Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ROMAN_B

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska cz.9

Post autor: ROMAN_B »

Julio, dzień dobry.

Rozważania o genezie nazwy osobowej Garbala.

Pytasz o pochodzenie nazwiska Garbala. Zaproponuję Ci moje spojrzenie na prawdopodobną etymologię, pochodzenie i motywację miana, o które pytasz.
W mojej ocenie przedmiotowe nazwisko powstało poprzez dodanie przyrostka -ala do podstawy słowotwórczej garb- [ garb- + -ala = garbala ].
Format -ala należy do grupy przyrostków tworzących nazwy nosicieli cech [ tak zwanych nomina attributiva ] – oznaczają „ten, który jest jakiś” lub „to, które jest jakieś”.
Zatem, w przypadku osoby noszącej nazwisko Garbala musiała ona charakteryzować się jakąś cechą fizyczną albo psychiczną, która spowodowała, że ją tak nazwano.
Podstawą słowotwórczą miana Garbala jest rdzeń garb-. Tak więc wyrazem motywującym przedmiotowego nazwiska będzie apelatyw garb – rodzaj wady w budowie ciała: silne skrzywienie kręgosłupa tworzące wypukłość na plecach lub na klatce piersiowej. Czyli, nazwisko powstało od garbu.
W takim razie Twój pierwszy przodek, którego nazwano Garbala miał wadę budowy ciała w postaci garbu, był garbaty albo garbił się [ np. miał krzywe, wypukłe plecy; pochylał się, zginał się ]. To wskazuje, że nazwisko Garbala jest mianem przezwiskowym.

Pozdrawiam – Roman.
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Garbala

Post autor: ROMAN_B »

Julio, dzień dobry.

Pytasz o pochodzenie nazwiska Garbala. Zaproponuję Ci moje spojrzenie na prawdopodobną etymologię, pochodzenie i motywację miana, o które pytasz.
W mojej ocenie przedmiotowe nazwisko powstało poprzez dodanie przyrostka -ala do podstawy słowotwórczej garb- [ garb- + -ala = garbala ].
Format -ala należy do grupy przyrostków tworzących nazwy nosicieli cech [ tak zwanych nomina attributiva ] – oznaczają „ten, który jest jakiś” lub „to, które jest jakieś”.
Zatem, w przypadku osoby noszącej nazwisko Garbala musiała ona charakteryzować się jakąś cechą fizyczną albo psychiczną, która spowodowała, że ją tak nazwano.
Podstawą słowotwórczą miana Garbala jest rdzeń garb-. Tak więc wyrazem motywującym przedmiotowego nazwiska będzie apelatyw garb – rodzaj wady w budowie ciała: silne skrzywienie kręgosłupa tworzące wypukłość na plecach lub na klatce piersiowej. Czyli, nazwisko powstało od garbu.
W takim razie Twój pierwszy przodek, którego nazwano Garbala miał wadę budowy ciała w postaci garbu, był garbaty albo garbił się [ np. miał krzywe, wypukłe plecy; pochylał się, zginał się ]. To wskazuje, że nazwisko Garbala jest mianem przezwiskowym.

Pozdrawiam – Roman.
Awatar użytkownika
Juliya

Sympatyk

Post autor: Juliya »

ROMAN_B pisze: sob 15 lis 2025, 15:06 Julio, dzień dobry.

Pozdrawiam – Roman.
Drogi Romanie!
Dziękuję bardzo za odpowiedź! To ciekawa i wiarygodna wersja. W trakcie poszukiwań natknąłem się na informację, że moi przodkowie o nazwisku Garbala nosili wcześniej nazwisko Misiak. W pewnym momencie nazwisko zaczęto zapisywać jako Misiak vel Garbala. Może wiecie coś o imieniu Misiak... Ponieważ nie mogę znaleźć żadnej informacji na temat nazwiska Misiak, od którego pochodzi nazwisko Garbala
Pozdrawiam, Julia
GrabowskiF

Sympatyk

Post autor: GrabowskiF »

Pozdrawiam,
Filip

-
Jak odkrywać rekordy z MyHeritage:
https://is.gd/fsWEPZ

-
Szukam: Sebastian Grabowski i Katarzyna Midzińska, rodzice Jana Grabowskiego urodzonego w 1834 roku w Młynie Cedro-Mazur - https://is.gd/liKDmI
Awatar użytkownika
Juliya

Sympatyk

Post autor: Juliya »

Pozdrawiam, Julia
Jakiw63

Post autor: Jakiw63 »

Dzień dobry, od jakiegoś czasu, bezskutecznie, próbuje znaleźć pochodzenie i znaczenie nazwiska Daź. Jest ono bardzo rzadkie, praktycznie wszyscy pochodzą z woj. Podkarpackiego, wieś Giedlarowa. Pierwsza wzmianka w skanach to rok 1810. W miejscu gdzie jest dziś wieś była w 19 wieku kolonizacja józefińska - więc to może być jakiś trop.
Dziękuję serdecznie za pomoc i życzę miłego dnia
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Juz pytales kiedys w innym temacie.
Nazwisko pojawia sie juz wczesniej niz 1810.

https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.p ... eb#p765314

Grazyna
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Jakiw63 (ale jaki?)

Nazwisko Daź? Ciekawe i trudne. U mnie księgi etymologiczne wskazują na źródło nazwiska, jego ,,praprzodka" - to nazwisko / nazwanie / przydomek / zawołanie (może rycerskie na placu bitwy): Dasz - notowane w polskich archiwach od roku 1204 - a te pochodzące od od staropolskiego imienia na Da- np. Dalebor, Daniel, Dawid. Jak każde nazwisko żyło w następnych wiekach, podlegało zmianom, w gałęzi nazwisk od Dasz jest ich wymienione kilkadziesiąt, w tym te. które odnalazła nasza świetna Grażyna:
Sobek Daś dom 26
Szymek Daś dom 249
Tomek Daz dom 29
Jadwiga Daśka dom 28
Jakob Das dom 33
Walenty Daz dom 218
--
Pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
www.narodowa.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”