Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Mrązek

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Karol226 pisze:Witam,

Proszę o podanie etymologii nazwiska Mrązek. Jednocześnie nazwisko to było zniekształcane w formy Mrozek, Mróz. W późniejszych latach nazwisko to uległo przekształceniu w formę Mrozowski.
Najstarsi przodkowie pochodzili z początku XVIII w. z parafii Wodynie, pow. siedlecki.
Z pokolenia na pokolenie trudnili się kowalstwem.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Karol
Witaj Karolu,

zaglądnąłem do dostępnych metryk parafii Wodynie i zaskoczyły mnie fakty.

W roku 1811 rodzi się Marianna Mróz - ojcem jest Franciszek Mróz, matka Tekla z domu Palczewska. Prawdopodobny rok urodzenia Franciszka to 1785.
W 1816 rodzi się ich następne dziecko z nazwiskiem Mróz

W 1818 rodzi się Magdalena Mrozek , ojcem jest Franciszek Mrozek i Tekla z domu Palczewska. Także w 1827 rodzi się Walenty Mrozek - ojciec Franciszek Mrozek i Tekla z domu Palczewska.

W 1852 zmarła Tekla Mrozowska - prawdopodobnie z domu Palczewska.
W 1881 w metryce ślubu, odnotowałem nazwisko Mrozińska.
W 1907 w metryce ślubu, odnotowałem nazwisko Mroziewska.

Nazwiska, od najstarszego Mróz z lat około 1785 do 1817 były świadomie zmieniane według życzeń kowali, zaczął to robić Franciszek i Tekla.
Dziwi mnie , że pytasz o etymologię nie najstarszego , a już młodszego nazwiska, które mogło być zapisane z błędem.
Pani Ewa podała nazwisko Mrazek - zgadzam się z Panią Ewą, bo takie nazwisko występuje w Polsce.
Z takim samym zapisem Mrazek istnieje bardzo liczne nazwisko Czeskie, przy czym ‘mrazek’ oznacza przymrozek, zatem malec urodził się kiedy na zewnątrz był przymrozek.

Pozdrawiam - Władysław
Karol226

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Mrązek

Post autor: Karol226 »

Witam,

Franciszek zmarł w 1850 r. w Borowiu, a jego żona w 1852 r. w Wodyniach.
Ojcem Franciszka był Ignacy Mrozek/Mróz, miał on żonę Magdalenę zd. Rembkowską.
Ignacy był kowalem, zmarł w 1812 roku, a urodził się w 1756 w Wodyniach
Ojcem Ignacego był Maciej Mrązek urodzony w 1714 r. w Wodyniach.
Ojcem Macieja był Szymon Mrązek urodzony ok. 1686 r.
Niewiadome jest pochodzenia Szymona, brak aktu urodzenia jak również ślubu w parafii Wodynie. Jest to najstarszy przodek, którego udało mi się odnaleźć

Informacje o Ignacym, Macieju i Szymonie znalazłem w udostępnionych metrykach urodzeń, małżeństw i zgonów na stronie parafii Wodynie.

Zmiany nazwiska rozpoczęły się już za czasów Ignacego – w dokumentach pojawiają się formy Mrozek i Mróz. Jego dzieci również posługiwały się tymi wersjami nazwiska. W kolejnych pokoleniach – potomkach Franciszka – pojawiają się kolejne warianty: Mróz, Mrozek, Mrozowski, Mroziewski, Mroziński, Mrożek.

Franciszek, podobnie jak jego ojciec Ignacy, trudnił się kowalstwem i należał do cechu kowalskiego. Wiódł dość wędrowne życie – przemieszczał się przez miejscowości: Wodynie, Strachomin, Żeliszew i Borowie. Jego nazwisko ulegało licznym zmianom – w źródłach pojawia się jako Mrozek, Mróz oraz Mrozowski. W jednym z dokumentów z 1841 roku, opisującym kuźnię w Borowiu, Franciszek figuruje pod nazwiskiem Mrozowski.

