Geneteka -- Błędy

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Mszczonów - 1825 rok - śluby - akt 27
Pan młody został zindeksowany jako Gotlib Poniatowski a według metryki powinien być Franciszek Poniatowski

Pozdrawiam
Irena
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam.

Zauważyłem że w przesłanych przeze mnie indeksach z parafii Chroberz (Świętokrzyskie) nie ma w uwagach czy też w polu "imię" imion podwójnych, potrójnych. Myślę że w tej parafii ma to duże znaczenie, ponieważ księża rozróżniali ludzi w aktach pozostałymi imionami, które dostali na chrzcie, np. Jan Sater to nie to samo co Jan Kanty Sater.

Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witaj Oskar
W sumie dwie uwagi pierwsza to taka że super że zamieściłeś swoje watpliwości tu na forum ale dlaczego nie mam żadnej informacji na ten temat na mojej skrzynce z tego co pamiętam wysłałem Ci informację że indeksy dodałem do geneteki 19 sierpnia zwrotnie mogłeś mi podac swoje wątpliwości co do zamieszczonych indeksów chyba że nie zależy Ci na ich korekcie. Przy najbliższej okazji dorzucę drugie imię do pola uwagi. Drugą uwagę wywaliłem po chwili przemyślenia
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witaj Maćku.

Po pierwsze nie dostałem nic na moją pocztę.

Po drugie nie mam pojęcia kto dokładnie zajmuje się korektą indeksów, więc zamieściłem uwagę w odpowiednim temacie.

Co do imion, to przecież jest specjalna kolumna imiona według wzoru dla geneteki, więc dlaczego miałem umieszczać je w uwagach kiedy wydawało mi się że skoro jest taka kolumna to trzeba tam pozostawić imiona i nie zawierać ich w polu "uwagi".
W takim razie mam rozumieć że tą kolumnę mam po prostu zawsze połączyć przy wysyłaniu indeksów z polem "uwagi"?

Co do formatu, to według mnie format arkusza z geneteki jest niepraktyczny w indeksowaniu i pochłania o wiele więcej czasu. A przecież wszystkie kolumny są zachowane, tylko lekko zamienione miejscami. Czy to utrudnia w jakiś sposób Waszą pracę?

Pozdrawiam, Oskar ;)
Awatar użytkownika
Irek_Bartkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Irek_Bartkowski »

Gozdowo 24-06-1811 rok - śluby -
Pan młody został zindeksowany jako Marcin Rzetecki a według metryki powinien być Marcin Rutecki
Pozdrawiam
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.
sylwiabajszczak

Sympatyk

Post autor: sylwiabajszczak »

W Genetece znalazłam akt urodzenia Janiny Bojszczak (Warszawa, 1902 rok, akt nr 1433). W rzeczywistość nazwisko brzmi Bajszczak (mimo że w metryce jest zapisane w taki sposób, że łatwo się pomylić i literę "a" odczytać jako "o"). Na potwierdzenie- reszta dzieci tych samych rodziców nosi nazwisko Bajszczak.

Pozdrawiam
Sylwia Bajszczak
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witaj Oskar

Niczego nie zmieniaj trzymaj się jedynie formatu określonego dla geneteki. Jeżeli zmieniasz format danych (zmieniasz kolejnośc kolumn) aby ułatwić sobie życie to pamiętaj o tym aby po przygotowaniu indeksów poprzestawiać kolumny do określonego formatu, wówczas nie będzie takich problemów o których piszemy. Ja w tym przypadku podczas przywracania właściwego formatu uznałem że kolumna jest pusta i jej nie wczytałem i tak to wygląda. Popatrz ile czasu marnujemy na wyjaśnienie sprawy która jest oczywista, format danych jest określony i wszystkim zanany.

Brozek_Oskar pisze:Witaj Maćku.

Po pierwsze nie dostałem nic na moją pocztę.

Po drugie nie mam pojęcia kto dokładnie zajmuje się korektą indeksów, więc zamieściłem uwagę w odpowiednim temacie.

