Księgi parafialne na Family Search.org cz.1
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Słomińska_Dominika

-
Słomińska_Dominika

-
Słomińska_Dominika

-
Piotr_Juszczyk

- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
-
Słomińska_Dominika

-
Piotr_Juszczyk

Jest spora róznica pomiędzy programem FF który obchodził proste szyfrowanie adresów stron i ściągał na maksa pliki z pełną prędkością a pomiędzy automatyzowaniem klikania gdzie człowiek może też co 5 sekund klikać przycisk next przez pół godziny tylko po co jak klikać może program. Tak czy inaczej zużywamy tę samą przepustowość łącz tylko się tak nie nudzimy.
Zresztą tak czy inaczej: czy ktoś użyje programu czy będzie ręcznie ściągał to finalnie ściągnie podobną ilość, zapcha dysk i tyle. Zwykły zjadacz chleba nie ma gdzie ściągąć takich ilości danych. Niektóre parafie zajmują po 20 GB.
Bardzo dobrze zrobili na metrykach: wprowadzili dzienny limit i się człowiek nie zastanawia czy ściągnięcie jeszcze jednego pliku to już właściciela rozłości czy nie.
Mormoni też tak mogą, może im się nie chce?
Zresztą tak czy inaczej: czy ktoś użyje programu czy będzie ręcznie ściągał to finalnie ściągnie podobną ilość, zapcha dysk i tyle. Zwykły zjadacz chleba nie ma gdzie ściągąć takich ilości danych. Niektóre parafie zajmują po 20 GB.
Bardzo dobrze zrobili na metrykach: wprowadzili dzienny limit i się człowiek nie zastanawia czy ściągnięcie jeszcze jednego pliku to już właściciela rozłości czy nie.
Mormoni też tak mogą, może im się nie chce?
Niestety też się obawiam że może to doprowadzić do zablokowania dostępu.
Mimo wszystko gdy tylko będę miał możliwość wykorzystania FastFilm lub innego mechanizmu oszczędzającego mój czas to go użyję, by móc zajmować się genealogią a nie czekaniem na ładowanie się obrazków - nie ma tam nawet opcji by skakać co kilka, ja w IrfanView wystarczy że przytrzymam Ctrl i śmigam po 5 stron.
Już nie mówiąc o pracy offline.
Czy to ma być FastFilm czy inny program, czy skrypt automatyzujący, będę dążył do tego.
Tak mi się przypomniało że do Firefoxa jest fajny dodatek Selenium - czy to w nim jest ten skrypt?
Mimo wszystko gdy tylko będę miał możliwość wykorzystania FastFilm lub innego mechanizmu oszczędzającego mój czas to go użyję, by móc zajmować się genealogią a nie czekaniem na ładowanie się obrazków - nie ma tam nawet opcji by skakać co kilka, ja w IrfanView wystarczy że przytrzymam Ctrl i śmigam po 5 stron.
Już nie mówiąc o pracy offline.
Czy to ma być FastFilm czy inny program, czy skrypt automatyzujący, będę dążył do tego.
Tak mi się przypomniało że do Firefoxa jest fajny dodatek Selenium - czy to w nim jest ten skrypt?
-
Słomińska_Dominika

-
Wiktor_Witek

Po moim "wstępnym śledztwie" okazuje się, że podczas akcji mikrofilmowania przez mormonów ksiąg metrykalnych z Diecezji Lubelskiej pominięto księgi metrykalne unickie i prawosławne (wg wstępnego rozeznania od XVIII po XX w.) znajdujące się w parafiach rzymskokatolickich, które trafiły tam z cerkwi, które to cerkwie bądź zostały przejęte przez Kościół Rzymskokatolicki, bądź też w ogóle już nie istnieją. Czy w związku z tym można ten fakt jakoś zgłosić do przedstawicieli mormonów? Czy Kolega Radek mógłby coś tutaj doradzić?
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Raczej nie tego szukasz ale innym się przyda:
https://www.familysearch.org/search/ima ... %3D1910265
Wyznanie grekokatolickie na terenie Zachodniej Ukrainy.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Marynicz_Marcin

Trudno mi to opisywać szczegółowo, ale skany dwóch parafii na pewno dotyczą obrządku rzymskokatolickiego.dpawlak pisze:Raczej nie tego szukasz ale innym się przyda:
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Całkiem możliwe, nie pierwszy błąd w zaszeregowaniu zasabów. Inna sprawa, że jeśli parafia zmieniała wyznanie. to często te same księgi zapisywano dalej jak gdyby nic się nie stało. Może więc początek księgi być z parafii łacińskiej koniec z greckokatolickiej lub odwrotnie.
Nie analizowałem, bo nie mój teren.
Nie analizowałem, bo nie mój teren.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.