Syn Franciszka, Józef, urodzony w 1816 roku, w dokumentach urodzenia występuje jako Mróz. Z czasem jednak nazwisko zostało zmienione na Mrozowski – forma ta utrwaliła się w kolejnych pokoleniach i nie ulegała już dalszym zmianom.

Warto również odnotować, że Józef, syn Franciszka, ożenił się z kobietą pochodzącą ze szlachty zagrodowej. Syn Józefa, Piotr, również zawarł związek małżeński z kobietą o szlacheckim pochodzeniu. Czy możliwe jest, że zmiana nazwiska, jak i nadanie mu bardziej „szlachetnie brzmiącej” formy (Mrozowski), mogły być związane z wykonywaniem zawodu kowala na dworach szlacheckich lub chęcią dostosowania się do wyższego statusu społecznego poprzez małżeństwa z przedstawicielkami drobnej szlachty?

Pozdrawiam,
Karol
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Mrąze

[quote="Karol226"]Witam,

Franciszek zmarł w 1850 r. w Borowiu, a jego żona w 1852 r. w Wodyniach.
Ojcem Franciszka był Ignacy Mrozek/Mróz, miał on żonę Magdalenę zd. Rembkowską.
Ignacy był kowalem, zmarł w 1812 roku, a urodził się w 1756 w Wodyniach
Ojcem Ignacego był Maciej Mrązek urodzony w 1714 r. w Wodyniach.
Ojcem Macieja był Szymon Mrązek urodzony ok. 1686 r.
Niewiadome jest pochodzenia Szymona, brak aktu urodzenia jak również ślubu w parafii Wodynie. Jest to najstarszy przodek, którego udało mi się odnaleźć

Witaj Karolu , po raz drugi !

Wyjaśniłeś jaki jest zapis najstarszego nazwiska w Twojej genealogii.
Podtrzymuję tezę Pani Ewy, że Mrązek to Mrazek, bo takie nazwisko dalej istnieje w Polsce.

Twoi przodkowie umiejętnie zmieniali nazwiska w ramach możliwości jakie dawał im zawód kowala. Zgadzam się, że mogły być wewnętrzne naciski kobiet w rodzinie na takie zmiany.
Palczewski to też szlacheckie nazwisko, Tekla Palczewska wychodzi za mąż i rodzi dzieci z nazwiskiem Mróz, później zmieniają nazwisko na Mrozek , a umiera jako Mrozowska. Jako matka i jako babcia mogła naciskać, bo sama robiła zmiany nazwisk.

Prowadzisz ciekawe poszukiwania, podziwiam i pozdrawiam - Władysław.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Ludian, Ludyjan i pokrewnych.

Cz. 7. Pochodzenie nazwisk Ludian, Ludyjan, Ludyan i pokrewnych.

Ponad 10 lat temu, kiedy dowiedziałem się z książki Ks. prof. W. Gaja-Piotrowskiego “Królewski zamek w Przyszowice”, że król Władysław Jagiełło przebywał ponad 11 razy w zamku koło Niska i uczestniczył w największych łowach 17 lutego 1410 roku. Zabito wtedy dużo żubrow i dzikich osłów = łosi i napełniono mięsem 50 beczek [prawdopodobnie 500 litrowych], które wiosną spławiono Sanem i Wisłą do Płocka.
Królowi w łowach towarzyszyła jego litewska służba łowcza i lokalni łowczy krolewscy.
Łowy odbywały się w puszczy blisko Jeziora Jastkowskiego przez które wtedy przepływał San płodny w ryby [ to według Jana Dlugosza].
Do dziś przy Jastkowicach istnieje leśny przysiółek Ludian byłych łowczych królewskich i sądziłem, że założycielami
osady Ludian byli Litwini . Byłem dumny, ze miałem w klasie przez 7 lat kolegę o nazwisku Ludian, jego ojciec był kolegą mojego ojca, inni mieszkający w Jastkowicach byli sąsiadami i przyjaciółmi dziadka.
Ale ostatnio zmieniłem zdanie o pochodzeniu nazwiska naszych przyjaciół i sasiadow - ich nazwisko i osada powstała ponad 2500 lat temu.

