Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Sprawdzałam. Jest to do zrobienia ale chyba tylko na szybkich łączach (czytaj nie należących do orange). Na orange testowałam dla przykładu folder z 18 fotkami. Pobierało to dobrych kilka minut.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Awatar użytkownika
azielik

Sympatyk

Post autor: azielik »

Zawsze możesz spróbować zmienić czas na dłuższy po save i po next.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Można jak najbardziej ;)
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

Widzę, że ludzie z Familysearch zmienili coś na stronie, FastFilm się wykłada błędem:
Unexpected character (<) at position 0.

To chyba sobie już nie poużywamy :(
...chyba że ktoś się orientuje w obsłudze parsera JSON?

Radek
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Redie, już od kilku dni wałkowany jest tema tego programu. Nie działa, kolejne wersje programu są sukcesywnie blokowane.
Pozdrawiam
Dominika

Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Delikatnie podpowiem, że po to wynaleziono wirtualizację aby obejść takie problemy jak przy używaniu tego skryptu czy podobnych rozwiązań. W tle uruchamia się drugi komputer i zapomina.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

A finał zabawy ściganie – zabezpieczanie, może być taki, że Mormoni przestaną śledzić kto co podpowiada, przestaną blokować kolejne wersje programów do ściągania a zablokują możliwość przeglądania czegokolwiek na ich stronach.
Swoim nieograniczonym „apetytem na wszystko” dążymy do tego.

__
Krystyna
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Tutaj podzielam zdanie Krystyny. Niestety, niektórzy zdają się tego nie rozumieć. Zasady i nakaz religii to jest jedno, ale nadużywanie tego jest kwestią drugą.
Pozdrawiam
Dominika

Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Jest spora róznica pomiędzy programem FF który obchodził proste szyfrowanie adresów stron i ściągał na maksa pliki z pełną prędkością a pomiędzy automatyzowaniem klikania gdzie człowiek może też co 5 sekund klikać przycisk next przez pół godziny tylko po co jak klikać może program. Tak czy inaczej zużywamy tę samą przepustowość łącz tylko się tak nie nudzimy.
Zresztą tak czy inaczej: czy ktoś użyje programu czy będzie ręcznie ściągał to finalnie ściągnie podobną ilość, zapcha dysk i tyle. Zwykły zjadacz chleba nie ma gdzie ściągąć takich ilości danych. Niektóre parafie zajmują po 20 GB.
Bardzo dobrze zrobili na metrykach: wprowadzili dzienny limit i się człowiek nie zastanawia czy ściągnięcie jeszcze jednego pliku to już właściciela rozłości czy nie.
Mormoni też tak mogą, może im się nie chce?
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

Niestety też się obawiam że może to doprowadzić do zablokowania dostępu.

Mimo wszystko gdy tylko będę miał możliwość wykorzystania FastFilm lub innego mechanizmu oszczędzającego mój czas to go użyję, by móc zajmować się genealogią a nie czekaniem na ładowanie się obrazków - nie ma tam nawet opcji by skakać co kilka, ja w IrfanView wystarczy że przytrzymam Ctrl i śmigam po 5 stron.
Już nie mówiąc o pracy offline.

Czy to ma być FastFilm czy inny program, czy skrypt automatyzujący, będę dążył do tego.

Tak mi się przypomniało że do Firefoxa jest fajny dodatek Selenium - czy to w nim jest ten skrypt?
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Redie, jak nie ma opcji skakania o kilka obrazków? :D przecież możesz "z ręki" wpisać nr strony, na którą chcesz wejść i wdusić strzałkę lub enter.
Wybacz, że jednak napiszę coś. Siejesz defetyzm. ;)
Pozdrawiam
Dominika

Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Po moim "wstępnym śledztwie" okazuje się, że podczas akcji mikrofilmowania przez mormonów ksiąg metrykalnych z Diecezji Lubelskiej pominięto księgi metrykalne unickie i prawosławne (wg wstępnego rozeznania od XVIII po XX w.) znajdujące się w parafiach rzymskokatolickich, które trafiły tam z cerkwi, które to cerkwie bądź zostały przejęte przez Kościół Rzymskokatolicki, bądź też w ogóle już nie istnieją. Czy w związku z tym można ten fakt jakoś zgłosić do przedstawicieli mormonów? Czy Kolega Radek mógłby coś tutaj doradzić?

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Raczej nie tego szukasz ale innym się przyda:
https://www.familysearch.org/search/ima ... %3D1910265
Wyznanie grekokatolickie na terenie Zachodniej Ukrainy.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

dpawlak pisze:Raczej nie tego szukasz ale innym się przyda:
https://www.familysearch.org/search/ima ... %3D1910265
Wyznanie grekokatolickie na terenie Zachodniej Ukrainy.
Trudno mi to opisywać szczegółowo, ale skany dwóch parafii na pewno dotyczą obrządku rzymskokatolickiego.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Całkiem możliwe, nie pierwszy błąd w zaszeregowaniu zasabów. Inna sprawa, że jeśli parafia zmieniała wyznanie. to często te same księgi zapisywano dalej jak gdyby nic się nie stało. Może więc początek księgi być z parafii łacińskiej koniec z greckokatolickiej lub odwrotnie.
Nie analizowałem, bo nie mój teren.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”