Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Panie Piotrze,
niestety, nie mogę spełnić pańskiej prośby.
Jak ognia wystrzegam się tego typu grzeczności. Zawsze podaje wszystkie dane umożliwiające zamówienie ksero. Mogę tylko panu uświadomić, że skserowanie wszystkich Grzejdów z kls wyniesie pana w granicach 120 - 150 złotych. Jeżeli pan chce, mogę tylko dokładnie wynotować strony, na których wymieniona jest rodzina. Ułatwi to panu zamówienie.
Proszę jeszcze wziąć pod uwagę, że kls pochodzi z lat [około] 1900 - 1930. W związku z tym, nie znajdzie pan w niej wymienionych osób zmarłych przed 1900 rokiem. Te informacje może pan uzyskać przeglądając akta stanu cywilnego. Jak już wspominałem akta z lat 1808 - 1874 są w Łodzi, akta z lat 1875 - 1908 znajdują się w Piotrkowie. Przypominam tylko, że 31 I 1867 pierwszy gubernator guberni piotrkowskiej Iwan Kachanow wprowadził zarządzenie o prowadzeniu ksiąg stanu cywilnego po rosyjsku, co trwało aż do roku 1915.

tomek
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Wojciechowska »

[...]
Anna W
Ostatnio zmieniony pn 15 mar 2010, 01:23 przez Anna_Wojciechowska, łącznie zmieniany 1 raz.
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Szanowny Panie Tomku,
borykam się cały czas z problemem , który spędza mi sen z powiek, Gdzie zmarł Franciszek Ksawery Rutkowski [urodzony w Biestrzykowie14.11.1849]syn Dominika.
Zmarł na pewno przed ojcem [ Dominik w 1906], stracił pierwszą żonę Apolonię z Lewkowiczów[ wnuczkę żołnierza napoleońskiego], miał z nią troje dzieci , ostatnie moją babkę Mariannę urodzoną w parafii Sędziszów. Ożenił się poraz drugi niewiadomo z kim po 1890, urodziły się dwie dziewczynki. Macocha sfałszowała testament , babce nic się nie dostało. Czy w AP są jakieś testamenty, może tak bym dowiedziała się kiedy umarł Ksawery ; używał drugiego imienia ,ojciec zaś był nie Dominikiem tylko zwany z trzeciego imienia Daniel. Ciekawam ,czy uda się rozwikłać tę łamigłówkę. Pozdrawiam, Helenka
piecia

Sympatyk

Post autor: piecia »

Szanowny Panie Tomku!
Jeżeli to możliwe to bym Prosił o wynotowanie tych stron.
Łącze wyrazy szacunku.
Piotr Germanowski
piecia

Sympatyk

Panie Tomku!
Dziś napisałem do archiwum czy mi by nie kserowali tych dokumentów.
To może poczekamy ja dadzą odpowiedz.
Pozdrawiam!
Piotr
Tomek1973

Sympatyk

@helenka
Pani Heleno - a skąd przypuszczenie, że testament został złożony u piotrkowskiego notariusza? W Rzejowicach co prawda umarł ojciec Ksawerego, ale jego samego zagnało przecież aż pod Sędziszów.
W aktach gminnych i miejskich natrafia się na teczki dotyczące spraw spadkowych i ustanowienia opieki nad małoletnimi. Skoro jednak nie zna pani miejsca zgonu, to jest to raczej szukanie igły w stogu siana. Innym tropem może być znalezienie aktu ślubu wdowy po Ksawerym /o ile wyszła ponownie za mąż/. W nim wymieniono by datę i miejsce śmierci Ksawerego, a w alegatach być może byłaby kopia aktu zgonu.
Nasuwa się jeszcze jedna uwaga - skoro macocha sfałszowała testament, to raczej nie był on zdeponowany u notariusza.
Czeka chyba panią mozolne przeszukiwanie wszystkich parafii od Radomska po Kielce.

pozdrawiam - tomek
Tomek1973

Sympatyk

@piecia
Jeśli nie poda pan dokładnie, co mają skserować /tzn. konkretnych numerów stron/, to wystawią też panu rachunek za kwerendę - przynajmniej trzy dychy / tyle kosztuje pół godziny poszukiwań/.
Mam tylko prośbę - proszę się w swojej korespondencji z AP nie powoływać na mnie - to znaczy nie opowiadać im, że ktoś czegoś panu szukał.

pozdrawiam - tomek
piecia

Sympatyk

Mam tylko prośbę - proszę się w swojej korespondencji z AP nie powoływać na mnie - to znaczy nie opowiadać im, że ktoś czegoś panu szukał.

