Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ROMAN_B

Sympatyk

Re: Nazwisko "Gitler"

Post autor: ROMAN_B »

m_git pisze:Dzień dobry,

poszukuję informacji o pochodzeniu nazwiska "Gitler". Moja rodzina pochodzi z osady / przysiółka Zniesienie, przy Słobódce Janowskiej (pow. trembowelski). Na razie udało mi się je znaleźć w księgach od ok. 1820 roku.

Nie udało mi się znaleźć w lupce śladu po nazwisku w poprzednich wątkach. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Pozdrawiam serdecznie

Dobry wieczór.

Rozważania o genezie nazwiska Gitler.

Pani Ewa Szczodruch za prof. Kazimierzem Rymutem przytoczyła ewentualną genezę nazwy osobowej Gitler. Ja, z mojej strony zaproponuję Ci jeszcze dwa inne spojrzenia na genezę nazwiska Gitler.

1.
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Filologii Polskiej jest wydawcą czasopisma noszącego tytuł Prace Językoznawcze. W roku 2021 ukazał się XXIII/2 tom przedmiotowego czasopisma, w którym od strony 217 do strony 228 został zamieszczony artykuł dr hab. prof. UJD Agnieszki Klimas pt. Obcojęzyczne XIX-wieczne nazwiska mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego z sufiksem -er. Autorka artykułu na stronie 219 napisała: „(…); ; Gitler, 1860 KCH (< im. ż. jid. Gitel, Gitla < im. Gita SIŻ, Gug, AbrS);(…)”. Z przytoczonego cytatu wynika, że nazwa osobowa Gitler pochodzi z języka jidysz [ jidisz ] od imienia żeńskiego Gitel, Gitla a one od imienia Gita.
Dodam, że imię Gita ma pochodzenie hebrajskie i jest skróconą formą imienia Gitel, które po hebrajsku oznacza „dobry”. Imię to jest powszechne wśród społeczności żydowskich i ma długą historię i tradycję jako imię.

2.
Internetowy słownik nazwisk w Polsce Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk w Krakowie podaje pochodzenie, prawdopodobne etymologie i motywacje nazwy osobowej Getler: „Getler, od niem. n. os. Gitler, Gidler (: niem. im. złożonych z GELTEN w pierwszej części, od śrwniem. gelt 'zapłata, pieniądz' NGerm, Gottsch 284)”. Przedmiotowy słownik podaje też, że nazwisko Getler posiada też oboczności w postaci mian: Gitler, Gietler.
Z cytowanego tekstu wynika, że nazwisko Getler wywodzi się z niemieckiej nazwy osobowej Gitler, Gidler a one od niemieckich imion złożonych z Gelten w pierwszej części, od średniowysokoniemieckiego gelt ,zapłata, pieniądz’. Posiada ono też oboczności w postaci nazw osobowych: Gitler, Gietler.

Zatem, przed tobą trochę pracy by ustalić od czego, od kogo i z jakiego języka pochodzi nazwa osobowa Gitler – te konkretne nazwisko, o które pytasz.

Pozdrawiam – Roman.

Ps.
Regulamin forum wymaga by posty podpisywać przynajmniej imieniem.
m_git

Post autor: m_git »

ROMAN_B pisze:
m_git pisze:Dzień dobry,

poszukuję informacji o pochodzeniu nazwiska "Gitler". Moja rodzina pochodzi z osady / przysiółka Zniesienie, przy Słobódce Janowskiej (pow. trembowelski). Na razie udało mi się je znaleźć w księgach od ok. 1820 roku.

Nie udało mi się znaleźć w lupce śladu po nazwisku w poprzednich wątkach. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Pozdrawiam serdecznie

Dobry wieczór.

Rozważania o genezie nazwiska Gitler.

Pani Ewa Szczodruch za prof. Kazimierzem Rymutem przytoczyła ewentualną genezę nazwy osobowej Gitler. Ja, z mojej strony zaproponuję Ci jeszcze dwa inne spojrzenia na genezę nazwiska Gitler.

