Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Robercie,
każdy z indeksujących ma swoje życie prywatne, choroba nie czeka, żeby nas dopaść wtedy, kiedy akurat mamy na nią czas, więc nie przejmuj się w tej chwili indeksowaniem i uważam, że nie ma za co przepraszać. Mam nadzieję, że synek szybko wróci do zdrowia. Jeśli Marta się zgodzi, ja przejmę tę parafię, a kiedy będziesz mógł, daj mi znać (najlepiej na pryw) i wtedy dołączysz do grupy. My jeszcze w tej chwili pracujemy nad inną parafią, więc też chyba nie zaczniemy od jutra.
Pozdrawiam,
Ola
każdy z indeksujących ma swoje życie prywatne, choroba nie czeka, żeby nas dopaść wtedy, kiedy akurat mamy na nią czas, więc nie przejmuj się w tej chwili indeksowaniem i uważam, że nie ma za co przepraszać. Mam nadzieję, że synek szybko wróci do zdrowia. Jeśli Marta się zgodzi, ja przejmę tę parafię, a kiedy będziesz mógł, daj mi znać (najlepiej na pryw) i wtedy dołączysz do grupy. My jeszcze w tej chwili pracujemy nad inną parafią, więc też chyba nie zaczniemy od jutra.
Pozdrawiam,
Ola
Dziękuję Elizo. Napisałam już do Marty z prośbą o materiały.
Chciałam Ci również podziękować za ogrom Twojej pracy. Jesteś wspaniała
Dzięki skanom zamieszczonym w Genbazie mam akty z Orłowa, które od lat chciałam znaleźć. Przez dwa lata cierpliwie pracowałam nad parafiami "nie moimi", więc bardzo się ucieszyłam, kiedy wiosną ruszyła także Łódź.
Pozdrawiam,
Ola
Chciałam Ci również podziękować za ogrom Twojej pracy. Jesteś wspaniała
Dzięki skanom zamieszczonym w Genbazie mam akty z Orłowa, które od lat chciałam znaleźć. Przez dwa lata cierpliwie pracowałam nad parafiami "nie moimi", więc bardzo się ucieszyłam, kiedy wiosną ruszyła także Łódź.
Pozdrawiam,
Ola
Joanna
Sulejów jest na liście wysłanej do NAC w celu wykonania skanów ale kiedy zostanie przekazane do AP Łódź trudno powiedzieć.
Dzisiaj dostałam skany:
1396 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Bednarach 1808-1865
1397 ASC gminy Bełchatów 1809-1812, 1814-1825
1398 ASC Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Bełchatowie 1837-1866
1409 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Bielawach 1809-1819, 1822-1865
Zapraszam do indeksacji zasobów z AP Łódź
Jednocześnie proszę osoby indeksujące z GenBazy lub poczekalni o zgłaszanie tego faktu w celu uniknięcia dublowania indeksów
Sulejów jest na liście wysłanej do NAC w celu wykonania skanów ale kiedy zostanie przekazane do AP Łódź trudno powiedzieć.
Dzisiaj dostałam skany:
1396 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Bednarach 1808-1865
1397 ASC gminy Bełchatów 1809-1812, 1814-1825
1398 ASC Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Bełchatowie 1837-1866
1409 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Bielawach 1809-1819, 1822-1865
Zapraszam do indeksacji zasobów z AP Łódź
Jednocześnie proszę osoby indeksujące z GenBazy lub poczekalni o zgłaszanie tego faktu w celu uniknięcia dublowania indeksów
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
Witam,
za zgodą Marty zwracam się z apelem do koleżanek i kolegów, którzy chcieliby dołączyć do projektu indeksacji ksiąg metrykalnych, a nie mogą, lub nie chcą, indeksować o pomoc w przygotowaniu zdjęć do wstawienia do Metryk. Dzięki wytrwałości naszych niezmordowanych fotografujących, zasoby Genbazy i Poczekalni z każdym dniem rosną. Być może doświadczyliście na własnej skórze, że odnalezienie jakiegokolwiek aktu w ten sposób jest mozolnie trudne. Pojawiły się w tym wątku głosy „czy nie możnaby” podzielić ksiąg na katalogi urodzeń, ślubów i zgonów. Można, tylko potrzebna jest pomoc w opracowaniu zdjęć. Im prędzej zostaną obrobione i wstawione do Metryk, tym szybciej i wygodniej będzie je można oglądać.
Obecnie w projekcie AP_Łódź fotografowane są głównie księgi w języku rosyjskim. Nie każdy zna ten język, lub być może nie czuje się na siłach, aby włączyć się do samego indeksowania. Ale możecie również pomóc w inny sposób. Każde zdjęcie musi być w odpowiedni sposób obrobione – m. in. pomniejszone i przenumerowane, aby odzwierciedlało numery aktów zawarte w każdym pliku. Chętnych do takiej pracy proszę o kontakt z Łukaszem Rzeszotkiem, Administratorem Metryk.
Gorąco zachęcam do pomocy.
Pozdrawiam,
Ola
za zgodą Marty zwracam się z apelem do koleżanek i kolegów, którzy chcieliby dołączyć do projektu indeksacji ksiąg metrykalnych, a nie mogą, lub nie chcą, indeksować o pomoc w przygotowaniu zdjęć do wstawienia do Metryk. Dzięki wytrwałości naszych niezmordowanych fotografujących, zasoby Genbazy i Poczekalni z każdym dniem rosną. Być może doświadczyliście na własnej skórze, że odnalezienie jakiegokolwiek aktu w ten sposób jest mozolnie trudne. Pojawiły się w tym wątku głosy „czy nie możnaby” podzielić ksiąg na katalogi urodzeń, ślubów i zgonów. Można, tylko potrzebna jest pomoc w opracowaniu zdjęć. Im prędzej zostaną obrobione i wstawione do Metryk, tym szybciej i wygodniej będzie je można oglądać.
Obecnie w projekcie AP_Łódź fotografowane są głównie księgi w języku rosyjskim. Nie każdy zna ten język, lub być może nie czuje się na siłach, aby włączyć się do samego indeksowania. Ale możecie również pomóc w inny sposób. Każde zdjęcie musi być w odpowiedni sposób obrobione – m. in. pomniejszone i przenumerowane, aby odzwierciedlało numery aktów zawarte w każdym pliku. Chętnych do takiej pracy proszę o kontakt z Łukaszem Rzeszotkiem, Administratorem Metryk.
Gorąco zachęcam do pomocy.
Pozdrawiam,
Ola
Witam Jarekjarekrad pisze:Witam, jak będą zdjęcia parafii Kaszewy to zgłaszam się na jej indeksowanie, może być po rosyjsku.
Jarek R
Zdjęcia parafii Kaszewy zrobione ale księgi są jakie są w wielu księgach brakuje kart piszę o tym aby nie było,że źle wykonałam swoją pracę.
Zatem zapraszam do indeksacji zdjęcia za 3 dni powinny być w genbazie
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
Witam
Ostatnio na prośbę osób chętnych do indeksowania zostały wykonane zdjęcia następujących parafii:
Domaniewice
Drużbin
Marzenin
Łyskornia
Kaszewy
Raczyn
wszystko język rosyjski
oraz dorobiłam roczniki uzupełnienia: Rudlice, Buczek, Szadek
poniżej wykaz co zostało wykonane
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
dostaliśmy również następną porcję skanów z AP Łódź
1401 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Bełdowie 1818-1865
1402 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Bęczkowicach 1808-1865
1403 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Będkowie 1813-1865
1405 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Białej 1808-1811, 1815-1860, 1863, 1865
1406 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Białej Rawskiej 1844, 1847, 1852-1868
1408 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Białyninie 1808-1809, 1812-1821, 1823-1865
skany są pisane po polsku
zapraszam serdecznie do indeksacji
Ostatnio na prośbę osób chętnych do indeksowania zostały wykonane zdjęcia następujących parafii:
Domaniewice
Drużbin
Marzenin
Łyskornia
Kaszewy
Raczyn
wszystko język rosyjski
oraz dorobiłam roczniki uzupełnienia: Rudlice, Buczek, Szadek
poniżej wykaz co zostało wykonane
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
dostaliśmy również następną porcję skanów z AP Łódź
1401 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Bełdowie 1818-1865
1402 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Bęczkowicach 1808-1865
1403 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Będkowie 1813-1865
1405 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Białej 1808-1811, 1815-1860, 1863, 1865
1406 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Białej Rawskiej 1844, 1847, 1852-1868
1408 ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Białyninie 1808-1809, 1812-1821, 1823-1865
skany są pisane po polsku
zapraszam serdecznie do indeksacji
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
-
Marynicz_Marcin

