Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

To niestety pozostaje wyprawa do AP w Łodzi...
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:oraz bez przenumerowania w bazie metryki.genealodzy.pl w części zwanej poczekalnią
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/AP-Lodz/
Raczej uściślijmy, że "pojawiały się", bo nowe chyba czekają już jednak na przenumerowanie. Chyba że się mylę?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

obawiam się, żebym doprecyzowując nie wpadł w sidła konfliktu:)
może tak - nie wymagają przenumerowania, aby pojawić się w poczekalni i do tego się ograniczę
ostatnia data (z AP Łódź) to chyba 27 lutego, przeszły, teraźniejszy -kwestia gustu
pozdrawiam
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

27 lutego jest datą modyfikacji katalogu - niekoniecznie dodania nowych zdjęć, bo tych już chyba się do poczekalni bez przenumerowania nie dodaje (przynajmniej z AP Łódź). Taką ktoś podjął decyzję i tyle.
Ostatnie były dodane chyba w grudniu.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jesteś bardziej na bieżąco:)
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Post autor: Urbańska_Katarzyna »

Do AP w Łodzi wybieram się jak tylko się ociepli ;) Ogromnie mnie ciekawi, czy coś znajdę ... zatrzymałam się na roku 1876 (najwcześniejszy jaki występuje w genetece jeśli chodzi o Zd. Wolę) - to wtedy urodziła się w Zd. Woli Maria Tokarska, 3 lata później Szymon - jej brat, a mój pradziadek :) ... znalazłam nawet w metrykach ich akty urodzenia :) Wiem, że najprawdopodobniej mieli jeszcze dwie siostry i brata - mam ich niepełne daty urodzeń (tylko rok) ... myślę, że też urodzili się w Zd. Woli. Maciej - ich ojciec, a mój prapradziadek zmarł w Zd. Woli - mam rok jego urodzenia i pełną datę śmierci. Odnajdując w AP jego akt zgonu może dotrę do miejsca jego urodzenia? Czyżby także Zd. Wola? Tylko, że to rok 1920 - to chyba muszę szukać nie w AP tylko w USC Zd. Woli - tak?
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

To raczej w USC, za młode na AP. Ale przecież jak znasz lata to możesz napisać do nich o akty ;) Może pomogą.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

I jeszcze podzielę się spostrzeżeniem ... dla stałych bywalców i genealogicznych wyjadaczy pewnie nie jest to żadne odkrycie ... ale nie wszystkie zeskanowane akty znajdujące się w metrykach występują w tabelach w genetece. Niektórych osób w kartotekach nie mogłam znaleźć, a przeglądając metryki - spisy nazwisk na końcu ksiąg okazało się, że ich akta są zeskanowane :) tylko nieujęte w kartotekach geneteki. To takie moje najnowsze odkrycie, które jako początkującego szperacza bardzo ucieszyło ;) Już nie zaśmiecam wątku - przepraszam.

Słomińska_Dominika pisze:To raczej w USC, za młode na AP. Ale przecież jak znasz lata to możesz napisać do nich o akty ;) Może pomogą.
No tak, ale znam tylko lata, a nie pełne daty i jedynie wnioskuję , że chodzi o Zd. Wolę ... jest możliwość, żeby ktoś z pracowników AP poszukał? Nigdy jeszcze nie byłam na takim etapie poszukiwań. Jak to wygląda od strony kosztów ... może jednak lepiej pojechać i samemu poszukać ... ?
Ostatnio zmieniony pt 15 mar 2013, 20:29 przez Urbańska_Katarzyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

labarnerie pisze: No tak, ale znam tylko lata, a nie pełne daty i jedynie wnioskuję , że chodzi o Zd. Wolę ... jest możliwość, żeby ktoś z pracowników AP poszukał?
Napisz do USC w Zduńskiej Woli prośbę aby odszukano takie czy inne akty metrykalne konkretnych osób z przedziału lat (a jak znasz dokładnie rok to wymień)
tylko nie pisz aby przysłali odpisy (skrócony/zupełny) gdyż zapłacisz słono, a treści genealogicznej mało tylko napisz że prosisz o kserokopie nie mające mocy dokumentów urzędowych i one są za darmo albo za symboliczne 5,- np.