Panie Tomku wiadoma sprawa!
Pozdrawiam!
Piotr
Awatar użytkownika
jurek49

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: jurek49 »

Witaj Tomku.
Dopiero teraz mogę Ci podziękować za informacje dotyczące daty urodzenia, gdyż wróciłem z urlopu ( od komputera też) i odczytałem potrzebne mi dane.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Jurek :k: :k: :k:
Awatar użytkownika
donchichot

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: donchichot »

Witaj
Proszę o sprawdzenie czy w AP Piotrków znajdują się =wykazy poborowych= od 1874 do 1918 r.
Powinny być chyba w Powiatowym Urzędzie ds. Powinności Wojskowych.
Henryk
Tomek1973

Sympatyk

Witam serdecznie panie Henryku i już spieszę z odpowiedzią.
Carskie akta z XIX wieku dotyczące spraw wojskowych są w archiwum łódzkim - zrabowano je z Piotrkowa w 1951 roku. Nie zachowały się w całości, jak na przykład akta kaliskie, ale i tak jest tam sporo ciekawych rzeczy.
Akta dotyczące spraw wojskowych znajdujące się w Piotrkowie można podzielić na 3 główne grupy:
Zespół numer 9 - akta miasta 1746 -1945
W tych aktach jest dział wojskowy. Proszę wejśc w bazę danych SEZAM, wybrac piotrkowskie archiwum, a jako numer zespołu wpisać 9 i kliknąć "więcej". Są to głównie akta dotyczące, furaży, podwodów, informacje o stacjonowaniu wojsk, zarządzenia itp.
Akta poszczególnych gmin.
Czasem znajdują sie w nich XIX wieczne dokumenty dotyczące poborów do wojska, ale większość dokumentów pochodzi z okresu II RP - na przykład zarzadzenia wojskowe, uchylający się od służby wojskowej, spisy inwalidów wojennych, zarządzenia administracyjne dotyczące przeprowadzenia rekrutacji itp.
Zespół numer 1 - Akta powiatu.
Spisy poborowych /niekompletne/ dotyczą głownie roczników, których okres służby wojskowej przypadł na lata niepodległej Polski.
Proszę wejść w bazę danych SEZAM, wybrać archiwum piotrkowskie, jako numer zespołu wpisac 1, zawęzić poszukiwania poprzez wybranie odpowiednich opcji w polach "dziedzina działalności twórcy" i/lub "kategoria". Trzeba zawęzić wyszukiwanie, bo zespół liczy ponad 4000 jednostek archiwalnych.
Pomijam tu oczywiście obfite zbiory dotyczace czasów okupacji.

pozdrawiam - tomek
Tomek1973

Sympatyk

@hannalore
ASC Rząśnia1885/numer 63
ur. Józefa Foltyńska córka Stanisława rolnika lat 40 i Katarzyny Janas lat 38
W dokumencie jest jedna data urodzenia - 13 III 1885. Ale niestety nie wiem - czy według juliańskiego czy gregoriańskiego kalendarza.

@TereskaSilesia
ASC Sławno
1886/129
15 VII 1886 ur. Konstanty Sobierski w Zachorzowie, syn Wojciecha lat 35 i Antoniny z Januszewskich lat 29
1884/72
12 X 1884 ur. Waleria Sobierska, córka jw.
1881/140
24 IX 1881 - ur. Zofia Sobierska, córka jw.
1879/157
27 IX 1879 ur. Stanisław Sobierski, syn jw.
Akt ślubu
1876/5
Wojciech Sobierski lat 24, ur. Bukowiec, syn zmarłego Bartłomieja i żyjącej Rozalii z Wojciechowskich
Antonina Januszewska lat 19 ur. Wygnanów/?/ zamieszkała Zachorzów, córka Jana i Otolii z Jedynaków
Oprócz rodziny wojciecha, natknąłem się na rodziny trzech innych Sobierskich: Ignacego, Franciszka i Konstantego.
Pani Tereso - ma już pani jakiś punkt zaczepienia do dalszych poszukiwań. Życzę sukcesów.

pozdrawiam - tomek :mrgreen:
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Wojciechowska »

[...]
Ostatnio zmieniony pn 15 mar 2010, 01:25 przez Anna_Wojciechowska, łącznie zmieniany 1 raz.
TereskaSilesia

Sympatyk

Post autor: TereskaSilesia »

Panie Tomku, bardzo dziękuję za pomoc, jest Pan naprawdę nieoceniony.
Dotąd wiedziałam tylko o siostrze Zofii, ale sądziłam, że była siostrą przyrodnią. Okazuje się jednak, że rodzeństwa było więcej.
Mam do Pana jeszcze jedno pytanie - czy nie natknął się Pan na akt zgonu Antoniny Januszewskiej, która zmarła w latach 1886-1893?
Pozdrawiam, Teresa
Tomek1973

Sympatyk

Pani Tereso - poszukam tego aktu, co jednak radykalnie wyczerpie limit mojej pomocy dla pani w tej parafii :mrgreen:
A jeśli chodzi o Zofię, to proszę niczego nie przesądzać. Nie sprawdzałem aktów zgonu - może zmarła jako dziecko i to samo imię nadano córce z drugiego małżeństwa?

pozdrawiam - tomek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”