Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Marek_Żurawiecki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Marek_Żurawiecki »

Bingo, Tomku
jeśli możesz podać numery sygnatur i stron z KLS i równiez KLN (bo o tym też wspominałeś) to będę wdzięczny. A jeśli byłoby potrzebne, to moge zajrzeć do ksiąg w Grodzisku Maz., bo tu mieszkam

pozdrawiam

marek
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Tomek1973 pisze:@poschadel
@Marek

Można otrzymać ksero/zdjęcie/skan z kls. Nie podawałem sygnatur i numerów stron, ale jesli panowie chcecie, to podam, a wy sobie zamówicie.

Tomek
Oczywiście. Proszę podać.

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Tomku,

mam wprawdzie pewne opory, ale chciałabym Cię prosić wyłącznie o potwierdzenie, czy rzeczywiście w piotrkowskim archiwum nie zachowały się żadne KLS-y dla Kłomnic, jak pokazuje to ELA ? Widnieją jedynie spisy uczniów z 1950 roku.
Zdarzały się przypadki, że bazy NDAP nie pokazywały wszystkich zasobów, stąd pytanie do Ciebie, jako eksperta.

Pozdrawiam,

Aneta
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Aneto,
nie ma najmniejszego problemu. Gdyby księgi były, to mógłbym od razu sprawdzić interesujące Cię nazwisko. Być może znalazłoby się też coś w aktach gminnych, do których równiez mogę zajrzeć.
Gdybyś na PW przypomniała mi sprawę, z która zwróciłaś się do mnie poprzednio, to zorientowałbym się czy tym razem udałoby mi się pomóc.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję :)
Nazwisko, które mnie interesuje to Dolniak i ew. Matuszczak.

Poprzednia sprawa została opisana w tym wątku (druga zakładka), ale myślę, że nie będziemy do niej wracać.

Pozdrawiam i czekam na wieści :wink:

Aneta
Tomek1973

Sympatyk

@Aneta

Ksiąg ludności nie ma. Zachowały się tylko wyciągi z ewidencji ludności /ur, śl, zg/ sporządzane w parafii i przesyłane raz na kwartał do urzędu gminy. Są to dokumenty mniej więcej od drugiej połowy lat dwudziestych aż do czasów okupacji. W wolnej chwili zobaczę jak to wygląda z bliska i może coś znajdę.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Tomku,

bardzo dziękuję za sprawdzenie :)
Skoro wyciągi z ewidencji ludności dotyczą już wieku XX, to prosiłabym bardzo o zwrócenie uwagi głównie na nazwisko Chyła alias Hyła (oprócz Dolniaków i Matuszczaków) - w miarę Twoich możliwości.

Interesuje mnie, co mieści się na takim wyciągu z ewidencji ?
Czy archiwalia te są jakoś oznaczone w bazie SEZAM ?

Pozdrawiam,
Aneta
Tomek1973

Sympatyk

@Aneta

Tego typu sprawozdania kwartalne sporzadzane były według następującego schematu:
- w II RP duchowni byli w dalszym ciągu urzędnikami SC.
- ponieważ zasięg terytorialny gminy nie pokrywał się z zasięgiem terytorialnym parafii, na terenie jednej gminy funkcjonowało zazwyczaj kilka parafii róznych obrządków
- raz na kwartał, duchowni pełniący obowiązki urzędników SC wysyłali do odpowiednich gmin /na terenie których leżała parafia/ zestawienia osób zmarłych, urodzonych i zaślubionych w ich parafii. Czyli: jeden proboszcz wysyłał zestawienia do kilku różnych gmin, a w dokumentach jednej gminy były zestawienia od kilku różnych proboszczów.
Oprócz kls/nst i wniosków dowodowych, to najlepsze źródło informacji o z okresu II RP i czasów okupacji. Podano tam nie tylko datę ur., śl., zg., ale tez podano numer aktu, co skraca poszukiwania w USC.

Nie spotkałem jeszcze gminy, w aktach której takie dokumenty byłyby zachowane w komplecie.

Co do bazy SEZAM - zapewne zostało tam to ujęte pod hasłem "ewidencja ludności".
W spisie akt gminy Kruszyna, przy wielu tego typu teczkach jest adnotacja 'brak" i z jakichś powodów te dokumenty po prostu wyparowały, ale i tak trochę się zachowało.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
aakob4

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: aakob4 »

Witam,

Panie Tomku czy mogłabym prosić o informacje z aktu urodzenia, jeśli oczywiście się znajdzie
Marianna Iwanicka c. Karola i Franciszki
ur. Białobrzegi te które są teraz w obrębie Tomaszowa Mazowieckiego
26-09-1889, wyznanie rzymskokatolickie.
48/253/0/29

i jeśli by Pan trafił na akt ślubu Karola i Franciszki Iwanickich, myślę, że to ta sama parafia, a lata ciut wcześniejsze.

A w aktach 48/320/0 parafia Wolbórz lata 1874-1906
interesuje mnie akt ślubu
Walenty Kaczmarczyk i Anna Mołojec, ale nie wiem, który rok,
stawiałabym na 1880-1885.