Urząd Stanu Cywilnego
(lub Urząd Miasta w Zduńskiej Woli - sprawdź)

Zwracam się z prośbą o wydanie kserokopii nie mających mocy dokumentów urzędowych

1. akt małżeństwa Felka Sańskiego (urodzony w Cerewicach w 1898r.)
z Jadwigą Rok (urodzona w Masłoku 06-09-1896r)
małżeństwo zawarte w latach 1918-1925
2. akt małżeństwa Haliny Ylińskiej (urodzona w Dąbach w 1917r)
z Janem Kęskiem, małżeństwo zawarte w latach 1937-1942

wymienieni : to moi rodzice i siostra.

Kserokopie w/wym aktów metrykalnych dotyczą osób zmarłych i potrzebne są w celu uzupełnienia rodzinnych dokumentów oraz do badań genealogicznych, więc nie muszą posiadać urzędowych potwierdzeń zgodności z oryginałem.

tą prośbę i skany (dowodu os. - ja wysyłałem na swoja odpowiedzialność bo wiadomo czym to może grozić) i metryk potwierdzających że wymienione osoby są dla Ciebie rodzicami i siostrą dołącz do maila w załącznikach.

lub jeśli szukasz aktów sprzed 1920 roku to napisz do AP w którym znajdują księgi z danej parafii która Cię interesuje (w tym przypadku chyba AP w Łodzi) i w której uważasz że miało miejsce konkretne rodzinne wydarzenie.

np.
Proszę o wykonanie skanu z ksiąg metrykalnych które przechowywane są w Państwa Archiwum.
Sprawa dotyczy:
Akt ślubu - Jan Igrek z Janina Iksińska rok 1825 - zespół: 1743/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Zduńskiej Woli
Jeśli w tym samym roku lub rok później w skorowidzach ksiąg pojawią się dzieci tej pary to proszę o wykonanie dodatkowych skanów.
Wymienieni to moi pradziadkowie, a skan wykorzystam w genealogii
Krzysztof
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Ofski - znaczy Panie Krzysztofie, to dla mnie wielka pomoc ... dziękuję - teraz wiem jak się za to zabrać :) A czy w AP za takie szukanie i skany się płaci i jaki jest to rząd kwoty?
Ostatnio zmieniony pt 15 mar 2013, 20:28 przez Urbańska_Katarzyna, łącznie zmieniany 2 razy.
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

No, niestety w AP się płaci. Za kwerendę (czyli szukanie) od 40-60 zł za godzinę (zależy od archiwum) a za skan od 1,5 do 5 zł za stronę (też zależy od archiwum). Jeżeli zna się dokładne daty i wie się czego się szuka (np akt ślubu X z Y z dnia xx-xx-xxxx) to koszt niewielki, ale jak się poda wszystko wszystko "mniej więcej" lub "około" to koszt może być znaczny.
To niestety dość kosztowne hobby jeśli nie ma się możliwości szukać osobiście.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Czyli do AP warto przejechać się osobiście :) Mam w planach wkrótce odwiedzić tamte strony, więc jeden dzień poświęcę na wertowanie ksiąg ... wiem, że część dokumentów mają tam na mikrofilmach. A do USC zabieram się za pisanie maila :)
Pięknie dziękuję za wyjaśnienia :)
Ostatnio zmieniony pt 15 mar 2013, 20:28 przez Urbańska_Katarzyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Re: Księgi Diecezji Radomskiej dostępne online

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

radicalman pisze: Proszę o zgłaszanie wszelkich błędów.
Witam,

w parafii Mykanów, pod:

Marriages (Akta małżeństw) 1734-1773
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1310008846
znajdują się akta urodzeń za ten sam okres (napis na okładce księgi jest mylący ;) )

Pozdrawiam
Aneta
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Re: Księgi Diecezji Radomskiej dostępne online

Post autor: Luziński_Marcin »

W parafii Janowiec pod Miscellaneous documents (różne dokumenty) 1715-1754
(https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1350882773)
znajdują się akta urodzeń z parafii Koziczyn (pod Ciechanowem). To chyba jakaś "zawieruszona" księga.

Pzdr,

ML
tomekpn

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomekpn »

Mam problem ze ściągnięciem FastFilm'u ze stronu http://students.cs.byu.edu/~jbejaran/FastFilm/
pojawia mi się "forbidden" :(

Czy ktoś wie skąd mogę pobrać program ?
Pozdrawiam
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”