Witam
Na początku chciałbym pozdrowić wszystkich forumowiczów i prosić o wyrozumiałość gdyż jestem tu nowy.
Niedawno zainteresowałem się swoim nazwiskiem, ale okazało się, że sprawa z moim nazwiskiem nie jest taka łatwa. Nazywam się Laskosz i pochodzę z okolic Nowego Sącza (woj małopolskie) Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o moim nazwisku, ale nigdzie w sieci nie ma o nim ani zdania, ani czego kolwiek co naprowadziłoby mnie na jakiś trop. Z tego co udało mi się ustalić to liczba osób posługujących się nazwiskiem Laskosz to około 100 osób z tego około 60 właśnie z okolic Nowego Sącza. Sam znam około 20 osób z tym nazwiskiem, oraz chyba wszystkich, których pokazuje serwis moi krewni w woj śląskim (to moja rodzina i rodzina sąsiadów) Wnioskuje więc, że korzenie tego nazwiska są właśnie tutaj w okolicach Nowego Sącza, a reszta Polski to emigranci

Co do pochodzenia nazwiska to mam 2 tropy, pierwsze to, że być może ma korzenie węgierskie bo ktoś mi podpowiedział, że brzmi węgiersko, a drugi trop to pochodzenie słowotwórcze, czyli, że moi przodkowie mieszkali w lesie i robili koszyki, ale to mało prawdopodobne pochodzenie i traktuję go bardziej jako humorystyczne podejście do mojej desperacji w akcie poszukiwania jakich kolwiek informacji i moim nazwisku.
Bardzo serdecznie proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia i znaczenia mojego nazwiska.