Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

kawka pisze:Dzień dobry.
Bardzo proszę o sprawdzenie Jakuba Gawron.
Ur. około 1880 roku w Mesznej koło Tarnowa.
Do Francji wyjechał ok. 1910.
Dziękuję i pozdrawiam.
Elżbieta
Nie ma Jakuba urodzonego w Mesznej . :(
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

mesto pisze:Witam, czy posiadając tylko szczątkowe informacje na temat pradziadka można gdzieś coś znaleźć ? Wiem, że wyjechał do Francji i tam zmarł,niestety miasta nie znam. Na podstawie danych które posiadam mogę założyć, że rok wyjazdu który wchodzi w grę to nie wcześniej niż 1933 rok, gdyż w 1934 urodził się jego syn. Znam imię pradziadka jak i prababci. O prababci wiem więcej bo wiem gdzie i kiedy się urodziła jak i zmarła. Ale nikt z tamtej rodziny nie wiem nic właśnie o jej mężu. Czyli moim pradziadku. Jest to duża luka w moim drzewie. Nazwisko dość popularne bo Mazur na imię Jan. Wiem też, ale nie na 100 procent, że prababcia dostawała jakieś pieniądze z Francji po śmierci swojego męża. Czy z tych danych idzie gdzieś coś poszukać, jakiegokolwiek punktu zaczepienia ?
We Francji jest 36 tysięcy urzędów stanu cywilnego. Jeśli zmarł we Francji, to jego akt zgonu jest we francuskim urzędzie. Pytanie tylko w którym.

Masz akt urodzenia jego syna ? Co pisze o ojcu ?
Masz akt ślubu pradziadków? Jeśli ślub był w Polsce, to pewnie w parafii panny młodej.
Masz akt ślubu jego syna? Co pisze o ojcu ?

Dobrym punktem zaczepienia jest emerytura prababci. Napisz do ZUSu z prośbą o dokumentacje dotyczącą jej emerytury. Francuska emerytura na pewno była wypłacana przez ZUS.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Pajak_Barbara pisze:Poszukuję kontaktu z moimi krewnymi nazwiskiem Muller z Francji. Kiedyś na polskich forach szukał informacji p. Laurent Muller, syn Barbary Krajewskiej, córki Franciszka Grajewskiego wójta Iłży.
Myślę, ze najlepszym rozwiązaniem jest do niego napisać.
Jeśli nie znasz francuskiego, to pisz po angielsku.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

rzeczycka_katarzyna pisze:Witam,

będę bardzo wdzięczna za sprawdzenie nazwiska Biedrzycki.
Z tego co słyszałam z opowieści do Francji wyjechał zarówno mój pradziadek, jak i jego bracia. Było to mniej więcej ok 1930 r. Do Polski już nie wrócił.

Dziękuję i pozdrawiam,
Kasia
W bazie naturalizacji jest nazwisko Biedrzycki.
mesto

Post autor: mesto »

elgra pisze:
mesto pisze:Witam, czy posiadając tylko szczątkowe informacje na temat pradziadka można gdzieś coś znaleźć ? Wiem, że wyjechał do Francji i tam zmarł,niestety miasta nie znam. Na podstawie danych które posiadam mogę założyć, że rok wyjazdu który wchodzi w grę to nie wcześniej niż 1933 rok, gdyż w 1934 urodził się jego syn. Znam imię pradziadka jak i prababci. O prababci wiem więcej bo wiem gdzie i kiedy się urodziła jak i zmarła. Ale nikt z tamtej rodziny nie wiem nic właśnie o jej mężu. Czyli moim pradziadku. Jest to duża luka w moim drzewie. Nazwisko dość popularne bo Mazur na imię Jan. Wiem też, ale nie na 100 procent, że prababcia dostawała jakieś pieniądze z Francji po śmierci swojego męża. Czy z tych danych idzie gdzieś coś poszukać, jakiegokolwiek punktu zaczepienia ?
We Francji jest 36 tysięcy urzędów stanu cywilnego. Jeśli zmarł we Francji, to jego akt zgonu jest we francuskim urzędzie. Pytanie tylko w którym.

Masz akt urodzenia jego syna ? Co pisze o ojcu ?
Masz akt ślubu pradziadków? Jeśli ślub był w Polsce, to pewnie w parafii panny młodej.
Masz akt ślubu jego syna? Co pisze o ojcu ?

