Retusz, możliwość podratowania starych zdjęć, cz.1

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Karolina_C

Sympatyk

Post autor: Karolina_C »

Pani Małgorzato absolutnie zdje sobie sprawę, że każda taka prośba kosztuje panią mnóstwo czasu, ale czy mogłaby pani zerknąc na zdjęcie które zamieściłam 20 maja, czy da się je w jakiś sposób polepszyc? Będę naprawdę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam, Karolina
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: m-za »

Karolino, gdzieś to zdjęcie mam. " Napoczęte" ale nie skończone. Odszukam go i prześlę Ci na skrzynkę. Podaj mi swój adres na PW
Małgorzata Załucka
ajjg1900

Post autor: ajjg1900 »

Witam,
Pani Małgosiu, bardzo proszę, o ile jest to możliwe o poprawienie załączonych zdjęć.

Pozdrawiam
Krystyna

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Krystyno, jakość naprawy zależy od jakości przesłanego pliku. Przez zbyt małą rozdzielczość, utraciłaś wiele szczegółów, które na pewno są widoczne na oryginale. Zeskanuj zdjęcia w rozdzielczości min 300dpi a najlepiej 600dpi.
Małgorzata
Suchodolska_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Suchodolska_Irena »

Witam serdecznie
Oglądam zdjęcia po retuszu i jestem pełna podziwu, że można tak naprawić zdjęcie. Odważyłam się także prosić o poprawę zdjęcia . To zdjęcie z pogrzebu pradziadka z 1938r. Jest bardzo ciemne . Pierwsz osoba przy trumnie to prababcia ale niewidoczna. Czy jest możliwość rozjaśnienia zdjęcia?
Irena Suchodolska
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Irenko, zapomniałaś o linku do zdjęcia.
Małgorzata
TKR

Sympatyk

Post autor: TKR »

Pani Malgosiu ,
Ogladalem efekty pani pracy - naprawde super.
Jesli znalazla by pani czas na zajecie sie tymi dwoma zdjeciami -
http://zapodaj.net/6deaa3f2a1980.jpg.html
Pozdrawiam
Tomasz
ajjg1900

Witam Pani Małgosiu,

Przesyłam ponownie w załączeniu zdjęcia zeskanowane tym razem w rozdzielczości 600 dpi.
z wielką prośbą o poprawienie je na tyle na ile jest to możliwe.

Serdeczenie pozdrawiam
Krystyna

1. Obrazek
2. Obrazek
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Dla Krystyny :
Obrazek

Tomasz twój skan jest zrobiony w rozdzielczości 200dpi. Zwłaszcza do zdjęcia grupowego przyda skan w rozdzielczości 600dpi.
Zobacz ostatnie dwa posty Krystyny. W pierwszym zdjęcia mają rozdzielczość 200dpi a w drugim 600dpi. Widać wyraźnie jak parametry skanowania wpływają na ilość zapisanych w pliku szczegółów.

Pozdrawiam
Małgorzata Załucka
TKR

Sympatyk

pani Malgosiu i jeszcze raz prawidlowy link z wieksza rozdzielczoscia zdjec
http://zapodaj.net/a198a625fc63b.jpg.html
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Dla Tomasza :

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Małgorzata Załucka
TKR

Sympatyk

Dziekuje !
Niesamowite - a ile emocji w rodzinie :-)
Naprawde super - wie Pani jakie dyskusje w oczekiwaniu na drugie zdjecie ... :-)
sam nie moge sie doczekac na nastepne :)
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Tomasz, zdjęcie grupowe piękne. Też bym chciała taką pamiątkę mieć. Wymaga jednak zbyt dużo pracy. Dopiero na skanie 600dpi widać skalę problemu. Liczyłeś osoby ? Jest ich blisko 80. Prawie każda twarz wymaga czyszczenia a kilka jest znacznie uszkodzonych.
Prawy dolny róg pasuje zrekonstruować tzn znaleźć dziewczynkę na innej fotografii siedzącą w takiej właśnie pozycji z nogami wyciągniętymi przed siebie i wpasować brakujące elementy do naprawianego zdjęcia. Trudno znaleźć, nawet w internecie, fotkę o odpowiedniej rozdzielczości zawierającą akurat to co jest nam potrzebne.
Nie podejmę się tej naprawy na łamach forum. Tyle wolnego czasu niestety nie mam. Może ktoś inny pomoże.
Małgorzata
kubaw1989

Post autor: kubaw1989 »

Witam,
Mam ogromną prośbę. Dostałem wczoraj zdjęcia od starszego pokolenia do "skserowania", jednak jest na nich mój nieżyjący już dziadek oraz babcia dlatego chciałbym to zrobić w porządny sposób. Sam nie zajmuję się taką obróbką, chodzi głównie o korekte zagięć i kropek. Jeśli ktoś znalazłby chwilkę to byłbym wdzięczny. Poniżej link do zdjęcia na moim dysku google.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

https://drive.google.com/file/d/0B5-iT4 ... sp=sharing
ajjg1900

Pani Małgosiu, bardzo dziękuję za tak szybkie i pięknie poprawione zdjęcie mojej prababci z siostrą. Wiem, że jest to żmudna i czasochłonna praca, a jednak Pani nam pomaga. Nie chcę być zachłanna, ale bardzo zależy mi i na drugim zdjęciu.
Może kiedyś jak Pani czas pozwoli bardzo proszę pochylić się i nad drugim.
Życzę wszystkiego dobrego na każdy dzień

Pozdrawiam
Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”