1.
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Filologii Polskiej jest wydawcą czasopisma noszącego tytuł Prace Językoznawcze. W roku 2021 ukazał się XXIII/2 tom przedmiotowego czasopisma, w którym od strony 217 do strony 228 został zamieszczony artykuł dr hab. prof. UJD Agnieszki Klimas pt. Obcojęzyczne XIX-wieczne nazwiska mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego z sufiksem -er. Autorka artykułu na stronie 219 napisała: „(…); ; Gitler, 1860 KCH (< im. ż. jid. Gitel, Gitla < im. Gita SIŻ, Gug, AbrS);(…)”. Z przytoczonego cytatu wynika, że nazwa osobowa Gitler pochodzi z języka jidysz [ jidisz ] od imienia żeńskiego Gitel, Gitla a one od imienia Gita.
Dodam, że imię Gita ma pochodzenie hebrajskie i jest skróconą formą imienia Gitel, które po hebrajsku oznacza „dobry”. Imię to jest powszechne wśród społeczności żydowskich i ma długą historię i tradycję jako imię.

2.
Internetowy słownik nazwisk w Polsce Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk w Krakowie podaje pochodzenie, prawdopodobne etymologie i motywacje nazwy osobowej Getler: „Getler, od niem. n. os. Gitler, Gidler (: niem. im. złożonych z GELTEN w pierwszej części, od śrwniem. gelt 'zapłata, pieniądz' NGerm, Gottsch 284)”. Przedmiotowy słownik podaje też, że nazwisko Getler posiada też oboczności w postaci mian: Gitler, Gietler.
Z cytowanego tekstu wynika, że nazwisko Getler wywodzi się z niemieckiej nazwy osobowej Gitler, Gidler a one od niemieckich imion złożonych z Gelten w pierwszej części, od średniowysokoniemieckiego gelt ,zapłata, pieniądz’. Posiada ono też oboczności w postaci nazw osobowych: Gitler, Gietler.

Zatem, przed tobą trochę pracy by ustalić od czego, od kogo i z jakiego języka pochodzi nazwa osobowa Gitler – te konkretne nazwisko, o które pytasz.

Pozdrawiam – Roman.

Ps.
Regulamin forum wymaga by posty podpisywać przynajmniej imieniem.

Dzień dobry,

dziękuję za podanie dodatkowych informacji, a także za wskazanie źródeł, z których pochodzą informację. To będzie bardzo pomocne

Pozdrawiam
Magdalena
Kamil0123

Nieaktywny

Post autor: Kamil0123 »

Panie Romanie

Nie chcę być krytykantem ale akurat mam pracę Pani Klimas od dawna. Są to 4 tomy po 600 stron Słownik Mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego gdyz mam tam przodków i to od 1660 roku .
Z Panią KLimas nawet korespondowałem . Pani KLimas jest kierownikiem takiej Katedry Onomastyki .
Powiem szczerze .że bardziej absurdalnej pracy naukowej to ja nie widziałem .
Otóż autorka powypisywała nazwiska z dostępnych metryk od 1808 roku .
Tylko ,ze namnożyła bytów bo przyjęla ,każdą pomyłkę skryby jako nowe nazwisko .
W Piotrkowie są niektóre nazwiska trudne . Jedno z nazwisk ma 20 bytów oddzielnycn i sądze ,że gdyby znała choć trochę genealogię to praca zajęła by jeden tom .
Mam tę pracę i cieszyłem sie jak głupi a byłem po nią w Łodzi .KOmpletny absurd nieudanej pracy naukowej .

Co z tego wynika ?
Byłbym ostrożny korzystając z tego źródla

Pozdrawiam

Kamil

Akurat Augustyn Gitler cieśla,które tam jest wymieniony na pewno nie był autochtonem a czasowo mieszkał w Piotrkowie i chyba był kawalerem ,bo nie wspomina się żadnej jego rodziny . Wywody jakie zamieściła są przedrukiem Pana Edwarda Brezy . Niestety prace Pana Brezy są równie absurdalne . Na 10 nazwisk po pracy genealogicznej okazało się że pięć ma pochodzenie nazwiska zupełnie absurdalne .
KomandosekUV

Sympatyk

Fluder, co oznacza to nazwisko ?

Post autor: KomandosekUV »

Chciałbym zgłębić temat pochodzenia nazwiska Fluder. Zastanawiam się, skąd się wywodzi i jakie ma korzenie. Moi przodkowie o tym nazwisku wywodzą się z Krzeszowa, niedaleko Suchej Beskidzkiej. Najstarszy znany z rodu - Michał Fluder wziął ślub z Jadwiga Skrzypconką w 1829 roku, nie wiadomo jednak skąd pochodził. Kiedyś słyszałem rodzinną historię jakoby nazwisko to wywodziło się z Austrii. Jednakże krewniaczka, która tam wyjechała nic na ten temat nie znalazła

Pozdrawiam
Cyprian
Oskar4214

Sympatyk

Co oznacza to nazwisko ?