Nazwisko Ludian w 2014 roku nosiło 414 osób w Polsce , 13 w Niemczech i 7 w Anglii. W Polsce w 2002 r nazwisko Ludian nosiło 100 osób w pow. stalowowolskim, 69 w Janowskim, 24 w niżańskim i 13 w krasnickim.
Nazwisko Ludjan nosiło 52 osoby w Polsce i nigdzie więcej w świecie.
Nazwisko Ludyjan nosiło 31 osób w Polsce i nigdzie więcej w świecie.
Nazwisko Ludyan nosiło 18 osób w Libanie ! i 15 osób w Polsce.
Nazwisko Lidian nosiło 39 osób w Słowenii, 12 w Bośni i Czarnogórze, 12 w Szwajcarii, 9 w Chorwacji, 8 w Szwecji, 2 we Francji, 2 w Niemczech.
Nazwisko Lidian nosiło 5 osób w Szwecji i po 1 w Norwegii, Rumunii, Grecji, Szwajcarii, Francji.

Wszystkie te nazwiska, unikalne w skali całego świata wskazują na mieszkańca królestwa Lidi które istniało na terenie dzisiejszej Turcji do 549 roku p.n.e. kiedy zostało podbite przez perskiego krola Cyrusa Wielkiego - zobacz Wikipedia ; Lidia.

Pani Adrienne Mayor, historyczka i pracownik naukowy Stanford University USA, autorka “The Amazons”, w Rozdziale 2 pod tytułem “Amazonki i Scytowie” przytacza zapisy greckiego historyka Didorusa z Sicily [65-50 r. p.n.e.]. Pisze tak;
“Jedna kobieta ( Didorus nie podał jej imienia), genialny lider, wybrała silne i zdolne do walki zbrojnej kobiety i zaczęła z nimi podporządkowywać sobie pobliskie ziemie. To ona założyła osadę Themiscyra u ujscia rzeki Thermodon do Morza Czarnego.
Ta kobieta dumna ze swoich sukcesów zaczęła nazywać siebie “ córką Aresa” [według moich wcześniejszych wpisów nazwała siebie Orysia =córka boga wojny Prapolakow i Scytow, zobacz Cz: 1]
Pod jej kierownictwem, rzesza młodych dziewcząt była szkolona w sztuce wojennej i ta specjalna armia dotarła później na północy az do rzeki Don “.
Pani Adrienne Mayor przytacza ten opis z niedowierzaniem, bo inne źródła niemiecko-rosyjskie twierdzą inaczej - Gargadians ?? według mnie Gargulowie zobacz moj wpis Cz. 4.

Historyk grecki Strabo/Strabon przytaczany często przez Panią Adrienne Mayor , twierdził że klany Amazonek w Anatolii były tylko w połowie koczownicze i nie były tylko wyłącznie kobiece.
Te i inne informacje powiązane z danymi z anglojęzycznej Wikipedii: Amazons wskazują, że sprawnie używające łuków kompozytowych klany Łuczek i Łuczków o imionach Orysia i Oryszak opuściły Anatolię przed podbiciem królestwa Lidi przez Persów=Iranczykow w 546 r. p.n.e..

Podczas “odjazdu Amazonek” doszło do potyczki Amazonek z kawalerią lidyjska, podczas której, Amazonki zagarnęły w niewolę kilkunastu młodych Lidian.
Anglojęzyczna Wikipedia : Amazons, zostawiła kopie obrazu Claude Dureta z 1630 roku “Odjazd Amazonek”, ale usunęła wpis o potyczce kawalerii jako nieistotny w dziejach Amazonek.
W internecie nic nie ginie , oto ten wpis; “5 tego stulecia poeta Magnus śpiewał o brawurze Lidyjskiej kawalerii w potyczce z Amazonkami “.

Młodzi Lidyjscy kawalerzyści o nazwiskach Ludian i pokrewnych , po przybyciu w rejon grodziska Chotyniec zostali mężami Łuczek i stworzyli osadę lowiecka
Ludian , powiązana unia z innymi serajami/babińcami biłgorajsko-zamojskimi według wspolczesnych nazwań.

