Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wegenke_Anna

Wegenke, pochodzenie nazwiska

Post autor: Wegenke_Anna »

Dzień dobry
Chciałabym się dowiedzieć się jaka jest etymologia nazwiska Wegenke (inne formy Wegenka, Wygienka) Przodkowie, początek 19 w. mieszkali najpierw w Gołańczy, później w Mieścisku.

pozdrawiam

Anna Wegenke
bielecki

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Wegenke

Post autor: bielecki »

Nazwisko to pochodzi od osadników niemieckiego pochodzenia i dość często spotyka się je w północnowschodniej Wielkopolsce. Rzeczywiście jest trochę wariantów, zaś bliska pierwotnej formy może być wersja Weging, być może Wegenke to nawet dolnoniemieckie zdrobnienie od Weging. Wersje z -a na końcu to już formy spolszczone. Etymologia zapewne od wozu, czyli tak jak w nazwisku Wegner.

Łukasz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Etymologia za Rymutem:

Wegenke - od niemieckich nazw osobowych Weg, Weggen, te od średniowysokoniemieckiego weg ’droga’.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Majwald i Majwat

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witam,

wywołałem dyskusję moją pierwszą podpowiedzią i moim zdaniem, razem napisaliśmy opracowanie, z którym nowicjuszka Mariola chyba nie wie co zrobić.

Na dziś mamy w Polsce dwa, podobne polskie nazwiska - nieliczne, znane tylko w Polsce nazwisko w zapisie Majwat , o które była prośba i nieco liczniejsze, także polskie nazwisko w zapisie Majwald, które w 2014 roku nosiło w Polsce 108 osób, a w Niemczech tylko 7 osób i nigdzie więcej w .

W Niemczech istnieją dwa nazwiska [ proszę zwracać uwagę na zapis];
- nazwisko Maiwald, które nosiło w 2014 r 7537 osób w Niemczech, 85 w Polsce, 79 w Austrii, 52 we Francji, 15 w Holandii, 5 w Szwecji i 3 w Anglii,
- nazwisko Maywald, które nosiło 1040 osób w Niemczech, 53 w Austrii, 25 w Polsce, 10 w Szwajcarii, 5 w Holandii, 2 w Anglii.

Zmarły już etymolog niemiecki Hans Buhlow, nie wiedział jakie jest pochodzenie nazwiska Maiwald więc zapisał; Maiwald z Maiwalden dystrykt Shonau an der Katzbach [obecnie miejscowość Świerzawa, pow. złotoryjski, Polska].

W Europie istnieja jeszcze nazwiska o zapisie;
- Majvald, ktore nosilo 40 osób w Czechach i 29 w Horwacji,
- Maivald, które nosiło 61 osób w Czechach i 1 w Słowacji,
- Maivaldova , które nosiły 4 kobiety [wdowy ?] na Ukrainie.

Według linku Pani Krystyny do Geneteki i nazwiska Majwat, w rejonie Zawiercia nosiciele tego nazwiska mieli polskie imiona i wiązali się tylko z nosicielami imion i nazwisk polskich.

Z badań archeologicznych wynika, że na ziemiach Dolnego Śląska żyli Celtowie już od kilku wieków przed nową era powiązani z francuskimi Gałami i Prapolakami, dlateg niemieckiemu etymologowi Bahlowi trudno było to przyznać.

Z moich poszukiwan językowych wynika, że w poceltyckim języku francuskim słowo “valide” i także poceltyckim języku angielskim słowo “valid” , to “ ważny“ w języku polskim. W języku galijskim słowo “mai”, znaczy w języku polskim “więcej”.

Zatem od starożytnych nazwań “więcej ważny, bardzo ważny” z biegiem lat ich polscy potomkowie mają obecne polskie , dwuczłonowe nazwiska Majwat lub Majwald.

Serdecznie pozdrawiam - Władysław
Wegenke_Anna

Post autor: Wegenke_Anna »

Bardzo dziękuję
pozdrawiam
Anna Wegenke
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witam,
do wpisów Łukasza i Ewy dodam moją sugestię z nazwiskami holenderskimi;
- Vijgen , w 2024 r nosiło 432 osób w Holandii i 84 w Belgii,
- Veugen - 315 osób w Holandii i 34 w Belgii,
- Viegen - 65 osób w Holandii i 23 w Niemczech,
- Weggen - 262 osób w Holandii, 257 w Niemczech i 41 we Francji.
Łatwo zmieniały zapis i nosiciele zmieniali miejsce zamieszkania.

Serdecznie pozdrawiam - Władysław

Wysłałem bez znaczenia nazwy “weggen “w j. holenderskim, a słowo to znaczy po polsku “ z dala, z drogi’, czyli ktoś podróżujący.
W poceltyckim j. angielskim słowo “ waggon” , w wymowie ‘wag(e)n’ znaczy wóz .
Zatem nazwanie/ nazwisko Wegenke, moglo być bardzo starym nazwaniem kogoś podróżującego wozem z daleka, z zachodu na obecne ziemie Polski.
mariola2410

Re: Majwat, szukam informacji na temat nazwiska

Post autor: mariola2410 »

Wladyslaw_Moskal pisze:
mariola2410 pisze:T: szukam informacji na temat nazwiska Majwat
szukam informacji na temat nazwiska Majwat[/quote

Witam,

bardzo rzadkie w Polsce, w 2014 r nosiło tylko 12 osób, w 2002 r posiadało go tylko 10 osób = tylko 2 rodziny, oprócz Polski nie jest znane w świecie.
A co ty wiesz o tym nazwisku, powiedz dlaczego szukasz informacji o tym nazwisku ?