Post autor: Oskar4214 »

PAN IJP podaje dwie etymologie które ostatecznie pochodzą z tego samego terminu https://nazwiska.ijp.pan.pl/haslo/show/name/FLUDER
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Co oznacza to nazwisko ?

Post autor: Grazyna_Gabi »

W Niemczech Fluder oznacza:
1. Tymczasowe odprowadzenie wody pitnej przez drewniany kanał nazywane jest fluderem
czyli rynna drewniana.
2. Sliwki ( u nas chyba wegierki) a naukowa nazwa - sliwa domowa lubaszka
3. Fluder to nazwa niemieckiej wsi w Slowacji teraz Podspády
https://de.wikipedia.org/wiki/Podsp%C3%A1dy

Nazwisko wystepuje w 1799 w Nimkau/Miękinia
https://gedbas.genealogy.net/person/show/1200727734
https://gedbas.genealogy.net/search/sim ... limit=none

Pozdrawiam
Grazyna
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Dobry wieczór.

Panie Kamilu, dziękuję za informacje.
================================================

Żydowski Instytut Historyczny im. Emanuela Ringelbluma – Archiwum Żydowskiego Instytutu Historycznego im. Emanuela Ringelbluma [ Warszawa 2001 – 2011, 2019 ] wydał opracowanie Tadeusza Epszteina noszące tytuł „Inwentarz archiwum Towarzystwa Ochrony Zdrowia Ludności Żydowskiej w Polsce przy Centralnym Komitecie Żydów w Polsce (1945) 1946 – 1949 (1950)”. W inwentarzu tym autor wymienia 14 razy nazwisko Gitler, które nosiły osoby narodowości żydowskiej. Bezpośredni link do inwentarza: https://www.jhi.pl/storage/file/core_fi ... OZ_324.pdf

Na stronie Jazz Forum ukazał się artykuł Pawła Brodowskiego noszący tytuł „Ira Gitler”. Artykuł ten poświęcony jest zmarłemu w roku 2019 amerykańskiemu krytykowi muzycznemu. Paweł Brodowski między innymi napisał: „Jeden z najbardziej wpływowych krytyków jazzowych zmarł 23 lutego 2019 w Nowym Jorku, przeżywszy 90 lat. (…). Urodził się w Nowym Jorku 18 grudnia 1928 roku w rodzinie żydowskich emigrantów z Rosji. (…).”. Link do wspomnianego wyżej artykułu: https://jazzforum.com.pl/main/artykul/ira-gitler

Przytoczone przeze mnie informacje wskazują, że nazwisko Gitler nosili też Żydzi. Tak więc, nazwa osobowa Gitler z jakimś prawdopodobieństwem może też mieć żydowską etymologię. W poprzednim moim poście wspomniałem, że miano Gitler może mieć też niemiecką genezę.

Pozdrawiam – Roman.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Flud, Fluder i pokrewnych.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Prof. K.Rymut wspominał, że kiedyś w Polsce istniało nazwisko Flud.
Zbigniew Bonk w Rozkładzie występowania nazwisk w powiatach [wg bazy PESEL ,2002 r] wskazuje, że od nazwiska Flud powstały polskie nazwiska Fluda [204 osob], Fluder [1316], Fluderski [78], Fludra [329 i Fludzin’ski [35].
Anglojęzyczna strona genealogiczna Forebears = Przodkowie twierdz, że ;
- nazwisko Flud w 2014 r nosiło na Ukrainie 153 osób, Rosji 51, Białorusi 20, Moldowi 7,
- nazwisko Fluder nosiło w Polsce 1655 osób, Szwajcariii 144,, Nieczech 87, Francji 25, Belgii 24, Rosji 14, Czechach 13, Anglii 11, Szwecji 10, Norwegii 6, Białorusi 2.

W językach ukraińskim i rosyjskim słowo “flud” oznacza “powódź “.
Zatem polskie nazwiska powstałe od nazwania/nazwiska Flud, wskazują na kogoś, kto był kiedyś poszkodowany przez powódź, ale z biegiem czasu zapomniano o tym w Polsce, chociaż słowo fluid raczej nie jest już obce.
Jedynie w Anglii przyjmuje się do dziś, że nazwisko Flude , 1021 osób w 2014 r., wskazuje na osobę kiedyś poszkodowaną przez powódź.

Serdecznie pozdrawiam - Wladyslaw
nick25

Nieaktywny

Post autor: nick25 »

W języku polskim słowo „fluder” oznaczało kiedyś rynnę, wodociąg drewniany, koryto spustowe – termin często używany w górskich i podgórskich terenach, zwłaszcza przy młynach czy tartakach wodnych.