Według Pani Adrianne Mayor, Amazonki używając zbroji męskiej, jeżdżąc na koniu, nosząc rodzaj spodni, tatuując swoje ciało wyrażały swoją wolność, uważając za “niewolę” zajęcia związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego, wychowaniem małych dzieci, bo tym mogły zajmować się w podeszłym wieku.

Serdecznie pozdrawiam - Władysław
Ostatnio zmieniony sob 23 sie 2025, 02:27 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 3 razy.
janusz59

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Ludian, Ludyjan i pokrewnych.

Post autor: janusz59 »

Lubi Umykać Daleko I Atakować Nisko . Wychodzi Ludian .
Lepiej Ujrzeć Duże Yeti Aniżeli Nosorożca . Wychodzi Ludyan.
Lancą Ułan Dłubał Jak Atak Nadchodził. Wychodzi Ludjan.

Prawdziwie , czy nie prawdziwie , ale oryginalnie .

Pozdrawiam
Janusz
FilipPasierbek

Pochodzenie nazwiska Pawlusiak z Bielan ( oświęcim )

Post autor: FilipPasierbek »

Witam, tak jak w temacie
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Pawlusiak oraz dlaczego te nazwisko pojawiło się tylko na terenach Bielan i okolic ( łęki , kęty ) ? Obecnie Pawlusiakowie są rozproszeni po śląsku i małopolsce ale ich rdzeń wywodził się z Bielan, co ciekawe jeszcze na początku XX w. uważało się że są tam trzy różne rodziny niespokrewnione ze sobą.
Ciekawi mnie czy może ktoś się orientuje skąd wywodzi się nazwisko Pawlusiak ?
henryk22

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Pawlusiak z Bielan ( oświęcim )

Post autor: henryk22 »

Od pospolitego imienia Paweł. Nie pojawiło się tylko na terenie Bielan, ale i gdzie indziej, np. w woj. lubelskim, w różnych parafiach.
Wejdź na stronę:
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
wpis "Pawlusiak" i przekonasz się, że było tam w różnych parafiach, najstarsze w parafii Kurów w 1703.

Henryk
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Błędek.

Post autor: zefir454 »

Mam pytanie związane z nazwiskiem Błędek. Nazwisko to występowało najliczniej w okolicach Baranowa koło Przasnysza. Interesuje mnie najbardziej skąd to nazwisko? Czyżby z Błędowa w tej samej parafii? To taka moja luźna hipoteza. Mam nadzieję, że ktoś mnie oświeci w tej sprawie.
Pozdrawiam serdecznie
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie starożytnego nazwania Costoboci.

Lubię czytać informacje w Forum
Nazwisko : Kostecki
blisko 35 tysięcy wyświetleń coś mówi ! Gratuluję !

Dlatego chciałbym osobno przedstawić informacje o starożytnym nazwaniu Costoboci, wprowadzonym przez historyków rzymskich, pochodzącym od prapolskich słów “kostko” i “bojcy”,które obecnie można zapisać “Kościści bojcy, wojowie”.
Nazwanie to nie dotyczyło rodów, plemion , ale specjalnej formacji młodych, kościstych , dobrze zbudowanych wojowników, którzy w szlachetnym celu byli gotowi poświęcić swoje życie w obronie rodzin i ich dobytku wędrujących za chlebem pomiędzy odległymi krainami.

Bardzo pomógly. mi w przedstawieniu moich poglądów Elektroniczne Ewidencje Nazwisk w Europie w 2014.

- Nazwisko Kostek nosiło w Polsce 1068 osób [ale z nazwiskiem Kostecki 7856, było to już blisko 9 tys. osob], we Francji 56, na Ukrainie 32, w Niemczech 16, w Rosji 10, …
- Nazwisko Kostyk na Ukrainie nosiło 5411 osób, w Polsce 597, w Rosji 265, w Białorusi 23, w Anglii, 15, w Niemczech 13, w Czechach 7 ….
Nazwiska Kostek i Kostyk od ok 8 wieku przed nową erą mogły być uznawane jako scytyjskie - tu nie popełniam błędu !

