Pochodzenie nazwisk (cz.4)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Wiench, Więch 1382 - od imion złożonych typu Więcesław.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Oba nazwiska mają tę samą etymologię, Więch jest starsze, bo już
XIV - wieczne, Wiench - XIX- wieczne. Z pewnością w zapisie wkradł się błąd - do dziś typowy dla Polaków (ę = en). Oba nazwiska występują w Polsce.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Cidebur

Członek PTG

Post autor: Cidebur »

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam. :)
KacperK

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Założyński

Post autor: KacperK »

Witam

Poszukuję pochodzenia nazwiska Założyński. Moja rodzina mieszkała w latach 1850-1946 na Litwie w Okolicach Siemieliszek, Trok i Wilna.

Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Założyński - od załoga ze staropolskiego ‘fundament; pożyczka; zastaw; ozdoba kobieca’, też ‘podstęp’, od założyć.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
kingakot

Stasiów (Stasiv) - nazwisko polskie, ukraińskie, rosyjskie?

Post autor: kingakot »

Witam,
Pilnie poszukuję informacji na temat nazwiska Stasiów. Nosi je polka (moja babcia) która urodziła się niedaleko Lwowa i ma pochodzenie po części ukraińskie. W internecie znalazłam informację że to nazwisko pochodzi od imienia, prawdopodobnie - Stanisław.
Skoro końcówka jest ów to czy to nazwisko ma powiązania rosyjskie (końcówki ow)? Wiem, że jest na Ukrainie dużo osób o nazwisku Stasiów (zapis Stasiv Stasiov) ale z powodu braku znajomości cyrlicy i języka nie jestem w stanie się nic dowiedzieć..Jakby ktoś pomógł byłabym bardzo wdzięczna.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Stasiów - od imion na Sta-, typu Stanisław.

Nazwisko o polskim pochodzeniu, w formie używanej w naszym kraju, np. Górskich, Staśków itp.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Turewicz - od tur ‘zwierzę w Polsce już wymarłe, podobne do krowy’, od turać 'turlać’.

makarecy

Post autor: makarecy »

dzień dobry

Zastanawia mnie etymologia nazwisk: Karmelita, Malinowski, Dzięcioł, Stawicki
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Karmelita - od 'członek zakonu karmelitów' (K. Rymut "Nazwiska Polaków")
Malinowski - od nazw miejscowych Malinowo, Malinów (J. Bubak "Słownik nazw osobowych i elementów identyfikacyjnych Sądecczyzny") Od nazw miejscowych Malinów (kilka wsi), Malinówka (krosnieńskie, gm. Haczów). (K. Rymut "Nazwiska Polaków")
Dzięcioł - od dzięcioł 'gatunek ptaka'. (k. Rymut, "Nazwiska Polaków")
Stawicki - od nazwy miejscowej Stawiec (włocławskie, gm. Bądkowo). (K. Rymut, "Nazwiska Polaków")
Pozdrawiam
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Nazwisko Stano

Post autor: Urszula_Pogoń »

Poszukuję etymologii nazwiska Stano oraz wszelkich innych informacji związanych z tym nazwiskiem i osobami noszącymi go (mieszczaństwo krakowskie) XVII-XVIII wiek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Stano 1222-1224 - od imion złożonych typu Stanisław, Stanimir, też od stanąć.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kraków 2001
Mirosła

Nazwisko

Post autor: Mirosła »

Chciałbym coś się dowiedzieć na temat nazwiska Sałamaja.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Sałamaja
- od imienia Salomon, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia hebrajskiego, od Šelomoh ‘niosący spokój’. Obocznie w języku polskim występowały formy Salamon, Salmon, Salmen.

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Służę etymologią nazwisk:

Gierlak - od niemieckiej nazwy osobowej Gerlach, ta od imienia Gerwald.

Lipka1396, Lypka - od lipka.

vnu007dl

Laskosz - znaczenie i pochodzenie nazwiska

Post autor: vnu007dl »

Witam

Na początku chciałbym pozdrowić wszystkich forumowiczów i prosić o wyrozumiałość gdyż jestem tu nowy.

Niedawno zainteresowałem się swoim nazwiskiem, ale okazało się, że sprawa z moim nazwiskiem nie jest taka łatwa. Nazywam się Laskosz i pochodzę z okolic Nowego Sącza (woj małopolskie) Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o moim nazwisku, ale nigdzie w sieci nie ma o nim ani zdania, ani czego kolwiek co naprowadziłoby mnie na jakiś trop. Z tego co udało mi się ustalić to liczba osób posługujących się nazwiskiem Laskosz to około 100 osób z tego około 60 właśnie z okolic Nowego Sącza. Sam znam około 20 osób z tym nazwiskiem, oraz chyba wszystkich, których pokazuje serwis moi krewni w woj śląskim (to moja rodzina i rodzina sąsiadów) Wnioskuje więc, że korzenie tego nazwiska są właśnie tutaj w okolicach Nowego Sącza, a reszta Polski to emigranci :) Co do pochodzenia nazwiska to mam 2 tropy, pierwsze to, że być może ma korzenie węgierskie bo ktoś mi podpowiedział, że brzmi węgiersko, a drugi trop to pochodzenie słowotwórcze, czyli, że moi przodkowie mieszkali w lesie i robili koszyki, ale to mało prawdopodobne pochodzenie i traktuję go bardziej jako humorystyczne podejście do mojej desperacji w akcie poszukiwania jakich kolwiek informacji i moim nazwisku.

Bardzo serdecznie proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia i znaczenia mojego nazwiska.
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”