m_git pisze:Dzień dobry,
poszukuję informacji o pochodzeniu nazwiska "Gitler". Moja rodzina pochodzi z osady / przysiółka Zniesienie, przy Słobódce Janowskiej (pow. trembowelski). Na razie udało mi się je znaleźć w księgach od ok. 1820 roku.
Nie udało mi się znaleźć w lupce śladu po nazwisku w poprzednich wątkach. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam serdecznie
Dobry wieczór.
Rozważania o genezie nazwiska Gitler.
Pani Ewa Szczodruch za prof. Kazimierzem Rymutem przytoczyła ewentualną genezę nazwy osobowej Gitler. Ja, z mojej strony zaproponuję Ci jeszcze dwa inne spojrzenia na genezę nazwiska Gitler.
1.
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Filologii Polskiej jest wydawcą czasopisma noszącego tytuł Prace Językoznawcze. W roku 2021 ukazał się XXIII/2 tom przedmiotowego czasopisma, w którym od strony 217 do strony 228 został zamieszczony artykuł dr hab. prof. UJD Agnieszki Klimas pt. Obcojęzyczne XIX-wieczne nazwiska mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego z sufiksem -er. Autorka artykułu na stronie 219 napisała: „(…); ; Gitler, 1860 KCH (< im. ż. jid. Gitel, Gitla < im. Gita SIŻ, Gug, AbrS);(…)”. Z przytoczonego cytatu wynika, że nazwa osobowa Gitler pochodzi z języka jidysz [ jidisz ] od imienia żeńskiego Gitel, Gitla a one od imienia Gita.
Dodam, że imię Gita ma pochodzenie hebrajskie i jest skróconą formą imienia Gitel, które po hebrajsku oznacza „dobry”. Imię to jest powszechne wśród społeczności żydowskich i ma długą historię i tradycję jako imię.
2.
Internetowy słownik nazwisk w Polsce Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk w Krakowie podaje pochodzenie, prawdopodobne etymologie i motywacje nazwy osobowej Getler: „Getler, od niem. n. os. Gitler, Gidler (: niem. im. złożonych z GELTEN w pierwszej części, od śrwniem. gelt 'zapłata, pieniądz' NGerm, Gottsch 284)”. Przedmiotowy słownik podaje też, że nazwisko Getler posiada też oboczności w postaci mian: Gitler, Gietler.
Z cytowanego tekstu wynika, że nazwisko Getler wywodzi się z niemieckiej nazwy osobowej Gitler, Gidler a one od niemieckich imion złożonych z Gelten w pierwszej części, od średniowysokoniemieckiego gelt ,zapłata, pieniądz’. Posiada ono też oboczności w postaci nazw osobowych: Gitler, Gietler.
Zatem, przed tobą trochę pracy by ustalić od czego, od kogo i z jakiego języka pochodzi nazwa osobowa Gitler – te konkretne nazwisko, o które pytasz.
Pozdrawiam – Roman.
Ps.
Regulamin forum wymaga by posty podpisywać przynajmniej imieniem.