ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Sroczyński_Włodzimierz

Dominiko:
nie chodzi o to czy z chęcią podzielisz się infromacją z "szwa".
Pytam o zainteresowanie czynne wspomożeniem procesu publikacji już wykonanych skanów. Nie przesłaniem do NAC informacji o zauwazonych błędach w już istniejących w szwa kopiach, a o metodycznych sprawdzaniu skanów, których w szwa jeszcze nie ma -także z zakresu, do którego użytkownik nie miał zamiaru w ogólu zaglądać.
Część plików czeka znacznie dłużej niż 3 miesiące, jak się wydaje z tego powodu, że nie są "opracowane". Tu ew. jest pole do zagospodarowania. Patrz post Darka ad AP i 240 zespołów. To być może bardzo szybko można (niekoniecznie przez szwa) wstawić - pytanie czy znajdą się chętni, aby te wstawione doprowadzić do stanu "mogą być wstawione do szwa"
Pytam o zainteresowanie czynne wspomożeniem procesu publikacji już wykonanych skanów. Nie przesłaniem do NAC informacji o zauwazonych błędach w już istniejących w szwa kopiach, a o metodycznych sprawdzaniu skanów, których w szwa jeszcze nie ma -także z zakresu, do którego użytkownik nie miał zamiaru w ogólu zaglądać.
Część plików czeka znacznie dłużej niż 3 miesiące, jak się wydaje z tego powodu, że nie są "opracowane". Tu ew. jest pole do zagospodarowania. Patrz post Darka ad AP i 240 zespołów. To być może bardzo szybko można (niekoniecznie przez szwa) wstawić - pytanie czy znajdą się chętni, aby te wstawione doprowadzić do stanu "mogą być wstawione do szwa"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
O nakazie dygitalizacji już pisałem, mam poważne wątpliwości co do jego stosowania. Jak widzisz czytam i reaguję. Nakaz to nadal jest przymus i nieliczenie się z wolą dysponenta ksiąg. Ubierz to sobie w najładniejsze słówka ale to nie rodzi atmosfery współpracy na linii genealodzy-kościół.Słomińska_Dominika pisze:A można np nakazać cyfryzację.
@Włodku
Ja na swoim terenie nie widzę, żeby to w AP się korkowało, tylko to co z AP przychodzi do NAC leżakuje zbyt długo, a w tym temacie nie za bardzo widzę możliwości wspomożenia procesu.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Niezależnie od tego gdzie leżakuje - pliki być może mogłyby być dostępne wcześniej, jeśli będzie poważna deklaracja użytkowników genealodzy.pl co do przejrzenia i skanów i opisu. APL chyba nie będzie miał nic przeciwko, że zaistnieje kopia, która "wykaże", że nie w APL się korkuje? Zapytałbyś na miejscu;)
Nie chodzi mi o to, co w technolicznym procesie leżakuje 3 miesiące, ale te dłuższe interwały pomiędzy "są skany", a "skany są w szwa".
Nie chodzi mi o to, co w technolicznym procesie leżakuje 3 miesiące, ale te dłuższe interwały pomiędzy "są skany", a "skany są w szwa".
Można było pożyczać skany już zrobione przez APL, których jeszcze nie opublikowało szwa, ale bez prawa publikacji (np. by indeksować - o takich przypadkach wiem), więc to nie jest to o co ci chodzi. Ty proponujesz alternatywną platformę publikacji, a na to APL nie wyrażał zgody. Natomiast literalnie pomoc APL w przejrzeniu aktów, w celu wyłapania niedoróbek, nijak nie przyspiesza ich publikacji w szwa, bo to NAC jest wąskim gardłem. Mamy po po prostu inne uwarunkowania. APW podpisało wiele porozumień fotografowaniu i publikacji zasobów przez np PTG, więc i tak część zasobu jest dostępna również poza szwa. Lublin takich porozumień póki co się wystrzega.
Ostatnio zmieniony pn 13 sty 2014, 14:20 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Słomińska_Dominika

