Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ad poruszonego tematu Wszyscy Święci: różnice są ciut większe niż kilka słów w uwagach:)
a problem jest następujący:
1. wstrzymać się z przesłaniem niezweryfikowanych danych "ukrywając" je przed szerszą publicznością przez kilkanaście tygodni do czasu ostatecznej weryfikacji?
2. publikować co można (skoro poprawności wersji pierwotnej ok 80% tzn że 8/10 z 30000 aktów będzie dostępnych kilka miesięcy wcześniej) a potem podmieniać?

sytuacja w metryki.genealodzy.pl i innych źródłach są wersje poprawione (czyli błędy poniżej 0.5%) a w genetece z błędami rzędu kilkunastu procent... chyba wykluczamy:)
sytuacja 2 oznacza większą pracochłonność (dla wszystkich)
a wybór nr 1 jest ..trudny psychicznie i chyba jednak gorszy

innych rozwiązań - w ramach obowiązującego modelu nie widzę

możliwe (?) jest może inne rozwiązanie
skoro dane i tak przez administratora geneteki nie są weryfikowane merytorycznie (i trudno żeby było inaczej!)
tzn wierzymy przesyłającym, że dane są ok i nie ingerujemy w treść
to
może wyeliminować znaczną część pracy -tzn

dać indeksującym możliwość bezpośredniego przesłania?
tj nie mailem administratorom a (po logowaniu na ID) do bazy bezpośrednio?

administrowanie byłoby mniej obciążające dla łącz - np ograniczony do aktualizowania "planów" "zasobów zgłoszonych" i np usuwania złych rekordów i tego typu nadzoru

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
osaczony30

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: osaczony30 »

jestem za!
jesli juz padła propozycja to głosowałbym za tym by osoba po "weryfikacji" miała możliwość wgrania danych do bazy bezposrednio od siebie pomijając i odciążając administratora. Był by to dostęp do bazy tylko na zasadzie załadowania (INSERT) danych bez możliwosci ich modyfikacji ani kasowania. Myślę ze stworzenie takiej możliwosci nie bedzie trudne. Sprawa oczywiscie do przedyskutowania

Dodam że nie było by to obligatoryjne. Ci którzy nie czuli by się mocno we wgrywaniu do bazy mogli by nadal wysyłać do administratora swoje indeksy

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Dobrym zwyczajem było odesłanie informacji, żę przesłana przez nas indeksacja dotarła do administratorów. W tej chwili tego nie ma i ja np. nie wiem czy mam jeszcze raz wysyłać? Natomiast kiedy zostanie wpisana do geneteki już mnie nie interesuje.Ja wiem że kiedyś zostanie dodane. Chcę być w porządku wobec siebie i narzuconych terminów . Pozdrawiam Bożena B
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Sroczyński_Włodzimierz pisze: możliwe (?) jest może inne rozwiązanie
skoro dane i tak przez administratora geneteki nie są weryfikowane merytorycznie (i trudno żeby było inaczej!)
to

administrowanie byłoby mniej obciążające dla łącz - np ograniczony do aktualizowania "planów" "zasobów zgłoszonych" i np usuwania złych rekordów i tego typu nadzoru

pozdrawiam
Choć na technicznych kwestiach nie znam się, uważam pomysł Włodka godny rozważenia.

Pozdrawiam,

AK
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Kaczmarek_Aneta pisze:
Sroczyński_Włodzimierz pisze: możliwe (?) jest może inne rozwiązanie
to

pozdrawiam
Choć na technicznych kwestiach nie znam się, uważam pomysł Włodka godny rozważenia.

Pozdrawiam,

AK
Witam
A może wzorem familysearch uruchomić aplikację i w wolnej chwili wykonać indeksacje paraffi (min. czas 60 min)
pozdrawiam
Jurek
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

bozenabalaw pisze:Dobrym zwyczajem było odesłanie informacji, żę przesłana przez nas indeksacja dotarła do administratorów. W tej chwili tego nie ma i ja np. nie wiem czy mam jeszcze raz wysyłać?
właśnie-kiedyś dostawaliśmy e -mail-czy nie można do tego wrócić?
Genowefa
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witajcie!

