"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

sowa73 pisze: Akt nr 166, nazwisko młodej:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,14844,30
akt166 Na końcu aktu zapisano Walenty Lipiński i Teresa wdowa Kuśmierka
w treści aktu - Teresa Kuśmierczak wdowa po Wincentym Dądzie = Teresa Dądzio dd Kuśmierczak = Teresa Kuśmierczak 1v Dądzio

Akty są czytelne, tylko trzeba się w nie wczytać, czyli nieco wolniej .....

___
Krystyna
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sowa73 »

Gawroński_Zbigniew pisze:Akt jest akt. Sajer i już. Widocznie coś nie tak było z przysposabianiem dzieci wdowy po Sajerze. Tak to widzę.
170 Rujkowska

35. Małgorzata Lutosianka ... Lutos tak się domyślam - nie ma nazwiska w wersji podstawowej - przynajmniej na pierwszy rzut oka nie widzę. U p. Szczodruch nazwiska Lutosz i Lutosiański są.

175 ...kościoła parafialnego Konowskiego. Co to za miejscowość nie mam pojęcia. Ponieważ są to okolice Sandomierza to jednak obstawiam dzisiejszy Kunów
Dzięki.

Prosiłbym jeszcze o akt 166, nazwisko młodej:

Akt nr 166, nazwisko młodej:

MS
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

sowa73 pisze:
Gawroński_Zbigniew pisze:Akt jest akt. Sajer i już. Widocznie coś nie tak było z przysposabianiem dzieci wdowy po Sajerze. Tak to widzę.
170 Rujkowska

35. Małgorzata Lutosianka ... Lutos tak się domyślam - nie ma nazwiska w wersji podstawowej - przynajmniej na pierwszy rzut oka nie widzę. U p. Szczodruch nazwiska Lutosz i Lutosiański są.

175 ...kościoła parafialnego Konowskiego. Co to za miejscowość nie mam pojęcia. Ponieważ są to okolice Sandomierza to jednak obstawiam dzisiejszy Kunów
Dzięki.

Prosiłbym jeszcze o akt 166, nazwisko młodej:

Akt nr 166, nazwisko młodej:

MS
kwroblewska pisze:
sowa73 pisze: Akt nr 166, nazwisko młodej:
akt166 Na końcu aktu zapisano Walenty Lipiński i Teresa wdowa Kuśmierka
w treści aktu - Teresa Kuśmierczak wdowa po Wincentym Dądzie = Teresa Dądzio dd Kuśmierczak = Teresa Kuśmierczak 1v Dądzio

___
Krystyna
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

kwroblewska pisze:

___
Krystyna
Pani Krysiu. To nie tłumaczenie a indeksacja. Tu się robi inaczej. W ciemno celuje się gdzie w akcie spodziewamy się potrzebnych danych i siuuu do przodu. Ja tam przynajmniej całości nie czytam :oops: :shock: :D

Pozdrawiam pięknie.

Co mnie wkurza i co paraliżuje indeksacje? spolszczone nazwiska niemieckie zapisywane w formie NN z Litków, NN z Bedków, NN z Kropów. Jak nazywała się zatem Bedka czy Bedke? Litka czy Litke/Luedtke? Krop czy Kropa? Akurat w parafii, którą indeksuję tak około 45% nazwisk ma niemieckie brzmienie w polskim zapisie. No cut miut panie, cut nad cuty!!! 8)
Jeszcze raz pozdrawiam.
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Zalisianka albo Zakszanka. Ja stawiam na Tomasza i Ewę Zakszyk.
u p. Szczodruch Zakszykopodobnych nazwisk jest cały sznurek. :wink:

149 - Wiśniowska
158 - Karulczanka ->Karulska
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

to i ja się włączę skoro pomagamy osobie indeksującej, a faktycznie jakość księgi i skanu jest słaba.
akt 139 to Teressa Zalesianka córka Tomasza i Ewy Zaleśnych
akt 149 to Jadwiga Wiśniewska vel Wiśniowska bo raz tak raz siak zapisano więc należy wpisać wersję z vel
akt 159 to Magdalena Korulczanka córka Jana Korolewskiego i Zofii tu dodam że zapisanie imienia Karol od którego to nazwisko pochodziło było wówczas inne i pisano Karól co z błędem dawało Karul, jednak a jest tu
problematyczne i także podałabym wersję z vel bo wyszukiwarka potem ułatwi odnalezienie takiej i siakiej wersji.
Z własnych doświadczeń przy indeksowaniu wiem, że wpisywanie wersji vel przy niepewnym zapisie jest bardzo wskazane bo wyszukiwarka ma zupełnie inne "domysły", a tych podobnych jakoś nie widzi.

Pozdrawiam
Janina

ps. Pośpiech pośpiechem przy indeksowaniu, lecz naprawdę warto robić to spokojnie i dokładnie bo błędne zapisy bardzo wprowadzają w błąd poszukujących i nie raz przyszło mi się wściekać gdy np z Galskich dobrze zapisanych w akcie robiono w indeksie Golaskich, a to o tyle trudne do odnalezienia, że wpakowano Galskich w dalekie od podobieństwa odmiany nazwiska, a tych podobnych w brzmieniu nie ma.

Pozdrawiam
Janina
TomczykFamily

Sympatyk

Potrzebuję pomocy w oczytaniu aktu

Post autor: TomczykFamily »

Otóż mam akt małżeństwa Stanisławy Telesińskiej i Eugeniusza Tomczyka, ale niestety NIE POTRAFIĘ się doczytać. Byłby ktoś tak dobry i spróbował rozjaśnić mi trochę sytuację?

akt-http://postimg.org/image/8aze9lbml/f02aceec/

Dziękuję,
Karol
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Czego nie możesz odczytać?
Dorota
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Kolejna zagadka, akt nr 16, nazwisko zaślubionej:

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,14808,8

akt nr 18, nazwisko zaślubionej:

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,14808,9

MS

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
TomczykFamily

Sympatyk

Miejsca urodzenia, rodziców, no właściwie najważniejszych informacji. :)

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Szczodrkowice, Smardzowice, ślub w Cianowicach, tokarz metalowy, krawcowa lub krojczyni (krawczyni) Tomczyk z Telesińskich.
To chyba najważniejsze, dopasować musisz sam. Nie mogę tylko przeczytać danych matki męża i panieńskiego nazwiska matki żony.
Dorota
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Pismo iście barokowe pełne zawijasów. :)

Akt 16.
W zapowiedzi widać najwyraźniej - Róża Wąciczka i ojciec jej Sebastian Wącik, ale w spisie na końcu za Kamińskiego wyszła Róża Woycikówna. Może ten ktoś piszący zamiast Wojcik napisał Wącik i wyszło jak wyszło.

Akt 18.
... Franciszka Malaczonka ... w asystencji ojca swego Antoniego Mali, a kilka linijek niżej Franciszka Malanoska

W zapowiedzi - ... Franciszka Malczonka ... spłodzona z Antoniego Mali ...

W spisie - Mołczonka .

Pozdrawiam,
Monika
TomczykFamily

Sympatyk

Dobrze, imiona juz poznałem.Dziekuję za pomoc

Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Post autor: Aga_Brz »

Jan i Marianna Tomczyk z Adamków
Stanisław i Stefania Telesińscy z Zuchowiczów
chyba...
pozdrawiam
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”