zago_a pisze:
Franciszek KUCZYŃSKI (13245), urzędnik Komisji Rządowej Sprawiedliwości; opatrzony św. sakramentami zm. 6 III 1856 przeżywszy lat 42, eksp. 9 III 1856 z doln. kośc. św. Krzyża w Warszawie do grobu familijnego na cm. Powązkowskim, zapr. pozostała familia wraz z córką.
W rocznicę śmierci wotywa żał. 6 III 1857 (i 1858) w kośc. św. Karola Boromeusza przy ul. Chłodnej, zapr. pozostała żona wraz z córką.
...i w 1859, i w 1860. A córka zmarła niestety w 1865
Cóż za niespodzianka - weszłam, chcąc zapytać o teściową tego pana... i o innych Kuczyńskich przy okazji... tutaj widzę do 1860 roku, a co z późniejszymi latami?
Uprzejmie proszę o info, czy pojawiają się nazwiska:
Grabowska d.d. Adee, Elżbieta, zmarła w 1852
Kuczyński Hilary Lucjan, zm. 1850 (wyżej nie widzę, więc pewnie nie ma)
Małczyński lub Małczeński - jacykolwiek, kiedykolwiek
Córka Bożeny, wnuczka Jana, prawnuczka Franciszka, praprawnuczka Jana, prapraprawnuczka Franciszka, praprapraprawnuczka Daniela - Szczeblewskich z Warszawy. [Szczeblewscy, Lawendowscy, Kuczyńscy, Gumowscy, Latosińscy/Latoszyńscy - z Warszawy]
czerniakowianka pisze:
...i w 1859, i w 1860. A córka zmarła niestety w 1865
Cóż za niespodzianka - weszłam, chcąc zapytać o teściową tego pana... i o innych Kuczyńskich przy okazji... tutaj widzę do 1860 roku, a co z późniejszymi latami?
Uprzejmie proszę o info, czy pojawiają się nazwiska:
Grabowska d.d. Adee, Elżbieta, zmarła w 1852
Kuczyński Hilary Lucjan, zm. 1850 (wyżej nie widzę, więc pewnie nie ma)
Małczyński lub Małczeński - jacykolwiek, kiedykolwiek
Witaj,
"Nekrologi..." opracowane są - niestety - tylko do roku 1861.
Elżbieta GRABOWSKA z d. Adee (9434), nauczycielka szkoły rządowej żeńskiej; zm. 21 V 1852 w domu nr 1295 przy ul. Nowy Świat w Warszawie w wieku lat 60, eksp. 23 V 1852, zapr. córka z zięciem i wnuczką.
W oktawę imienin nab. żał. 26 XI 1852 w kośc. Misjonarzy, zapr. pozostała córka, zięć i wnuczka.
Kuczyńskiego Hilarego Lucjana faktycznie nie ma.
Małczyńskich/Małczeńskiech, niestety, nie znalazłam.
Witaj Aniu,
Jesteś wspaniała. już raz korzystałem z Twojej wspaniałości. Czy i tym razem mogę prosić o nowe sprawdzenie , tym razem dla nazwiska : FRINDT/FRYNDT.FRENDT itp.
Bardzo serdecznie pozdrawiam
Andrzej Ruciński
rucinski.andrzej pisze:Witaj Aniu,
Jesteś wspaniała. już raz korzystałem z Twojej wspaniałości. Czy i tym razem mogę prosić o nowe sprawdzenie , tym razem dla nazwiska : FRINDT/FRYNDT.FRENDT itp.
Bardzo serdecznie pozdrawiam
Andrzej Ruciński
Witaj Andrzeju,
bardzo mi przykro, ale tym razem nic nie udało mi się znaleźć...
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Ania W.
Michalskiego Jana niestety nie ma,
Są za to Michalscy: Jakub, Szymon, Andrzej, Julian, Szymon, Norbert, Franciszek.
Złochowskich i Madro/Madrui również brak. Przykro mi.
----------
Marku,
NOWACZYŃSKI Michał (6715) - zasłużony artysta dramatyczny teatru krakowskiego; zm. 25 VIII 1848 w Hrubieszowie, jeszcze w przeddzień śmierci przedstawiał rolę majora w komedii "Damy i huzary".
NOWACZYŃSKA Józefa (16822) - niegdyś znakomicie utalentowana artystka dramatyczna teatrów prowincjonalnych, ostatnie cztery lata życia swego poświęciła dozorowaniu i pielęgnowaniu chorych w szpitalu miechowskim; opatrzona św. sakramentami zm. 8 VII 1860 w Miechowie w wieku lat 53, czł. rady opiekuńczej pow. miechowskiego, oceniając zasługi zmarłej, te słów kilka pamięci jej poświęcają.
----------
Chwast (?)