Przypominam o możliwości indeksacji do Geneteki metryk, indeksów rocznych i skorowidzów z warszawskiej parafi pw. św. Aleksandra. Materiały dostępne w sieci w języku polskim i rosyjskim. Jeśli ktoś się zdecyduje, proszę o informacje w celu unikniecia indeksacji tej samej partii materiału przez kilka osób.

Pozdrawiam,
Marta
marta1044@op.pl
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jeśli to kwestia archiwizacji to ciekawym i dość tanim rozwiązaniem jest serwer plików NAS. Urządzenie umożliwia wstawienie dysków (do 2 x 2TB), mirroring, RAID 5 etc.
Teoretycznie utrata danych jest wtedy wielokrotnie mniej prawdopodobna niż w przypadku laptopa (typu 100 razy mniej), pojemności do uzyskania znacznie większe, działa i poprzez USB i LAN 100/1000Mb
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Krzysztofie!
To nie jest kwestia dorastania lub nie, dysk zewnętrzny podpina się do każdego komputera zwykłym kablem USB, zupełnie tak samo jak aparat cyfrowy, lub inne urządzenia. Wnioskuje, ze osoby wprowadzające dane mają już komputery bo bez tego nie mogłyby umieszczać tego co my indeksujący nadsyłamy.
Mój pomysł uważam za bardziej praktyczny. Po pierwsze mniej kosztuje, po drugie pomieści więcej informacji.
Nie wiem jaki laptop należałoby kupić , aby w przyszłości pojemność jego pamięci mogła zastąpić np. dwa dyski po 2 TRB?
Tak czy inaczej decyzja należy do Leszka.
Serdecznie pozdrawiam
Magdalena Smolska - Kwinta
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Popieram pomysł ze składką na dysk zewnętrzny :)
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Nie jestem komputerowcem i nie znam się na tym. Na zakup dysku mnie nie stać i podejrzwam, ze wiele osób nie może sobie na to pozwolić. Komputer mam tylko dlatego, że moje córki wyjechały i zostawiły mi w spadku. Za internet płaci mój syn. Za to bardzo chętnie indeksuję i poświęcam mój wolny czas. Pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nejman_Andrzej »

Witam,

mam wiele aktów spisanych z różnych parafii województwa kujawsko-pomorskiego. Nie mam natomiast opracowanych kompletnych parafii, mam informacje tylko o wybranych osobach z wybranych parafii.

I tu mam pytanie. Czy mogę również Państwu przysłać takie dane fragmentaryczne do Geneteki, czy musiałyby być to kompletne dane z parafii?

Pozdrawiam

Andrzej
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Artur_Kin pisze:... Czy mogę również Państwu przysłać takie dane fragmentaryczne do Geneteki, czy musiałyby być to kompletne dane z parafii?
Do Geneteki dodajemy tylko kompletne dane. No chyba że w oryginalnej księdze brakuje stron i dane nie zachowały się. Inaczej wprowadzalibyśmy sporą dozę dezinformacji.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
I kto by pomyślał, że to się może tak dobrze skończyć. Hurraaa!!!
Jacku. Do dzieła. Każdy z nas ma emigrantów w swym rodzie. Wspomagajmy się. Załóż ten nowy wątek. Prosi:
Krzycho z Koszalina
barbarag.

Sympatyk
Ekspert

Post autor: barbarag. »

Witam!
Ostatnio wysłałam do Geneteki:

11.12. - Subkowy - chrzty 1801 - brak potwierdzenia odbioru
15.12. - Subkowy - chrzty 1822-1833 - potwierdzono
16.12. - Subkowy - chrzty 1836-1838 - brak potwierdzenia odbioru
17.12. - Subkowy - ponownie wysłałam wszystkie indeksy - brak potwierdzenia
Niestety nie otrzymałam potwierdzeń na niektóre przesyłki, stąd moje pytanie czy aby maile dotarły czy też dalej próbować...
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”