Geneteka -- Błędy

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Po wpisaniu w wyszukiwarkę "Koryciński", geneteka znalazła mi mojego potencjalnego wuja Franciszka Koryczyńskiego vel Korycińskiego - problem w tym, że w księdze (http://szukajwarchiwach.pl/54/763/0/6/3 ... 0#tabSkany) takiej osoby w ogóle nie ma.
Nie wiem co o tym myśleć - ja wykonałem mało indeksów w porównaniu z większością indeksujących, ale robię to powoli i DOKŁADNIE, a nie po łebkach...
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Marcin_Piotr_Zając pisze:Witam!
Po wpisaniu w wyszukiwarkę "Koryciński", geneteka znalazła mi mojego potencjalnego wuja Franciszka Koryczyńskiego vel Korycińskiego - problem w tym, że w księdze (http://szukajwarchiwach.pl/54/763/0/6/3 ... 0#tabSkany) takiej osoby w ogóle nie ma.
Nie wiem co o tym myśleć - ja wykonałem mało indeksów w porównaniu z większością indeksujących, ale robię to powoli i DOKŁADNIE, a nie po łebkach...
Pozdrawiam, Marcin!
Wydaje mi sie, ze Kazimierz Biskupi byl indeksowany z ksiag z parafii. W zwiazku z tym moga byc rozbierznosci. Najlepiej poradzic sie u zrodla czyli u indeksujacego.

Pozdrawiam,
Marta
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Bardzo proszę o naprawienie błędu spowodowanego siłą wyższą dosłownie.
Otóż jak zauważył nasz kolega Radek Frączak w sumariuszu księgi urodzeń par. Orszymowo - rok 1842/77 jest zapisane nazwisko ochrzczonego - Ignacy Korzeniewski ale w akcie chrztu w tej samej księdze jest Ignacy Krzemiński co jest zgodne z prawdą i tak powinno być zindeksowane.
Za zauważenie i poprawienie błędu dziękuję
pr
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Chwilami ogarnia mnie takie zniechęcenia, że mam chęć tę robotę w diabły rzucić. Myślę sobie: za jakie grzechy tak się męczę, co ja komu złego zrobiłam? Nie lepiej książkę poczytać? Na szczęście to mija :)

Pozdrawiam
Bożenna

Bożenno
Najważniejsze to myśleć pozytywnie; ja mniej indeksuję ale bardzo dużo weryfikuję; wiem jaka to ciężka praca (jedno i drugie); osoby indeksujące popełniają błędy i weryfikujący także nierzadko je przeoczą; do tego dochodzą błędy księży którzy spisywali akty i potem sumariusze; nie mówiąc już o tłumaczeniach z rosyjskiego czy łaciny, które zawsze są obarczone błędami. więc nie przejmuj się wypowiedziami j.w.
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Witam!
Mam prośbę o zmianę nazwiska z aktu parafii Goszczyn z roku 1890 akt Zgonu nr82 widnieje Marianna DĄBROWSKA a powinno być DOBROWOLSKA
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Dziękuję wszystkim indeksującym za pracę i zaangażowanie.Za wszystkie indeksy ,za te bez pomyłek i za te z pomyłami.Ważne ,że dają sygnał i skracają czas poszukiwań.Życzę Wszystkim szczęścia w Nowym 2014 roku,Krystyna
Brawo, Krysiu!
Nareszcie rozsądne podejście do geneteki. Ma być ona przecież impilsem i kierunkiem do samodzielnych poszukiwań. My indeksujący (i poszukujący zarazem) nie mylimy się specjalnie! Często z mozołem "interpretujemy" zapisy nie po to aby kogoś wprowadzić w błąd ale aby naprowadzić na ślad. Indeksując mamy do dyspozycji z reguły duplikaty akt pisane mniej starannie a nazwisko jest często zapisane tylko raz. Jakże często bardzo niewyraźnie....
Jestem za tym aby wątek "geneteka-błędy" przemianować na mniej zniechęcający indeksujących np "geneteka - korekta" a od zgłaszających uwagi oczekiwać uzasadnienia zmiany zamiast suchego: "zmienić na ... bo wiem, że tak być powinno".
Życzę wszystkim indeksującym w Nowym Roku ksiąg napisanych pismem kaligraficznym - nie budzącym żadnych wątpliwości.
Bogusław
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Proszę o poprawienie mojego błędu
Przeoczyłem weryfikując Gostynin, mazowieckie
Rok 1830 Urodzenia, są dwa akty o numerze 140 a brak 104
Powinno być:
104 - Katarzyna Uliczna
140 - Teofil Sowiński
Cecilia