Nazwisko mogło więc być nazwiskiem zawodowym – nadanym osobie pracującej przy wodociągach lub młynach.

Inna możliwość to nazwisko topograficzne, nadane komuś mieszkającemu w pobliżu takiej konstrukcji.
dentalzz ... link usunięty
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

W podpoznańskich wsiach nazwisko "Fludra" jest dobrze znane. Do nazwisk niemieckich w przeszłości często dodawano na tym terenie "a", więc obstawiałbym podobny źródłosłów i być może pochodzenie z osadników niemieckich.

Łukasz
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witam,
ja mam przodków o tym nazwisku w parafii Wadowice - niedaleko Krzeszowa (w XIX w potomkowie moich Fluderków mieszkali także w Krzeszowie). Może znajdziemy wspólnych?

Natomiast co do przekształceń nazwiska, to u mnie wyglądało tak, że w 1621 występował w Wadowicach Fluder (nie wiem, czy "mój"), w 1760 mój Marcin Fluderkowicz się ożenił, jego syn Antoni urodził się jako Fluderek, a umarł jako Fiderek i pod tym nazwiskiem potem jego córka wyszła za mąż.

Pozdrawiam,
Joanna
Olszes91

Post autor: Olszes91 »

Proszę o pomoc w odnalezieniu skąd pochodzi nazwisko Bretes. Moja rodzina pochodzi z Kujaw, a nazwisko przewija się od 1730 roku w dobrach kapituły włocławskiej: Dobre, Kościelna Wieś, Wola Skarbkowa.
Z góry dziękuję
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Bretes.

Olszes91 pisze:Proszę o pomoc w odnalezieniu skąd pochodzi nazwisko Bretes. Moja rodzina pochodzi z Kujaw, a nazwisko przewija się od 1730 roku w dobrach kapituły włocławskiej: Dobre, Kościelna Wieś, Wola Skarbkowa.
Z góry dziękuję
Witam … kogo ?, podaj swoje imie,

do dokladniejszej informacji o pochodzeniu nazwiska Bretes, faktycznie rzadkiego w Polsce, powinienem wiedzieć co oni robili, czym się trudnili w tych dobrach. Na pewno nie płacono im “za przewijanie sie”.

Nazwisko Bretes występuje tylko w trzech krajach europejskich - Polsce, Francji i Portugalii.

Pozdrawiam - Władysław
Olszes91

Post autor: Olszes91 »

W najstarszym dostępnym w internecie akcie z 1831 roku są zapisani jako gospodarze. W tym czasie Wola Skarbkowa należała do rodziny Skarbkow, która na przykład zatrudniała ojca Chopina jako nauczyciela. Jednak nazwisko Bretes występuje w tej wsi już w 1730 roku.
Pozdrawiam
Michał
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Witaj Michale,
przytaczając Chopina, chyba myślałeś o francuskich korzeniach nazwiska Bretes i ja też stawiam hipotezę, że jest to nazwisko francuskie.
Istnieje francuskie nazwisko Bret, w 2014 nosiło go 6222 osób we Francji i 17 w Polsce.
Bret, Breton, Briton to nazwiska osób pochodzących z zachodniego półwyspu Francji zwanego Brittany, gdzie do dziś używane są zwyczaje i naleciałości językowe zwane anglo-francusko-celtycki.
Od nazwiska Bret powstały nazwiska Brett i Brettes.
Nazwisko Brett w 2014 roku nosilo 11670 osób w Anglii, 240 we Francji i 99 w Polsce.
Nazwisko Brettes nosiło 376 osób we Francji , 38 w Portugalii i 8 w Hiszpanii.
To wymieszanie starych galijsko/celtyckich obecnie francuskich nazwisk wiąże się z wojnami Juliusza Cezara o Galie. Ludność z półwyspu uciekała przed Rzymianami na Wyspy Brytyjski i na ziemiie na wschód od Renu aż do Słowian pokrewnych Galom. Kiedy Bretończycy zadomowili się na Wyspach Brytyjskich , ponownie uciekali do Francji w czasie inwazji anglo/saksońskiej. Ostatnio doszło do wojen Napoleona.
Twoje obserwacje wskazują na możliwość starszego pochodzenia .spolszczonego nazwiska Bretes.
W 2014 roku nazwisko Bretes nosiło 283 osób w Portugalii, 174 w Polsce i 2 we Francji.

Pozdrawiam świątecznie - Władysław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”