Posiadam - Nekrologi Kuriera Warszawskiego 1821-1852

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
zago_a

Sympatyk

Post autor: zago_a »

Andrzeju, dzięki za miłe słowo :) Zdjęcia przesłane dziś z rana na podany adres. Daj znać, czy doszły.

Pozdrowienia
Ania W.
czerniakowianka

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: czerniakowianka »

zago_a pisze:
Franciszek KUCZYŃSKI (13245), urzędnik Komisji Rządowej Sprawiedliwości; opatrzony św. sakramentami zm. 6 III 1856 przeżywszy lat 42, eksp. 9 III 1856 z doln. kośc. św. Krzyża w Warszawie do grobu familijnego na cm. Powązkowskim, zapr. pozostała familia wraz z córką.
W rocznicę śmierci wotywa żał. 6 III 1857 (i 1858) w kośc. św. Karola Boromeusza przy ul. Chłodnej, zapr. pozostała żona wraz z córką.
...i w 1859, i w 1860. A córka zmarła niestety w 1865 :(

Cóż za niespodzianka - weszłam, chcąc zapytać o teściową tego pana... i o innych Kuczyńskich przy okazji... tutaj widzę do 1860 roku, a co z późniejszymi latami?

Uprzejmie proszę o info, czy pojawiają się nazwiska:
Grabowska d.d. Adee, Elżbieta, zmarła w 1852
Kuczyński Hilary Lucjan, zm. 1850 (wyżej nie widzę, więc pewnie nie ma)
Małczyński lub Małczeński - jacykolwiek, kiedykolwiek
Córka Bożeny, wnuczka Jana, prawnuczka Franciszka, praprawnuczka Jana, prapraprawnuczka Franciszka, praprapraprawnuczka Daniela - Szczeblewskich z Warszawy. [Szczeblewscy, Lawendowscy, Kuczyńscy, Gumowscy, Latosińscy/Latoszyńscy - z Warszawy]
Awatar użytkownika
zago_a

Sympatyk

czerniakowianka pisze: ...i w 1859, i w 1860. A córka zmarła niestety w 1865 :(

Cóż za niespodzianka - weszłam, chcąc zapytać o teściową tego pana... i o innych Kuczyńskich przy okazji... tutaj widzę do 1860 roku, a co z późniejszymi latami?

Uprzejmie proszę o info, czy pojawiają się nazwiska:
Grabowska d.d. Adee, Elżbieta, zmarła w 1852
Kuczyński Hilary Lucjan, zm. 1850 (wyżej nie widzę, więc pewnie nie ma)
Małczyński lub Małczeński - jacykolwiek, kiedykolwiek
Witaj,

"Nekrologi..." opracowane są - niestety - tylko do roku 1861.

Elżbieta GRABOWSKA z d. Adee (9434), nauczycielka szkoły rządowej żeńskiej; zm. 21 V 1852 w domu nr 1295 przy ul. Nowy Świat w Warszawie w wieku lat 60, eksp. 23 V 1852, zapr. córka z zięciem i wnuczką.
W oktawę imienin nab. żał. 26 XI 1852 w kośc. Misjonarzy, zapr. pozostała córka, zięć i wnuczka.

Kuczyńskiego Hilarego Lucjana faktycznie nie ma.

Małczyńskich/Małczeńskiech, niestety, nie znalazłam.

Pozdrawiam serdecznie,

Ania Wrzosek
rucinski.andrzej

Sympatyk

Post autor: rucinski.andrzej »

Witaj Aniu,
Jesteś wspaniała. już raz korzystałem z Twojej wspaniałości. Czy i tym razem mogę prosić o nowe sprawdzenie , tym razem dla nazwiska : FRINDT/FRYNDT.FRENDT itp.
Bardzo serdecznie pozdrawiam
Andrzej Ruciński
Awatar użytkownika
zago_a

Sympatyk

rucinski.andrzej pisze:Witaj Aniu,
Jesteś wspaniała. już raz korzystałem z Twojej wspaniałości. Czy i tym razem mogę prosić o nowe sprawdzenie , tym razem dla nazwiska : FRINDT/FRYNDT.FRENDT itp.
Bardzo serdecznie pozdrawiam
Andrzej Ruciński
Witaj Andrzeju,
bardzo mi przykro, ale tym razem nic nie udało mi się znaleźć...
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Ania W.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Poproszę o sprawdzenie:
Michalski Jan 1852
Złoch/owscy Krzysztof, Marianna
Madro/Madrui i oboczne

Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Poproszę o sprawdzenie czy występuje nazwisko Nowaczyński.

Pozdrawiam
Marek
chwast

Sympatyk

Post autor: chwast »

poprosze o sprawdzenie nazwisk Wichliński oraz Więckowski
Awatar użytkownika
zago_a

Sympatyk

Joanno,

Michalskiego Jana niestety nie ma,
Są za to Michalscy: Jakub, Szymon, Andrzej, Julian, Szymon, Norbert, Franciszek.

Złochowskich i Madro/Madrui również brak. Przykro mi.

----------

Marku,

NOWACZYŃSKI Michał (6715) - zasłużony artysta dramatyczny teatru krakowskiego; zm. 25 VIII 1848 w Hrubieszowie, jeszcze w przeddzień śmierci przedstawiał rolę majora w komedii "Damy i huzary".

NOWACZYŃSKA Józefa (16822) - niegdyś znakomicie utalentowana artystka dramatyczna teatrów prowincjonalnych, ostatnie cztery lata życia swego poświęciła dozorowaniu i pielęgnowaniu chorych w szpitalu miechowskim; opatrzona św. sakramentami zm. 8 VII 1860 w Miechowie w wieku lat 53, czł. rady opiekuńczej pow. miechowskiego, oceniając zasługi zmarłej, te słów kilka pamięci jej poświęcają.

