Geneteka -- Błędy

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

- Parafia Goźlice (SK) - akt dotyczący zgonu Józefy Wilkomirskiej
faktyczny numer aktu to 298/1825 a nie 398/1825 (jak wpisano w regestrze i do geneteki)

- Parafia Koprzywnica (SK) - akt nr 155/1830
w genetece widnieje Maciej Wilkomirski a powinno Maciej Witkowski

pozdrawiam - Sławek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Czy te błędy są poprawiane? Bo przy moim pra...dziadku nadal jest ten błąd, który zgłosiłam.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

Nie są, dlatego ja już nie zgłaszam. Ostatni błąd zgłaszałam 1 rok i 2 miesiące temu i nadal jest jak było :)

Pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ok, dzięki. Zgłaszałam, bo myślałam, że to ważne.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Jeśli o mnie chodzi to zgłaszałem i zgłaszał będę. Uważam, że to jednak ważne - niezależnie czy poprawki są nanoszone czy nie. Nasze forum jakby nie było, ma swoją wyszukiwarkę, która wyłapuje hasła - nazwiska znajdujące się w postach. Przyznam, że pierwszą rzeczą jaką zrobiłem te 3 lata z hakiem kiedy się zarejestrowałem na "Genealodzy.pl" było właśnie sprawdzenie, czy ktoś już czasem nie pytał o moje nazwisko.
Na marginesie - ilość zgłoszeń świadczy o tym, ile jest niedoróbek do poprawienia.

pozdrawiam - Sławek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Jest taka wyszukiwarka? Gdzie?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

W panelu na górze, na zielonym polu jest 'Szukaj' - można wyszukać każde słowo napisane na forum, w tym nazwiska: nawet z odmianą, wstawiając gwiazdkę '*', np. 'Kowalsk*'. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję, Karol.

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... c=1&w=71wa

Nazwisko brzmi Pakielewicz a nie Pakulewicz. To brat mojej praprababci.

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 05ld&op=gt

Pozycja 14. Powinna być Febronia Pakielewicz a nie Zebronia.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Andrzejowski_Ryszard

Sympatyk

Post autor: Andrzejowski_Ryszard »

Piekoszów (SK), urodzenia, 1851, akt nr 10 - jest Teodora Kuberowska, powinno być Teodora Kuborowicz:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33881,48

Goźlice (SK), urodzenia, 1847, akt nr 32 - jest Cecylia Florentyna Kuhorowicz, powinno być Cecylia Florentyna Kuborowicz:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 28-033.jpg
Pozdrawiam
Rysiu Andrzejowski
Awatar użytkownika
Jabłoński_Edward

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Jabłoński_Edward »

Andrzejowski_Ryszard pisze:Piekoszów (SK), urodzenia, 1851, akt nr 10 - jest Teodora Kuberowska, powinno być Teodora Kuborowicz:

Goźlice (SK), urodzenia, 1847, akt nr 32 - jest Cecylia Florentyna Kuhorowicz, powinno być Cecylia Florentyna Kuborowicz:
Witam

Chciałbym się odnieść do błędnego zapisu z parafii PIEKOSZÓW. Po obecnym oglądzie tego aktu jest oczywistym, że przy spisywaniu popełniłem błąd (kto ich zresztą nie popełnia), choć wydaje się, że nazwisko to brzmi KUBEROWICZ i w takiej formie (po dodaniu imienia ANNA) przekazałem do poprawienia pod adres keret@allegata.pl gdzie dokonywane są korekty zauważonych usterek - o tym adresie pisała kilkakrotnie szefowa Świętogenu Kornelia.

Nie zawsze mam możliwość przeglądania zapisów na forum, a zatem proszę, aby w przypadku zauważenia błędu w mojej indeksacji
przekazywać taką informację na mój adres meilowy : osjab@interia.pl - wówczas na pewno przekażę do źródła tę informację i postaram się dopilnować, aby zauważony błąd został usunięty.

Pozdrawiam

Edward Jabłoński
genpol_gm

Sympatyk

Post autor: genpol_gm »

Witam, chciałbym zgłosić błąd,
Zgony, parafia Łoniów:
24/1863 Karolina Kutas, powinno być Karol.

Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
Andrzejowski_Ryszard

Sympatyk

Post autor: Andrzejowski_Ryszard »

Jabłoński_Edward pisze:
Andrzejowski_Ryszard pisze:Piekoszów (SK), urodzenia, 1851, akt nr 10 - jest Teodora Kuberowska, powinno być Teodora Kuborowicz:

Witam

Chciałbym się odnieść do błędnego zapisu z parafii PIEKOSZÓW. Po obecnym oglądzie tego aktu jest oczywistym, że przy spisywaniu popełniłem błąd (kto ich zresztą nie popełnia), choć wydaje się, że nazwisko to brzmi KUBEROWICZ i w takiej formie (po dodaniu imienia ANNA) przekazałem do poprawienia pod adres keret@allegata.pl gdzie dokonywane są korekty zauważonych usterek - o tym adresie pisała kilkakrotnie szefowa Świętogenu Kornelia.

Nie zawsze mam możliwość przeglądania zapisów na forum, a zatem proszę, aby w przypadku zauważenia błędu w mojej indeksacji
przekazywać taką informację na mój adres meilowy : osjab@interia.pl - wówczas na pewno przekażę do źródła tę informację i postaram się dopilnować, aby zauważony błąd został usunięty.

Pozdrawiam

Edward Jabłoński
Właśnie, błędów nie popełnia tylko ten, co nic nie robi:)
Ja też z rozpędu napisałem, znaną sobie jako prawidłową formę nazwiska mego (3x) pradziadka, a w akcie jak byk stoi Kuberowicz. Przepraszam za to drobne zmieszanie.
Pozdrawiam
Rysiu Andrzejowski
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Sandomierz Katedra akt zgonu nr 120/1813
w genetece widnieje: Katarzyna Pa?ska a winno (odczytuję jako) Katarzyna Paterska

Sandomierz św. Pawła akt zgonu 62/1904
w genetece widnieje: Józef Mazurkiewicz a winno Józefa Mazurkiewicz
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam wszystkich
Czasami tu zaglądam ale z nanoszeniem poprawek lub błędów zgłaszanych w tym wątku zawsze czakam na informację od osoby która przygotowała, opracowała indeksy. Edward Jabłoński był autorem indeksów z Piekoszowa dostałem od niego informacje co mam poprawić i jest poprawione. I to jest najbardziej prosta i efektywna droga do nanoszenia poprawek w genetece z terenów województwa świętokrzyskiego i małopolskiego. Jeżeli uważacie że w genetece jest jakaś literówka, czy tak jak w opisanym przypadku podane jest inne nazwisko piszcie do autora indeksów. Autor to porówna zweryfikuje i albo się z Wami zgodzi i przyśle mi informacje co jest do poprawy, albo się z Wami nie zgodzi i wpis pozostaje po staremu.
Pozdrawiam M.Terek
Awatar użytkownika
tg3a

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: tg3a »

Witam.
Chciałbym zgłosić błędy w indeksach z parafii Pniewnik, woj. mazowieckie:
- akt urodzenia 57/1862, imię matki: jest Julianna, powinno być Marianna (Maryanna)
- akt urodzenia 14/1864, imię matki: jest Joanna, powinno być Marianna (Maryanna)
- akt urodzenia 46/1866, imię matki: jest Joanna, powinno być Marianna (Maryanna)
Pozdrawiam -
Tadeusz
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”