Pozdrawiam - Władysław
szukam informacji ,bo to moje nazwisko rodowe.Moj Tato i jego siostry juz nie zyją ,znalazłam osoby o tym nazwisku w okoliczch katowic ,ale nie wyglada na to bysmy mieli wspolne korzenie .Znalazłam tez kilka osob na FB o tym nazwisku o egzotycznym pochodzeniu co mnie bardzo zaskoczyło /Z Indii i Afryki/
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Majwat, szukam informacji na temat nazwiska

Post autor: Krystyna.waw »

mariola2410 pisze:znalazłam osoby o tym nazwisku w okoliczch katowic ,ale nie wyglada na to bysmy mieli wspolne korzenie
Czy korzenie macie wspólne, czy to przypadkowa zbieżność dowiesz się tylko tworząc swoje drzewo genealogiczne, poznając swoich przodków.
Innej drogi nie ma
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Szambier - skąd takie nazwisko?

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Przodkowie pochodzą z terenów obecnej Białorusi. Kiedyś dziadek pojechał w odwiedziny do rodziny, to tamtejsi sąsiedzi śmieli się, że Szambier przyjechał /dziadek nosił inne nazwisko/. W przekazie rodzinnym takie wspomnienie zostało. Ale jestem ciekawy, co to za nazwisko, z czym ono może się kojarzyć? W XVIII wieku czasem w metrykach było takie nazwisko, ale nie spodziewałem się, że może dotyczyć moich przodków.
Szambier - ??? - z czym to się je?
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Nazwisko SZAMBIER najprawdopodobniej pochodzi od imienia Sambor, mogło powstać na skutek zniekształcenia lub celowego działania lub zmieszania z nazwą osobową Schamber z niemieckiego.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

A może to nie nazwisko, a przezwisko, przydomek!? Wywodzące sie z dawniejszych czasów.
Mogło potem przerodzić sie w nazwisko. Np. dziadek mógł wywodzić się z rodziny, która posługiwała się najpierw takim "przydomkiem", a potem część zaczęła się posługiwać nazwiskiem dziadka, a część pozostała przy nazwisku Szambier.
We wsi rodzinnej mojej mamy takich "dziwnych" przezwisk, przydomków dla całych rodzin, których rodowodu juz nikt nie pamiętał, było multum.
Np Siocha, Ksiut, Mucha itp.

Zaś przodkowie mojego męża nosili najpierw nazwisko Dębkowski, potem zamiennie Grodzik, Grodzik Dębkowski, a teraz część pozostałej dalekiej rodziny jest Grodzik, a część to są Dębkowscy.

Trzeba by prześledzić dokładnie genealogię, ale nie ogranicxać sie jedynie do przodków, ale również krewnych tych przodków.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

To nazwisko występuje chyba też w wersji Szembier.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Może to jest z niemieckiego (Schönbier, Schember)?
https://books.google.pl/books?hl=pl&id= ... er&f=false
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Trochę trzeba było przekopać etymologiczne księgi, ale jest w nich wymienione Twoje nazwisko Szambier - np. ,,Nazwiska Polaków Słownik Historyczno-Etymologiczny" - zespół pod red. Prof. Kazimierza Rymuta, DWN Kraków, tom II, strona 394 podaje: Nazwisko Szambier - pochodzi od nazwiska / przydomku / przezwiska / zawołania Sambor - to od staropolskiego imienia ,,Sambor" notowanego w polskich źródłach od XII wieku, w nazwiskach pomieszane z językiem niemieckim i nazwy osobowej 'Schamber':

https://www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra ... ta-lang=pl

A więc nasi Marek i Andrzej mają rację. A co można powiedzieć więcej? To już rzecz wyobraźni i przeszukania np. naszej Geneteki - nazwisko Szambier bardzo rzadkie, jak gdyby gniazdo tego nazwiska to dawne Kresy teraz Białoruś, głównie parafia Mosty i okoliczne zaścianki, np. w Zgonach rok 1810 Andrzej Szambier, wiek 70 - a więc urodzony ok. roku 1740:

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=

No wiesz Albinie, nazwisko bardzo stare i rzadkie, tylko pozazdrościć, powodzenia w dalszych poszukiwaniach. Tylko uważaj na poboczności nazwiska, każde z nich żyło, mogło być inne fonetycznie, zmieniane w lokalnych parafiach, no już nie mówiąc o naszych przodkach, którzy potrafili przybiec to parafii z wiadomością, że urodziło się dziecko, prosząc księdza proboszcza o wpis w księgach parafialnych, ale że to mogło być rano (nie mówiąc już o wieczorze), zgłaszający urodzenie trochę wielce "uradowani", ksiądz proboszcz również, to i zgłoszone imię nie to jak chciała w połogu gospodyni (u mnie tak bywało), a i nazwisko podawane i zapisane fonetycznie, to teraz w naszych genealogicznych badaniach rzucają nam kłody pod nogi wielkie :)

Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Na Rymucie, to bym za bardzo nie polegała. Niektóre jego opisy pochodzenia nazwisk są "od czapy".
Raczej chyba trzeba by prześledzić drzewo genealogiczne w linii prostej i bocznych, i może wtedy wyjdzie skąd wzięło się to określenie. Bo z zawołania sąsiadó, którzy śmieli się, że Szambier przyjechał, to wcale nie wynika, że to, w danym wypadku, nazwisko.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witam,
Ja mam w rodzinie taką sytuację że prapradziadek były Szambor, a rodzice Siębor. Rodzina z okolic Radomia, a potem Rokitno pod Warszawą. W jednym akcie ma nawet nazwisko Szamburg.
Pozdrawiam Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”