Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Zdjęcie ułana - prośba o zidentyfikowanie munduru
Witam
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip 2016, 18:31 przez krak210, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lubryczyński_Ireneusz

Już poprawiłem:)))
Witam,
po pierwsze to nie jest zdjęcie ale grafika robiona ze zdjęcia.
Rysujący uwiecznił żołnierza w mundurze historycznym ale z rogatywką wz.1919 - trochę chyba nieprzepisowo.
Niestety barwa na otoku ciężka do zidentyfikowania, tak samo barwa na mundurze. W mundurach historycznych występowano na paradach z okazji świąt;więc może to być Szwadron Przyboczny Prezydenta RP. Mężczyzna wygląda na dwadzieścia lat , stawiam na 1925; ale trzeba brać poprawkę że grafika była robiona zapewne później niż zdjęcie.
pozdrawiam monika
po pierwsze to nie jest zdjęcie ale grafika robiona ze zdjęcia.
Rysujący uwiecznił żołnierza w mundurze historycznym ale z rogatywką wz.1919 - trochę chyba nieprzepisowo.
Niestety barwa na otoku ciężka do zidentyfikowania, tak samo barwa na mundurze. W mundurach historycznych występowano na paradach z okazji świąt;więc może to być Szwadron Przyboczny Prezydenta RP. Mężczyzna wygląda na dwadzieścia lat , stawiam na 1925; ale trzeba brać poprawkę że grafika była robiona zapewne później niż zdjęcie.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Tak, tak informacje się zgadzają. Dodaje jeszcze że jest to Wachmistrz czyli odpowiednik Sierżanta. Świadczy o tym sznur naramienny z dwoma chwastami. I obszycie naramiennika. Ciężko mi jest to stwierdzić po pasie bo nie widzę czy jest to pas 1 czy 2 bolcowy. Wedle przepisów przedwojennych został powołany po ukonczeniu 21 roku życia. Czyli w tym przupadku jest to rok 1926, na zdjęciu jest wachmistrzem tak że stawiam jako rok wykonania przełom lat 20 - tych i 30 - tych. Psuje nam całość rogatywka wz 19. Ale wydaje mi się że osoba która stworzyła tą grafikę wzięła przerysowała z innego zdjęcia rogatywkę, nie biorąc regulaminowości pod uwagę. Do rozpoznania posłużyłbym się barwą na kurtce bardziej, ponieważ jest w mundurze historycznym. A barwa na kurtce jest wyraźnie inna niż ta na otoku.
A więc tak przyjmując po odcieniu szarości że lampasy i kurtka (część na piersi) była ciemnych odcieni czerwieni (wiśnowy, szkarłatny 2x) to mogą byc to pułki:
- 5 Pułk Ułanów Zasławskich
- 25 Pułk Ułanów Wielkopolskich
- 15 Pułk Ułanów Poznańskich.
Zakladając że barwy są ciemno niebiskie (Chabrowy 2x), to mogą być to pułki:
- 18 Pułk Ułanów Pomorskich
- 4 Pułk Ułanów Zaniemieńskich.
Przestudiuj gdzie dane pułki stacjonowały i który najbardziej pasuje do miejsca zamieszkania osoby na portrecie.
Pozdrawiam.
Mateusz.
A więc tak przyjmując po odcieniu szarości że lampasy i kurtka (część na piersi) była ciemnych odcieni czerwieni (wiśnowy, szkarłatny 2x) to mogą byc to pułki:
- 5 Pułk Ułanów Zasławskich
- 25 Pułk Ułanów Wielkopolskich
- 15 Pułk Ułanów Poznańskich.
Zakladając że barwy są ciemno niebiskie (Chabrowy 2x), to mogą być to pułki:
- 18 Pułk Ułanów Pomorskich
- 4 Pułk Ułanów Zaniemieńskich.
Przestudiuj gdzie dane pułki stacjonowały i który najbardziej pasuje do miejsca zamieszkania osoby na portrecie.
Pozdrawiam.
Mateusz.
- adam.nojszewski

- Kontakt:
Na moje oko to nie grafika, a retusz. Czyli podmalowywanie zdjęcia w celu wyciągnięcia konturów - technika stosowana bez zmian jeszcze w latach 60-tych (przy przygotowywaniu zdjęcia do druku).
-
Lubryczyński_Ireneusz

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Z tego co opowiadała babcia - portret ten został namalowany na podstawie fotografii ( o małych wymiarach). jeszcze raz piękne dzięki. Irek
-
szefofszef

Jaki to mundur i jednostka wojskowa?
Witam,
prosze o pomoc w identyfikacji jednostki wosjkowej, prawdopodobnie wojsko carskie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/964 ... c07a9.html
Łukasz
prosze o pomoc w identyfikacji jednostki wosjkowej, prawdopodobnie wojsko carskie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/964 ... c07a9.html
Łukasz
-
Lubryczyński_Ireneusz