Przed publikacją czyli, że oni komuś podsyłają jakiś materiał, on sprawdza i wysyła raport? Jakie jeszcze prace trzeba wykonać przy czymś takim. Im więcej informacji o zakresie takiego sprawdzania tym niej rozczarowań po podjęciu współpracy. Zaczynam się zastanawiać nad dołączeniemSroczyński_Włodzimierz pisze:Dominiko:
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
13/01/2014
Archiwum Główne Akt Dawnych dzięki dofinansowaniu uzyskanemu z Programu Wieloletniego Kultura+ zakupiło skaner A2 do digitalizacji ksiąg. W 2014 r. skanowane będą zespoły Ksiąg Miejskich, a w następnych latach - Księgi ziemskie i grodzkie. Wszystkie skany sukcesywnie będą publikowane w serwisie szukajwarchiwach.pl oraz Europeana.
Archiwum Główne Akt Dawnych dzięki dofinansowaniu uzyskanemu z Programu Wieloletniego Kultura+ zakupiło skaner A2 do digitalizacji ksiąg. W 2014 r. skanowane będą zespoły Ksiąg Miejskich, a w następnych latach - Księgi ziemskie i grodzkie. Wszystkie skany sukcesywnie będą publikowane w serwisie szukajwarchiwach.pl oraz Europeana.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Ja nie pytam jak to załatwić:)
Pytam jasno - czy znajdą się powazne osoby, które zadeklarują, że wspomogą opracowanie skanów, opis zespołów (czasem/często jest to kwestia błędnie wypełnionych metryczek) na podstawie zawartości.
W Lublinie to ew. mogę spytać, czy zapytasz w APL czy chcą, aby to co uważają, że "zalega w NAC" (nie wnikam w podstawy tego przekonania) dłużej niż do następnego cyklu udostępnienia - pojawiło się w sieci.
Może nawet nie 3 miesiące, a 6. Pół roku to bardzo znośny okres - moim zdaniem. I nie ma co się skupiać na tym co szybko wchodzi.
Pytam jasno - czy znajdą się powazne osoby, które zadeklarują, że wspomogą opracowanie skanów, opis zespołów (czasem/często jest to kwestia błędnie wypełnionych metryczek) na podstawie zawartości.
W Lublinie to ew. mogę spytać, czy zapytasz w APL czy chcą, aby to co uważają, że "zalega w NAC" (nie wnikam w podstawy tego przekonania) dłużej niż do następnego cyklu udostępnienia - pojawiło się w sieci.
Może nawet nie 3 miesiące, a 6. Pół roku to bardzo znośny okres - moim zdaniem. I nie ma co się skupiać na tym co szybko wchodzi.
-
Słomińska_Dominika

Niezaprzeczalnie, nakaz nigdy nie jest dobry bo Polakdpawlak pisze:O nakazie dygitalizacji już pisałem, mam poważne wątpliwości co do jego stosowania. Jak widzisz czytam i reaguję. Nakaz to nadal jest przymus i nieliczenie się z wolą dysponenta ksiąg. Ubierz to sobie w najładniejsze słówka ale to nie rodzi atmosfery współpracy na linii genealodzy-kościół.Słomińska_Dominika pisze:A można np nakazać cyfryzację.
To powiedz jasno i konkretnie jak to wyglądaSroczyński_Włodzimierz pisze:Ja nie pytam jak to załatwić:)
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
Kiedy to śledziłem wychodziło pomiędzy 9 a 12 miesięcy. Też nie uważam, że to jakiś długi okres. To, że NAC aktualizuje szwa co kwartał nie musi oznaczać, że wszystko co jest w kolejce zostaje wrzucone do serwisu. Po pierwsze wrzuca to co sam zdigitalizował z mikrofilmów a dopiero w ramach wolnych mocy przerobowych to co dosłały AP. Jeśli AP nie zgadza się na alternatywną platformę publikacji to nie bardzo jest z czymś się deklarować. LK robi po prostu swoją działkę indeksując to do czego ma dostęp, roboty nam nie brakuje i bez dokładania sobie kolejnych zobowiązań.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Nie pytam o LK. Ok, satysfakcjonuje Ciebie (Was?) jak jest (9-12 miesięcy) to i nie dziwię się i nie oczekuję od Ciebie "poważnej deklaracji" - oczywiście nie zamykam możliwości zgłoszeń innych osób:) Ale po co narzekać na 240 zespołów i wąskich gardeł? Jest nieźle w APL (subiektywnie), przynajmniej na tyle, żeby nie starać się, żeby było szybciej.
Pozostawiam pytanie otwarte (nie tylko o zasoby APL) - czy są chętni?
Pozostawiam pytanie otwarte (nie tylko o zasoby APL) - czy są chętni?
-
Słomińska_Dominika