Pozdrawiam
Agnieszka Błońska
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję za dodatkowe informacje :)

Pozdrawiam,
Aneta
Tomek1973

Sympatyk

@poschadel
@Marek

Ech chłopaki, chłopaki... Zamiast od razu mówić, że chcielibyście ksero, to ja mam się domyślać? Przecież po to podaję wszystkie sygnatury, żeby każdy mógł sobie bez problemu ściągnąc interesujące go dokumenty.
Dla porządku tylko dodaję:
w kls nie ma stron, tylko karty. Karta, to strona lewa i prawa mające wspólny numer. Format kls to A3. Za ksero jednej karty opłata wyniesie 12 zł. Radzę więc kontakt telefoniczny i precyzyjne dogadanie się, żeby później nie było problemów.

Widulińscy kls:
tom 16, karty: 145, 146, 451
tom 30, karta 344
klnst:
tom 1 /sygnatura 5959/, numer w obrębie roku 39
tom 2 /sygnatura 5930/,numer w obrębie roku 37

Szczepan Ludwiczak i rodzina ojczyma - Łukasza Brosia
Akta gminy Kamieńsk, kls wsi Pytowice - sygnatura 505, karta 203
Szczepan Ludwiczak i jego pierwsza żona
jak wyżej - karta 205

@aakob4

Akt z Białobrzegów się niestety nie znalazł. W tym roku nie urodził się nikt o tym nazwisku. Samych Iwanickich w parafii jest sporo. Jeżeli ma pani pewność, że chodzi o tę osobę w tym roku i w tej parafii, to sprawdzę datę dzienną - może zgon zgłaszała akuszerka i przez pomyłkę wpisano jej nazwisko.
W latach poprzedzających trafiłem tylko na 2 sluby mężczyzn o tym nazwisku: Antoniego Iwanickiego i Michała Iwanickiego. A jeśli chodzi o parafię Wolbórz - czy wie pani coś bliżej o miejscu zamieszkania, czy tylko zna pani nazwę parafii?

@Aneta

Ewidencja ludności obejmuje lata /około/: 1910 - 1917 oraz od połowy lat trzydziestych do końca okupacji. Do tego kilka rejstrów poborowych z róznych okresów. Są jeszcze tabele likwidacyjne wsi i dokumenty dotyczące parcelacji miejscowego majątku w latach dwudziestych.

pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
Marek_Żurawiecki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Marek_Żurawiecki »

Tomku
Naprawdę serdeczne podziekowania za trud poniesiony aby zdobyc te informacje
pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek Żurawiecki
Awatar użytkownika
aakob4

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: aakob4 »

Panie Tomku

bardzo dziękuję za te informacje.
Co do Białobrzegów, mimo dokładnej daty ur., brak akt nasuwa
podejrzenie,że to jednak nie te Białobrzegi. W związku z tym muszę ponownie "przycisnąć" najstarszą ciocię w rodzinie.

Parafia Wolbórz , miejscowość Józefów - Nagórzyce, obecnie ulice o takiej nazwie w Tomaszowie Mazowieckim.
Jestem w posiadaniu aktu urodzenia Jana Kaczmarczyka syna Walentego
i Anny Mołojec z 1892 (akt nr 334/1892). W akcie jest miejscowość Józefów. Ale Walenty miał wtedy 45 a Anna 31 lat, myślę więc,że ślub odbył się dużo wcześniej dlatego sugerowałam lata 1880-1885, ale mogę się mylić, może to druga żona.

Pozdrawiam
Agnieszka Błońska
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Tomku,

dziękuję bardzo za te informacje – czy zatem mogłabym liczyć na sprawdzenie w podanych przez Ciebie źródłach poszukiwanych przeze mnie nazwisk (może w ramach tego ciacha z wątku o książkach ? :lol: )

Interesują mnie głównie moi przodkowie (linia prosta):
Karol Dolniak 1857-1923
Katarzyna Dolniak z Matuszczaków 1862-1947
Marek Chyła v. Hyła 1894-1945
Waleria Chyła z Dolniaków 1897-1934

i oczywiście inne osoby noszące te nazwiska.

Będę Ci bardzo zobowiązana za pomoc :)

Pozdrawiam,
Aneta
AdamCi

Sympatyk

Post autor: AdamCi »

Tomku!
Jestem początkujący, więc z góry przepraszam za ewentualne błędy.
Szukam wszelkich informacji o rodzicach następujących braci:
Walenty Ciążyński ur. 1874-01-28 Krzemieniewice (par. Gorzkowice)
Antoni Ciążyński ur. 1888-12-18 tamże
Andrzej Ciążyński ur. 1892-??-?? tamże
Ich rodzice to Franciszek i Konstancja zd. Lacek (a. Laczek) - interesuje mnie wszystko, co o nich wiadomo. Walenty był chyba ich najstarczym synem, więc jesli szczeście mi dopisze, okaże się, że ślub rodziców był w Gorzkowicach w 1873 i akt będzie w piotrkowskim AP.
Ww. bracia mieli więcej rodzeństwa, najprawdopodobniej urodzonych też w Krzemieniewicach: Wincenty, Stanisław, Adam, Józef, może jeszcze ktoś - tu już informacje mam mniej pewne. Gdyby udało się ich odnaleźć, byłoby świetnie.
Gdyby się cokolwiek znalazło, poproszę o wszelkie niezbędne numery/sygnatury - będę zamawiał.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Adam Ciążyński.
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”