Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :?: :D

Kosiński 1447 - od nazw miejscowych Kosina, Kosin ( kilka wsi ).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Michalik 1398 - w grupie nazwisk pochodzącychc od imienia Michał.

Parzik - nie znalazłam :cry:

Puczok (Śl ) bez daty źródłowej - w grupie nazwisk pochodzących od puc 'usta, policzki; brzuszek', puczyć, pucyć 'gnieść'.

Szymański 1759 - od nazwy miejscowej Szymany (kilka wsi ) lub od nazwy osobowej Szyman.

Taraba ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od tarabanić (się) 'bębnić; gramolić się' też od czeskiego taraba 'niezgrabny'.

Wilczek 1202 - w grupie nazwisk pochodzących od wilk 'ssak drapieżny z rodziny psów', wilczek.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

szyrpo

Post autor: szyrpo »

Czy ktoś zna historię Mikołaja Opaluch z Krakowa i jego zony Cecylii z d.Grochol (Grohol).To moi dziadkowie?,.Mieszkali ponoć na ul.Wenecja?! Ryszard Opaluch. Mój e-mail rysiek_opaluch@o2.pl

9(
Awatar użytkownika
Subda936

Jakson, Jaksoń

Post autor: Subda936 »

Witam Ewo :D , tym razem w portalu Genealodzy (jesteś niezmiernie pracowitą osobą).
W Genpolu pytałem o nazwisko JAKON. Okazało się, po przestudiowaniu dokumentów, że mój ukochany dziadek Piotr JAKSON był wymieniany w urzędowych dokumentach też jako JAKSOŃ. Proszę Cię o informacje na temat tych dwóch nazwisk.
Serdeczne pozdrówka :wink:
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Wszystkie trzy nazwiska według etymologii prof. Rymuta należą do jednej grupy nazw osobowych pochodzących od imion na Jak-, typu Jakub, Jakim ( = Joachim )[/i

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Morusiewicz_Aneta

Sympatyk

Post autor: Morusiewicz_Aneta »

Witam :) ,
Pani Ewo, czy mogłabym prosić o etymologię nazwisk: Krejpcio, Morusiewicz, GArniewski lub o źródło, z którego mogłabym dowiedziec sie więcej na ten temat?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Anetko :D

Krejpcio - nie znalazłam.

Garniewski ( bez daty źródłowej ) - od prasłowiańskiego 'ognisko', od garnek, garniec.

Morusiewicz ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od morus 'brudas; człowiek sympatyczny, godny uznania', morusać 'brudzić'.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Morusiewicz_Aneta

Sympatyk

Post autor: Morusiewicz_Aneta »

:D Dziękuje za podanie źródła i informacje.
Wszystkiego słonecznego życzę.
Aneta
lulu1207

Nazwiska: Bołman, Falkiewicz, Gruzel itd..

Post autor: lulu1207 »

Witam:).. robię prace maturalną o nazwiskach (przede wszyskim niemieckich,kaszubskich) z mojej szkoły.. dużą część juz znalazłam... i oczywiście są nazwiska które sprawiają mi problem.. niestety mam malo czasu - matura się zbliza;/.. wiec proszę o pomoc:)
Cóż chodzi mi o takie nazwiska :
a) najważniejsze to :
MERONK
BIRUNT
MARASZ ( chyba pochodzenia węgierskiego, coś wspólnego z Wiosną Ludów?)
RĘBIŚ
PRUDZIENICA
TAFIL
ODWALD
ANISIMOWICZ
BOŁMAN
( z tym też się nigdzie nie spotkałam jedynie znalazłam (z niemieckiego) podobne Bullman = Byczkowski ; bądz Boumann= Drzewicki .. może tak ktoś je spolszczyl i Bołman powstalo?.. to takie moje domysły;))
B) mniej ważne... których rowniez nie mogę znaleść..

Grudnowski
Klapczynski
Machlewska
Śmiarowski
Chlewicka
Skrobecka
Kulikowska
Grzymkowska
Napriórkowska
Pajezderska
Falkiewicz

z góry dziękuję za jaką kolwiek pomoc.. postaram sie owdzieczyć ..ale (bede szczera)po maturze.. nazbieralam sporo kserówek o nazwiskach (niestety nigdzie nie mogłam dostac ksiązek do wypozyczenia o tej tematyca...a już w ogóle do kupienia;/).. coż z góry dziekuję za pomoc.

Pozdrawiam Gosia M
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Gosiu :D

Niestety, nie wszystkie nazwiska udało mi się znaleźć. Przekazuję to, co jest w moich źródłach...

Z grupy a):

Anisimowicz - nie znalazłam.

Birunt ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy bier-, bir-, por. zabierać, pobierać, też od staropolskiego bierać, birać, zabierać, może też od imienia Biernat.

Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999, s. 36

Bołman - nie znalazłam.

Marasz 1475 - w grupie nazwisk pochodzących od imion typu Marcin, Marek, Maria lub od mara, marzyć.

Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Meronk ( bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od marona 'żółty kwiat, rodzaj rumianku', też od imion na Mar-.

Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy z grupy a)

Odwald - nie znalazłam.

Prudzienica ( bez daty źródłowej ) - od wschodniosłowiańskiego prud 'młyn wodny zapora'.

Rębiś ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od rąbać 'łupać, zadawać ciosy bronią sieczną', od rąb 'wycinanie drzew, wyrąb; zaokrąglony koniec młota lub siekiery'.

Tafil ( bez daty źródłowej) - od tafla 'płyta z gładkiego materiału' lub od niemieckiej nazwy osobowej Tafel .

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Gosi...

Nazwiska z grupy b):

Chlewicki 1431 - od nazwy miejscowej Chlewiska ( radomskie, gmina Chlewiska ).

Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999, s. 76

Grudnowski
- nie znalazłam.

Grzymkowski 1671
- od nazwy miejscowej Grzymki ( łomżyńskie, gmina Stawiski).

Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999.

Falkiewicz (bez daty źródłowej ) - od imion złożonych typu Chwalimir, Chwalisław lub od chwalić, chwała.

Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999.

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Gosi:

Klapczyński ( bez daty źródłowej ) - od klepać 'uderzać lekko; od gwarowego bajać' lub od klapa 'przykrywa'.

Kulikowski 1402 - od nazw miejscowych Kulików, Kulikowe ( Kresy Wschodnie).

Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Machlewski ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Ma-, typu Marcin, Maciej, Małomir, też od machać.

Napiórkowski 1626 - od nazwy miejscowej Napiórki ( ostrołęckie, gmina Rzewnie).

Pajezderski - nie znalazłam.

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

końcówka dla Gosi...

Skrobecki ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od skrobać 'zdrapywać; brzydko pisać, drapać'; od skrobek 'skąpiec'.

Śmiarowski
( bez daty źródłowej )- od nazwy miejscowej Smiarowo ( łomżyńskie, gmina Mały Płock ).

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Gosiu,

już więcej Ci nie mogę pomóc :cry: Nie znam języka kaszubskiego :cry:

Jest Słownik gwar staropolskich - niestety- nie posiadam go, może tam by coś było ? Ale też jest bardzo trudno dostępny.

Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”