Dziękuję Wawrzyńcowi za wyręczenie mnie w odpowiedzi Longinowi. Był jak najbardziej kompetentną osobą do jej udzielenia, ponieważ na poprzedniej sesji fotografował osobiście tę parafię w AP GM. Ja w dniu wczorajszym fotografowalem w AP GM dalszy ciąg parafii prawosławnej z Aleksandrowa (1862-1892). Jeśli są zainteresowani tą parafią lub są z nią w kontakcie, proszę o wiadomość na priva.
Była to pierwsza sesja na nowych zasadach, które pokrótce są następujące:
- fotografowanie może się odbywać tylko jeden, dwa dni w tygodniu w dniach pracy Archiwum (oprócz piątków i sobót),
- fotografować można tylko na jednym stanowisku usytuowanym w pracowni,
- fotografowane będą parafie wg alfabetu z pomijaniem oczywiście już sfotografowanych,
- nie będą w zasadzie fotografowane lata 1808-1825, które ma zdigitalizować NAC z istniejących mikrofilmów.
W przyszłym tygodniu planuję kolejną sesję. Zwracam się do Koleżanek i Kolegów fotografów o odpowiedź na mojego maila, którego do Was rozesłałem, bo nie od wszystkich otrzymałem odpowiedź.
Pozdrawiam
Bronisław
Witaj Ireno,
sądzę, że masz na myśli lata 1808-1825. Generalnie mamy ustalone z AP GM, że lat 1808-1825 nie fotografujemy, bo NAC zrobi skany z mikrofilmów, o czym wyżej wspomniałem. Problem jest w tym, że Brwinów chyba nie został ujęty w tych planach NAC. Wyjaśnię tę kwestię w przyszłym tygodniu na kolejnej sesji. Jeśli się okaże to prawdą, sfotografujemy.
Pozdrawiam
Bronisław
Jak już wcześniej wspominałem, po wakacyjnej przerwie wznowiliśmy fotografowanie ksiąg w AP GM. Odbywa się to już na nowych zasadach. Odbyło się już kilka jednodniowych, jednoosobowych sesji, na których sfotografowano:
w dn. 04.09.2013
- Aleksandrowo prawosł. 1863-1892
w dn. 11.09.2013
- Aleksandrowo prawosł. 1892-1911
- Belsk aneksy 1818-1850; 1875
- Goszczyn 1872
w dn. 12.09.2013
- Białynin 1886-1904
- Białynin aneksy 1886-1904
- Błędów aneksy 1829-1850 (bez 1836 i 1846)
- Błędów ewang. 1839-1843
w dn. 18.09.2013
- Błędów aneksy 1810-1811; 1816-1820 (bez 1817)
- Błonie 1911-1912
- Błonie aneksy 1826-1850 (bez 1838).
Wszystkie sesje odbyły się z moim udziałem oprócz sesji 12.09, w której wzięła udział Krystyna M.
W następnych tygodniach planujemy kolejne sesje, na których będziemy fotografować księgi następnych parafii w kolejności alfabetycznej.
Zrobione zdjęcia po obróbce i ponumerowaniu będą sukcesywnie umieszczane w Genbazie.
Zapraszam zainteresowanych do pomocy w indeksacji fotografowanych przez nas parafii.
Bronisław
kolejne plany (serwisy PTG: poczekalnia.genealodzy.pl i właściwe metryki.genealodzy.pl)
aneksy:
Babice -parafia uzupełnienie
Konary - parafia (pierwsza część wchodzi)
Nadarzyn parafia
w podkatalogach w http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... odziskMaz/
oraz w docelowych zespołach w metryki.genealodzy.pl
Dzień dobry Bronku
czy pod literą B można dopisać brakujący Brwinów 1834 ? księga powinna być bo zostały zindeksowane skorowidze z tego roku,
pozdrawiam Irena
Witaj Ireno,
księgi z roku 1834 nie sfotografowałem, ponieważ w momencie fotografowania nie było jej na półce w Archiwum. Oczywiście, jeśli tam wróci, uzupełnimy tę zaległość tak szybko, jak tylko będzie możliwe.
Pozdrawiam
Bronisław