- Nazwisko Kostyc’ nosiło 38629 !! Serbów, 2202 Bosnian i Czarnogórców, 1787 osób w Kosowie, 474 w Horwacji, 415 w Słowenii, 255 w Macedonii , 10 w Polsce i 9 w Czechach.

- Nazwisko Bojek nosiło 541 osób w Polsce.
- Nazwisko Bojec nosiło 13 osób w Słowenii, 5 w Mołdawii i 3 w Horwacji.

Sposób na wędrówki z północy na południe i z południa na północ kierowany i ubezpieczany był różnie, w zależności od sytuacji na pograniczu z Imperium Rzymskim, nawet Dacja została przyłączona po śmierci króla Decebala do Rzymu.

Wikipedia anglojęzyczna pod hasłem Costoboci dodaje dużo interesujących informacji, między innymi, że królem Costoboci był Przepiur?, Przepióra ?
na terenach Dacji.

Uzupełniłem. 19 października 2025.
======================
- Nazwisko Kostic , że względu na jego występowanie w Europie jest bardzo interesujące i wskazuje jaki język był używany kiedyś niemal w całej Europie,
nazwisko to w 2014 r nosiło 1614 osób w Austrii, 543 w Niemczech, 469 we Francji, 260 w Szwajcarii, 255 w Szwecji, 192 w Anglii, 89 w Belgii, 60 we Włoszech, 51 w Holandii, 47 w Grecji, 49 w Danii, 26 w Norwegii, 17 w Hiszpanii, 16 na Węgrzech, 9 w Rosji i 9 e Serbii.

- Nazwisko Bojko nosiło w Polsce 2717 osób, 389 w Czechach, 262 w Niemczech, 198 we Francji, 166 w Słowacji, 147 w Uzbekistanie, 147 w Anglii., 140 w Horwacji,, 136 w Rosji, 63 w Serbii, 43 w Danii, 40 w Albanii, 29 w Austrii, 27 w Macedonii, 18 w Białorusi, 17 w Szwecji, 15 na Ukrainie, 14 w Belgii, 9 w Szkocji , 8 w Słowenii.

- Nazwisko Boiko, jako najmłodsze , pojawiło się na stepach Ukrainy i nosiło je w 2014 r duzo, bo 108 188 osób na Ukrainie, 544 w Uzbekistanie, 496 w Rosji,, 89 w Łotwie, q88 w Estonii,, 149 w Kazachstanie, 121 na Litwie, 90 w Georgii, 81 w Białorusi,, 37 w Niemczech i w2 w Mołdawii.
Nazwisko to prawie nie występuje na zachód od Ukrainy.

Angielskojęzyczna Wikipedia pod hasłem Costoboci zamieszcza ciekawą mapę która jest warta do dodatkowego omówienia.
Szkoda, że polska wersja poświęca Kostobokom tylko CZTERY zdania.

Pozdrawiam - Władysław
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie starożytnego nazwania Costoboci + uzupelnien

Przepraszam - wyslalelem drugi raz ten sam wpis.
Juz jest wydelitowany.

Wykorzystam to miejsce wkrotce.

Władysław
Acven

Pochodzenie nazwiska Duliban

Post autor: Acven »

Witam wszystkich!

Poszukuję informacji o pochodzeniu nazwiska Duliban. Jest ono bardzo rzadkie - w dostępnych bazach znalazłem 300 - 500 wystąpień w Polsce.
Moja rodzina pochodzili z okolic Przemyśla (Gać/Białoboki), ale nie mam pewności, czy nazwisko ma tamtejsze korzenie. Pierwszą wzmiankę w skanach znalazłem z 1774 z Kańczugi.
Z badań 'na własną rękę' znalazłem wzmianki o tym że nazwisko to mogło przywędrować ze Szwecji - http://brozbar.cieplowizja.pl/gac75/law ... zenie.html
Czy ktoś z Państwa spotkał się z tym nazwiskiem w swoich badaniach genealogicznych? A może ktoś wie, od jakiego słowa, imienia lub miejscowości mogłoby ono pochodzić?
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Re: Pochodzenie nazwiska cz.9

