Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim, E.Sęczys

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Nowik_Andrzej

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Nowik_Andrzej »

Tomasz_Lenczewski pisze:
MiWolski pisze:Dziękuję Bożenno :)

Mnie jako potomka żywo interesuje wpis: "Od Kazimierza, dziedzica dobr Korszenica w 1697 roku, prawnuki Adam Tomasz, Antoni Feliks, Franciszek Ksawery, Jozef Konstanty i Nepomucen, synowie Antoniego i Jozefy Sosnickiej, wylegitymowani w 1850 roku.".

Dotarłem u p. Sęczys do podpisu pod tym zdaniem, podawane jest tam m.in. źródło:
Ogólne Zebranie Warszawskich Departamentów Rządzącego Senatu. Sygn. 9. Str. 606. Mam opis tego tomu, w tym "s. 589-624: Heroldia: przyznanie prawa do tytułu szlachectwa (124 osoby)". Ale nie mogę trafić na dostępną w internetach wersję tych stron. A bardzo chciałbym zobaczyć ową stronę 606. Czy możecie pomóc? Jak to zrobić?

Dziękuję - Michał.
Zobaczenie tych stron będących tylko suchym wypisem z akt Heroldii praktycznie nic nie daje. Ciekawsze byłoby odszukać innych źródeł związanych z tą legitymacją.
Jedno i drugie jest w Internecie:
Ogólne Zebranie Warszawskich Departamentów Rządzącego Senatu, sygn. 9, s. 605-606:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 91a79358ec
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 91a79358ec
Kopia księgi szlacheckiej Heroldii ze streszczeniem wywodu:
https://archiwalia.genealodzy.pl/skany/ ... 25%20W.JPG

Andrzej Marek Nowik
https://www.youtube.com/channel/UC7PzXRrB2wB_2OVrarh--5
Kraj_Bozena

Sympatyk

Post autor: Kraj_Bozena »

Dzień dobry,

Mam prośbę o sprawdzenie nazwiska Zagrodzki herbu Syrokomla.

Imiona, które może to dotyczyć to: Józef, Petronela, Konstancja.
A jeżeli np. syn Józef Kajetan starał się o potwierdzenia swojego szlachectwa, przed ślubem córki, to czy herb bedzie tez dotyczył jego rodzeństwa lub ojca (przodka linii Zagrodzki - Józefa seniora).
Z góry dziękuję za odpowiedz.

Bożena
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam Bozenno, wspomnianą linię Cybulskich odtworzyłam na podstawie aktów metrykalnych i informacji zawartych w Księgach Płockich Grodzkich Wieczystych które są skarbnicą wiedzy. Wydaje mi się iż mimo tego że XVII i XVIII wieku linia ta miała określenia generosus, generosus dominus pod koniec XVIII było w większości przypadków już tylko nobilis przedstawiceiele tej linii nie udowadniali swego szlachectwa. Mam zagadkę z linią Bartłomieja Cybulskiego żonatego z Heleną Raniszewską , syn tegoż Feliks Cybulski w dowodach do szlachectwa przedstawia zapis umowy przedślubnej między Szymonem Cybulski a Marianną Strupczewską, typując tegoż Szymona jako swego przodka . Twierdzi iż ojcem Feliksa był Bartłomiej (zm 18580) , syn Ignacego ( zm 1811), wnuk Józefa, prawnuk Tomasza, praprawnuk Szymona. Bartlomiej urodził się okolo 1770 roku w Tłuchowie, mój 4 pradziad Dionizy ostatni z dzieci najstarszego syna Szymona Macieja urodził się w 1772 r. Nie pasuje mi wywód Feliks patrząc na ilość lat i osób w tym czasie wytępujących to raz a dwa Marianna z Pintowskich Cybulska robiąc zapisy w księgach PłGW wpomina tylko o Szymonie i jego siostrach Jadwidze i Barbarze nie wspomina o dwóch synach ur pod koniec XVII Stanisławie i Janie sadzę iz musieli umrzeć w dzieciństwie. Dlatego ciekawa jestem tej nobilitacji. A dzieci Dionizego to: Marianna z Cybulskich Jarzebska, Józefa z Cybulskich Cybulska, Mateusz Wincenty, Mateusz, Romuald, Aniela, Teofil, Józefat i Paweł. Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Grazynko,
Wedlug legitymacji:
Antoni i Feliks, synowie Bartlomieja wylegitymowani ze szlachectwa w 1847 roku.
Nic wiecej o nich nie ma.
U Marka Minakowskiego (WGM) tez jest tylko ta skromna informacja.
Moze teczki kancelarii Kaczanowskiego cos wyjasnia.
Narazie sa dostepne tylko dla donatorow, ale beda w sieci.
Serdecznosci,
Bozenna
arek.mierzejewski

Sympatyk

Post autor: arek.mierzejewski »

