ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

I lublin też może tylko nie chce, prościej już nie potrafię.
Tak jak diecezje też mogą dać pozwolenie na publikacje swoich zasobów ale większość tego nie chce.
Mam możność dopiero wówczas, gdy jest chęć współpracy jest po drugiej stronie. Pisałem, że są różne uwarunkowania w różnych rejonach Polski. Mam wykradać te skany, czy jak to sobie Władku wyobrażasz?
Cieszę się, że Ty masz możność ale zrozum, że ja takiej nie mam.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:dlaczego ja mam traktować Twoje słowa o możliwościach jako wyrocznię?
Dlaczego ja mam z kolei interpretować twoje słowa jako wyrocznię, skoro ty nawet takiego pytania do APL nie zadałeś, a kierujesz się jedynie tym jak to wygląda gdzie indziej? Podczas gdy ja wiem, że taka oferta APL była składana.
Nie wyjeżdżaj po prostu z takimi tekstami, skoro guzik wiesz o specyfice lubelskiej.
Ostatnio zmieniony pn 13 sty 2014, 15:40 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Też prościej niż powyżej nie mogę chyba:)
Ja widzę to tak - jeśli APL uważa, że to w NAC jest wąskie gardło - niech da zgodę na publikację i wtedy "karty na stół" jaki jest koń każdy widzi gdy zajrzy i sytuacja jasna "u kogo i ile leżą w szufladzie". AP Lublin, NAC, podmiot zewnętrzny ..użytkownikowi przeciętnemu to wisi, nieprzecietnie chetny do "odetkania" ma dość dowiadywania się i konfrontowania informacji z kilku źródeł.
Sytuację w skrócie przybliżyłbym tak: "prawdopdobnie każdy z AP ma możliwość opublikowania bez wysiłku tego co zostało zeskanowane w AP i przesłane do NAC lub w NAC (a jest z zasobów danego AP) zostało wykonane"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Dominiko:
co mogłem - napisałem
a jak wyglądać może (jedna z możliwości) - patrz warszawskie cyrkuły (skany z mikrofilmów)- są dostępne od wielu miesięcy w poczekalni (a część w metryki) - w szwa nadal ich nie ma . Dzięki pracy dwóch osób publiczność ma dostęp minimum 18 miesięcy wcześniej - to jeśli chodzi o efekt. A to (wątek) nie jest najlepsze miejsce, aby ponownie opisywać jak to robić.
Ok. Dzięki za informację.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
dpawlak

Nieaktywny

A ja tego nigdzie nie kwestionowałem, że ma taką możliwość, a jedynie że konkretne AP nie wykazuje chęci skorzystania z takiej możliwości, co powoduje, że jako genealog mam nieco związane ręce, czyli to ja nie mam możliwości, a nie archiwum.
W ogóle widzę jakbyś czytał to co piszę jakbym był co najmniej rzecznikiem APL.
Nie wiem co sobie uważa APL w kwestii leżakowania w NAC.
Cały czas wypowiadam się o tym jak to widzi genealog z lubelszczyzny, a nie, jak to widzi AP.
Pytałeś się co możemy zrobić i na to pytanie Ci odpowiedziałem, niewiele możemy dopóki APL
nie będzie chciał skorzystać z tego co może.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

No, pisałeś o wąskim gardle w NAC - tak?
To odpowiadam - jeśli AP (w tym Lublin) chce ominąć to co uważa za "wąskie gardło", lub wręcz przekazuje użytkownikom, że jest wąskim gardłem - służę pomocą. wystarcz jednostronicowe pismo z APu.
Często jest to sprzężenie zwrotne, AP "nie chce" - bo widzi w tym więcej pracy dla siebie, a efekty słabe (i się zgadzam, że przyspieszenie o poniżej 3 miesiące lub 3 miesiące nie jest warte zachodu). A jeśli zobaczy (dowie się od Ciebie), że APu to nic nie kosztuje (poza pismem), a ma okazję do pokazania "to nie my przedłużamy"...
tak naprawdę, jeśli materiały są gotowe to "przejrzenie jest pro forma - skoro błędów w materiałe nie ma i tylko czeka na publikację (bezbłędnie opisany) 12 miesięcy...to i "poważna deklaracja przejrzenia" jest małoryzykowna:) (*tzn nie niesie za sobą dużo pracy)
Więc wyjątkowa ostrożność w składaniu deklarcji "sprawdzę te skany i opisy" chyba raczej skłania do myślenia, że niekoniecznie to NAC jest wąskim gardłem, w którym bezbłędne skany czekają zmiłowania bożego..prawda?:)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Na marginesie: Z AP Lublin NAC udostępnił na dzień dzisiejszy wszystkie skany z mikrofilmów, jakie były do opublikowania.

