Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

UlkaJ

Post autor: UlkaJ »

Pani Mario
Serdecznie dziękuję za pomoc...

Cztery pierwsze rodziny to moi krewni.

Ulka
baska

Post autor: baska »

Maria_Klimas pisze:
baska pisze:Witam, poszukuje jakichkolwiek informacji o Zofii Jałoszyńskiej z domu Rudnicka i jej mężu Stanisławie, prawdopodobnie urodziła się w Zofijówce, mieli synów w tym na pewno Kazimierza, który przed wojną mieszkał w Młynowie, Za wszelkie informacje będę wdzięczna
Niczego nie znalazłam na podane nazwisko. Jeżeli chodzi o kobiety to trudno jest coś poszukać ponieważ nawet w aktach ślubu brak imion rodziców panny młodej.
W Wykazach... kobiety zostały potraktowane bez osobowo.
Maria.
Pani Mario,
dziękuje bardzo za zainteresowanie tematem.Będe szukać dalej,chociaż Tato nie chce za bardzo mówić o tamtych czasach ani powojennych. Po ostatniej mojej rozmowie z nim coraz bardziej skłaniam się do spisania nazwijmy to "pamiętnika- historia ludzi".Pozdrawiam wszystkich ciepło.
Baska
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Pani Mario,
poszukuję Niedzwieckich w szczególności aktu urodzenia Antoniny Niedżwieckiej około 1884r, aktu urodzenia Heleny Jaźwińskiej około 1800 r., akt urodzenia Władysława Izdebskiego.
O Monkiewiczów już Panią pytałam, znalazłam ich w Turzysku - akty urodzeń 8 dzieci Rudolfa i Leonildy z Rudnickich, nie ma tylko aktu chrztu mojego pradziadka Jana Edmunda Monkiewicza ur. w folwarku Nikodemów. Czy może ma Pani informację jakich parafii w diecezji Łuckiej nie ma u ks. Żurka. Byłaby to dla mnie ważna wskazówka.
serdecznie pozdrawiam
ewa wojciechowska
lukaspa

Post autor: lukaspa »

Maria_Klimas pisze:" jddk"
Parafia Zaturce.
Gregor Zygmunt 1912 (1936/27) Marianna Ziemba,r. Wacław i Franciszka z Szczaniawskich dz; Genowefa 17.08.1936/75 Lipniki, Krystyna 26.02.1940/19 Zaturce- Lipniki pow.Ożdziutycze, Czesław 21.05.1942/47 Zaturce-Lipniki pow.Ożdziutycze m. Maria.

Grygorowicz(Gregorowicz) Józef lat32 (1928/5) i Jozefa Wrońska lat 20 r.Wacław i Franciszka z Szczaniawskich dz; Eugeniusz17.08.1928/62 zaturce,Jarosław 13.06.1930/44 Zaturce,

Maria.
Witam,
Pani Mario jestem wnukiem Eugeniusza Gregorowicza, intersuje mnie natomiast wczesniejsze pochodzenie Wacława Gregora ( faktycznie pochodzenie czeskie, inna pisownia Hrehor ) oraz jego żony Franciszki z Szczaniawskich. Jeśli sa jakieś dane to proszę o info. Możliwe , że będą tylko informacje o Franciszce .
Pozdrawiam
Łukasz
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

Ewo i Łukaszu musicie na odpowiedz poczekać. Po niedzieli dam odpowiedz. Przepraszam.
Maria.
viola65

Sympatyk

Post autor: viola65 »

Dzień dobry Pani Mario,
bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Werpechowski. Bogumiła Średzińska z d.Werpechowska była moją babką ale nic nie wiem na temat jej rodziców i rodzeństwa(okolice Palcze,Chorłupy).
Pozdrawiam serdecznie. Violetta.
marzena19971

Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko

Post autor: marzena19971 »

PROSZĘ O POMOC W ODSZUKANIU INFORMACJI O RODZINACH GRZELAK ,BOGUSŁAWSKI ,PIECEK ,OKOLICE WOŁYNIA .POZDRAWIAM
Maria_Klimas

Sympatyk

Wojciechowska_Ewka pisze:Pani Mario,
poszukuję Niedzwieckich w szczególności aktu urodzenia Antoniny Niedżwieckiej około 1884r, aktu urodzenia Heleny Jaźwińskiej około 1800 r., akt urodzenia Władysława Izdebskiego.
O Monkiewiczów już Panią pytałam, znalazłam ich w Turzysku - akty urodzeń 8 dzieci Rudolfa i Leonildy z Rudnickich, nie ma tylko aktu chrztu mojego pradziadka Jana Edmunda Monkiewicza ur. w folwarku Nikodemów. Czy może ma Pani informację jakich parafii w diecezji Łuckiej nie ma u ks. Żurka. Byłaby to dla mnie ważna wskazówka.
serdecznie pozdrawiam
ewa wojciechowska
Pani Ewo nic nie znalazłam dla wyżej wymienionych nazwisk i imion .

