ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Witam!
Nie wiem czy taka sytuacja wystąpiła też w innych jednostkach udostępnionych w ostatnim "rzucie" w SZwA, ale np. z materiałów AP Płock podczas przeglądania "mojej" parafii Ligowo znalazłem braki w aktach urodzeń. Przykładowo rok 1824 zawiera akty urodzenia od nr 81 wzwyż. Pisałem do Płocka w tej sprawie, wykonają brakujące skany i uzupełnią zasoby w SZwA. Być może jest więcej tego typu wpadek?
Nie wiem czy taka sytuacja wystąpiła też w innych jednostkach udostępnionych w ostatnim "rzucie" w SZwA, ale np. z materiałów AP Płock podczas przeglądania "mojej" parafii Ligowo znalazłem braki w aktach urodzeń. Przykładowo rok 1824 zawiera akty urodzenia od nr 81 wzwyż. Pisałem do Płocka w tej sprawie, wykonają brakujące skany i uzupełnią zasoby w SZwA. Być może jest więcej tego typu wpadek?
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
-
Sroczyński_Włodzimierz

bywa
stąd moja propozycja, którą NAC [edit - wydaje się, że jest gotów przyjąć] , a co wymaga zgody APów
udostępnienie nam (prze publikacją w szwa) skanów - do prejrzenia i wykrycia takich braków.
stąd moja propozycja, którą NAC [edit - wydaje się, że jest gotów przyjąć] , a co wymaga zgody APów
udostępnienie nam (prze publikacją w szwa) skanów - do prejrzenia i wykrycia takich braków.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Ja znalazłem kilka wypadków złego oznaczenia (np dla Parafii Staroźreby też AP Płock w allegatach sa akty i złe lata). Jeszcze nie napisałem w tej sprawie ale sie szykuję.
Natomiast dostałem odpowiedź ze SZWA w sprawie działania wyszukiwarki.
W sprawie samego działania czy koncepcji w tym checkboxa Akta metrykalne z odpowiedzi wynika, ze trwaja prace nad tym by wyszukiwarka była bardziej intuicyjna.
W kwestii pola Parafia odpowiedź cytuję:
"Wyszukiwanie z pomocą pola "Parafia" w filtrze "Dodaj filtr akt metrykalnych" nie daje pożądanych rezultatów ponieważ to pole w bazie danych jest dla większości rekordów puste. Zamiast pola "Parafia" zalecam użycie pola "Miejscowość". "
Natomiast dostałem odpowiedź ze SZWA w sprawie działania wyszukiwarki.
W sprawie samego działania czy koncepcji w tym checkboxa Akta metrykalne z odpowiedzi wynika, ze trwaja prace nad tym by wyszukiwarka była bardziej intuicyjna.
W kwestii pola Parafia odpowiedź cytuję:
"Wyszukiwanie z pomocą pola "Parafia" w filtrze "Dodaj filtr akt metrykalnych" nie daje pożądanych rezultatów ponieważ to pole w bazie danych jest dla większości rekordów puste. Zamiast pola "Parafia" zalecam użycie pola "Miejscowość". "
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Marek.Podolski

Ano chyba taki że można wyszukać w archiwach - na tę chwilę nie koniecznie obejrzeć...
Poza tym, mnie się wydaje że nikt nie siedzi i tego nie wpisuje - automat przenosi gotową strukturę.
Poza tym, mnie się wydaje że nikt nie siedzi i tego nie wpisuje - automat przenosi gotową strukturę.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Steamroller_Fly

-
Słomińska_Dominika

Jaki jest cel istnienia bazy Sezam? Bazy Ela? Czy w bazie Pradziad cokolwiek można zobaczyć ze skanów? Jednak są użyteczne.sloniatko60 pisze:Więc jaki jest cel wpisywania tam "pustych" informacji?
Szwa pełni rolę bazy Sezam, tylko ma dodatkowe funkcje między innymi możliwość przeglądania skanów. Że nie od razu Kraków zbudowali? No nie od razu, ale budują. Tam gdzie brak skanów masz przynajmniej informacje, że coś jest, nawet jeśli przez ładne parę lat nie będzie digitalizowane. Czyżby już tylko pokolenie: "jak nie ma skanów, to nic nie ma" się odzywało? Inwentarze, w tym inwentarze elektroniczne, a tym po części jest szwa, będą jeszcze długie lata potrzebne.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Marek.Podolski

