Pochodzenie nazwisk (cz.6)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

przemysław92

Post autor: przemysław92 »

Bardzo dziękuję! :D
skafanka

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: skafanka »

Dzien dobry,
czy moglabym prosic o pomoc w poznaniu pochodzenia nazwiska Czechura? Wiem, ze w Czechach jest popularne Cechura. Pozdrawiem.
M.Czechura
Nanuk01

Sympatyk

Post autor: Nanuk01 »

Ewa_Szczodruch pisze:Witam :)

Garustowicz - od prasłowiańskiego garati ‘palić się, płonąć’, od staropolskiego, gwarowego gara ’coś spalonego’, też od niemieckiej nazwy osobowej Gar.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Witam Pani Ewo. Widzę, że chce mnie Pani przywołać do porządku :-) Książkę p. Rymuta też posiadam i mimo że doceniam dokonania autora, to nie traktuję jej jak biblii i jeśli ktoś zwraca się z prośbą o pomoc, to staram się sięgnąć trochę głębiej, a nie zbyć temat trywialnym "kopiuj - wklej". Chodzi mi głównie o nazwiska obcego pochodzenia. Jeśli zważyć wielonarodowość mieszkańców Polski na przestrzeni wieków, ( http://peku.pl/414/wielonarodowosc-pols ... eni-wiekow ) to szukanie na siłę korzeni nazwisk w polszczyźnie jest raczej czynem karkołomnym. W dziełach p. Rymuta tego typu "kwiatków" jest mnóstwo, a ekwilibrystyka w wywodzeniu nazwiska Garustowicz od słowiańskiego "garati" nie jest wcale najodważniejszą. Pozdrawiam serdecznie. :-)
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Nanuk01 pisze:

Garustowicz - od prasłowiańskiego garati ‘palić się, płonąć’, od staropolskiego, gwarowego gara ’coś spalonego’, też od niemieckiej nazwy osobowej Gar.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Witam Pani Ewo. Widzę, że chce mnie Pani przywołać do porządku :-) Książkę p. Rymuta też posiadam i mimo że doceniam dokonania autora, to nie traktuję jej jak biblii i jeśli ktoś zwraca się z prośbą o pomoc, to staram się sięgnąć trochę głębiej, a nie zbyć temat trywialnym "kopiuj - wklej". Chodzi mi głównie o nazwiska obcego pochodzenia. Jeśli zważyć wielonarodowość mieszkańców Polski na przestrzeni wieków, ( http://peku.pl/414/wielonarodowosc-pols ... eni-wiekow ) to szukanie na siłę korzeni nazwisk w polszczyźnie jest raczej czynem karkołomnym. W dziełach p. Rymuta tego typu "kwiatków" jest mnóstwo, a ekwilibrystyka w wywodzeniu nazwiska Garustowicz od słowiańskiego "garati" nie jest wcale najodważniejszą. Pozdrawiam serdecznie. :-)
Wywodzenie polskiego nazwiska od francuskiego języka wydaje się arbitralnym i niedorzecznym, bez podawania dowodów.

Pozdrawiam

Chrystian Orpel
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Crystian ma rację. Bez podawania dowodów nie można wywodzić kokretne polskie nazwisko z obcego języka,chociaż nie jest wykluczona dodatkowa etymologia, na co zwraca uwagę Kazimierz Rymut w przedmowie do książki "Nazwiska Polaków".
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Nanuk01

Sympatyk

Post autor: Nanuk01 »

Christian_Orpel pisze:
Nanuk01 pisze:

Wywodzenie polskiego nazwiska od francuskiego języka wydaje się arbitralnym i niedorzecznym, bez podawania dowodów.

Pozdrawiam

Chrystian Orpel
Nic za to nie mogę, że komuś arbitralność i niedorzeczność wydają się tożsamymi. Wystarczyło przeczytać wcześniejszy post dot. tego nazwiska poparty stosownym linkiem. Czytać i uczyć się drogi kolego, zanim zabierzesz się za krytykę.
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Gdzie link do analizy nazwiska " Garustowicz" ?

Co do etymologii francuskiego nazwiska Garrouste, podany link z Geneanetu nic nie pisze o wilkach ani o krukach ...

Chrystian Orpel
Ostatnio zmieniony ndz 12 kwie 2015, 12:03 przez Christian_Orpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Witam

Właśnie to czytałem ... Nie ma ani słowa o wilkach .... ani o polskim nazwisku Garustowicz !

Pozdrawiam

Chrystian
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Do wypowiedzi osoby Nanuk01 trudno mi się odnieść. Niech będzie tylko dlatego, że z anonimami nie rozmawiam, a pozycje Rymuta czytam, nie tlko posiadam i nie tylko Sownik. Na "trywialne kopiuj - wklej" zapracowałam sobie opracowując latami etymologię nazwisk Polaków (patrz strona p. Janusza Stankiewicza).

Nie zaczynałam świadomie żadnej dyskusji z osobą o powyższym nicku i nie zamierzam jej kontynuować.

Czechura - w grupie nazwisk pochodzących od Czech ‘Bohemus’ lub od imion złożonych typu Czesław.

Alfajet

Sympatyk

Post autor: Alfajet »

Uprzejmie proszę o podanie etymologii nazwiska Ilcewicz.
W wywodzie padło sformułowanie "...w dalszych dowodach dawnej posesji z imienia Ilcewiczów nomenklatury Ilczun Żemejtelów składają się metryki z kościoła Subockiego... dawnej posesji Ilczun". Jest miejscowość Ilczuny w pobliżu miasteczka Subocz. Czy nazwisko Ilcewicz może pochodzić od miejsca Ilczuny?
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :)

Ilcewicz 1654 - od imienia Eliasz. Imię pochodzenia biblijnego, od hebrajskiego Elijah ‘Jahwe jest moim Bogiem’, notowane w Polsce od XIII wieku w formach Elijasz, Helijasz, na Kresach Wschodnich Iljasz, Ilja, Hilijasz, Ulijasz.

Nazwisko to nie ma budowy nazwiska odmiejscowego (końcówka -cki, ski). Jest nazwiskiem patronimicznym - odojcowskim, szerzej odimiennym. Może raczej miejscowość wzięła nazwę od nazwiska lub imienia? Ale trudno to na 100% ocenić w którąkolwiek stronę.
Alfajet

Sympatyk

Post autor: Alfajet »

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie! Co oznacza liczba 1654?
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
D.Moruzgała

Pochodzenie nazwiska

Post autor: D.Moruzgała »

Witam.

Mam pytanie jaką etymologię może mieć moje nazwisko: Moruzgała ?
W Polsce występuje bardzo rzadko. Nosi je ledwo ponad 100 osób.
W dokumentach znalazłem też Morozgała.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska

Post autor: zmad »

Podrzucam link. Mozna pytac. Trwa to czasami dlugo - wiele tygodni. Interesantow jest bardzo duzo ale odpowiedz zawsze przychodzi.
Moze jednak juz jest, moze ktos juz pytal.

http://www.genezanazwisk.pl/

Zbyszek Maderski
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”