki_Julian pisze:Witaj Kasia , nie wiem czy znasz to , podaje link , każdy kwadracik się powiększa i można szukać do woli całą Polskę ,lub natrafiać na wybrane prawdopodobne miejsca . Pozdrawiam - Julian ; http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100
super!!!! dziekuje bardzo!!!! nie, nie wiedzialam, ze takie cos istnieje
Ostatnio zmieniony śr 15 cze 2011, 16:06 przez kasiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
- Grazyna_Gabi

Kasiu,
Fakt, nazwa miejscowosci trudna do odczytania. Podsylam ciekawa publikacje, ktora powinna Ciebie zainteresowac, co prawda jest w j. niemieckim ale zachowane sa polskie nazwy miejscowosci, poza tym sporo nazwisk niemieckich osadnikow, gdyz wlasnie o nich ta ksiazka mowi.
Byc moze Anna Justyna wlasnie z tej gminy pochodzi.
Ewangelicko-luteranska gmina Brzeziny kolo Lodzi 1829-1945
http://eduardkneifel.eu/data/Die_evange ... esziny.pdf
Pozdrawiam
Grazyna
Fakt, nazwa miejscowosci trudna do odczytania. Podsylam ciekawa publikacje, ktora powinna Ciebie zainteresowac, co prawda jest w j. niemieckim ale zachowane sa polskie nazwy miejscowosci, poza tym sporo nazwisk niemieckich osadnikow, gdyz wlasnie o nich ta ksiazka mowi.
Byc moze Anna Justyna wlasnie z tej gminy pochodzi.
Ewangelicko-luteranska gmina Brzeziny kolo Lodzi 1829-1945
http://eduardkneifel.eu/data/Die_evange ... esziny.pdf
Pozdrawiam
Grazyna
-
Sawicki_Julian

Witaj Kasia , powiększałem tą po rosyjsku metrykę i wychodzi mi tak ; po cyfrze 27 - Dżaże lub Dżary , wieś Wiebzno , gmina Brzezinka nie Brzeziny ,na końcu pisze w tabelce chyba świadków - powiat ( ujezd ) Rawski . Sądząc po wyznaniu Ewangelickim to były by ziemie pruskie lub na Śląsku np. Brzezinka na południe od Myślenic , tylko nie wiem dokąd sięgał po roku 1868 zabór ruski .Pozdrawiam - Julian
Witam Julian,
27 to dzien urodzin 27 dekabra (czy jak to sie pisze)/ grudnia 1842
a z ta Brzezinka (a nie Brzziny) to masz chyba racje; sprawdze
Dizekuje!!!!!
Grazynko,
mam to opracowanie, nawet znalazlam praprapra... Tez dziekuje!!!!!!!
27 to dzien urodzin 27 dekabra (czy jak to sie pisze)/ grudnia 1842
a z ta Brzezinka (a nie Brzziny) to masz chyba racje; sprawdze
Dizekuje!!!!!
Grazynko,
mam to opracowanie, nawet znalazlam praprapra... Tez dziekuje!!!!!!!
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
To co Julian odczytał pasuje ze słuchu na Dzierżno i Brzezinkę koło Gliwic, ale nie wiem czy to było w tej gminie i kiedy, są obie dość blisko. W gminie Brzezinka dużo Niemców było.
Łucja
Łucja
Nie moge znalezc nic podobnego do tej nazwy wsi zaczynajacej sie na W... w gminach Brzezinka.
Wiec w dalszym ciagu prosze o pomoc.
Prosze sie nie sugerowac jezykiem rosyjskim; ten wykaz zrobiony jest 40 lat po urodzeniu Anny Justyny z listy mieszkancow gminy ktora znajdowala sie pod zaborem rosyjskim, jednak ona sama w tejze gminie sie nie urodzila.
https://picasaweb.google.com/fromkasiek ... directlink
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
-
Sawicki_Julian

Witaj Kasia , szukałem metodą macajewa jak to tłumaczenie mi wyszło z tym diekabrem i chciałem znaleźć dwa w jednym miejscu ,to znaczy dwie wsie kolo siebie i wyszło mi tak ; ( w zaborze dawnym Pruskim ) od Gorzowa Wielkopolskiego na południowy wschód przy drodze Skwierzyna - Międzychód w dzisiejszej gminie Przytoczna jest Wierzbno a na południe blisko jest wieś Brzeżno .
Drugie dwa w jednym to ; ( woj. Śląskie ) od Szczekocin daleko na południe jest wieś Brzeziny i w koło dużo wsi na W. , na zachód i południe wsie - Wierzbica i dalej na zachód Wierbka ,a dużo dalej na południe wieś Wierzbie . Kasia co było gminą np. w 1880 roku teraz może być mała wioska i o zmienionej trochę nazwie np .w dawnym Sandomierskim była wieś Szczekarzewicze , a teraz jest Czekarzewice . Kasia wybacz moją ciekawość kiedy się śpi u Was na tamtej półkuli , o każdej porze jesteś , np. teraz dochodzi godz 10 rano tu ,a tam powinna być godz 11 wieczorem , czy tak jest z tym czasem . Pozdrawiam - Julian
Drugie dwa w jednym to ; ( woj. Śląskie ) od Szczekocin daleko na południe jest wieś Brzeziny i w koło dużo wsi na W. , na zachód i południe wsie - Wierzbica i dalej na zachód Wierbka ,a dużo dalej na południe wieś Wierzbie . Kasia co było gminą np. w 1880 roku teraz może być mała wioska i o zmienionej trochę nazwie np .w dawnym Sandomierskim była wieś Szczekarzewicze , a teraz jest Czekarzewice . Kasia wybacz moją ciekawość kiedy się śpi u Was na tamtej półkuli , o każdej porze jesteś , np. teraz dochodzi godz 10 rano tu ,a tam powinna być godz 11 wieczorem , czy tak jest z tym czasem . Pozdrawiam - Julian
Julianie, to nie tak jest z tym czasem, to około 6 godzin różnicy.
Pozdrawiam - Iwona
Pozdrawiam - Iwona