WICHLIŃSKI Józef (101) - b. metrykant skarbu publicznego; zm. 15 II 1822 przeżywszy lat 80, przepr. 18 II 1822 do kośc. Kapucynów w Warszawie,
WICHLIŃSKI Kazimierz (114) - radca stanu, dyrektor generalny w Komisji Rządowej przychodów i Skarbu, kawaler Orderu św. Stanisława II kl., brat metrykanta koronnego Józefa; zm. 2 IV 1822, przepr. dnia następnego do kośc. Kapucynów w Warszawie, nab. żał. 18 IV 1822 w tymże kośc.
WICHLIŃSKI Konstanty (123) - b. poseł wieluński, kawaler Orderu św. Stanisława, syn metrykanta koronnego Józefa Wichlińskiego, synowiec radcy stanu Kazimierza Wichlińskiego; zm. 23 IV 1822 w kwiecie wieku, eksp. 26 IV 1822 do kośc. Kapucynów w Warszawie.
WICHLIŃSKI Piotr (14803) - b. senator-kasztelan Król. Pol., za czasów Księstwa Warszawskiego dyrektor skarbu depart. warszawskiego, kawaler Orderu św. Stanisława I kl. i Znaku Nieskazitelnej Służby za lat 20; opatrzony św. sakramentami zm. 29 I 1858 w domu własnym nr 605 przy ul. Bielańskiej w Warszawie; wypr. 2 II 1858 z domu do rogatek Jerozolimskich, skąd zwłoki odwiezione zostały do parafii Belsk, jako miejsca spoczynku rodziny jego, solenne egzekwie w kośc. paraf. belskim i pog. na miejscowym cm. 4 II 1858, pozostawił żonę.
z WIĘCKOWSKICH Wiktoria JABŁOŃSKA (8154) - wdowa, emerytka; zm. VI 1850 w 32 roku życia, poch. 4 VI 1850 na cm. Powązkowskim w Warszawie, nab. żał. 10 VI 1850 w kośc. Pijarów, zapr. dzieci i siostry.
WIĘCKOWSKA Marianna (8807) - w służbie zostająca w domu nr 514 w Warszawie; zm. 23 VI 1851 licząc lat 30.
WIĘCKOWSKA Emilia (11206), z FRIEDENSTEJNÓW - żona urzędnika Komisji Rządowej Przychodów i Skarbu; po długiej i ciężkiej chorobie zm. 21 III 1854, eksp. 23 III 1854 z kapl. przy kośc. Reformatorów w Warszawie na cm. Powązkowski, zapr. pozostały mąż wraz z małoletnią córką.
WIĘCKOWSKA Katarzyna (11971), z NOWAKOWSKICH - zm. 1 II 1855, eksp. 3 II 1855 z kapl. Bernardynów w Warszawie na cm. Powązkowski, zapr. pozostała familia.
WIĘCKOWSKI Feliks (10878) - oficjalista rządu gubernialnego; zm. 18 X 1853, eksp. 20 X 1853 z kośc. Bernardynów w Warszawie na cm. Powązkowski, zapr. familia.
WIĘCKOWSKI Józef (10790) - b. naczelnik urzędu pocztowego, następnie emeryt; zm. 10 IX 1853 licząc lat 65.
WIĘCKOWSKI Stefan (10810) - emeryt, b. podleśny lasów rządowych; zm. 29 V 1853 w m. Przasnyszu w gub. płockiej, pozostawił żonę.
WIĘCKOWSKI Tadeusz (13258) - ksiądz, proboszcz policki, młody i bogobojny pasterz; zm. 1 III 1856 w Policznej pod Zwoleniem przeżywszy lat 36, poch. 3 III 1856 na cm. miejscowym.
WIĘCKOWSKA Rozalia (16061), z DĄBROWSKICH - po Marcinie Więckowskim, właścicielu dóbr ziemskich, pozostała wdowa; zm. 3 VIII 1859 we wsi Żochach Nowych w okręgu tykocińskim przeżywszy lat 78, pozostawiła po sobie syna i wnuki.
z WIĘCKOWSKICH Tekla (16980), WYBRANIECKA - wdowa po obywatelu ziemskim; po długiej i ciężkiej chorobie, opatrzona św. sakramentami, zm. 6 X 1860 w wieku lat 75, wypr. 8 X 1860 z kapl. Reformatów w Warszawie na cm. Powązkowski, nab. żał. 13 X 1860 w kośc. Kapucynów, zapr. w smutku pogrążona siostrzenica.
Piotrze,
bardzo mi przykro, ale niestety nie znalazłam nikogo o nazwisku Goździk.
----------
Janko,
KONONOWICZ Felicjan (12122) - urzędnik Magistratu w m. Kaliszu; po ciężkiej słabości zm. 21 II 1855 w 52 roku życia, pozostawił w nieutulonym żalu żonę wraz z siedmiorgiem małoletnich dzieci.