----------

Chwast (?)

WICHLIŃSKI Józef (101) - b. metrykant skarbu publicznego; zm. 15 II 1822 przeżywszy lat 80, przepr. 18 II 1822 do kośc. Kapucynów w Warszawie,

WICHLIŃSKI Kazimierz (114) - radca stanu, dyrektor generalny w Komisji Rządowej przychodów i Skarbu, kawaler Orderu św. Stanisława II kl., brat metrykanta koronnego Józefa; zm. 2 IV 1822, przepr. dnia następnego do kośc. Kapucynów w Warszawie, nab. żał. 18 IV 1822 w tymże kośc.

WICHLIŃSKI Konstanty (123) - b. poseł wieluński, kawaler Orderu św. Stanisława, syn metrykanta koronnego Józefa Wichlińskiego, synowiec radcy stanu Kazimierza Wichlińskiego; zm. 23 IV 1822 w kwiecie wieku, eksp. 26 IV 1822 do kośc. Kapucynów w Warszawie.

WICHLIŃSKI Piotr (14803) - b. senator-kasztelan Król. Pol., za czasów Księstwa Warszawskiego dyrektor skarbu depart. warszawskiego, kawaler Orderu św. Stanisława I kl. i Znaku Nieskazitelnej Służby za lat 20; opatrzony św. sakramentami zm. 29 I 1858 w domu własnym nr 605 przy ul. Bielańskiej w Warszawie; wypr. 2 II 1858 z domu do rogatek Jerozolimskich, skąd zwłoki odwiezione zostały do parafii Belsk, jako miejsca spoczynku rodziny jego, solenne egzekwie w kośc. paraf. belskim i pog. na miejscowym cm. 4 II 1858, pozostawił żonę.

z WIĘCKOWSKICH Wiktoria JABŁOŃSKA (8154) - wdowa, emerytka; zm. VI 1850 w 32 roku życia, poch. 4 VI 1850 na cm. Powązkowskim w Warszawie, nab. żał. 10 VI 1850 w kośc. Pijarów, zapr. dzieci i siostry.

WIĘCKOWSKA Marianna (8807) - w służbie zostająca w domu nr 514 w Warszawie; zm. 23 VI 1851 licząc lat 30.

WIĘCKOWSKA Emilia (11206), z FRIEDENSTEJNÓW - żona urzędnika Komisji Rządowej Przychodów i Skarbu; po długiej i ciężkiej chorobie zm. 21 III 1854, eksp. 23 III 1854 z kapl. przy kośc. Reformatorów w Warszawie na cm. Powązkowski, zapr. pozostały mąż wraz z małoletnią córką.

WIĘCKOWSKA Katarzyna (11971), z NOWAKOWSKICH - zm. 1 II 1855, eksp. 3 II 1855 z kapl. Bernardynów w Warszawie na cm. Powązkowski, zapr. pozostała familia.

WIĘCKOWSKI Feliks (10878) - oficjalista rządu gubernialnego; zm. 18 X 1853, eksp. 20 X 1853 z kośc. Bernardynów w Warszawie na cm. Powązkowski, zapr. familia.

WIĘCKOWSKI Józef (10790) - b. naczelnik urzędu pocztowego, następnie emeryt; zm. 10 IX 1853 licząc lat 65.

WIĘCKOWSKI Stefan (10810) - emeryt, b. podleśny lasów rządowych; zm. 29 V 1853 w m. Przasnyszu w gub. płockiej, pozostawił żonę.

WIĘCKOWSKI Tadeusz (13258) - ksiądz, proboszcz policki, młody i bogobojny pasterz; zm. 1 III 1856 w Policznej pod Zwoleniem przeżywszy lat 36, poch. 3 III 1856 na cm. miejscowym.

WIĘCKOWSKA Rozalia (16061), z DĄBROWSKICH - po Marcinie Więckowskim, właścicielu dóbr ziemskich, pozostała wdowa; zm. 3 VIII 1859 we wsi Żochach Nowych w okręgu tykocińskim przeżywszy lat 78, pozostawiła po sobie syna i wnuki.

z WIĘCKOWSKICH Tekla (16980), WYBRANIECKA - wdowa po obywatelu ziemskim; po długiej i ciężkiej chorobie, opatrzona św. sakramentami, zm. 6 X 1860 w wieku lat 75, wypr. 8 X 1860 z kapl. Reformatów w Warszawie na cm. Powązkowski, nab. żał. 13 X 1860 w kośc. Kapucynów, zapr. w smutku pogrążona siostrzenica.

----------

Pozdrowienia serdeczne,

Ania Z-W
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Dziękuje za informację o Nowaczyńskich.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

Post autor: pgozd200 »

Witam

proszę o sprawdzenie Salomea Goździk zm 1854-1859
z góry dziękuję.

Piotr
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

Mogę prosić o sprawdzenie nazwiska KONONOWICZ ?
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk

Piotrze,
bardzo mi przykro, ale niestety nie znalazłam nikogo o nazwisku Goździk.

----------

Janko,
KONONOWICZ Felicjan (12122) - urzędnik Magistratu w m. Kaliszu; po ciężkiej słabości zm. 21 II 1855 w 52 roku życia, pozostawił w nieutulonym żalu żonę wraz z siedmiorgiem małoletnich dzieci.

----------

Pozdrowienia serdeczne,
Ania Z-W
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

Dziękuję Aniu !!
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jakub_Rokita »

Mam prośbę - prosiłbym o sprawdzenie nazwisk Rokita i Malanowicz.
Pozdrawiam - Jakub Rokita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”