Włodku, gdzie ja narzekam na, że jest za wolno? Podałem Witkowi ile zespołów jeszcze nie jest opublikowanych i tyle, nawet nie wiem ile z nich jest zdigitalizowanych. Chciałem zobrazować liczbami bogactwo zasobów APL.
Natomiast pomoc AP, przy pozostawieniu wąskiego gardła w NAC skutkuje tym, że kolejka się wydłuży, a nie skróci, logika się kłania.
W dodatku trudno deklarować się do pomocy, której przeciwny jest dany AP, uszczęśliwić kogoś na siłę się nie da.
Jeśli jakieś AP jest chętne do współpracy o jakiej piszesz, to inna sprawa, informuję tylko, że APL było sondowane w tym temacie.
Sądziłem też, że rozmawiamy o tym co możemy, a nie co nas satysfakcjonuje.
Natomiast pomoc AP, przy pozostawieniu wąskiego gardła w NAC skutkuje tym, że kolejka się wydłuży, a nie skróci, logika się kłania.
W dodatku trudno deklarować się do pomocy, której przeciwny jest dany AP, uszczęśliwić kogoś na siłę się nie da.
Jeśli jakieś AP jest chętne do współpracy o jakiej piszesz, to inna sprawa, informuję tylko, że APL było sondowane w tym temacie.
Sądziłem też, że rozmawiamy o tym co możemy, a nie co nas satysfakcjonuje.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Dominiko:
co mogłem - napisałem
a jak wyglądać może (jedna z możliwości) - patrz warszawskie cyrkuły (skany z mikrofilmów)- są dostępne od wielu miesięcy w poczekalni (a część w metryki) - w szwa nadal ich nie ma . Dzięki pracy dwóch osób publiczność ma dostęp minimum 18 miesięcy wcześniej - to jeśli chodzi o efekt. A to (wątek) nie jest najlepsze miejsce, aby ponownie opisywać jak to robić.
Darku: ok, Mnie satysfakcjonuje 3 miesiące, Was 12. Naprawdę to rozumiem. Kwetsia ilości miesięcy, ilościowo się tylko różnimy. Jescze raz -nie badam, które z opiniii o wąskich gradłach mają mocniejsze podstawy. Noi AP nie jest na szwa skazany...nieprawdaż?:)
co mogłem - napisałem
a jak wyglądać może (jedna z możliwości) - patrz warszawskie cyrkuły (skany z mikrofilmów)- są dostępne od wielu miesięcy w poczekalni (a część w metryki) - w szwa nadal ich nie ma . Dzięki pracy dwóch osób publiczność ma dostęp minimum 18 miesięcy wcześniej - to jeśli chodzi o efekt. A to (wątek) nie jest najlepsze miejsce, aby ponownie opisywać jak to robić.
Darku: ok, Mnie satysfakcjonuje 3 miesiące, Was 12. Naprawdę to rozumiem. Kwetsia ilości miesięcy, ilościowo się tylko różnimy. Jescze raz -nie badam, które z opiniii o wąskich gradłach mają mocniejsze podstawy. Noi AP nie jest na szwa skazany...nieprawdaż?:)
Włodku, zrozum, niezależnie co mnie satysfakcjonuje (w ogóle otym nie piszę) podaję co na moim terenie jest możliwe.
Ty z tego odbierasz, że ja piszę co mnie satysfakcjonuje, a to nie tak.
Nie jest skazany - owszem, ale to nie ja kieruję APL i tym na co sam się skazuje, myślałem że prosto piszę.
Widzisz lubelszczyzna nie jest bantustanem, mamy swoje serwery, nie jesteśmy skazania na serwer metryk i taki pomysł jak twój, dawno do głowy przyszedł i spotkał się z brakiem pozytywnej odpowiedzi.
Ty z tego odbierasz, że ja piszę co mnie satysfakcjonuje, a to nie tak.
Nie jest skazany - owszem, ale to nie ja kieruję APL i tym na co sam się skazuje, myślałem że prosto piszę.
Widzisz lubelszczyzna nie jest bantustanem, mamy swoje serwery, nie jesteśmy skazania na serwer metryk i taki pomysł jak twój, dawno do głowy przyszedł i spotkał się z brakiem pozytywnej odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony pn 13 sty 2014, 15:28 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

ale przepraszam Cię bardzo, dlaczego ja mam traktować Twoje słowa o możliwościach jako wyrocznię? Tzn interpretować Twoja ocenę "jest to niemożliwe" "utknęło w NAC, więc nie da rady" jako rozstrzygające?
Warszawa mogła, Łódź mogła, nie widzę podstaw myślenia "Lublin nie może wyprodukować jednokartkowego pisma "zgadzamy się".
Infrastrukturę "biorę na siebie".
Warszawa mogła, Łódź mogła, nie widzę podstaw myślenia "Lublin nie może wyprodukować jednokartkowego pisma "zgadzamy się".
Infrastrukturę "biorę na siebie".