Dobrym punktem zaczepienia jest emerytura prababci. Napisz do ZUSu z prośbą o dokumentacje dotyczącą jej emerytury. Francuska emerytura na pewno była wypłacana przez ZUS.
Z tym Zusem to spróbuje, może to być trop. Gdybym miał akt ślubu to miałbym datę urodzenia, co też staram się ustalić. Z parafią będę się kontaktował tylko czy telefonicznie jestem w stanie coś uzyskać ? Natomiast w aktach urodzenia i ślubu tylko nazwiska są. Także to nic nie wniesie do sprawy.
Jeżeli ktoś posiada w drzewie takie małżeństwo proszę o kontakt

Jakub Kut - Katarzyna Rączka

Rejon Podkarpacie - być może Gniewczyna Tryniecka
Oraz nazwisko Mazur - Gniewczyna i okolice
kawka

Sympatyk

Post autor: kawka »

Dziękuję za sprawdzenie. Pozdrawiam.Elżbieta
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Ruch oporu we Francji.

600 tys. nazwisk z miejscem i datą urodzenia, w tym dużo polskich nazwisk.
Wykaz nazwisk na dole.

http://www.servicehistorique.sga.defens ... A9sistants
Paulina_K

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Paulina_K »

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa korzystał z okresu próbnego konta premium na stronie genealogie.com? Głównie chodzi mi o metodę rezygnacji z konta.

pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Paulina,
Nie widze tej propozycji na stronie "genealogie.com".
Gdzie Ty to znalazlas?
Pozdrawiam,
Bozenna
Paulina_K

Sympatyk
Nowicjusz

jakub336

Sympatyk

Post autor: jakub336 »

Witam,
Czy może ktoś zna jakąś wiarygodną wyszukiwarkę grobów we Francji, najlepiej dla regionu Deux-Sevres. Co prawda znalazłem jakieś w google, ale nie znajdywały nawet tych co wiem napewno, że zmarli w danym mieście.
Pozdrawiam,
Sylwek
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Paulina_K pisze:Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa korzystał z okresu próbnego konta premium na stronie genealogie.com? Głównie chodzi mi o metodę rezygnacji z konta.

pozdrawiam Paulina
genealogie.com to najbardziej komercjalna strona jaką znam.

Większość informacji płatnych na genealogie.com można gdzie indziej otrzymać za darmo.

Na forum genealogie.com polskie literki z ogonkami pojawiają się jako ciąg krzaczków - totalny brak szacunku dla płacących przecież klientów.

Wracając do Twojego pytania.
Aby nie płacić, należy zrezygnować z abonamentu 24 godziny przed upływem okresu próbnego.

Jakiego nazwiska szukasz ? Podaj datę i przede wszystkim miejsce urodzenia. Gdzie mieszkali we Francji ?
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Ja moge sprobowac te promocje darmowa, ale dopiero za tydzien.
Wtedy powiem Wam jak to sie odbywa.
Paulina, jesli w dalszym ciagu bedzie Cie ta strona interesowala, przypomnij sie za tydzien.
Pozdrawiam,
Bozenna
Paulina_K

Sympatyk
Nowicjusz

Parę lat temu pisałam już tu o moich poszukiwaniach. Moi prapradziadkowie wyjechali do Francji na początku XX wieku. Mieszkali w Saint-Avold lub Freyming-Merlebach. Nazywali się Pięta (Pienta). Ich córki, które pozostały we Francji nazywały się: Makovec, Pietras, Mucha, Socko. Ich potomkami również były same córki. Wiem, że przyjęli francuskie obywatelstwo (informacje te mam od osoby, która ma płytę z danymi o naturalizacji). Niedawno w wyszukiwarce na genealogie.com znalazłam prawdopodobnie dane o śmierci córek Pietras z domu. Wszyscy zamieszkiwali Moselle prawdopodobnie należeli do parafii Hochwald.

W sprawie tego okresu próbnego oczywiście odezwę się za tydzień.

Paulina
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Na forum francusko-polskim podano Ci link do strony archiwum.
Są tam indeksy 10-letnie urodzeń, ślubów, zgonów 1843-1952 (Les tables décennales de l'état civil)
Przeglądałaś to? Nie ma lepszego źródła dostępnego w internecie.
Nazwisko Pienta występuje. Znając już datę należy napisać do merostwa o przysłanie aktu.
http://www.archives57.com/index.php/rec ... 9tat-civil

Powiedz czy Ci się udało znaleźć Twoich.

Mairie de SAINT-AVOLD
Service état civil
36, boulevard de Lorraine
57500 SAINT-AVOLD
France
Tel: 03 87 91 10 07

Ville de Freyming-Merlebach
Service état civil
42 r Nicolas Colson
57800 Freyming- Merlebach
France
Tél. : 03 87 29 69 60

Cmentarze we Francji są pod opieka merostwa, wiec należy pisać (może być po angielsku) na wyżej wymienione adresy. We Francji prawie nie ma wyszukiwarek pochowanych na cmentarzach, bo według francuskich przepisów grób jest własnością prywatną.

Znalazłam taki nekrolog http://www.libramemoria.com/avis/le-rep ... nta?Page=1
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”