Pozdrawiam Maria.
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Proszę o sprawdzenie czy w wykazach tych występuje
nazwisko Zdrojkowski
Pozdrawiam
Maria_Klimas

Sympatyk

lukaspa pisze:
Maria_Klimas pisze:" jddk"
Parafia Zaturce.
Gregor Zygmunt 1912 (1936/27) Marianna Ziemba,r. Wacław i Franciszka z Szczaniawskich dz; Genowefa 17.08.1936/75 Lipniki, Krystyna 26.02.1940/19 Zaturce- Lipniki pow.Ożdziutycze, Czesław 21.05.1942/47 Zaturce-Lipniki pow.Ożdziutycze m. Maria.

Grygorowicz(Gregorowicz) Józef lat32 (1928/5) i Jozefa Wrońska lat 20 r.Wacław i Franciszka z Szczaniawskich dz; Eugeniusz17.08.1928/62 zaturce,Jarosław 13.06.1930/44 Zaturce,

Maria.
Witam,
Pani Mario jestem wnukiem Eugeniusza Gregorowicza, intersuje mnie natomiast wczesniejsze pochodzenie Wacława Gregora ( faktycznie pochodzenie czeskie, inna pisownia Hrehor ) oraz jego żony Franciszki z Szczaniawskich. Jeśli sa jakieś dane to proszę o info. Możliwe , że będą tylko informacje o Franciszce .
Pozdrawiam
Łukasz
Panie Łukaszu już ktoś kiedyś mnie pytał o Szczaniawskich , na tym linku wypisałam wyszukane dane. Proszę sprawdzić.
W 8 tomie jest zapis;
Gregorowicz Aleksandra c. Wacława i Franciszki Szczaniawskiej ur.1910r w Adamówce gm. Kisielin ochrz. przez Luawika Grassa, chrzestny Jan Szczaniawski./Zaturce/

Koroluk Stefan s,Świętosława i Eufryzynii Osypiuhów ur.28.03.1914 we wsi Serniczki rej. Ożdziutycki pow. Horochów,kawaler ochrz. w cerkwii prawosławnej Zaturcach w 1914r. Złożył wyznanie wiary w cerkwii gretokatolickiej w Ożdziatyczach w dniu 7.03.1943r, grekokatolik , zamieszkały we wsi Serniczki paraf. Zaturce i Gregorewich Aleksandra c. Wacława i Franciszki Szczaniawskiej ur.1910 w Adamówce gm.Kisielin,panna bierzmowana,zamieszkała na stałe w Zaturcach.Oboje dostali indut od trzech zapowiedzi-brevitas temporis. Ślub cywilny 18.02.1943 w Zaturcach.Protokół przed ślubny spisany w dniu 9.03.1943r w Zaturcach przez ks.Gracjana Rudnickiego. /Zaturce/

Karoluk Stefan s. Świętosława i Eufryzyny z Osypiaków,kawaler, wyznania grekokatolickiego,zam w Serniczkach paraf. Zaturce,prosi o dyspensę od trzech zapowiedzi na związek mał. z Aleksandrą Gregorowicz c. Wacława i Franciszki Szczaniawskiej, pismo do Kurii Biskupiej w Łucku dnia 9.03.1943r

Szczeniawski Jan s.Franciszkai Antoniny z Bajkowskich (1871/3) i Jozefa Czerniakiewiczowna;dz; Antonina 1873/8, Franciszka 1875/2, Kalist 1876/21, Wincentyna 1879/10, Dionizja 1881/13.
Pozdrawiam Maria.
Ostatnio zmieniony pn 02 wrz 2013, 19:50 przez Maria_Klimas, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Pani Mario,
Bardzo dziękuję za poświęcony czas
ewa wojciechowska
Maria_Klimas

Sympatyk

Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko

marzena19971 pisze:PROSZĘ O POMOC W ODSZUKANIU INFORMACJI O RODZINACH GRZELAK ,BOGUSŁAWSKI ,PIECEK ,OKOLICE WOŁYNIA .POZDRAWIAM
Pani Marzeno proszę o podanie imion poszukiwanych osób jest mi łatwiej poszukać. Grzelak jest sporo, Bogusławskich jest też trochę, gorzej z Piecek.

Pozdrawiam Maria.
Maria_Klimas

Sympatyk

Mamaj_Jan pisze:Proszę o sprawdzenie czy w wykazach tych występuje
nazwisko Zdrojkowski
Pozdrawiam
Brak nazwiska Zdrojkowski.

Pozdrawiam Maria.
Maria_Klimas

Sympatyk

viola65 pisze:Dzień dobry Pani Mario,
bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Werpechowski. Bogumiła Średzińska z d.Werpechowska była moją babką ale nic nie wiem na temat jej rodziców i rodzeństwa(okolice Palcze,Chorłupy).
Pozdrawiam serdecznie. Violetta.
Pani Violetto już kiedyś szukałam ty nazwisk, Średziński i Werpechowski nie ma zadnych odnośników aby namierzyć Werpechowska Bogumiła..

Pozdrawiam Maria.
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Gawrylczyk , w szczególności Anna Gawrylczyk
miejsce - Łuck i okolice
Pozdrawiam serdecznie
Michalina
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”