Co do imion, to przecież jest specjalna kolumna imiona według wzoru dla geneteki, więc dlaczego miałem umieszczać je w uwagach kiedy wydawało mi się że skoro jest taka kolumna to trzeba tam pozostawić imiona i nie zawierać ich w polu "uwagi".
W takim razie mam rozumieć że tą kolumnę mam po prostu zawsze połączyć przy wysyłaniu indeksów z polem "uwagi"?

Co do formatu, to według mnie format arkusza z geneteki jest niepraktyczny w indeksowaniu i pochłania o wiele więcej czasu. A przecież wszystkie kolumny są zachowane, tylko lekko zamienione miejscami. Czy to utrudnia w jakiś sposób Waszą pracę?

Pozdrawiam, Oskar ;)
Andy79

Sympatyk

Post autor: Andy79 »

Witam,

Ponawiam prośbę z 19 lipca o korektę w bazie danych. Parafia Sanniki (mazowieckie), spis małżeństw z roku 1859 - wszystkie pozycje są zdublowane. Jest 48 aktów, a w bazie występuje 96 pozycji. Po jednej z każdym powtarzającym się numerem należy usunąć.

Pozdrawiam,
Andrzej Wojciechowski
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Znalazłam błąd, a teraz widzę, że to ja się myliłam. Wycofałam zatem.
Sprawa dziwna.
Przepraszam.
Ostatnio zmieniony wt 10 wrz 2013, 14:59 przez jakozak, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

W Genetece widnieje wpis metryki chrztu Aleksandra Czurapińskiego w parafii Kamieńczyk 1844/64, a potem jest akt zgonu 1842/6 z dopiskiem dziecko lat 2.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
gz1411

Sympatyk
Tytan

Post autor: gz1411 »

Węgrzyn_Ania pisze:W Genetece widnieje wpis metryki chrztu Aleksandra Czurapińskiego w parafii Kamieńczyk 1844/64, a potem jest akt zgonu 1842/6 z dopiskiem dziecko lat 2.
Myślę , że nie jest to błąd. Jak spojżę w moje drzewo genealogiczne często spotykam , że następnemu dziecku nadawano imię po wcześniej zmarłym.
Podobno to miało chronić je przed śmiercią i to dziecko miało się już wychować.
Grzegorz
Kołodziejczyk.Urszula

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kołodziejczyk.Urszula »

gz1411 pisze:
Węgrzyn_Ania pisze:W Genetece widnieje wpis metryki chrztu Aleksandra Czurapińskiego w parafii Kamieńczyk 1844/64, a potem jest akt zgonu 1842/6 z dopiskiem dziecko lat 2.
Myślę , że nie jest to błąd. Jak spojżę w moje drzewo genealogiczne często spotykam , że następnemu dziecku nadawano imię po wcześniej zmarłym.
Podobno to miało chronić je przed śmiercią i to dziecko miało się już wychować.
Grzegorz
Sprawdziłam ,taka jest treść metryk. Błędu nie ma.
Pozdrawiam Urszula.
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Możliwe, ale okazało się, że nie dotyczy mojego drzewa. Znalazłam natomiast inną nieścisłość. W metryka urodzeń odnalazłam prababcię Bronisławę Milczarek w parafii św. Andrzeja 1889/586 i podano, że jest skan. Nie mogłam go znaleźć, a po chwili okazało się, że skany zawierają akty małżeństwa i zgonów. Gdzie więc szukać tego skanu?
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Izbica 1858 U 181

Post autor: Eder »

Nazwisko ojca to Kubicki! Baszewski był tylko świadkiem.
Pozdrawiam, Andrzej
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Izbica 1858 U 181

Post autor: Joanna_Lewicka »

Od jakiegoś czasu nie otwierają mi się skany małżeństw z I cyrkułu w Warszawie. Jaka może być tego przyczyna?
Pozdrawiam -
Joanna
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”