Pytanie do Mateusza: mój Ludwik urodził się i mieszkał w Opoźdzewie parafii Wrociszew (obecnie województwo mazowieckie, wcześniej radomskie) - gdzie szukać ów informacji odnośnie stacjonowania wojsk w tych terenach? z góry dziękuję za podpowiedź. pozdrawiam Irek
Hmmm. Napewno powinieneś napisać do CAW z prośbą lub tam się udać osobiście bądź kogoś upoważnić. Twój Ludwik jak to ujęłeś był Wachmistrzem więc już wyzszy podoficer, jest więc możliwość że zachwała się jego teczka osobowa. Napewno sprawdź w najbliższym Archiwum Państwowych, chociaż co do tego to nie obecuję że coś znajdziesz. Ale napisz z zapytaniem. Zarysy stacjonowania tych pułków znajdziesz na Wikipedii napewno, oraz sadzę że wydane zostały jakieś publikacje na ich tematy.
Tutaj masz spis pułków:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_jedn ... 2an.C3.B3w
Pozdrawiam.
Mateusz.
Tutaj masz spis pułków:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_jedn ... 2an.C3.B3w
Pozdrawiam.
Mateusz.
Witam.
Nie jestem niestety znawcą wojsk Carskich. Ale mogę powiedzieć że na 100 % sa tą żołnierze carscy. Zwykli szeregowcy. Piechota (??). Chociaż nie jestem tego też pewny nie widzę dokładnie butów, ale są wysokie z cholewani i mundury też bez widocznych guzików czyli jednak kawaleria zapewne. Pułk Kozaków (??), chaakterystyczne czapki. Pasy jedno bolcowe. Rozpoznanie może być trudne ponieważ zdjęcie jest dosyć zniszczone i nie mają na mundurach żadnych znaków, odznaczeń itp.
Pozdrawiam
Mateusz.
Nie jestem niestety znawcą wojsk Carskich. Ale mogę powiedzieć że na 100 % sa tą żołnierze carscy. Zwykli szeregowcy. Piechota (??). Chociaż nie jestem tego też pewny nie widzę dokładnie butów, ale są wysokie z cholewani i mundury też bez widocznych guzików czyli jednak kawaleria zapewne. Pułk Kozaków (??), chaakterystyczne czapki. Pasy jedno bolcowe. Rozpoznanie może być trudne ponieważ zdjęcie jest dosyć zniszczone i nie mają na mundurach żadnych znaków, odznaczeń itp.
Pozdrawiam
Mateusz.
Witam,
żołnierze piechoty armii carskiej( takie czapki nosili nie tylko Kozacy), mundur wz.1912 z asymetrycznym zapięciem. Na stopniach się nie znam ale osoba w środku ma czapkę "furażkę" i sztywne naramienniki więc może być podoficerem. Może jakiś ekspert się wypowie?
pozdrawiam monika
żołnierze piechoty armii carskiej( takie czapki nosili nie tylko Kozacy), mundur wz.1912 z asymetrycznym zapięciem. Na stopniach się nie znam ale osoba w środku ma czapkę "furażkę" i sztywne naramienniki więc może być podoficerem. Może jakiś ekspert się wypowie?
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
Zazdroszę wiedzy. W przypadku armii carskiej to jednak jestem troszku niedoświadczony.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Mateusz, wiedza to za dużo powiedziane. Trochę się tylko interesuję.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
-
Szymański_Wojciech

Re: Jaki to mundur i jednostka wojskowa?
Niewiele dodać tu można, bo zdjęcie jest b, zniszczone. Też nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale mam zachowane b, dobrze zdjęcia mojego ojca ze służby w armii rosyjskiej w l. 1912-1917. Miał on identyczny mundur polowy, z papachą podobnie noszoną jak ów żołnierzyk z prawej. A służył ci on nie w piechocie, ale w saperach, dokładniej w "pontonierach"; jego batalion budował m.in. most pontonowy na Wiśle pod Nowym Korczynem w roku 1914. Sumując, na zdjęciu mamy carskich żołnierzy formacji pieszej, ale nie na 100% - piechoty. Zdjęcie wygląda na wykonane nie w atelier, ale w jakiś zaimprowizowanych warunkach, chyba już w czasie wojny(?). Nie jest to raczej typowa pamiątka rekrucka wysyłana rodzinie!?MonikaNJ pisze:Witam,
pozdrawiam monika
Wojciech Szymański
-
Wiktor_Witek

Re: Jaki to mundur i jednostka wojskowa?
DobreMonikaNJ pisze:mundur wz.1912 z asymetrycznym zapięciem. Na stopniach się nie znam ale osoba w środku ma czapkę "furażkę" i sztywne naramienniki więc może być podoficerem. Może jakiś ekspert się wypowie?
Pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?