Pozdrawiam,
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Aneto: też mi się tak zdaje:)
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Kaczmarek_Aneta pisze:Na marginesie: Z AP Lublin NAC udostępnił na dzień dzisiejszy wszystkie skany z mikrofilmów, jakie były do opublikowania.

Pozdrawiam,
Aneta
Czy aby na pewno?
Przykład:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1930/0/2. ... bJednostka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Krzyśku - to byśmy wiedzieli czy na pewno, gdyby AP Lublin "klepnął piblikację poza szwa" (choć może niekonieznie musi to oznaczać poza NAC:)
dpawlak

Nieaktywny

Tak Aneto ale mikrofilmy nie są robione przez AP czyli nie ma tu kwestii leżakowania materiałów zrobionych przez AP. Po za tym robota własna NAC jest dla NAC prorytetowa a wstawianie tego co zrobił AP to że tak powiem w ramach wolnych mocy przerobowych. Dlatego mnie by interesowała informacja dotycząca skanów nie z mikrofilmów, a z ksiąg.
jeśli AP (w tym Lublin) chce ominąć to co uważa za "wąskie gardło"
Włodku tak się nie da rozmawiać. Mi wcale nie zależy żebyś odpisywał w 5 sekund nie na temat, nie czytając tego co piszę.
Otóż problem polega na tym właśnie czego AP chce, a czego nie. Jak widać nie chce, a był na tą okoliczność indagowany.
Deklaracje były składane, ile razy mam to napisać, żebyś w końcu to przeczytał. I rozróżniaj to, czego ja chcę, od tego co chce AP. Ja bym ci ten zasób i dziś wysłał na dowolny wskazany serwer ale nie mogę tego zrobić, skoro AP się nie zgadza, mimo że mógłby.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Ale po co mi rozróżniać chętki Twoje, moje, APowe.
Ja o możliwościach piszę:) I jeśli wyraźnie się pojawi "AP Lublin nie chce, choć może publikować skanów" to też jest bardzo ważne, że się pojawiło.
Szczególnie, gdy zostanie wsparte pisemna odpowiedzią Dyrekcji AP Lublin na propozycję.
Wtedy może powstać zagadnienie "chce, nie chce, ale będzie;)"
bo i do szwa wszakże nie każdy AP chciał...nieprawdaż? czy w ogóle do sieci bez ograniczeń..
a chętni czy niechętki APów ni eokazały się decydujace...na szczęście:)

PS i nie twierdzę, że AP Warszawa czy AP Łódź entuzjastycznie, bez żadnych oporów i bezproblemowo udostępnia..żeby bnie było - to nie tak hop siup, ale moim zdaniem - warto się starać. Choćby o wyjaśnienie sytuacji:)
Ostatnio zmieniony pn 13 sty 2014, 16:24 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
dpawlak

Nieaktywny

No widzisz, Ciebie nie interesuje, a ja bez zgody AP niewiele mogę.
Sugerujesz, że NDAP może nakazać AP przekazanie skanów do publikacji poza systemem szwa i w przypadku oporów w samym AP trzeba sprawę negocjować z NDAP? To napisz to wprost, będzie jakiś punkt zaczepienia w końcu, no i ciekawe na ile to tylko twoje życzenie a na ile realna możliwość skorzystania z takiej ścieżki, bo żadnym pismem tego nie podparłeś przecież ;-)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Darek- za mną stoją skany zrobione w NAC i opublikowane w poczekalnia.genealodzy.pl
nie muszę wspierać pismem
NDAP inna historia
wprost napisałem w pierwszym poście jak jest
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

załózmy, że co trzy miesiące dodadzą 9 mln skanów i że te dodatkowe skany przejrzy setki tysięcy osób. Pomyśleliście może, że tym wąskim gardłem to są fundusze? Przecież takie serwery kosztują i to nie mało.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
dpawlak

Nieaktywny

Jak będziesz miał skany wykonane w APL, to będzie coś za tobą stało, chyba że te z NAC są pomimo braku zgody NAC. Napisz wprost, bo potem znowu będą zarzuty, że sobie coś nadinterpretowuję.
Ty mówisz o możliwościach, a ja po raz kolejny piszę, że nie neguję możliwości APL skorzystania z tej ścieżki, tylko wskazuję, że APL z niej nie korzysta i wprost zapytane na taką możliwość się nie zdecydowało.
Pytam się więc, czy istnieje możliwość wpłynięcia na dane AP poprzez NDAP, znasz taki przypadek, czy nie? Proste pytanie.
Nie masz co chować głowy w piasek i tłumaczyć, że jakieś inne AP,czy NAC chciało, a ty z tego skorzystałeś, też bym skorzystał gdyby moje zechciało, a skoro nie chce pytam o możliwość pomimo braku chęci AP, przebadana czy koncert życzeń bez pokrycia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”