Większej bzdury dawno nie czytałem. Jakich urzędników? Na jakich posadkach?sloniatko60 pisze:Bazy te tylko i wyłącznie generują gamę urzędników na wygodnych posadkach.
Dla mnie są bezużyteczne.
Pozdrawiam
Marek
Dla wielu te bazy są podstawą szukania przodków.
Żadnych wygodnych posadek nie generują.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to wszystkie archiwa generują gamę urzędników na wygodnych posadkach. Może trzeba te archiwa spalić - wtedy urzędnicy szybko zlecą z wygodnych posadek.
Pozdrawiam
Piotr
Oryginalne kryterium.Dla mnie są bezużyteczne.
Całe szczęście nie jesteś ich jedynym potencjalnym ani aktywnym użytkownikiem, bo nigdy by nie powstały. Po prostu przyjmij do wiadomości, że nie jesteś pępkiem świata, nie wszystko kręci się wokół ciebie i istnieją instytucje i rzeczy, które choć dla ciebie bezużyteczne, są użyteczne dla innych.
PS. To tak jak by napisać, że spis treści w książce jest bezużyteczny, że katalog biblioteczny jest niepotrzebny, a jego istnienie generuje posadki bibliotekarek. Indeksy, po co one komu, generują posadki, a nie ... w tym przypadku za darmochę ludzie robią, więc to żadne ciepłe posadki.
Ostatnio zmieniony sob 25 sty 2014, 18:15 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Slawinski_Jerzy

Przecież te bazy to w zasadzie internetowe inwentarze zasobu archiwum.
Jak można pisać, że są bezużyteczne? Dzięki nim odkryłem wiele ciekawych zespołów (np zespół ksiąg ludności Płocka). A to, że w wielu przypadkach nie ma skanów? Pewnie kiedyś się pojawią. Ale przynajmniej wiem, że taki a taki zespół istnieje i mogę zorientować się w tym co jest "na stanie" w archiwum. Z bazy pradziad korzystałem już pewnie dziesiątki razy. No chyba, że ktoś woli dzwonić do archiwum i za każdym razem pytać pracownika czy mają księgi z parafii X i z jakiego okresu.
A już zarzut, że te bazy są po to by generować jakieś wygodne posadki to jakiś absurd.
pozdrawiam
Jurek
Jak można pisać, że są bezużyteczne? Dzięki nim odkryłem wiele ciekawych zespołów (np zespół ksiąg ludności Płocka). A to, że w wielu przypadkach nie ma skanów? Pewnie kiedyś się pojawią. Ale przynajmniej wiem, że taki a taki zespół istnieje i mogę zorientować się w tym co jest "na stanie" w archiwum. Z bazy pradziad korzystałem już pewnie dziesiątki razy. No chyba, że ktoś woli dzwonić do archiwum i za każdym razem pytać pracownika czy mają księgi z parafii X i z jakiego okresu.
A już zarzut, że te bazy są po to by generować jakieś wygodne posadki to jakiś absurd.
pozdrawiam
Jurek
-
Słomińska_Dominika

Skoro internetowe są "bezużyteczne" to nasz kolega powinien wdziać buty, grubą kurteczkę, wyjść na stopa i samodzielnie udać się do odpowiedniego dla niego archiwum. Potem spędzić tam kilka dni, miesięcy... I .... i szukać, szukać, szukać....
Powodzenia
Powodzenia
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
- Marek.Podolski

Drodzy przedmówcy.
Przecież nie pracują tam sami bibliotekarze. Jest cały zastęp dyrektorów, kierowników i ich sekretarek.
Co z tego, że publikują indeksy? Skoro wiszą tam puste bez skanów tak długo, to coś jest nie tak. Podróżowanie po archiwach na piechotę to spory przeżytek, w XXI wieku gdzie mamy ogromny dostęp do wszelkiej informacji.
Pozdrawiam
Marek
Przecież nie pracują tam sami bibliotekarze. Jest cały zastęp dyrektorów, kierowników i ich sekretarek.
Co z tego, że publikują indeksy? Skoro wiszą tam puste bez skanów tak długo, to coś jest nie tak. Podróżowanie po archiwach na piechotę to spory przeżytek, w XXI wieku gdzie mamy ogromny dostęp do wszelkiej informacji.
Pozdrawiam
Marek
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Nie wiem jaka jest struktura zatrudnienia w archiwach ale Twoje podejście jest mówiąc delikatnie bez sensu.
Rozumiem, ze urodziłeś sie w XXXIV wieku i przerzucili Cię tu na zwiady machiną czasu. Nawet rozumiem Twoją frustrację, że metryk nie dają w wirtualnych kioskach na pamieciach holograficznych. Też mnie to boli.
Rozumiem, ze urodziłeś sie w XXXIV wieku i przerzucili Cię tu na zwiady machiną czasu. Nawet rozumiem Twoją frustrację, że metryk nie dają w wirtualnych kioskach na pamieciach holograficznych. Też mnie to boli.
pozdrawiam
Piotr
Piotr