Sympatyk

Post autor: Cecilia »

Witam

Proszę o poprawienie w Genetece nazwiska matki Florentyny Królikowskiej. Zamiast Graf powinno być Brajer.
Jest to w akcie ślubu nr 51 z roku 1902 w parafii WNMP Zduńska Wola.

Pozdrawiam, Cecilia
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... te=&w=05ld

pozycja druga to zgon, który zresztą w zgonach figuruje
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Proszę o poprawienie indeksu małżeństwa
[b]1885 293]Łódź św. Krzyż [/b]
Jan Beer[b] Hykel [/b]Imię ojca: August Imię matki: Magdalena

Marianna Hermuth Wilczyńska Imię ojca: Ernest Imię matki: Krystyna

miejscowość Łódź 1885.11.01 AP Łódź Indeks dodał krzan
Nazwisko nowo zaślubionego jest [b]Hybel[/b] co mozna odczytać w skanie zarówno po rosyjsku jak i po polsku. I poza tym nie było takiego Hykela o czym wiem osobiście.
Dziękuję za poprawienie bo moze ktoś szuka Hybel .
Ostatnio zmieniony sob 22 lut 2014, 12:58 przez hykiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Witam,

Prosze o wyprostowanie w aktcie urodzenia Elzbieta Sabina, nazwisko. Rok 1911, nr aktu 88 parafia Dzierzenin jest napisane w generece ze imie ojca Elzbiety jest Jadwiga, a powino byc napisane ze ojcem Elzbiety byc Gracjan Rozumski

Pomponik
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Pomyłka wykryta przez przypadek

Post autor: jarymi »

Na te dwa akty trafiłem przyadkiem ( prawdopodobnie mój bład na klawiaturze) - nidgy bym nie próbował szukać zamiast Jankielewicz to szukać Kielewicz

poniżej akt zgonu Jana Kielewicza - syna Jana ( Zygmunta) Kielewicza i Franciszki Stabeusz-niewątpliwie mojej prababki

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... te=&w=71wa

Jak mi przypadkiem wyszedł taki "kwitek" to przeszukałem genetekę licząc że jeszcze może coś znajdę i znalazłem

akt urodzenia Teresy Jadwigi Kielewicz córki Zygmunta i Franciszki Tabeusz (Stabeusz winno być).

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... te=&w=71wa
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Włodku, dzięki za rady, jednak ten temat służy do zgłaszania błędów. Znalazłam, zgłosiłam. Amen.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sowa73 »

Koprzywnica (świętokrzyskie):
1) indeks małżeństw 28 nazwisk Bokwiak a powinno być Bokwa, np rok 1866 poz. 19:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =18-21.jpg
2) rok 1824 akt małżeństwa nr 96 jest Szerlik a powinno Perlik:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =96-97.jpg

Wg moich spostrzeżeń w tym indeksie czym bliżej roku 1810 tym jest więcej błędów w pisowni nazwisk.
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Proszę o poprawkę :
Księga - Urodzenia (U) Tomaszów ( Maz)
rok1858 akt nr25 Wincenty Knopff Tomaszów Mazowiecki Indeks dodał Kucharczyk_Janusz

pewnie było to spisywane ze skorowidza i stąd niepełny zapis zgodnie z popełnionym przez księdza tworzącego skorowidz.
Dotarłem do aktu bo to brat mego pradziadka i tam jest własciwy zapis Lucyjan Wincenty Knopff -dwojga imion
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”