Witam!eliza1952 pisze: oraz dorobiłam roczniki uzupełnienia: Rudlice, Buczek, Szadek
Mogłaby Pani napisać, co zostało uzupełnione w Szadku ?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Bryś_Martyna

Martyna
to jest ta Biała
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... s&id=21478
Marcin z Szadku został dorobiony 1911 rok
to jest ta Biała
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... s&id=21478
Marcin z Szadku został dorobiony 1911 rok
Ostatnio zmieniony ndz 28 paź 2012, 12:02 przez eliza1952, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
-
Bryś_Martyna

Bardzo, bardzo Pani dziękuję!
Życzę miłej niedzieli 
Pozdrawiam
Martyna
Pozdrawiam
Martyna
Pozdrawiam
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Dyrekcja Archiwum Państwowego w Łodzi udostępniła nam już prawie pół miliona skanów i zdjęć które
umieszczamy w naszych Bazach internetowych.
Doceniany jest bardzo duży wkład koleżanki Elizy przy fotografowaniu jak też osób indeksujących te zasoby.
Wyrazem tego jest list polecający który przedstawiam w pliku:
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/List_ ... _Eliza.jpg
Dziękujemy Elizie jak też wszystkim zaangażowanym w ten projekt i zachęcamy
do dalszej bezinteresownej pracy przy zachowaniu dziedzictwa narodowego dla potomnych.
pozdrowienia
Leszek
umieszczamy w naszych Bazach internetowych.
Doceniany jest bardzo duży wkład koleżanki Elizy przy fotografowaniu jak też osób indeksujących te zasoby.
Wyrazem tego jest list polecający który przedstawiam w pliku:
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/List_ ... _Eliza.jpg
Dziękujemy Elizie jak też wszystkim zaangażowanym w ten projekt i zachęcamy
do dalszej bezinteresownej pracy przy zachowaniu dziedzictwa narodowego dla potomnych.
pozdrowienia
Leszek
- Kaczmarek_Aneta