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Acven,
Dzięki za pytanie, nazwisko Duliban bardzo ciekawe, bo może dotyczyć nie źródeł szwedzkich, ale naszych rodzimych słowiańskich (choć tego szwedzkiego potopu nie wykluczam, jak szli od północy do południa Polski zalali wszystko). A więc do dzieła słowiańskiego - podstawowa etymologiczna informacja: nazwisko Duliban w swoim znaczeniu i pochodzeniu jest wymienione w pracach polskiej etymologii, np. ,,Nazwiska Polaków Słownik Historyczno-Etymologiczny" zespół pod kier. prof. Kazimierza Rymuta, PAN Kraków 1999, tom I, strona 157 podaje: nazwisko Duliban jest notowane w Polsce w swoim dokładnym brzmieniu od 1591 roku, pochodzi od Dolęba - a to od staropolskiego języka i słowa 'dulęba' - "człowiek niezgrabny" - a więc jest nazwiskiem przezwiskowym, mówiącym o cechach przodka (skądinąd bardzo ładne określenie, któż z nas czasami nie wygląda na osobę niezgrabną :)
Ale Acvenie (czy tak mogę niezgrabnie odmieniać?), trzymajmy się za fotel, słownik ten podaje inne możliwe znaczenie i pochodzenie nazwiska twoich przodków jakim jest Duliban - to ,,możliwym jest pochodzenie od nazwy plemienia Duleby / Dudleby" - a więc musimy poczytać, zacznijmy od Wiki...: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dulebowie ... %C5%84scy) - i jest co czytać, jest wiele gry wyobraźni z możliwą krainą twoich przodków i ich społecznością, jak pisał Ferdynand Ossendowski w ,,Puszcze Polskie": https://pl.wikisource.org/wiki/Puszcze_ ... 5%9B%C4%87 -  ,,W sercu puszcz istnieli Prusowie, Jadźwingowie, Litwini, Drewlanie, Dulębowie, Pomorzanie, Weletowie, Obodryci; poza jej zaś opiekuńczym wałem, od północy..." - wiesz co droga/drogi Acvenie, ja tu się zatrzymam, bo lektura o możliwym pochodzeniu twoich Dulibanów zaczyna niebezpiecznie wciągać, i to w Dzień Niepodległości, życzę miłego dnia, pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
Acven

Post autor: Acven »

Witam,
Dzięki, Tadeuszu, za wyczerpującą odpowiedź, wszystkie źródła i przede wszystkim za nakierowanie na jakiś trop :D
Dodam jeszcze (informacja z ostatniej chwili, podpytałem po dalszej rodzinie), że mój przybrany wujek prowadził kiedyś własne poszukiwania w okolicach Przeworska i natrafił tam na wzmianki, że Dulibanowie mieli przybyć w XVII wieku z Węgier razem z księciem Rakoczym, jako część jego świty. Nie mam niestety dokumentów, żeby to potwierdzić (wujek zmarł i cała wiedza przepadła :( ).
Poszedłem jeszcze w stronę członu plemienia "Dudleby" i jest ono mocniej opisane na czeskiej Wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Doudlebov%C3%A9. Dość ciekawy ślad: czeski/morawski Słowianin/migracja południowa -> Węgry -> Polska.
Oczywiście, wchodzimy tutaj w krainę hipotez i dygresji :) Swoją drogą ciekawe, jak takie historie potrafią się przenikać - trochę faktów, trochę rodzinnych opowieści :D
Będę jeszcze grzebać w archiwach, może uda się coś znaleźć w aktach parafialnych z tamtego regionu.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Piotr
Awatar użytkownika
Juliya

Sympatyk

Garbala

Post autor: Juliya »

Dzień dobry. Chciałbym poznać pochodzenie mojego nazwiska (Garbala).
Dziękuję!
Pozdrawiam, Julia
Pozdrawiam, Julia
Awatar użytkownika
Juliya

Sympatyk

Post autor: Juliya »

Dzień dobry. Chciałbym poznać pochodzenie mojego nazwiska (Garbala).
Dziękuję!
Pozdrawiam, Julia
Pozdrawiam, Julia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”