Witam
Czy ktoś mógłby sprawdzić :

Górski h. Dąbrowa
Czajkowski h. Jastrzębiec
Ciborowski h. Kościesza
Mierzejewski h. Szeliga

Jeżeli przy tym wpisie byłby jakiś komentarz, byłbym niezmiernie wdzięczny za informację.
Dziękuję z góry za sprawdzenie.
Pozdrawiam,
Arek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Arku,
Prosze o imiona i daty (koniec XVIII i poczatek XIX wieku).
Nie mam czasu sprawdzac na wszelki wypadek.
Pozdrawiam,
Bozenna
wlodarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wlodarek »

Czy mógłbym prosić o sprawdzenie Krzysztof Remiszewski, jego syn Jan Remiszewski (1758-1828) i wnuk Szymon Remiszewski (1806-1870). Wieś Remiszewo Małe oraz Remiszewo Wielkie.

Pozdrawiam
Jarek Włodarczyk
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

dla Jarka:
Remiszewski herbu Jelita.
Nie ma Krzysztofa. Jest Szymon, ale czy to jest ten sam?

Od Walentego, po Andrzeju, ktory w 1729 roku zapisal zonie Annie Kotarskiej, 1500 tynfow na dobrach Rycharcice i Jezewo w woj.plockim, wnuk Bartlomiej (syn Stanislawa) legitymowany w 1839 roku, oraz prawnuki: Jakub, Jozef i Kajetan (synowie Szymona), legitymowani w 1840 roku.

Pozdrawiam,
Bozenna
wlodarek

Sympatyk
Nowicjusz

Bozenna pisze:dla Jarka:
Remiszewski herbu Jelita.
Nie ma Krzysztofa. Jest Szymon, ale czy to jest ten sam?

Od Walentego, po Andrzeju, ktory w 1729 roku zapisal zonie Annie Kotarskiej, 1500 tynfow na dobrach Rycharcice i Jezewo w woj.plockim, wnuk Bartlomiej (syn Stanislawa) legitymowany w 1839 roku, oraz prawnuki: Jakub, Jozef i Kajetan (synowie Szymona), legitymowani w 1840 roku.

Pozdrawiam,
Bozenna
Dziękuję bardzo. Herb się zgadza, ale synowie Szymona już nie. Ponadto wszystko działo się w dobrach Remiszewo, Kożuchówek pod Sokołowem.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Jarku,

U Marka Minakowskiego (WGM) jest Szymon, urodzony 26.11.1806 roku, syn Jana i Marianny Palczewskiej.
Zona Szymona: Romualda Febronia, Marianna Spodniewska.
Nie ma Krzysztofa.

Pozdrawiam,
Bozenna
wlodarek

Sympatyk
Nowicjusz

Bozenna pisze:Jarku,

U Marka Minakowskiego (WGM) jest Szymon, urodzony 26.11.1806 roku, syn Jana i Marianny Palczewskiej.
Zona Szymona: Romualda Febronia, Marianna Spodniewska.
Nie ma Krzysztofa.

Pozdrawiam,
Bozenna
Tak, widziałem te dane. Wszystkie metryki dotyczące Szymona mam. Część dotycząca ojca Szymona, czyli Jana też. Ale mam dokument sądowy, w którym wymieniono trzy pokolenia. Krzysztof -> Jan -> Szymon. Nie mam nic, oprócz tego dokumentu, na temat Krzysztofa. I stąd moja prośba do Ciebie. Ten dokument sądowy dotyczący tytułów może zawierać informacje nieprawdziwe, ale zakładam, że członkowie rodziny wymienieni w nim byli jak najbardziej prawdziwi. I to jest dla mnie najważniejsze. Nie chciałbym być źle zrozumiany, ale tytuły szlacheckie nie są dla mnie najważniejsze. Najważniejsza jest genealogia rodziny i historia. Tytuły to rzecz poboczna, która może pomóc poszerzyć wiedzę na temat rodziny.

Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Jarku,
Dokument sadowy i metryki, beda prawdziwe, to legitymacje szlacheckie byly czasem falszowane.
Czy nie mozna odnalesc aktu zgonu Krzysztofa?
A moze kancelaria Kaczanowskiego cos wyjasni ?
Pozdrawiam,
Bozenna
wlodarek

Sympatyk
Nowicjusz

Bozenna pisze:Jarku,
Dokument sadowy i metryki, beda prawdziwe, to legitymacje szlacheckie byly czasem falszowane.
Czy nie mozna odnalesc aktu zgonu Krzysztofa?
A moze kancelaria Kaczanowskiego cos wyjasni ?
Pozdrawiam,
Bozenna
Dziękuję za wskazówkę
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

poszukuję książki E. Sęczyc Szlachta wylegitymowana

Post autor: Bialas_Malgorzata »

poszukuję tej książki