Pochodzenie nazwisk (cz.5)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Wtam
Uprzejmie proszę o etymologię nazwiska
Cinciała
Cieńciała
Pozdrawiam
Edmunda
Uprzejmie proszę o etymologię nazwiska
Cinciała
Cieńciała
Pozdrawiam
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
- Ewa_Szczodruch

-
Christian_Orpel

- Kontakt:
WitamEwa_Szczodruch pisze:Witaj Edmundo
Etymologii nazwisk nie znalazłam
Może pochodzą od cienki lub od ciąć, cięty?
Dziękję serdecznie
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
-
Marynicz_Marcin

Witam,
czy mógłbym prosić o etymologię nazwisk: Gmiterek, Rożniata, Boruń, Fert, Błoński, Nastarowicz, Olamka, Sadzewicz.
Z góry dziękuję
czy mógłbym prosić o etymologię nazwisk: Gmiterek, Rożniata, Boruń, Fert, Błoński, Nastarowicz, Olamka, Sadzewicz.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Błoński 1432 - od nazwy miejscowej Błonie (częste).
Boruń - od imion złożonych typu Borzysław, Borzymir lub od apelatywu bór.
Fert - od fertać, fertać, fyrtać, wartać ‘obracać, wiercić; szastać’.
Gmiterek - od imienia Dymitr, notowanego w Polsce od XIII wieku jako Demetr 1264, Demitr 1419, Dmetr 1439, Dmitr 1446, Dymetr 1357, Dometr 1491, Domitr 1490. Imię pochodzi od greckiego Demétrios ‘należący do bogini płodów rolnych Demeter’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Nastarowicz - od niemieckiej nazwy osobowej Naster, ta od Ast ‘guż, narośl; konar, gałąź’.
Olamka - od imion na Ol-, typu Oleksy, Oleksander.
Rożniata - od rozniecić ‘rozpalić’.
Sadzewicz - w nazwiskach na Sad-, Szad- nastąpiło pomieszanie dwu baz: sad ‘ogród owocowy’, sadzać ‘pomagać komuś usiąść’, osad ‘resztki substancji osadzające się na dnie naczynia lub zbiornika’ i staropolskie szady ‘siwy; pokryty pleśnią; rozczochrany’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Błoński 1432 - od nazwy miejscowej Błonie (częste).
Boruń - od imion złożonych typu Borzysław, Borzymir lub od apelatywu bór.
Fert - od fertać, fertać, fyrtać, wartać ‘obracać, wiercić; szastać’.
Gmiterek - od imienia Dymitr, notowanego w Polsce od XIII wieku jako Demetr 1264, Demitr 1419, Dmetr 1439, Dmitr 1446, Dymetr 1357, Dometr 1491, Domitr 1490. Imię pochodzi od greckiego Demétrios ‘należący do bogini płodów rolnych Demeter’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Nastarowicz - od niemieckiej nazwy osobowej Naster, ta od Ast ‘guż, narośl; konar, gałąź’.
Olamka - od imion na Ol-, typu Oleksy, Oleksander.
Rożniata - od rozniecić ‘rozpalić’.
Sadzewicz - w nazwiskach na Sad-, Szad- nastąpiło pomieszanie dwu baz: sad ‘ogród owocowy’, sadzać ‘pomagać komuś usiąść’, osad ‘resztki substancji osadzające się na dnie naczynia lub zbiornika’ i staropolskie szady ‘siwy; pokryty pleśnią; rozczochrany’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Betuszkan - nie znalazłam
Drozdolis - od drozd ‘ptak śpiewający’.
Kuryanowicz - od imienia Kirian, używanego w Kościele prawosławnym, to od greckiego Kyrillos lub Kyriakos, od kyrios ‘pan władca’.
Kuryanowicz - od imienia Kirian, używanego w Kościele prawosławnym, to od greckiego Kyrillos lub Kyriakos, od kyrios ‘pan władca’.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Drozdolis nie występuje w słowniku Rymuta, Jest Drozdol.Ewa_Szczodruch pisze:Witam
Drozdolis google nie zna , oprócz tutaj , w genealodzy.pl. Czyli tylko z powodu tego pytania.
Prosiłbym o więcej ostrożności ...
Pozdrawiam
Chrystian
-
slawek_krakow

-
Christian_Orpel

- Kontakt:
- Aftanas_Jerzy

Dodam i ja swoją opinię:
Nazwisko Drozdolis - powstało w wyniku wtórnego częściowego zlituanizowania z zachowaniem polskiej postaci podstawy 'drozd' (lit. strazdas). Podobny proces przeinaczeń to litewskie nazwisko 'Strazdelis' przetłumaczono na j. polski i zapisane w postaci 'Drozdowski'.
Nazwisko Drozdolis - powstało w wyniku wtórnego częściowego zlituanizowania z zachowaniem polskiej postaci podstawy 'drozd' (lit. strazdas). Podobny proces przeinaczeń to litewskie nazwisko 'Strazdelis' przetłumaczono na j. polski i zapisane w postaci 'Drozdowski'.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Christian_Orpel

- Kontakt: